Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Norske ungdommer er late (om sommerjobb eller mangel på sådan)

#1

Odelia sa for siden:

..i følge denne det ene intervjuobjektet i denne artikkelen.

Hva syns dere? Bør ungdommen ut i jobb om sommeren, eller bør de få fri? Når er de gamle nok til at de i alle fall bør være i jobb om sommeren, og hvor lett er det å få dette rundt omkring? Og forstår de hva konsekvensen kan være av å komme med uttalelser som "Jeg orker ikke og gidder ikke" til et rikstabloid?


#2

007 sa for siden:

Jeg synes ungdommer bør jobbe noen uker om sommeren. Både for å tjene penger, for å få arbeidserfaring og fordi sommerferien er veldig lang. De fleste bedrifter tar ikke inn ungdommer under 15 år, men fra endt ungdomsskoletid synes jeg ungdommer kan prøve å få seg en sommerjobb.

Begge mine eldste har jobbet fra de var 15, både litt i helger og om sommeren.


#3

Floksa sa for siden:

Tja.
Jeg representerer jo ei næring som kunne gitt veldig mange norske ungdommer jobb om sommeren. Men det er umulig å få norsk arbeidskraft.
Virkelig helt umulig. Noen vil sikkert jobbe, men da skal jobben være ren, spennende, ikke slitsom eller "kjip" og den skal være godt betalt. Den skal også være såpass fleksibel av man kan bli med veninnene på heisatur til London noen dager helt plutselig....

Vel, de sommerjobbene vokser ikke på trær.

Selv har jeg gått med avisa, plukket jordbær, stått i kantine og brukt høstferiene mine på knærne i en potetåker. Og jeg er helt enig med fagfolkene i artikkelen. Jeg tror det blir bra mennesker av unger som må jobbe :knegg:


#4

Tjorven sa for siden:

Jeg synes det er forskjell på alder. Det er ikke lett for 14-åringer å få seg jobb.

Det er sikkert ikke enkelt for 16-18-åringer heller, men da er det kanskje muligheter? :vetikke:

Jeg har jobbet hele livet (besteforeldrene mine hadde butikk, så jeg hadde jobb fra jeg var 5 år). Jeg vet at det har gjort noe med arbeidsmoralen min, og håper at egne unger også får seg sommerjobber når det blir tid for det. Helt når det er, er jeg ikke sikker på.


#5

007 sa for siden:

Du og du. Det var en flott beskrivelse av dagens ungdom.

Jeg deler ikke erfaringen din, selv om jeg har opplevd at mange ikke vil ha jobb innen din næring. Min egen sønn var en av dem, han jobbet 2 uker på gård og hatet hvert minutt.


#6

trøtt sa for siden:

Jeg syns ungdom burde lære seg å jobbe, men jeg innrømmer glatt at jeg syns en sommerjobb/helgejobb for ungdommene mine er kjipt for resten av familien. Det vil hindre oss i å være der vi ønsker å være i helgene/feriene¨.

14-åringer syns jeg ikke trenger å jobbe, men fra rundt 16-årsalder tror jeg det er lurt.


#7

Floksa sa for siden:

Jeg ser at det framstår som litt surt altså.
Men det ER vanskelig få norsk ungdom (norske voksene også) til å ta de lavt lønnede "drittjobbene".
Løsningen er jo å importere arbeidskraft. På godt og vondt.


#8

Katta sa for siden:

Jeg synes ikke nødvendigvis ungdom bør ha en sommerjobb. Det kommer an på hva annet de gjør om sommeren. Jeg tenker at det er sunt å ha litt fri og at det er sunt å ha noen forpliktelser, men det trenger ikke nødvendigvis å være jobb. Har man en hobby/fritidsaktivtet man lever og ånder for tenker jeg at det må være helt greit å bruke mye tid på det om sommeren, og da kan man kanskje ikke jobbe samtidig.

Men skal man først ha en jobb er det klart at man må passe den jobben og la den ha hovedprioritet. Og innse at man ikke får drømmejobben som sommerjobb når man er 16. Mange ungdommer er arbeidsvillige og hardtarbeidende, men ganske mange er ikke det og forventer nok for mye av arbeidslivet i forhold til hva de kan forvente når de er så unge. En slektning av meg som er leder for en bedrift som typisk ansetter endel ungdom sier rett ut at de egentlig foretrekker innvanrdrerungdom på grunn av arbeidsmoral.


#9

Turban Smukk sa for siden:

Min erfaring er at det er ganske så vanskelig å få sommerjobb for tenåringer. Det opplevde jeg selv da jeg var ung (knirk) og det opplevde datteren min. Dessuten kan det være vanskelig med transport. Min far brukte en hel sommer på å kjøre meg til og fra en sommerjobb da jeg var 19-20, jeg hadde ikke hatt anledning til å gjøre det samme for mitt barn.

(Ære være pappa, jeg begynte av og til klokken syv om morgenen, og hadde jeg kveldsvakt sluttet jeg elleve. Lønnen hadde vel ikke dekket bensinpengene en gang).


#10

Mjau sa for siden:

Jeg tror det er lurt. De får oppleve å tjene og administrere egne penger og det gir dem et annet forhold til penger når de forstår hvor mye jobb som ligger bak hver tusenlapp på konto.

Min niese på 17 har hatt ekstrajobb i halvannet år ca. En til to kvelder i uka. Nå tror jeg det har vært to til tre kvelder. Men ikke så mange timer hver gang.
Første sommerjobb i år. To steder. Hun har skaffet jobbene på egenhånd.

Selv jobbet jeg hver sommer til jeg fikk fast jobb. Husker jeg syns det var digg å endelig ha ferie og ikke jobbe. Samtidig syns jeg sommerjobbene var utrolig artige.


#11

Guava sa for siden:

Jeg tror sommerjobb er bra. I alle fall i deler av sommeren. Før femtenårsalderen synes jeg det å gi oppgaver hjemme kan være greit nok, men jeg håper at mine får seg sommerjobb når de kommer i den alderen.

En ting jeg synes er veldig synd med tanke på det Floksa nevner er konsekvensene av ensrettingen av valgfagene i ungdomsskolen.
Her må skolen kutte ut det utrolig gode tilbudet om avløserfag som valgfag nå som alle valgfag skal ensrettes. Avløserfaget på ungdomsskolen har vært noe som jeg har sett flere eksempler på at har fått ungdommer til å få troen på seg selv igjen og gitt dem lyst og gode ferdigheter for ekstrajobbing på gård.


#12

Martis sa for siden:

Jeg tror sommerjobb er lurt, det lærer unger at det krever en del av dem for å få penger, både tid og innsats. På Island har kommunene ungdomsjobb om sommeren, som består av å rydde rundt om i byen og enkelt vedlikehold. Jeg minnes at det startet fra ungdommene var 13 år og det var flere som ville, enn det var plass til og da var det delt i to puljer slik at ingen jobbet hele sommeren. Eldre ungdommer var teamledere og hadde da ansvaret for en gjeng på 10 stk og at arbeidsoppgavene ble gjennomført. Jeg har aldri hørt om noe som ligner her i Norge.

Jeg hadde sommerjobb fra jeg var 13, på Island, men det var gjennom familie.


#13

Stompa sa for siden:

Jeg er veldig delt når det gjelder dette. På den ene siden mener jeg at ungdommer i hvert fall fra slutten av ungdomsskolen bør lære seg å tjene egne penger. På den andre siden ser jeg som lærer i vgs at for veldig mange fører inntekten til at forbruket skyter i været, og når de først har vendt seg til et høyt forbruk er snøballen i gang. Da opplever vi dessverre litt for ofte at jobben går foran alt, inkludert skolen, og det er veldig frustrerende. For de som takler begge deler er det selvsagt helt ok, men for de som ikke gjør det er det ofte skolen det går ut over uten at vi klarer å hjelpe dem.

Jeg kommer nok til å pushe på ungene om et år eller to, og håpe at vi har noen kontakter så de finner noe å gjøre.

Noe sånt som dette har de her i byen også. De hadde da jeg var ungdom og så vidt jeg vet har de det fortsatt. Jeg vet ikke detaljene i hvordan det fungerer da, siden jeg var heldig og fikk annen jobb via familie.


#14

Guava sa for siden:

Marits.. Sommerjobb for ungdom er det mange kommuner som har, men det er opp til hver kommune å vedta. Mange får jo sommerjobb direkte i kommunens avdelinger, men da må ungdommene ofte være over 18. I tillegg er det i alle fall her i kommunen utlyst 15 sommerjobb-stillinger som ikke gå inn i den ordinære driften i kommunen, men hvor 15-18 åringer får arbeid av den typen du nevner. Rydding, parkvesenoppgaver og sånt.


#15

Martis sa for siden:

Jeg sjekket ungjobb i Reykjavik nå, de jobber 3 uker og det er 1500 barn som er påmeldt. Kun for 9. Og 10. Klasse. Alle som ønsker får plass nå. Det er jo supert at det finnes sånt i Norge også. :)


#16

Nextlife sa for siden:

Min erfaring fra mine to døtre og dere venneflokker er at ungdommen nu til dags er harrdt arbeidende, lærevillig og absolutt tar det som kalles drittjobber (oppvask på restaurant, renhold o.l).
Jeg tro nok likevel at nøden skulle vært stor for at de skulle jobbet på gårdsbruk. :knegg:

Vi har prøvd å balansere jobbtid mot skolearbeid, slik at det ikke skulle bli for mye.
18-åringen er nå begynt i sin 2. jobb, og får enormt gode skussmål etter bare noen få vakter der. Sjefen hennes sier han merker veldig godt at hun har arbeidserfaring gjennom mange år (4 1/2 år) og er veldig selvstendig og ansvarsfull.

Jeg tror de unge har veldig godt av å komme tidlig i et ansatteforhold der de lærer seg plikter og krav i arbeidslivet.


#17

Matilda sa for siden:

Jeg er (som vanlig) enig med Stompa - jobb ved siden av skole går ofte ut over skolearbeidet, dessverre, i alle fall for dem som jobber mer enn bare helger. Jeg tror sommerjobb deler av sommeren er en god ting, det gir en helt annen forståelse for økonomi og det å ta ansvar, men det er viktig med en del tid til å gjøre ingenting også!

Sjøl hadde jeg sommerjobb i stall fra jeg var 15 - dårlig betalt, men jeg hadde jo vært der og gjort en del av de oppgavene frivillig uansett. :knegg: Jeg ser en del elever har jobb på kafeer og bakerier i sommer - butikkjobber er nok vanskeligere å få, og det er neppe jobber nok til alle som ønsker det rundt her.


#18

Fløyel sa for siden:

Frøkna jobbet første sommeren i fjor som 14 åring og har en uke fast hun jobber på sommeren + noen helger igjennom året. Jeg tror det å få jobb i den alderen krever litt, her går det på bekjentskap. Hun her har meget godt av å jobbe, men 8 ukers sommerferie går fort med treningsleir, konfirmasjonsleir, jobb og ferie med familie - hun har 1 uke hun råder over 100% selv og da syntes jeg det er helt greit om hun ligger på sofaen.

Det et stor glede når lønnsslippen kommer - det oppleves nesten som å vinne i lotto, ref. lotto millionærer er ikke som andre millionærer ....


#19

Guava sa for siden:

Jeg tror det er mer vanlig i små kommuner enn i store. I mannens hjemkommune er det like mange slike sommerjobber som det er i denne kommunen selv om denne kommunen er 6 ganger så stor.


#20

GinaK sa for siden:

Klart det er lurt med sommerjobb.

Eldstesønnen her har vært heldig. Men så er han ultrasosial og får med seg det meste...

I fjor, var da 11,5 år, fikk han sommerjobb med å vanne nysådd plen hos naboen. De tok noen uker med pappaperm i utlandet så han fikk ansvar med å vanne plenen i de ukene. Og det fikk han hele 1000,- for.
På høsten gikk han dommerkurs, første året så han var dommer på hjemmecupen og tjente 600,- på det.

I år har han påtatt seg dømming for 20 kamper foreløpig, dømte 10 av de nå før ferien, og ble oppringt før sommeren om han vil ta kamper på sparket. Regner med at det blir mer av det når sesongen starter opp igjen etter sommerferien. Sålangt har han tjent nesten en tusenlapp og kommer til å tjene minst like mye utover høsten.
Neste år kommer han nok til å dømme 11èr fotball og da tjener han 300,- for hver kamp han dømmer. Så håper han vil fortsette med det.

Klart vi foreldre har dyttet han litt frem og vi er med på alle kampene han dømmer sånn at han føler seg trygg.
Storebroren til en i klassen har holdt på med dette i mange år og i fjor tjente han 25.000,- på å dømme. Han er 18 år da men sønnen min synes dette høres helt himmelrike ut og vi snakker jo om at om han gjør dette så trenger han ikke å ha noen annen helgejobb/sommerjobb etterhvert som han blir eldre.
Så det er mulig å tjene penger for de under 18. :)


#21

Snippa sa for siden:

Det er ikke så lett for de under 18 å få seg sommerjobb lenger -det var lettere da jeg var på samme alder. Det gjelder i hvertfall her, sentralt på Østlandet. Har snakket med diverse folk som ansetter ungdom -de sier at de foretrekker svensker over 18 enn norske under, og at det ikke lenger er så lett for ungdom å finne seg en jobb.


#22

gajamor sa for siden:

Jeg kjenner bare en kommune som har så omfattende sommerjobbordning for ungdom som Martis snakker om. De fleste kommuner har noen jobber, men jeg mener å huske at Surnadal samlet sammen nok jobber til å dekke et helt ungdomskull. En del av prosjektet de hadde med å få ungdom til å flytte hjem etter studier.


#23

vixen sa for siden:

Det stemmer gajamor. Men så er må det en veldig flott kommune:)

Jeg hadde sommerjobb hver sommer fra det året jeg fylte 13. Jeg vil nok kanskje ikke at de skal jobbe så mye som jeg gjord fordi jeg gikk glipp av veldig mye. Men noe sommerjobb tror jeg alle har godt av. Veldig nyttig erfaring og man finner litt ut av hva man liker og ikke ved å prøve seg forskjellige steder.


#24

Lykken sa for siden:

Jeg har ikke helt bestemt når de må ta seg ekstra-og sommerjobb. Men jeg selv vasket hos bestefar fra 13 år, vasket i en frisørsalong hver søndag fra 14 år, var kontorhjelp fra ca 14-15 år av og på. Fra jeg var 15-16 år fylte jeg på varer på matbutikken hver onsdag og jobbet noen uker om sommeren 17 år. Etter det hadde jeg diverse ekstra-og sommerjobber i klesbutikker på senteret. Fy søren så kjipt det var noen ganger, hadde så lite lyst til å gå på jobb etter skolen eller i helgene, men en god lærdom i disiplin, ansvarlighet, å møte opp presis og at man må tjene penger selv. Tør påstå at da jeg begynte som vikar i tjueårsalderen så hadde det mye å si.


#25

Trixie sa for siden:

Jeg hadde sommerjobb fra jeg var 14-15 år ca. Lange og harde dager i stor stall, 80-100 hester.
Men det har lært meg mye og gikk ikke utover skolearbeidet.

Håper mine får seg jobb etter hvert også, det er en nyttig erfaring.


#26

Odelia sa for siden:

Jeg ser at jeg er enig med flesteparten her, og deler oppfatning av at det ikke er så lett for (de yngste) ungdommen(e) å få seg sommerjobb som artikkelen gjerne vil ha det til. Jeg husker selv at jeg strevde med å finne sommerjobb da jeg var både 13 og 14, men fikk nå plukket litt bær og gått litt med avisene de ukene en kompis skulle på ferie. Lykken var derfor stor da jeg fikk fast jobb som ekstravikar i butikk fra 14-/15-årsalderen, og selv om det innebar at jeg jobbet hver dag og gjerne lange dager også, gjennom hele sommeren har det gjort godt for arbeidsmoralen. Og så syns jeg det er viktig å få en befatning med penger, hvordan det føles å tjene dem og ikke minst hvor fort de kan forsvinne alt etter hvordan man forvalter dem.

Jeg kommer absolutt til å pushe på ungene når de kommer i riktig alder :nikker:


#27

Input sa for siden:

Det jeg synes er veldig, veldig sært er at det virker veldig vanlig, blandt de jeg studerer sammen med, å jobbe masse i skoleåret og spesielt i eksamensperioden når det er forelesningsfri, for å kunne ha ferie hele sommeren og reise på dyre utenlandsferier.


#28

Addison sa for siden:

Både vi og syttenåringen skulle fryktelig gjerne ha ønsket ham en sommerjobb. Han har søkt, spurt og gjort en innsats, men veldig vanskelig å få napp uten veldig gode forbindelser.

Trettenåringen selger Dagbladet i helgene, tjener fryktelig dårlig pr. time nedlagt innsats, noe jeg ikke sier til henne, så klart, men hun er en litt annen type og har kanskje noe mer ståpåvilje enn storebror.

Men det hadde ikke stått på det, hadde det bare vært å "ta seg en sommerjobb". :sukk:


#29

Divine sa for siden:

Jeg synes debatten blir litt meningsløs all den tid det vitterlig ikke er bare å ønske seg en sommerjobb for så å skaffe seg en. Både i min ungdom og nå er alt basert på nettverk, så for mange er det veldig vanskelig å få en fot innafor.

Når det er sagt, hadde mine unger hatt et reelt valg, hadde de måttet jobbe en del av sommeren. Det har da også skjedd tidligere.


#30

Guava sa for siden:

Jeg synes ikke debatten er meningsløs så lenge det er mange som gjerne vil ansette ungdommer. De ungdommene som bor i et område hvor det er vanskelig å få jobb kan man ikke si noe på, men at det enkelte steder er bra tilbud, men hvor ungdommer ikke vil ta vaskejobber, gårdsarbeid, hagearbeid og annet praktisk er noe som er verd å diskutere.
Hvis det er slik at ungdommer ikke vil fordi det er slitsomt og fordi de får flust med penger okke som synes jeg det er uheldig.


#31

Einhyrningur sa for siden:

Noe lignende hadde de her og når jeg var ung, men tror ikke det finnes lengre. Da kunne man få sommerjobb i tre uker, tjene litt penger og ha ferie resten av tiden.


#32

C.D sa for siden:

Signerer.
Det er ikke bare bare å få seg sommerjobb alle steder, og nettverk har litt å si. Når det er sagt, har ungdommene her hatt sommerjobb tidligere- men i år har det vært veldig vanskelig å få noe. Jeg syns godt ungdom kan jobbe noen uker om sommeren, god arbeidsmoral er ikke å forakte.


#33

jane sa for siden:

Jeg var også lat da jeg var ung.


#34

Bamsemums sa for siden:

Jeg fikk min første sommerjobb da jeg var 13 år. Den tiden (13år siden) var det faktisk lett å få seg jobb! De som ville, dem fikk.
Nå er det helt andre tider her. Bedriftene her i området hadde tidligere egne vedlikeholdsavdelinger som var ansatt i bedriften. Da kunne man få hjelpe til der.
Nå derimot, har alle bedriftene leid inn firmaer for slikt, ISS, Mitie++. Disse har egentlig alle resursene de trenger, ergo sommerjobbene faller bort.
JA, det finnes mye lat ungdom der ute, men det er jaggu ikke lett å få jobb lenger.
Synes så absolutt ungdommen har godt av å føle litt på arbeidslivet. Hvilken jobb som faktisk ligger bak penger. Det er ikke bare tall som dukker opp av seg selv på kontoen.


#35

-ea- sa for siden:

Det Floksa sier stemmer helt sikkert. Det var slik for tredve-førti år siden også. Har ikke tall på hvor mange "gårdsarbeidere" som bare forsvant fordi de ikke trivdes med livet på landet. Tror de fleste av dem har klart seg bra i andre bransjer, da.


#36

mrc sa for siden:

Min opplevelse som kunde er at svensk ungdom ansatt i butikker o.l. på det jevne oppleves som blidere i møte med meg som kunde dog tilbyr bedre service.


#37

mrc sa for siden:

Jeg tror absolutt det er bra for ungdom å få litt jobberfaring.

Personlig var jegt vel 14 år tror jeg når jeg startet å jobbe. Heldig sådan som kunne jobbe i gamlingens håndverkerbedrift. Fant fort ut hva jeg ikke skulle bli i hvert fall.... For meg var det imidlertid klare mål for hva pengene skulle brukes til - i hovedsak ble det datautstyr, førerkort, ekstra penger når man skulle begynne å studere - temmelig lite gikk egentlig til "ekstra forbruk".


#38

Odelia sa for siden:

Her også :nemlig: Jeg brukte mye av pengene til å kjøpe utstyr til hus og heim slik at det skulle bli en smidig overgang til studentlivet når jeg skulle flytte ut. Etter at jeg fikk førerkort og bil gikk jo en god del til bilutgifter, men på samme tid fikk jeg muligheten til å jobbe mer, ha flere jobber innen ulike kategorier, og dermed opparbeide mer arbeidserfaring (gikk på både videregående skole og universitet et stykke borte i én retning, og jobbet et stykke borte i andre retningen slik at jeg tapte mye tid ved å bruke kollektiv).

Jeg brukte riktignok noen av pengene til klær, men det var fordi jeg sluttet å be om penger til klær hjemme da jeg startet å jobbe (og uansett var det aldri snakk om mengder - til det har jeg vært for lite interessert i den slags) så jeg kan ikke si at jeg økte forbruket på en negativ måte fordi jeg begynte å tjene penger selv. Ei heller er det noe jeg kjenner veldig igjen fra omgangskretsen min hvor jeg syns de aller fleste har hatt et sunt og rasjonelt forhold til opptjente midler - noe de nyter godt av i dag som de fleste sitter med egen bolig og grei økonomi til tross for gjerne minst 3 år med høyere utdanning.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.