Ser de selger bærene kassevis nå, til 12,50 per kurv. Hvert år tenker jeg at jeg skal handle masse og "røre", hver vinter angrer jeg på at det ikke ble gjort.
Men HVORDAN?
Og hvis noen foreslår "du bare rører dem og fryser dem!", så blir jeg litt grinete: Jeg trenger å vite:
Skylle?
Dele i biter?
Hvordan røre - med hva?
Tilsette sukker? Hvor mye?
Koke?
altså: "Røring for dummies" - DET vil jeg ha! :knegg:
Jeg venter også på billige bær. Jeg skal ikke røre, jeg skal tørke dem - der kan jeg altså ikke hjelpe deg. Jeg mener imidlertid at de blir billigere enn 12,50 per kurv utover sommeren? Noen som husker dette bedre enn meg?
Å, akkurat dette lurte jeg på i dag også! Det eneste jeg vet, er at røring per definisjon ikke innebærer koking. Rørte bringebær er greit, for de lar seg jo mose uten videre, men ved jordbær stopper min kompetanse, gitt. :p
Jeg rører! Ta av hamsen på bæra, ta oppi en stor gryte/balje, ha oppi sukker og rør og rør og rør med en lang sleiv til det ikke knaser i bunnen lenger. Ha oppi egnet emballasje (halvliters jogurtbegre, sånne plastdingser som ser ut som jordbærkurver men uten hull i bunnen med plastpose over men husk da å sette pappplate mellom lagene i fryseren, eller annet du har) og putt i fryseren.
Ang. mengden sukker går jo dette på smak og behag. Jeg bruker vel ca. 1/5-1/7 sukker, rent vektmessig, men det kommer an på hvor søte bærene er og hva man planlegger å bruke det til. De siste par årene har jeg byttet ut en del av sukkeret med fruktose og da blir det jo selvfølgelig vektmessig mindre sukker.
Forresten tar jeg også noe og moser med stavmikser/blender, sånn at jeg har ferdig fin mos/coulis til desserter osv. Og til Plutten frøs jeg denne mosen også i isterninger og hadde i grøten hans.
Du kan røre dem samme i mikseren og ha i frysetøy for å fryse rørte bær. Oppskriften skal stå på frysetøy-posen.
Jeg bruker også å i singelfryse bærene. Da har jeg bær og sukker i et beger og rister godt før jeg setter de i fryseren. Dette bruker om vinteren. Ha vaniljeisbiter i en stor skål. Hell over eggedisis, og til slutt tinte jordbæren med saus.
Svigermor hiver alle bærene samt sukker opp i bollen på kenwood'en og kjører i gang med brødelte-dingsen. Etter noen minutter så er de blitt en salig mix av jordbær i små biter, store biter, saus og nesten hele bær.
Det er vel den klassiske metoden. Jeg har brukt forskjellige metoder og syntes at en av funksjonene jeg har på blenderen (Kitchen Aid) funker best. Da blir alle bitene i nesten samme størrelse. Pass på å ikke kjøre for lenge.
Ja, nå er en god tid å røre bær. Nå er bærene fine og billige.
Skylle? Ja, det er viktig å skylle og rense godt.
Dele i biter? Hvis du ikke liker store bær i de rørte bærene dine kan du gjøre det. Hvis du synes det er ekstra godt, lar du være å dele de (jeg deler ikke) - Hvordan røre - med hva? Jeg bruker Kenwood'en. Det blir ganske fort passende konsistens. Du trenger ikke knivblad, bare et "blandeblad".
Tilsette sukker? Hvor mye? Smak til. Jeg synes det er best når det ikke er for mye sukker (og mange med meg er enige, om man skal dømme utfra hvor mye de lesser på vaflene).
Koke? Nei nei!
Om du vil, kan du ha i frysepulver. Jeg pleier ikke å ha det. Det gir litt tykkere konsistens (inneholder fortykningsmiddel) og litt lenger holdbarhet (har konserveringsmiddel). Her i huset blir hver boks stort sett spist opp ganske kjapt, så jeg føler ikke noe behov for å konservere. Og så synes jeg konsistensen blir passe bare ved å røre de. Men det er nok smak og behag. Bestemoren min bruker/brukte alltid fryserpulver. Hvis du vil bruke frysepulver, står det på pakken hvor mye du skal tilsette pr kg bær, og også hvor mye sukker de anbefaler (jeg synes de foreslår altfor mye, og ville halvert i første omgang).
Sånn gjør jeg det:
Del bærene i to
Ha to og to kurver i foodprosessoren m eltekrok. Jeg synes ikke det gjør noe at mange av bærene blir most.
Ha i frysepulver (til mengde bær står på pakken).
Litt mindre sukker enn anbefalt på frysepulverpakken synes jeg å huske - smak til.
Evt få mor til å gjøre det for deg fordi du ikke rekker det selv :sparke:
Glemte helt å svare på: Ja det lønner seg å kjøpe nå selvom de kanskje blir enda billigere. Det er nå de mest smaksfulle bærene er. De er litt mer utvannet i smak utover sommeren. :jupp:
Hvis du ikke koker bærene, men bare rører dem sammen uten noe konserveringsmidel, vil de mugne gangkse fort. Derfor bruker vi frysetøy. Ellers kan du jo koke syltetly.
Synes det ser så himla godt ut. Har ikke prøvd selv men kom på denne siden det er snakk om jordbær. Er fra et ukeblad fra i fjor sommer...
Ser ut fra oppsrkiften som at det er et slags sukkerbrød iblandet malte mandler og vaniljekrem og jordbær i hvert av lagene. :nam:
Jeg pleier å ha litt frysepulver i, men ikke så mye som står på pakken. Under halvparten. Og smaker til med sukker. Jeg vil ha bær med sukker og ikke omvendt.
Gjør som de andre her - men husk: dersom du skal bruke frysepulver må det blandes med sukkeret først. Ellers får du fort frysepulverklumper. :dårlig erfaring:
Jeg har rørt jordbær i dag, og enkel som jeg er så gjør jeg som det står på den blå Certo pakka med frysepulver. :sparke: Jeg kjøpte jordbær i dag til 10 kroner kurven. Gidder ikke å vente til det blir enda billigere. Er uansett ikke så mye billigere det blir. De snakket om at toppen på jordbærsesongen blir i helga. Var greit å få gjort det før ferien. Jeg kjøper 2 kasser + et par kurver. Skjærer opp jordbæret i 4 deler, eller mer om de er store. Veier opp 2 kg og putter oppi blandingen av sukker og frysepulver. Jeg bare rører det lett nedi og lar det står å smelte litt sammen før jeg rører litt mere. sparer mye røring. Putter i bokser og rett i fryseren.
Vi er virkelig "dummies", og dette er hvordan vi gjør det:
*Kjøper bær
Renser og deler i to
posjonerer og har i "passe" beholdere
Strør litt sukker over
fryser
Da har vi bær gjennom vinteren som vi tar opp og bruker til syltetøy og i marsipankake.:nam:
Jeg kjøpte til 16,90 for kurven nå. Her i Tromsø er jordbæra dyr. Den kan komme ned i 10'ern for kurven, men det tar jeg som en bonus (har mer frysekapasitet) så jeg kjøpte en kasse (12 kurver) i går.
Jeg fryser heller ned bærmassen i SMÅ beholdere enn å bruke frysepulver. :nemlig:
Jeg pleier forresten bare å fryse ned hele og/eller halve jordbær uten sukker eller noe som helst, og så tar jeg opp og tiner det jeg trenger når jeg trenger det. Tinte jordbær er ikke så godt naturell, men det fungerer ypperlig til smoothies, kaker, syltetøy/rørte bær, bærsaus og lignende.
Nå har jeg begynt, det blir ganske tynt/flytende. Blir det mer tykt når man fryser det? Hva kan man i tilfelle ha i istedet for frysepulver for å gjøre det tykkere?
Jeg har brukt frysepulver, men mindre enn anbefalt på posen. Da blir frysetøyet passe stivt.
Har forresten pleid å fryse ned i rene syltetøyglass, fyller dem halvfulle. Funker bra for oss.
En erfaring jeg har gjort meg tidligere er at det IKKE lønner seg å ta av hamsen og vaske bærene i god tid før man skal røre dem. Da mugner bærene veldig raskt selv oppbevart kaldt. Bærene bør røres og fryses samme dag som man kjøper dem.
Polyanna, takk for jordbærpåminnelsen. Nå er en kasse kjøpt, rørt og godt plassert i fryseren. Der var det visst ganske mye fra i fjor også, så dere får komme ofte på besøk denne vinteren :ja:
Late meg kjøper en kasse eller tre. Renser og sukrer bæra (bare litt sukker). Så vasker jeg kurvene og legger en frysepose oppi hver av dem. Bæra havner i posene og fryses oppi kurvene. Da blir det fin stablefasong og passe størrelse på porsjonene. De hele bæra brukes til:
-Ta opp av fryseren og røre etter hvert. Tilsetter evt. litt mer sukker.
-Jordbærgele med hele bær i. (En pakke gele og en kurv frossenbær blir passe. Geleen stivner kjempefort sammen med bæra.)
-Halvtinede bær med is og sjokoladefondant
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.