Ingen i vår familie har blitt magesyke på Mallorca. Jeg vil langt på vei påstå at du kan spise alt som serveres. Jeg er ikke mer skeptisk til maten der enn her.
Har ikke så mye å komme med egentlig, siden jeg spiser absolutt alt uten problemer når vi er utenlands. Det eneste jeg er forsiktig med, er vann fra springet. Pusser tenner i flaskevann også.
Det jeg har hørt av råd før er at kjøtt bør være gjennomstekt, sant å være forsiktig med kylling, sjømat og salater.
Isbitene skal ha søkk i seg (da er de fabrikklagd og av rent vann).
Vi er en sånn familie som spiser alt i syden og vi har aldri opplevd å bli dårlige. I fjernere strøk er vi hakket mer forsiktige med ungene, og det er vel mulig at jeg hadde styrt unna sushi. (På Mallorca er sushi trygt også.)
Syden er jo så mangt, jeg er mer skeptisk til mat i Tyrkia og Bulgaria enn jeg er til maten i Spania.
Vi har aldri opplevd magetrøbbel på "sydenturer". Vi spiser på lokale reaturanter, ber om å få kjøttet godt stekt, kjøper brødmat og pålegg på supermarkedet og er ellers nøye med å kun drikke flaskevann til tørstedrikk og til kaffe. Vi pusser tennene i springvann.
Vi spiser alt, inkludert salat og ting laget av egg/melk, også her i Thailand. Pusser også tennene i vannet fra springen. Men nå er vi bereist da og er godt utsatt for anderledes bakterieflora. Jeg ville nok vært hakket mer forsiktig om jeg ikke var det.
Med alle forbehold (jeg er ikke helsepersonell eller har lokal kunnskap om Mallorca) så vil jeg tro at du neppe trenger å ta andre hensyn enn du gjør her til lands.
Rene hender overfører ikke smitte. Vask hendene med såpe og vann før du skal lage mat eller spise. I tillegg når du har vært i kontakt med store folkemengder, tatt i penger eller vært på toalettet. Bruk aldri felleshåndduker. Ofte er ikke såpe og vann tilgjengelig, bruk da hånddesinfeksjonsmiddel som dreper smittestoffer. Vaksineklinikken selger både antibakterielle våtservietter og flytende gel.
Unngå rått kjøtt, rå egg og rå skalldyr. Vær på vakt mot melkevarer da de lett bederves, drikk aldri upasteurisert melk. Kjøtt, fisk og kylling skal være gjennomvarmet, og ikke blodig eller rødt ved beinet. Frukt vaskes i rent vann og skrelles av person med rene hender, grønnsaker som er skrelt eller kokt regnes som trygge.
Vann fra springen i utlandet er ofte forurenset. Drikk derfor kun vann fra flaske. Husk at isbiter kan være laget av vann fra springen, salater kan være skyllet i forurenset vann.
Smitttestoffer drepes ved varmebehandling. Mat som er nylaget og gjennomkokt eller stekt regnes som trygg å spise. Rådet om å "koke, steke, skrelle eller glemme" er fortsatt gyldig. Spis på restauranter hvor det er mye folk. Der er ofte maten fersk og nylaget.
/QUOTE]
Jeg er forsiktig med buffet-mat. Frukt og lunken mat som står ute i timesvis, og som utsettes for kontakt av mange mennesker, er potensielle smittebomber.
I ditt tilfelle, ville jeg kontaktet en reiseklinikk og hørt om Dukoral kan ha noe for seg:
[quote]Dukoral er en vaksine mot kolera, som også gir en viss beskyttelse mot diare. Er du plaget med diare på reiser, redd for å få det eller har sykdom som vil forverre din helsetilstand ved diare, er det fornuftig å ta Dukoral før reisen. Vaksinen anbefales i tillegg til reisende over 65 år, personer med kronisk sykdom, lite magesyre, ømfintlig mage, samt ved nedsatt immunforsvar./QUOTE]
Vi har kun vært i Hellas, men her spiser vi alt. Til og med uskrellet frukt og fløteis fra isbarer. Pusser tenner i springvann og lager kaffe også av springvann. Aldri blitt syke. Jeg har blitt syk en gang da beg hadde spist pizza med bacon på, så bacon er jeg forsiktig med.
Vi spiser også det meste overalt, også frukt og grønt som ikke er skrelt. Mamma kokte og skåldet tomatene. Det blir hakket for komplekst for meg.
Vi tror det var akkurat den italienske isen som gjorde 3 av 8 syke i vårt følge ifjor. Lillesøster var dårlig nesten en uke og gikk ned mange kilo. Ikke moro.
Men jeg spiser italiensk is igjen, men antagelig ikke mot slutten av en varm dag fra isbarer.
Det er forskjell på italienske oser også. Generelt er det høy kvalitet, men vi har Fartet over halve Italia og sett isbarer som virker mer snuskete enn andre også. Men generelt er de jo veldig stolte av isen sin og den skal være nylagwr hver dag.
Er ikke skeptisk en plass. Den eneste tingen jeg ikke liker å kjøpe, er ferie oppskåret frukt som selges på strendene.
I Malaysia har jeg blitt sjuk. Flere ganger. Men vsnskelig å si hva det har vært, det har vært på lange backpackerturer. Den ene gangen var på en buffet.
Vi har aldri blitt syke av noe mat i Sør-Europa, og da har vi spist alt mulig inkludert salater, kuleis og isbiter. Da vi skulle dra til flyplassen for å reise til Italia ble vi matforgiftet av pølser på Bastøyfergen, og satt på do hele natta før flyet gikk.
Plankebiff er ikke trygt, ikke pga kjøttet, men planken. Og restauranter med skitne og mangelfulle toaletter styrer vi unna. Tenker at da er det så som så med resten av hygienen også. Vi har reist ganske mye både med og uten barn, og aldri vært syke eller tatt noe for magen. Bortsett fra da jeg var gravid, da drakk jeg Biola naturell noen uker i forkant og drakk Actimel under ferien.
Jeg har blitt matforgiftet to ganger, en gang på Torp flyplass, og en annen gang på Gardermoen. Aldri i utlandet. Nevøen min drakk vann fra springen ved Amalfikysten, han ble dårlig av det.
Uff. Vi drakk ikke springvann i Italia, selv om man visstnok kan gjøre det. Men vi pusset selvsagt tennene i det, og vi drakk fra samtlige drikkefontener i Roma uten skrupler. De er jo ment for det. Romerne mener selv de har verdens beste vann. :knegg:
Jeg har blitt matforgiftet i Syden en eneste gang, da var det en middagsrett med kylling involvert. Men jeg spiser fortsatt kylling i utlandet, altså, er bare mer var på om det smaker litt rart.
Jeg tror det er så ulikt fra person til person. Aldri vært syk i syden, heller ikke en gang under en mnd opphold i Nicaragua i vinter. Men andre i reisefølge ble syke på sammen restaurant. Jeg ville brukt flaskevann, gjennomstekt kjøtt og vær forsiktig med frukt og grønt. Kanskje ta noe forebyggende?
Jepp, og vi spiste et sted det så bra ut. Vi hadde spist der mange ganger før. Men jeg tror likevel at klokken 2100 om kvelden kan det ha sneket seg oppi små bakteriebomber når det er såpass varmt hele dagen.
Generelt kan man jo bli matforgiftet overalt, men det går helst bra med visse forholdsregler. Men om jeg lett reagerte på mat, ville jeg vært mer forsiktig, og da ville jeg nok vært ganske måteholden med frukt og grønt som ikke kan skrelles tror jeg.
Buffeter er ofte den største risikoen, fordi maten står fremme i god lunk i flere timer. Pizzabuffet har jeg blitt svinedårlig av. Jeg ville spist a la carte på restauranter med mye folk på, da er det god omsetning på maten.
Nettopp kommet hjem fra mallorca og vi ble dårlig alle mann, bortsett fra babyen. Vet ikke om det var pga maten.
Da jeg ble dårlig spiste vi på en restaurant i gamlebyen på alcudia, tror det var kyllingen jeg spiste. 10 åringen ble dårlig av noen pølser vi stekte hjemme ene dagen. Tror 6 åringen ble dårlig av en iskrem som var ganske så smeltet da vi kjøpte den.
Ble ikke dårlig av isbitene og pusset tennene i springvannet.
Jeg tipper kvaliteten på restauranten er langt mer avgjørende for mathygienen enn noe annet, i middelhavsområdet akkurat som hjemme. Jeg har vært i Spania, Hellas, Portugal og Italia og aldri nølt med å bestille biffen rå eller spise oster og salat.
Det er europa, bakteriene ikke veldig forskjellige fra hjemme, høy kvalitet på maten. Det viktigste er å passe på buffeten, se hvordan de håndterer varm mat. Sauser som har stått lenge fremme er bakteriebomber. For eksempel.
Nå ser jeg at du trenger å ta ekstra hensyn, og da ville mitt råd være å unngå buffeer, spise på skikkelige restauranter (hvis dere ikke skal lage maten selv altså) og alltid ha Antibac i veska og bruke den hyppig.
Jeg spiser som vanlig på ferie i Syden, det har jeg også gjort i land som Thailand og Egypt. Er du sensitiv så ville jeg vært obs på dressinger/sauser etc og melkebasert mat som det lett dannes bakterier i. På all inclusive ville jeg brukt det visuelle til å vurdere om maten har stått lenge ute i varmen f eks. Det er ikke bra hverken i Syden eller her hjemme :nemlig:
Pleier dog å kjøpe vann, drikker ikke vann fra springen :jupp:
Hvordan vet du egentlig hva dere ble dårlige av? Det kan gå mange timer (jeg har hørt det ofte går minst sju) før man merker effekten av matforgiftning.
Vi er på Mallorca nå og alle er friske og fine i magen. Vi har heller ikke noe problem med hva vi spiser da.
I dag har vi laget mat hjemme, laget spagetti og kjøttsaus. Tenkte på det med bakterier så jeg stekte kjøttdeigen ekstra godt.
Enda en grunn til å unngå det ekle all-inclusive-konseptet.
Vi er nøye med håndhygiene, spiser a'la carte ute og lager noen måltider selv. Spiser absolutt alt fra is til skalldyr og medium biff og carpaccio. Har ikke blitt syke noe sted.
Vi har vært på 14 dagers all inclusive i Tyrkia i sommer og ingen har vært dårlige på noe vis. Kald mat stod under kjølere og varm mat holdtes varm med varmeelement under og lokk oppå. Både kokker og annet personell sjekket maten kontinuerlig under hvert måltid. Dette var et 5-stjernes hotell.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.