Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan jeg få bokanbefalinger?

#1

Storm sa for siden:

Jeg har lest lite de siste årene, men nå er det sommerferie med ny Kindle og jeg har endelig funnet lesegleden igjen! Men jeg trenger boktips. Hittil har jeg lest Et helt halvt år, Kunsten å høre hjerteslag og Fyrsten. De to første; helt ok, men ikke det jeg er på jakt etter. Fyrsten likte jeg veldig godt.

På ønskelisten:

  • gjerne spenning (/krim), men ikke for mye voldtekter, drap, barn som lider, andre som lider osv (jeg leste "Kvinnen i buret" eller hva den het, av hun danske forfatteren, for et par år siden. Vil ikke lese om lidende kvinner i bur. :mad: )
  • gjerne romantikk, men ikke for klissete
  • ikke for mye natur- og stemningsbeskrivelser

Jeg må ha page-turners, ellers klarer jeg ikke å holde på interessen (litt scatter brain = grunnen til at jeg har lest lite de siste årene).

Noen forslag? :vilha:


#2

Storm sa for siden:

Jeg tror jeg liker politiske drama, kanskje noen av de danske kunne være noe? For det er flere, ja?


#3

Effie sa for siden:

Litt utanfor min sjanger, men du likar kanskje dei andre bøkene til Langeland og, sidan du likte Fyrsten? Wonderboy og Verdensmesterene veit eg mange likar, eg prøvde meg på Hauk og Due men den var for kjedelig for meg. :P

Eg er ikkje så god på politiske drama, men forfattarar elles som eg har likt, som ikkje er brutale barnemord eller romantisk kliss:
Helga Flatland
Roy Jacobsen
Tore Renberg
Gaute Heivoll
Gert Nygårdshaug


#4

Maverick sa for siden:

Tenker du på han danske forfatteren, kanskje? Jussi Adler-Olsen?

Selv leser jeg gjerne Agatha Christie igjen og igjen, raffinerte mysterier uten for mye sorg og vold, (mer giftpiler og små, nette pistoler... :knegg: ), men de er jo skrevet i en annen tid, så klart. MÅ for øvrig leses på engelsk. Det samme gjelder P.D. James, jeg liker Dalgliesh og personbeskrivelsene hennes.

Jo Nesbø har jeg gitt et par sjanser, men hjelpes, han har noen plot som funker, men resten er tabloid og klisjé og i det hele tatt.

Henning Mankell synes jeg skriver mer "ekte", men det er til tider grufullt og kan nok være gjentagende hvis man ikke har tålmodighet med den ganske slitne Wallander.

Ja, det var krimsjangeren, da.


#5

Maverick sa for siden:

Ellers likte jeg godt "The fault in our stars", men det er jo triste barneskjebner, igjen. Bare skrevet veldig godt. Og "Incredebly loud and extremely close" var også en nydelig leseropplevelse.

"The freedom" av Jonathan Frantzen er også finfin.


#6

Maverick sa for siden:

"En mann ved navn Ove" likte jeg også veldig godt. Ekstremt lettlest og underholdende.


#7

Maverick sa for siden:

... og "Saman er ein mindre aleine". :hjerter:


#8

nolo sa for siden:

Marjane Satrapi: Persepolis - grafisk roman fra Iran rundt revolusjonen. Veldig bra!
Kathryn Stockett: The Help.


#9

Myria sa for siden:

Before I go to sleep - SJ Watson


#10

Orkide sa for siden:

Den er utrolig fin!



#12

mkj sa for siden:

Jussi Adler Olsen leser jeg nå, helt OK.

Ellers liker jeg godt Håkon Nesser, det er krim med litt tørr humor. Aller best liker jeg serien om Van Veteren.

Skikkelig pageturners: Lee Child sine bøker om Jack Reacher

Ingen av disse er særlig bestialske.


#13

mosol sa for siden:

Hvis du likte Fyrsten foreslår jeg Wonderboy av samme forfatter.
En favoritt fra mange år tilbake var Wally Lambs I know this much is true.


#14

Krem sa for siden:

Den er om sykdom hos ungdom, sant?


#15

Maverick sa for siden:

Ja. Eller egentlig er den om kjærlighet og stahet og nerding og kommunikasjon. Men ungdommene i boken er syke, ja.


#16

trøtt sa for siden:

Forfattere du kan se nærmere på:
Sara Blædel
Gillian Flynn
Jodi Picoult
Nicholas Sparks


#17

Krem sa for siden:

Var det jeg trodde. Har den liggende på kindelen, men har ikke begynt på den enda. Kanskje lurt å fortsatt vente litt...


#18

IzziCreo sa for siden:

Sommerens høydepunkt så langt for meg har vært Pearl S. Bucks The Eternal Wonder. Den klarte jeg ikke å legge fra meg. Nydelig historie. Fantastisk skrevet. Hun fikk Nobels litteraturpris for The Good Earth.

Nicholas Sparks er flott på romantikk på en ganske så jordnær måte. Hans siste, The Longest Ride, er fin. The Notebook er et must. Nicholas Evans har skrevte en fantastisk kjærlighetshistorie i The Smokejumpers.


#19

Effie sa for siden:

Gillian Flynn er jo psykiskt mørkt og barnemishandling? I alle fall den eg har lese. :D

Støtter forøvrig veldig forslaget om Agatha Christie! Og Robert Galbraith (J.K. Rowling) sine krimbøker! Og kanskje Lahlum og Maria Lang?


#20

Storm sa for siden:

Takk for forslag, jeg skal sjekke ut alle!

Jeg har lest de fleste til Agatha Christie, opptil flere ganger. Jussi Adler Olsen var jo han som skrev om hun i buret, så han får ikke flere sjanser (trodde Jussi var kvinnenavn). Wonderboy leste jeg for mange år siden, likte den også veldig godt! Verdensmesterne må jeg lese da.


#21

Divine sa for siden:

Mig äger ingen.

Ikke trist, egentlig. Nydelig om kjærlighet og en annerledes barndom. Første gang jeg har grått når jeg har lest en bok.


#22

nokon sa for siden:

Eg liker heller ikkje for voldsom eller actionprega krim, men koser meg med "britisk" krim. Lahlum og P. D. James, for elsempel er spennande utan å vere makabert.

The Fault of our Stars/ Faen ta skjebnen (og prisen for tiårets dårlegaste tittelomsetting går til Gyldedal!) er veldig trist, samtidig som ho er veldig god. Men hovudpersonane er to dødsjuke ungdommar, så tematikken er tung. Forfattaren, John Green er verkeleg å anbefale likevel. Eg ville nok heller vald Paper Towns/Papirbyer eller Looking for Alaska/Hvem er du, Alaska?, viss eg skulle hatt ein lettare tenatikk.

Eleanor&Park av Rainbow Powell må vere vårens vakraste kjærleiksforteljing, om to ungdommar som på kvar sin måte er utanfor, som møtest på skulebussen. Det er triste skjebner her og, men det er ei bok med mykje håp og tru på kjærleiken.

Ei anna sterk bok er den svenske Ett sekund om gangen, som og er marknadsført som ungdomsroman. Hovudpersonen er ei tretten år gammal jente som overleverer katastrofen som har tatt livet av alle rundt seg. Men når eg tenker meg om er kanskje denne og litt trist i utgangspunktet.


#23

nokon sa for siden:

Veldig god. :nikker: Men eg synest absolutt dette var ei trist bok.


#24

Divine sa for siden:

Den hadde elementer av tristhet i seg, men den omhandler jo ikke grusomheter på noe vis. Jeg synes bare den var fin-trist.

Ellers så slukte jeg Gillian Flynns Gone Girl. Ekstremt god krim, og den var aldri "gory".


#25

Divine sa for siden:

Aaaaah. Jeg trodde Storm hadde kastet seg over Machiavelli, jeg, og tenkte at det var da heftig sommerlektyre. :fnis:


#26

nokon sa for siden:

Ikkje grusom-trist nei. Men likevel tung å lese. Syntest eg.

Eg har lese tjue sider av Flink pike, som eg gløymde å avbestille i Bokklubben. Eg blir gal av oversettinga, men fenga av storyen. Så eg vurderer å lese ho på engelsk.


#27

Divine sa for siden:

Hva er galt med oversettingen? Jeg har lest den på engelsk, og der hadde jeg ingenting å utsette på språket, så jeg anbefaler deg å svitsje over.


#28

GinaK sa for siden:

Katherine Webb og Kate Morton skriver fine historiske bøker uten noe gørr og vold.


#29

M&amp;M sa for siden:

Jeg har fått dilla på Hans Olav Lahlum sine krim-bøker! I skikkelig Agatha Christie-stil! :jupp:

Ellers er Tirsdagsdamene av Monika Peetz førnøyelig sommerlesing, og jeg lo meg gjennom hele boka Nedlagte Brudepiker av Karin Bjørseth Persen.


#30

Myria sa for siden:

The marriage bureau for rich people-serien (fire bøker så langt) av Farahad Zama. Sjarmerende bøker og interessant å lese om India.


#31

trøtt sa for siden:

Noen er det ja. Flink pike er vel ikke mener jeg å huske.


#32

Nelly Nickers sa for siden:

Jeg har lest to gode bøker i sommer, begge av indiske forfattere. Anbefaler!

"Der jorden reiser seg" (The folded Earth) av Anuradha Roy.
"Alene sammen" (Cutting for Stone) av Abraham Vergese.


#33

nokon sa for siden:

Nå måtte eg lese litt vidare for å kunne svare. Det er utstrakt bruk av passive verbformer, som gir ein litt kunstig flyt i språket, mellom anna. I tillegg er det ein del formuleringar og vendinger kor eg ser at det er eit poeng som drukner i oversettinga. For eksempel:

Både parentesen og siste setninga blir uklar for meg som lesar. Parentesen fordi det er nokre nyanser som mangler i oversettinga av både "helt New England" og "ondt god" og samanhengen mellom desse. Siste setninga er det vel ordstillinga eg reagerer på og dette heng saman med den utstrakte bruken av passivformer. "bare så Amy på meg som om..." flyt dårlegare enn "så bare Amy på meg som om..." Og dette er gjennomgåande. Det blir litt "fagartikkelpreg" på ordstillinga, noko som gjer teksten unødvendig tung og kronglete. Dette irriterer meg, fordi det kunne vore unngått med veldig enkle grep.


#34

Røverdatter sa for siden:

Jeg har lest bare Kate Morton i sommer. Spenning og mysterier knyttet til engelske slott. :vilha:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.