Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Genuin norsk mat (ved juletider)

#1

Pelen sa for siden:

Vi får besøk av matinteresserte amerikansk/meksikanske venner over jul og vi har begynt å sette sammen en liste på hva vi bør servere dem. Kan dere hjelpe meg å komme på flere genuint norske ting som nødvendigvis ikke hører julen til men som passer på vinteren?

Rømmegrøt
Pinnekjøtt/fårikål
Vafler
Hval
Elgkjøtt
Hvaltartar
Hval taco
Risengrynsgrøt
Fersk laks
Torsketunge
Ribbe

Får jeg fatt i fersk hval i juletider eller bør jeg kjøpe og fryse nå?


#2

shute sa for siden:

Kompe.

Ikke at det har vært noen suksess å servere til folk som ikke er vant med det, men det samme går i grunn for grøt og fårikål.


#3

Marit K sa for siden:

Klippfisk
Raspeball


#4

Fakse sa for siden:

Skrei, eventuelt i form av mølje.


#5

Turban Smukk sa for siden:

Torsk. Reinsdyr?

Jeg ville passet på at det først og fremst var godt, og hadde av den grunn f.eks droppet lutefisken.


#6

Eia sa for siden:

Ørret/laks
Lefser
Gomme
Fersk suppe


#7

Veronal sa for siden:

Rakfisk



#9

oslo78 sa for siden:

Stakkars mennesker...


#10

Bokormen sa for siden:

Kjøttkaker i brun saus, lapskaus.


#11

Zulu sa for siden:

Jeg tror jeg ville servert en dyrestek eller noe annet viltkjøtt med kantareller som du forveller og fryser ned i høst, rørte tyttebær (plukk og frys ned) og en puré med f.eks. skorsonnerrot. En viltgryte med reinskav, einerbær, løk, brokkoli og masse rømme er også godt, gjerne med potetmos til. Og så tror jeg at jeg ville roet litt ned på hval-bonanzaen.


#12

Pelen sa for siden:

Vi har fleipet om at vi kommer å servere dette:

:knegg:

Hval har de selv sagt at de gjerne vil prøve. Mange gode tips her. Reinskav eller annen type rein må vi selvsagt ha!


#13

Teofelia sa for siden:

Lammelår og ovnsbakt laks.


#14

Teofelia sa for siden:

Jeg hadde spurt før jeg serverte hval til en amerikaner.


#15

Pelen sa for siden:

:nikker: De har uttrykt at de gjerne vil ha hval. Når det gjelder mat så er de mer meksikanske enn amerikanske.


#16

Hyacinth sa for siden:

Enig i alt.

Og seriøst, hval-taco!?


#17

Pelen sa for siden:

Nei, det var nok ikke spesielt seriøst. :fnise: Vi hadde akkurat tillaget og spist meksikansk taco med tilhørende drikke når vi begynte å snakke om norsk mat og hva vi kunne spise når de kom til Norge og jeg skrev ned på iPaden og det var et av forslagene. Det kommer nok ikke å tillages.

#18

Joika sa for siden:

Det tenkte jeg og. :knegg:

Jeg ville laget tradisjonell julemat (ribbe, pinnekjøtt) og hjemmelagede kjøttkaker, med poteter, brun saus og kålstuing. Og litt mer dagligdags mat.



#20

Observatøren sa for siden:

Fiskesuppe.
Fiskegrateng/fiskeboller (lag selv! Ikke findus!)
Viltgryte


#21

Nextlife sa for siden:

Jeg tror ikke det er sesong rundt juletider, så kjøp kjøtt som er innfrosset hos produsent nå.

Prøv å server hvalcarpaccio, det er utrolig godt. Jeg pleide å servere med noen få friske blad av rosenkål, samt ripsgele og en litt frekk dressing med sennep, olje og masse rosèpepper.

Om gjestene er oppsatte på å prøve norske (rare) ting, så kjør på med både lutefisk og rakfisk.


#22

Nextlife sa for siden:

Kan du lage, eller får du tak i møsbrømlefse der du holder til?
Det er noe av den særeste matretten jeg vet om, og jeg liker det personlig ikke men folk her jeg bor er fullstendig gale etter det.



#24

Pamina sa for siden:

Sildball med bacon, kålrabistappe og melk å drikke til.
Klippfisk
Sveler


#25

Pøblis sa for siden:

Du MÅ jo servere pinnekjøtt. :love:


#26

m^2 sa for siden:

:nemlig: med rømmegrøt

Ellers ville jeg kanskje anbefalt å finne en restaurant med julebuffetmuligheter som dekker en god del av de litt mer aparte rettene, så slipper du å stå og lage selv? :vetikke:

Jeg har vært på julebuffet etpar ganger med amerikanske gjester på Rica Holmenkollen fordi selve bygget er så kult (for utlendinger), men det er jo så lenge siden at jeg aner ikke om det er noe bra nå :vetikke: Det dugde hvertfall da! Pluss at med sånn buffet slipper du at folk må høflig stappe i seg noe de får helt hetta av i utgangspunktet av ren hflighet, men kan velge litt selv hvor tøffe de skal være :humre:

Vafler og kakao ville jeg tatt på Frognerseteren :jupp:


#27

Erica sa for siden:

Bacalao!


#28

Fersken sa for siden:

Melkesjokolade må de få smake på et eller annet tidspunkt
Potetball (også kalt komle/kompe) og saltkjøtt av lam sammen med bacon, kålraistappe og standard grønnsaker som gulrot, brokkoli og blomkål.
Kvæfjordkake
Kjøttkaker i brun saus og erterstuing.
Lettsaltet torsk og stappe (potetmos)
Seibiff surret i rømmesaus og brunstekt løk


#29

Mjau sa for siden:

Et skikkelig måltid med spekemat.

Men jeg tror jeg ville servert mest av det som faktisk er vanlig å spise altså. For på den måten får de se hva vi virkelig spiser, og ikke bare de rarest mulige tingene. Jeg har feks ikke spist hval. Og for området jeg bor i er ikke hval typisk mat i det hele tatt.
Ikke rakfisk heller, selv om jeg er oppvokst med måltider med det.

Lutefisk er også noe som er vanlig tradisjonsmat og kanskje er morsomt å servere.


#30

Turban Smukk sa for siden:

Jeg ville også ha satset på mest mulige vanlige og ikke minst gode ting. Ting som ikke tar tid å venne seg til. Jeg har måttet venne meg til både rakfisk og lutefisk, men rein må da gå greit? Og også hvalcarpaccio, spesielt dersom de er vant til ceviche. Rå hval kan jo mest av alt tilføre en mental sperre for mange, men det er jo godt (i motsetning til en hel haug av tradisjonelle norske retter, fysj!) En del amerikanere har sperre på. Rudolf også, men det er i det minste stekt kjøtt og ikke SÅ vrient å like.


#31

Taien sa for siden:

Vil du ha en sterk (noen gangee ganske festlig) reaksjon...server lutefisk!
Det gjorde vi til min svigerinnes familie (på hennes oppfordring) og da de fikk se det var det mange rare ansiktsuttrykk rundt bordet. :knegg: Utrolig nok falt det i smak hos flere av dem. Men et par av dem slet INDERLIG med å få det ned, og det forstår jeg godt!
Samme familie hadde store problemer med de tørre julekakene våre. :humre:


#32

guttemamma sa for siden:

Sjokolade, lakris og tyrkisk pepper!

Jeg ville spurt om de ville tatt med matvarer til å lage mexicansk taco!

Fiskesuppe


#33

Novla sa for siden:

Neeeei, ikke gjør det! :redd:

:knegg:

Men vanlig lefse, enten en tynn versjon eller mørlefse, er jo en god idé.


#34

LilleRosin sa for siden:

Steinbit
Potetlomper med sirup
Boknafisk
Finnbiff
Elg


#35

Fersken sa for siden:

Svele med brunost eller sukkersmør (nordvestlandet)
Lappe med rømme og jordbærsyltetøy (sørvestlandet)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.