Vi får besøk av matinteresserte amerikansk/meksikanske venner over jul og vi har begynt å sette sammen en liste på hva vi bør servere dem. Kan dere hjelpe meg å komme på flere genuint norske ting som nødvendigvis ikke hører julen til men som passer på vinteren?
Jeg tror jeg ville servert en dyrestek eller noe annet viltkjøtt med kantareller som du forveller og fryser ned i høst, rørte tyttebær (plukk og frys ned) og en puré med f.eks. skorsonnerrot. En viltgryte med reinskav, einerbær, løk, brokkoli og masse rømme er også godt, gjerne med potetmos til. Og så tror jeg at jeg ville roet litt ned på hval-bonanzaen.
Nei, det var nok ikke spesielt seriøst. :fnise: Vi hadde akkurat tillaget og spist meksikansk taco med tilhørende drikke når vi begynte å snakke om norsk mat og hva vi kunne spise når de kom til Norge og jeg skrev ned på iPaden og det var et av forslagene. Det kommer nok ikke å tillages.
Jeg tror ikke det er sesong rundt juletider, så kjøp kjøtt som er innfrosset hos produsent nå.
Prøv å server hvalcarpaccio, det er utrolig godt. Jeg pleide å servere med noen få friske blad av rosenkål, samt ripsgele og en litt frekk dressing med sennep, olje og masse rosèpepper.
Om gjestene er oppsatte på å prøve norske (rare) ting, så kjør på med både lutefisk og rakfisk.
Kan du lage, eller får du tak i møsbrømlefse der du holder til?
Det er noe av den særeste matretten jeg vet om, og jeg liker det personlig ikke men folk her jeg bor er fullstendig gale etter det.
Ellers ville jeg kanskje anbefalt å finne en restaurant med julebuffetmuligheter som dekker en god del av de litt mer aparte rettene, så slipper du å stå og lage selv? :vetikke:
Jeg har vært på julebuffet etpar ganger med amerikanske gjester på Rica Holmenkollen fordi selve bygget er så kult (for utlendinger), men det er jo så lenge siden at jeg aner ikke om det er noe bra nå :vetikke: Det dugde hvertfall da! Pluss at med sånn buffet slipper du at folk må høflig stappe i seg noe de får helt hetta av i utgangspunktet av ren hflighet, men kan velge litt selv hvor tøffe de skal være :humre:
Vafler og kakao ville jeg tatt på Frognerseteren :jupp:
Melkesjokolade må de få smake på et eller annet tidspunkt
Potetball (også kalt komle/kompe) og saltkjøtt av lam sammen med bacon, kålraistappe og standard grønnsaker som gulrot, brokkoli og blomkål.
Kvæfjordkake
Kjøttkaker i brun saus og erterstuing.
Lettsaltet torsk og stappe (potetmos)
Seibiff surret i rømmesaus og brunstekt løk
Men jeg tror jeg ville servert mest av det som faktisk er vanlig å spise altså. For på den måten får de se hva vi virkelig spiser, og ikke bare de rarest mulige tingene. Jeg har feks ikke spist hval. Og for området jeg bor i er ikke hval typisk mat i det hele tatt.
Ikke rakfisk heller, selv om jeg er oppvokst med måltider med det.
Lutefisk er også noe som er vanlig tradisjonsmat og kanskje er morsomt å servere.
Jeg ville også ha satset på mest mulige vanlige og ikke minst gode ting. Ting som ikke tar tid å venne seg til. Jeg har måttet venne meg til både rakfisk og lutefisk, men rein må da gå greit? Og også hvalcarpaccio, spesielt dersom de er vant til ceviche. Rå hval kan jo mest av alt tilføre en mental sperre for mange, men det er jo godt (i motsetning til en hel haug av tradisjonelle norske retter, fysj!) En del amerikanere har sperre på. Rudolf også, men det er i det minste stekt kjøtt og ikke SÅ vrient å like.
Vil du ha en sterk (noen gangee ganske festlig) reaksjon...server lutefisk!
Det gjorde vi til min svigerinnes familie (på hennes oppfordring) og da de fikk se det var det mange rare ansiktsuttrykk rundt bordet. :knegg: Utrolig nok falt det i smak hos flere av dem. Men et par av dem slet INDERLIG med å få det ned, og det forstår jeg godt!
Samme familie hadde store problemer med de tørre julekakene våre. :humre: