Jeg har kjøpt et vintage mønster til å brodere alle stat-blomstene til USA, men det står ikke hvordan. Det er et transfer-mønster, og på baksiden står det beskrevet running stitch, back stitch, outline stitch, single stitch, loop stitch, satin stitch, long and short stitch, blanket stitch, cross stitch, feather stitch, buttonhole stitch og franske knuter, men det står ingen steder hvor jeg skal bruke hva. :blånn:
Jeg ville googlet de ulike stingene og sett hva som blir penest hvor, basert på bildene fra bloggen. Bærene til Oregon er typisk noe jeg ville brukt french knot til, f. eks.
:hjerter: California poppy! :hjerter: Storesøster hadde enrichment class på hjemmeskolen om "USA Coast to coast", da lærte de alle delstatsblomstene. Og konkurrerte i å spotte alle delstatsbilskiltene. :humre: Lykken var stor da vi kom inn på en diner i San Fran som hadde alle på veggen! Men jeg ble veldig god på å se etter dem, jeg glemte å ikke gjøre det når ungene ikke var i bilen.
Så morsomt Tallulah, utrolig kult bilde - Stichery er veldig populært i USA, vi kaller det stichery i Norge også (i quiltemiljøene), og det er mer som å tegne med tråd. Jeg foretrekker å stiche med ramme for å ikke få det bulkete. Å stryke på sticheryvatt på baksiden for å få litt mer hold i stoffet er alfa/omega for å få det pent. Sticheryvatt er som tynn-tynn flanell med en side som stykes på stoffet du skal brodere på.
Er det lin du skal bordere på? I så tilfelle vil også vatten gjøre at stoffet blir stabilisert og vil da enklere holde sin form.
Ta kopier av alle mønstrene før du overfører de til stoffet, så har du originalene til senere og om noe går galt.
Er det noe du må tegne på stoffet, stryker du de på eller er det allerede tegnet på? om du skal tegne på stoffet er det egen penner som gjør at strekene går bort når du stryker stoffet i etterkant, pass derfor på å styke på sticheryvatt FØR du overfører mønsteret.(Det er skikkelig møkk!! å tegne først for så å stryke på vatten, da blir ALT du har gjort borte! Har i hvertfall jeg hørt.)
Nå har jeg surfet litt på dette veggbildet, og jeg syntes de bruker grove sting, jeg tror personlig, at det hadde blitt nettere om du konsentrerte deg om noen få stingtyper og syr med 3 tråder DMC. (Jeg håper du har kjøpt med nok DMC tråd, de koster kr 18,- pr dokk hjemme, her koster de kr 3,-)
De stingene jeg ville ha brukt er:
Attersting
Plattsøm
Franske knuter
Mille fleurs/løkkesting
Små kjedesting (der de har brukt silkesting, silkesting blir ofte litt kraftig syntes jeg...)
Sjattersting på enkelte steder, som gress.
De har brukt mye silkesting (b.la. i teksten og grener/stilker), men jeg tror teksten kommer bedre frem hvis du bruker attersting, evt små kjedesting for å få litt kraftigere bord rundt og stilker.
Jeg broderer et teppe nå, ved å bruke disse stingene som jeg har nevnt for deg:
Her er hjertet og blomstene sydd med små kjedesting, sirklene er plattsøm, stilkene mellom hjertene er attersting f.eks.
Crewel work - er rett og slett sjatteringssøm og plattsøm med flere farger som blender i hverandre. Vil du ha personlig assistanse og opplæring må du nesten vente til jeg kommer hjem - dvs. neste uke, men jeg tror du får det til.
Gode instruksjoner til forskjellige sting kan du finne på Youtube, og for eksempel her: stitchschool.blogspot.no/
Også må jeg selv få takke for tipset om stitcheryvatt, Fløyel. Jeg broderer mest korssting, men har innimellom prøvd meg på andre typer broderi. Da har jeg synes at det har vært vanskelig å få det pent, blant annet fordi at stoffet ikke har holdt formen godt nok, selv om det er spent stramt i en ramme. Så nå må jeg prøve stitcheryvatt neste gang. :jupp: Har ikke lest om det før faktisk, men så har jeg lest mest i broderiblogger, ikke quilteblogger.
Takk for uvurderlig hjelp, Fløyel og indie! :blomster:
Jeg syns også det ene broderiet jeg fant bilder av var litt grovt. Jeg tenkte selv at jeg ville ha litt tynnere bokstaver. :nikker:
Jeg kjøpte dessverre ikke noe broderigarn. :sukk: Det var jo virkelig en enorm prisforskjell. Æsj, altså.
Mønsteret er visstnok et som man stryker på, og som skal funke flere ganger. Det er kjempegammelt, så om det funker lenger vet jeg ikke. Hvis ikke, tegner jeg det opp med en eller annen spesialpenn da, og stryker på det?
Hva slags stoff jeg skal brodere det på har jeg heller ikke tenkt på. Anbefaler du lin? Jeg tenkte at det skulle bli et lappeteppe, om jeg noensinne greier å brodere alt sammen, da. :humre:
Hvor store er hvert blomsterbilde? Er de store nok så de monner til et lappeteppe? Hvis du syntes hver blomst blir liten kan du kopiere mønsteret og overføre på stoffet med penn. Bruk lyskasse eller vindu i dagslys som hjelp rett på stoffet med spesialpenn (skal finne merke til deg)
Jeg syntes det er godt å sy på en blanding av bomull og lin, husk bare å vask stoffet først, ergelig om hele teppet krymper med alle broderiene på i etterkant. (sy en sikksakksøm rundt hele stoffet og vask i maskin, du kutter bitene til hvert broderi etterpå).
Kathrines Quiltestue på Frogner i Oslo har godt utvalg i penner, bakgrunnsstoffer og sticheryvatt. Ikke kjøp billig-tråd! DMC og Anchor garanterer at tråden deres ikke farger av. Du får kjøpt tråd på Ebay også.
Hver av blomstene er 9-12x9-10 cm og kartet over USA er 56x45. Det virker større enn de jeg fant på nettet, og de har heller ikke blomsternavnet, bare staten. Det er også et stort bilde av en rose som er 30x43. Jeg tenkte å ha annenhver rute med blomstermotiv og en fargeblokk, også ha det store kartet i midten, og på andre siden ha den store rosen i midten og enten ensfarget rundt, eller fargeblokkruter.
Tror du det blir behagelig og pent med et teppe med linlapper?
En blanding av 50% bomull og 50% lin er veldig behagelig å brodere på og det blir fint. Dette får du i ulike farger om du ønsker noe annet enn kritthvit bakgrunn. Resten av lappene og bakstykket kan være ren bomull.
Som vatt kan du bruke 20/80 vatt, 20% polyester og 80% bomull (VELDIG viktig å kjøpe skikkelig vatt, kjøper du billigvatt fra f.eks. stoff og stil kan dette ødelegge teppet ditt ved 1 vask!)
Tenker du å ha det som slumreteppe eller som ett sengeteppe?
Jeg satt i går og drodlet litt i denne tråden, før jeg ble kastet ut - da la jeg meg - lei meg for at innlegget mitt ble slettet. Jeg er ganske kreativ etter kl 00.00, men jeg skal prøve å rekonstruere noe av mine ideer.
Livet som lappetappe-dame blir enklere om du klarer å tenke inch, fremfor cm.
Ut fra størrelsen på broderiene dine bør hver lapp ligge på 5,5"x 5,5", hvilket igjen er ett klønete mål, da de aller fleste blokker går på hele nr. Så kan du måle om det går med 5x5" f.eks. du må regne 1/4" sømmonn, dvs. endelig størrelse blir da 4,5x4,5" ved 5" firkanter.
USA kartet kan du kanskje ta i 25x20" og rosen i 15x20" - så må man finne frem ruteark og fargestifter (du har sikkert sånn fancy PRO-markere! :knegg: ) å tegne seg frem til et ok mønster.
Istedenfor ensfargede lapper, kan du jo vurdere å bruke noen av blokkene (en blokk = en firkant) til et av USA's mest kjente quiltetepper "Dear Jane" (du kan lese mer om teppet her: www.dearjane.com/
Dear Jane mønsteret får man kjøpt som en bok, hver blokk er på 5x5". og hver blokk er beskrevet hvordan en sys.
Danmark har billig vatt, bare sørg for at vatten er av god kvalitet. Broderigarn og stoff kjenner jeg ikke prisen på.
De har en kjede som heter Stoff2000 som er veldig likt Stoff og Stil, jeg hadde ikke tatt sjansen på å kjøpe vatt eller broderigarn der, men stoffer hadde jeg kjøpt. Bare sørg for at det er naturfibre du kjøper.
Du ser det på "konsistensen". Den skal være fast, den billige vatten føles litt slapp/løs ut. Når du drar i fibrene så løser de seg lett i fra hverandre, du kjenner at den er syntetisk. Ettersom du skal sy teppe med mye jobb hadde jeg kjøpt den vatten du trenger i en butikk som driver med dette, det koster rundt kr 300,- for vatt til et stort teppe.
Sticheryvatt kan du kjøpe på Stoff2000 eller Stoff og Stil. Det må jo være et ypperlig bil håndarbeid disse små sticheryene.
Og, så Stitcheryvatt er det jeg stryker på for å få mer fast konsistens når jeg broderer og den trenger ikke være dyr kvalitet? Men fyllvatt bør være dyr, forsto jeg det riktig da?