Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
På Haugalandet og i Sunnhordland er det ingen godkjente dagmammaer. Nå starter jakten på de som holder mål.
Tekst: Geir-Åsmund Kristiansen
<strong>BARNEPASS:</strong>
Helse- og omsorgsdepartementet har tidligere bedt alle landets kommuner sørge for at dagmammaer er godkjente etter forskrift om miljørettet helsevern. Men instruksen fra i fjor høst er ikke fulgt opp av kommunene. Det er nemlig ingen godkjente dagmammaer hverken på Haugalandet eller i Sunnhordland, viser en kartlegging som Barneombudet har gjennomført.
Akkurat det bekymrer rådgiver Sonja Bjørknes i Haugaland miljøretta helsevern (HMH) som driver tilsyn med barnehagepassordninger i hele åtte kommuner. Ressursmangel
– Det er knapt med ressurser i distriktet, og det gjør arbeidet vanskelig. Derfor prøver vi å informere så godt vi kan med 1,2 årsverk, sier Bjørknes.
Problemet er at for få kjenner til kravet om godkjenning, og at, tro det eller ei, det er ingen sammenheng mellom registrering hos Skatteetaten og godkjenning hos helsemyndighetene. Det betyr at en dagmamma som jobber lovlig, ikke trenger å være helsegodkjent, mens en dagmamma som jobber svart faktisk kan være det.
Derfor prøver HMH seg nå med holdningsskapende arbeid for å informere både dagmammaer og foreldre om forskrifter. For det er ikke tvil om at alle dagmammaene dessverre ikke holder mål. – Skrekkhistorier
– Vi har flere skrekkhistorier om dagmammaer som ikke tar godt nok vare på barna, men de fleste gjør likevel en god jobb, sier nestleder i Barneombudet, Knut Haanes til Haugesunds Avis.
Barneombudet krever større oppfølging av dagmammarollen slik at de som er flinke, får den anerkjennelsen de fortjener, samtidig som de som ikke tar godt nok vare på barn, blir luket ut.
Alle dagmammaer som mot betaling passer flere enn tre barn minst ti timer i uken, skal ha registrert og fått godkjent virksomheten av kommunen. Godkjenningen skal foreligge før dagmammaen begynner å passe barna. Krav til dagmamma
– Hvorfor trenger vi godkjenning av dagmammaene?
– Fordi tryggheten til barna skal sikres, og fordi forskriftene regulerer alle forhold i ungenes miljø, deriblant krav til intern kontroll og fysiske fasiliteter, sier Bjørknes som oppfordrer alle som kjenner til dagmammavirksomheter med flere enn tre barn, om å melde fra til kommunen slik at alle barn hos dagmamma er i kontrollerte hjem.
Godkjenning av dagmamma-virksomhet
Helse-og omsorgsdepartementet ber alle landets kommuner om å bedre godkjenning av dagmamma-virksomhet.
Barneombudet har i mange år ønsket at kommunene skal føre kontroll med de dagmamma-virksomhetene som krever godkjenning. Vi har ment at noen kommuner har unndratt seg ansvar ved ikke å kontrollere disse virksomhetene etter forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler m.m.
Barneombudet skrev brev til Helse-og omsorgsdepartementet om dette i mars i år og fikk nå indirekte svar ved at departementet har tatt tak i saken. De har sendt ut veiledende informasjon til alle landets kommuner og presiserer kommunenes ansvar etter forskriften. Det er barneombudet meget fornøyd med!
Helsetilsynet i Buskerud følger opp brevet fra Helse-og omsorgsdepartementet. De har sendt brev til alle kommuner i Buskerud og ber om en redegjørelse for status for arbeidet med å godkjenne og føre tilsyn med det miljørettede helsevern i barnehager, skoler, herunder virksomheter som drives av dagmamma.
Barneombudet mener dette er forbilledlig og oppfordrer alle helsetilsyn om å gjøre det samme!
Vi oppfordrer alle som kjenner til dagmammavirksomheter med mer enn tre barn til å melde fra til kommunen slik at alle barn hos dagmamma er i kontrollerte hjem.
Har du dagmamma er det viktig at du sørger for at barna har et trygt og godt tilbud. Her finner du noen tips om hva du kan forvente av dagmammavirksomheten.
Trygt barnepass er både foreldres og kommunes ansvar.
Barneombudet har i mange år arbeidet for at myndighetene skal legge til rette for registrering og kontroll av dagmammaer. Dette for at foreldre skal kunne vite hvilke dagmammaer som er dyktige og for at de dyktige dagmammaene skal kunne vise at de driver en forsvarlig og lovlig virksomhet. Kommunene har i liten grad tatt ansvar på dette området, noe som har gjort situasjonen vanskelig for både barn og foreldre. Kommunene har imidlertid nå fått pålegg fra Helsedepartementet om å ta disse rettighetene på alvor.
virksomheten er regelmessig og den ukentlig oppholdstid er mer enn 10 timerHvis virksomheten oppfyller disse kriteriene, bør dere være oppmerksom på følgende: Godkjenning:
Kommunen skal godkjenne virksomheten før den starter.
Be derfor om å få se godkjenningen og søknaden som er grunnlaget for godkjenningen.
I søknaden skal det blant annet være informasjon om hvordan virksomheten skal etableres, drives og videreutvikles. Det skal ogå fremgå hvor mange barn og ansatte virksomheten er beregnet for. Inne og utearealer: Forskriften stiller krav til renhold, måltider, sikkerhet, røyking og inneklima. Vær oppmerksom på følgende:
Utearealene bør utformes slik at de gir gode muligheter for lek, sosial kontakt og rekreasjon til alle årstider og i alle typer vær.
Utearealene skal være sikret mot trafikkfare.
Innearealene skal være utformet slik at de gir muligheter for varierte og stimulerende aktiviteter. Det bør være mulighet for lufting og solavskjerming.
Innearealene bør være trygge. Vær derfor oppmerksom på sikkerhetstiltak knyttet til vinduer, trapper, medisiner, skadelige husholdningsartikler etc.
Søvn og hvile. Har barna behov for søvn og hvile, må det legges til rette for dette.
Helse. Virksomheten skal ha tilfredsstillende inneklima, herunder luftkvalitet. Dette betyr at dere bør stille krav om at det ikke røykes i lokalene. Psykososiale forhold. Virksomheten skal fremme trivsel og gode psykososiale forhold. Pedagogikk. Det stilles ikke krav om at dagmammaen skal ha pedagogisk utdannelse. Tilsyn. Kommunen har ansvar for at det føres tilsyn med at forskriften overholdes.
Hvis du trenger dagmamma, så ta kontakt med kommunen og be om informasjon om hvilke dagmammaer som er godkjente. Kommunene har i stor grad forsømt sitt ansvar for å følge opp forskrift om miljørettet helsevern. Tiden er inne for å kreve at kommunene kommer på banen.
Hvorfor bruker ikke stat og kommune en litt mer kjønnsnøytral betegnelse enn dagmamma? I tillegg bruker de konsekvent hun.
Det finnes kanskje ikke så mange dagpappaer, men dette hjelper vel ikke på.
Jeg synes det er viktig å ha en godkjent dagmamma/pappa, barnehagene er jo godkjent og sjekket opp og ned og i mente (i teorien i hvert fall), mens det har vært liten kontroll med dagmammaer og dagpappaer.
Jeg sender da ikke barnet mitt til hvem som helst og hvor som helst!
Vi hadde en helt suveren dagmamma. Hun var kjærlig, snill og svært glad i ungene hun passet. Prinsen elsket henne og jeg var veldig i tvil jeg ville la prinsen begynne i barnehage. (Det sier jo mye for meg som er barnehagetilhenger..)
Vel, Hun jobbet svart, og det var en av de tingene (samt fornuften) som gjorde at vi valgte å ta prinsen i barnehage.
Jeg er veldig "for" å bli kvitt svartarbeidende. Det er ikke bare staten sin interesse, men også dagmamma'n som mister mange rettigheter om hun ikke betaler skatt for jobben hun gjør.
Ja, jeg støtter dette. Å bekjempe kvinners vei inn i minstepensjonistuføret er en god ting. Hva om de heller fikk støtte til å ta etterutdanning som barnehageassistenter/førskolelærere og kunne jobbe, opptjene rettigheter og få kompetanse?
Dette er det viktigste argumentet for meg - og jeg gnåla på dagmamman om det også. Ikke for at det betød så mye for MEG - men fordi hun mister mye. Man kan klage så mye man vil på skatten, men den fører meg seg et vell av goder, tross alt!
Jeg ønsker meg igrunn et system som de har i Danmark, jeg - med statlig godkjente dagmammaer, hvor det blir ført tilsyn, og hvor barna får plass dersom de ikke får barnehageplass. :nemlig:
Det er et sjansespill å sende barnet sitt til dagmamma. Jeg var heldig da Storebror i sin tid trengte det, barnehageplass var det bare å skyte en hvit pil etter. Storebror hadde først en herlig dame fra barselgruppa i et halvt år, deretter ei nydelig dame som første dagmammaen anbefalte. Her var han til han heldigvis fikk plass i barnehage.
Men, ikke alle er like heldige, og jeg skulle inderlig ønske at systemet var tilrettelagt på en måte som gjorde at vi unngikk å bruke svart arbeidskraft - dagmamma på lykke og fromme. (Og nei, det var ingen "hvite" dagmammaer å oppdrive i vårt nærområde heller.)
Utjevning og muligheter til dem som ellers ikke ville fått det er et kjempeargument for skatt. Å gi etter evne og få etter behov. Jeg betaler vel nærmere 100 000 i skatt, men hittil har jeg fått mer enn jeg har gitt, og det er lenge til jeg er på pluss i fht staten. Jeg har fått 20 års skolegang, noe som ville vært helt umulig i et land med privatisert høyere utdanning og manglende studiefinansiering. Jeg har fått lege til en billig penge for meg og min datter, jeg har fått sykehusopphold i 10 dager uten å betale en krone, jeg fikk svangerskapspermisjon i månedsvis, jeg har vært sykemeldt når jeg har hatt behov for det, jeg har drevet med musikk uten å betale mer enn symbolske summer for det, lært å svømme uten å ha svømmedyktige eller spesielt svømmeinteresserte. Jeg har fått de vaksinene jeg trenger, gratis tannhelse i 18 år og i det hele tatt. Jeg er veldig takknemlig, jeg.
Har hørt om flere hvite dagmammaer som har sluttet pga det var for mye jobb i forhold til hva de fikk for det.
Rettighetene de hadde ved sykdom var svært dårlige.
De måtte betale ekstra til trygdekassen for å få sykepenger for de første 2 ukene. Mente det var på 9 % på toppen av skatten.
De jeg kjente gjorde dette bare for 1 til 2 år av gangen mens de selv hadde permisjon fra jobb eller var hjemmeværende med små barn.
Så om de mistet de "poengene" var dem revnende likegyldig, det var der og da de trengte en ekstra inntekt i tillegg til kontantstøtten.
Hun ene startet som svart året etter og hadde sine venninners barn og de to andre tok seg kveldsjobb istedet som de tjente mer på.
Da sitter de ikke igjen med mye i lønn etter trekkene. Så jeg skjønner at mange jobber svart, selv om det ikke er bra å gjøre-
Poenget mitt er at ja, man kan gjerne jobbe mot svart arbeid, men da kan man i det minste være ærlig og spille med åpne kort og si det. Ikke pakke det inn i masse "det er jo for BARNA"-prat.
For la oss være ærlige. Det finnes gode barnehager, og det finnes dårlige barnehager. Det finnes gode dagmammaer og det finnes dårlige dagmammaer. Men hvorvidt kommunen "fører tilsyn" eller dagmammaen skatter av inntekten er jo ikke det som avgjør hvilken kategori barnetilsynet havner i.
Det finnes for eksempel mange bestemødre som passer sine barnebarn (ja,bestefedre også, forresten) - og kanskje får de noen "slanter" for det. Er det virkelig nødvendig at besteforeldrene skal skatte hvis de får betalt for å passe barnebarna? Er det virkelig nødvendig at de må "godkjennes" av kommunen for å være tilfredsstillende barnetilsyn?
Jeg kan være hjemme og passe mitt eget barn - uten godkjenning - men passer jeg nevøen min i tillegg, så skal jeg altså godkjennes opp og ned?
Når det gjelder svart arbeid, så både ja og nei. Jeg syns faktisk at dagmammaer burde unntas skatteplikt. Mange av dem passer ikke barn for å gjøre det til et inntektsbringende levebrød. De passer barn fordi de da kan være hjemme med egne barn samtidig, eller kan kombinere det med studier uten å gå konkurs. Eller de passer barn av bekjente, venner, slekt, naboer.
Vi kan aldri sikre at alle barn til enhver tid oppholder seg i godkjente omgivelser. Bevares, mange av oss BOR ikke en gang i godkjente omgivelser. Ikke alle har store nok utearealer, for eksempel. Så hvorfor skal vi kunne BO "ikke godkjent", og velge å ha barna hjemme - men vi kan ikke sende barna til en "ikke godkjent" dagmamma.
Det som skjer når dagmammaer blir "hvite" og godkjente er at for at det skal lønne seg så må de passe flere barn. De må industrialisere litt. Så i stedet for å passe en eller to i tillegg til sin egen, så må de ha 5 barn.
Forøvrig er det også svart arbeid å ha betalt barnevakt hjemme hos seg selv. Men jeg tviler på at de færreste registrerer seg som arbeidsgivere for det. Vi putter bare hundrelappen i hånda på tenåringen, og så er begge parter fornøyde.
Man kan fritt motta inntil 1000 uten å skatte, Bina. ;)
Det skjer ikke noe spesielt når dagmammaer blir hvite annet enn at de muligens krever litt høyere lønn som helt greit dekkes inn av at foreldre får fradragsberettigelse.
Vi har hatt hvit, registrert og godkjent dagmamma i 1,5 år. En dagmamma med voksne barn som har vært dagmamma i hele sitt yrkesaktive liv.
Så hvis man betaler dagmamma pr. dag, så kan man ha god samvittighet?
(Nå bor jeg i den regionen som innlegget er fra, og trøsten er at det er god barnehagedekning her.Kanskje det er litt av årsaken til at man ikke har godkjente dagmammaer.Uten å vite 100% så får de fleste plass i barnehagen iløpet av noen måneder).
Du taler litt med to tunger her Bina! - På den ene side snakker du om de som jobber som dagmamma for å være snille, eller for å ha noen på samme alder som sine egne barn. - uten å tjene penger. Så argumenterer du om at de som er dagmamma må passe flere barn for å tjene penger på det...
Kan ikke disse som passer for å være snille også betale skatt og tjene seg opp rettigheter som pensjonspoeng, krav om sykemelding etc?
ET annet aspekt er at mange av disse som er dagmammaer går hjemme som registrert arbeidsledige. De tjener penger og mottar penger som er en rettighet man har fordi man har betalt skatt - det er dobbeltmoralsk og jeg synes ingenting om det.
Det er ikke så enorme summer det blir snakk om i skatt heller da...
Og foreldrene som har barna sine hos dagmamma kan skrive dette av skatten.
Hun har vært syk selv og hatt syke barn ca. tilsammen to uker i løpet av året.
Vi har betalt for disse dagene også vi (fast sum i måneden)...
Vi har kanskje blitt litt lurt?
Pensjonspoeng
Når personinntekten er høyere enn grunnbeløpet i folketrygden, får du pensjonspoeng og et eget grunnlag for tilleggspensjon fra folketrygden. Ved beregning av pensjonspoeng brukes det gjennomsnittlige beløpet for året.
Nå vet ikke jeg hva en halv G er pr år da-
Men man må tjener over en 1/2 G for å få rett til pensjonspoeng.
Selvstendig næringsdrivende
For å få rett til sykepenger må være arbeidsufør på grunn av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes egen sykdom eller skade, du må ha vært i arbeid i minst fire uker umiddelbart før du ble arbeidsufør og du må tape pensjonsgivende inntekt på grunn av arbeidsuførheten. Sykepenger utbetales fra 17. dag. Du kan tegne forsikring for å få bedre dekning.
Jeg har ikke hørt om en dagmamma som har vært sykmeldt over 17 dager (sikkert andre som har det) Og det er jo vanlig å bruke egenmeldinger ved sykdom før en sykmelder seg.
Står ingenting om at selvstendig næringsdrivende har rett på egenmeldinger, og får å få sykepenger fra 1 dag må man altså tegne en egen forsikring på toppen av skatten og trygdeavgiften man må trekke.
Hvis ikke foreldrene til dagbarnet er snill og betaler for de dagene før trygdekonteret betaler ut sykepenger da.
Noen andre som vet regler der kanskje?
Mange dagmammaer jeg vet om som har gitt opp og gått over til svart i hvertfall pga reglene- Ofte har man kun 1 dagbarn og en sitter ikke igjen med så mye-
Kanskje i Oslo som dagmammaprisene er høye, men her som de ligger på mellom 3-5000 og mange foreldre er ikke så inntressert å betale så mye mer enn det kontantstøtten gir og mange vil gi det barnehagen koster.
De som tar seg godt betalt har problemer med å få dagbarn spesielt de hvite dagmammaen har hatt litt problemer, siden prisen er høyere.
Mange er opptatt av hva de må ut med pr mnd, ikke hvor mye de for skrevet av på skatten pr år- Mange foreldre som vil ha svarte dagmammaer faktisk da disse er billigere.
Spesielt eldre biter på den- de tar kontantstøtten eller det barnehagen koster pr mnd.. med andre ord, foreldrene har gratis barnepass-
Synes at dagmammaer og familie skal få slippe å betale skatt når de får betalt for barnepass jeg da, de hjelper faktisk politikerene som ikke klarer å få full barnehage dekning.
Vi har betalt 5000 pr. måned til hvit, registrert og godkjent dagmamma i Oslo. Rent økonomisk sett har vi gått i pluss ift. barnehageplass pga. kontantstøtten.
Om man feks driver familiebarnehage må man også kjøpe seg forsikring mht sykepenger etc. Hvis ikke taper man en del penger om man er syk, blir gravid etc.
Jeg ønsker heller ikke svarte dagmammaer rundt omkring. Men jeg har også forståelse for at de som kanskje passer ett barn i tillegg til sitt eget synes det er mange regler, som nok er litt ugunstige.
Men mitt inntrykk er iallefall at det er få dagmammaer her.
Jeg som er en kjent barnehagehater ville selv valgt barnehage fremfor dagmamma. Sier ikke at dagmammer er slemme, men jeg ville foretrukket en barnehage som er mer kontrollert. Siden det da er full barnehagedekning her, så har jeg sluppet problemstillingen. Har også vært hjemme hele veien, så egentlig har jeg ikke noe i denne debatten å gjøre. ;) Så nå lusker jeg meg i seng. God natt.
Alle de i lavlønna yrker havner i minstepensjonist gruppen. Må man ikke ha hatt hundre prosent stilling i 40 år for å ikke få minstesats? Er mange i denne kategorien som jobber deltid.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.