Jeg har nylig oppdaget brødskjæremaskinene i butikken (!), og de har virkelig gjort livet enklere. Lett å fryse ned brød og bare ta opp noen skiver som tiner raskt, eldste kan enkelt finne seg ei brødskive selv, og vi sparer oppvask og benkeplass til kniv og fjøl. Ikke syns jeg brødet blir noe tørrere enn om det ikke er oppskjørt heller.
Så nå lurer jeg på hvor vanlig det er å skjære opp brødet i butikken? Gjør egentlig alle det, og det bare er jeg som har vært innmari treig?
Vi gjør det stort sett. Mest fordi barna da kan lage matpakke og mat selv. Jeg synes brødet blir fortere tørt og dropper det innimellom. Men, da kommer det kjapt "mamma, kan du skjære opp brød?".
Ja, vi gjør alltid det, og fryser ned i små porsjoner når vi kommer hjem. Tar ikke opp mer enn det som antagelig spises opp på et døgn, og da er det som ferskt.
Ja, det har vi gjort siden vi flytta sammen for åtte år siden. Nå går det nærmere et brød om dagen, men tidligere var det veldig kjekt å kunne ta opp bare akkurat det vi trengte fra fryseren. Kjekt nå også, for både treåringen og fireåringen klarer å fikse seg skive sjøl. (Men gidder de det til vanlig? Nei. Jeg veit nå at de kan - det viste seg da jeg hadde glemt Nugattiboksen på benken...)
Ja, alltid. Å skjære brød med kniv er en av de småtingene som gjør meg grinete. Og hvis det nå skulle være noe skitt eller bakterier fra maskina spiser jeg det med glede.
Har brukt brødskjæremaskinen det siste året. De to eldste smører matpakka si selv så det blir mindre svinn når brødet er ferdig oppskåret. Skal de skjære selv hender det at store deler av brødet går bort i "feilskjær". Bruker å ta opp de skivene vi skal ha på morgenen og smører dem frosne.
Jeg skjærer alltid opp brødet i maskin, ja. Det er så mye enklere å få alle skiver like store på den måten og så lettvint og fryse ned og ta opp igjen. Jaja,det hører med til historien at jeg virkelig ikke er god til å skjære brød, da. Det blir ofte kiler. :knegg:
Ja, absolutt. Det går 1 brød om dagen, og når jeg smører 16 brødskiver i slengen på morgenen er det innmari tidsbesparende. Det tar litt tid i butikken i de periodene vi ukeshandler og kjøper 7 brød av gangen. Men så absolutt verdt det. :nemlig:
Ja! Det er innmari praktisk; jeg slipper smuler overalt, brød som er skåret på skrå, altfor tjukke skiver ogman kan fiske ut og smøre en skive med en hånd.:) Skivene rekker ikke å bli tørre hos oss.
Jeg gjør det alltid med kjøpebrødet til de to minste ungene. Vi andre i huset spiser hjemmebakt selvskåret. Er skjærebrettet brødet kommer ut på ekkelt er det alltid en kost på siden til å sope smuler bort med. Genialt med ferdigkuttet til unger som lager sin egen mat. :)
Ja, nesten alltid. Hvis ikke det er kø til skjæremaskinen - jeg har presset tidsplan siden jeg handler mellom jobb og henting av barn. Det skal ikke mye til før den skjærer seg (hø hø).
Apropos brødskjæremaskin. Jeg pleier alltid å børste bort smuler etter jeg har brukt den med kosten, men det virker ikke som det er så vanlig siden jeg så og si alltid må børste etter andre - og kaste skalker... Bare meg som gjør det?! :knegg:
Nei - og følg med nå, for her kommer en utrolig setning fra sjuskemunn: Vi kjøper ikke brød. :stolt: (Ja da, det er selvfølgelig mannen som baker. :knegg: )
Ja, fordi mannen insisterer. Jeg skjærer selv av og til, skylder på kø. Vi tar ut fryste brødskiver til matpakker.
Jeg synes det er innmari uhygienisk fordi det ikke er tilbud om engangshansker.
Så da tar jeg hendene fra handlekuven, på brødet og ned i knivene med det. Usj.
Nei, aldri. Vi fryser ned halve brød og tar opp, skjæring går fort til de to som skal ha brød i matboksen. Jeg skjærer mine glutenfrie i skiver, men hjemme og med kniv.
Ja, med mindre brødet er varmt, eller veldig fullt av korn, så bruker jeg brødskjæremaskina. Stort sett er det bare Guttungen som spiser brød til hverdags, så da fryser jeg ned og tar opp skiver etter behov.
Ja, alltid. Syns ikke brødet blir tørrere (vi kjøper alltid av de groveste brødene) og i matpakkesesong (= ikke skoleferie) går det som regel nærmere ett brød om dagen.
Brødet varer mye lengre når det er ferdig oppskåret kontra om vi skjærer selv. Får mange flere brødskiver ut av det.
Og jeg koster alltid maskina før bruk. Etter gidder jeg ikke siden jeg aldri selv kommer til ferdigbørsta maskin.
Jepp, vi spiser mye brød (slik at brødet ikke rekker å bli tørt) og har dårlig tid om morgenen. Ferdig oppskåret brød er gull verdt da. Har brukt den ekstra mye siden overhysteriskhygienenabo fortalte meg at den var en bakteriebombe. :nemlig:
Jeg brukte skjæremaskin da jeg bodde i Stavanger for sånn ca 10 år siden så jeg syns du er litt treig. :p
Har ikke sett sånne maskiner her i England, men her er jo det meste av brød oppskåret uansett, og jeg kjøper bare (oppskåret)glutenfritt brød en sjelden gang.
Ja, alltid, og så oppbevarer vi brødet i fryseren, så man kan ta opp ønsket antall skiver og tine i brødristeren. (Eller smøre matpakke av frosne brødskiver, så matpakken holder seg bedre.) Det er vanligvis bare Poden som spiser brød hos oss, og han rekker ikke å spise opp et brød før det er tørt eller muggent hvis det skal ligge fremme.
Vi bruker den alltid, og bakteriene har jeg ikke ofret en tanke. Folk står jo og klemmer på brødene inni posen før de velger, jeg vil tro det er mer uhygenisk, men selv det får meg ikke til å bake selv.
Her spises det masse skorper, minstemann pleier å ha hendene fulle!
Stort sett!
Om brødet ikke er for varmt eller for grovt.
Og putter alltid brødet i plastpose så blir det ikke tørt.
Jeg børster alltid, både før og etter.
Det er ikke noe problem for min del, det går an å ta en av brødposene(som henger/ligger bed maskinen) på hendene før du tar i brødet. Jeg gjør det når jeg plukker poteter og annet.
Ja, selvfølgelig - jeg visste ikke at det fantes folk som ikke benyttet seg av noe så genialt!
Tørt? Nei, hvorfor skulle det bli det? Brødet er jo presset sammen som om det var et helt brød inni en plastpose på benken min, så det er så fint atte.
Nei, JEG gjør ikke det, men fruen i huset gjør.
Hun vil ha så tynne brødskiver, jeg synes de er så vidt for tjukke til at jeg tar to av gangen og later som om det er en.
Nå er problemet løst, vi har overtatt mormors hus og med på kjøpet fikk vi brødskjæremaskinen hennes fra en gang på 60-tallet.
Den er ikke elektrisk, du må sveive selv, men du kan bestemme tykkelsen på skivene og så hører den til på kjøkkenbenken, der den har stått så lenge jeg kan huske, og flyttes derifra over mitt lik! :)
Mtp. at å bruke brødskjæremaskinen er uhygienisk, så er det vel ikke mer uhygienisk enn brødet blir berørt av andre som vil kjenne om skorpen er fin. Har sett det flere ganger.
Greit med litt bakterier for å utfordre immunforsvaret litt. :knegg:
Vi kjøper så og si aldri brød (baker selv), og når vi kjøper brød er det hos bakeren. De få gangene vi kjøper butikkbrød så brukes ikke skjæremaskinen. Ungene har ikke oppdaget at det bare er å naske til seg en skalk fra skjæremaskinen (til tross for at de er skalk- og skorpegale), men når de gjør det så skal de da få lov til å spise av meg. Mannen kommer sikkert til å nekte dem, han er bakteriefobisk. :knegg:
Før vi fikk barn, og jeg ikke hadde begynt å bake brød selv, så fikk vi ofte brødet skjært opp hos bakeren. Gjorde som mange andre her; frøs ned i skiver og tok opp ved behov.
Merkelig det der. Mine et også skalkar frå brødskjæremaskina på butikken, men heime vil dei aldri ha skalkar. Eg trur kanskje det er fordi skalken er ekstra fersk og sprø i butikken. Etter nokre timar i ein plastpose er den ikkje like god lengre.
Når ungane er hos meg gjer eg det, men ikkje når det berre er meg. Eg syns ikkje det er like godt og ferskt av en eller anna grunn med ferdig oppskjært, men fordelen ved å sleppe skjære massevis av brødskiver veie opp.
Eg veit at mange nektar ungane sine å kjøpe smågodt i lausvekt av samme grunn, men vi gjer visst det og, vi. Eg er generelt ikkje så redd for bakteriar. Har gått greit hittil!
Ja, det gjør jeg. Orker ikke tenke på bakterier på bakervarer, frukt, smågodt, handlevogner osv. Tar pose på hendene da, så brødet er knapt i kontakt med hud.
Det hender jeg ikke gidder, om det er kø. Da angrer jeg som bare det når jeg lager matpakker.
Ja, til de brødene jeg kjøper inn for å fryse ned gjør jeg det. Eller generelt til matpakkebrød. Kjøper gjerne inn 6-8 brød av gangen som jeg kutter opp og fryser ned, så er det bare å ta opp kvelden før og smøre ferske matpakker på kvisten.
De brødene vi kjøper til kos i helgene hos bakeren derimot, de kutter vi selv. Det er best. Deilige slingser og tjukke skiver.
Vi bruker brødskjæremaskina av flere grunner.
For det første så fryser vi brødet ned, og tar bare opp de skivene vi trenger der og da. På den måten kaster vi nå veldig mye mindre brød enn før, da halve brødet ofte gikk i søpla. Alle barna klarer dessuten å finne seg mat selv, en stor fordel.
Hygienen bekymrer meg ikke. Vi er nesten aldri syke selv om vi (eller på grunn av, kanskje?) er langt fra av de mest pertentlige hygienemessig.
Vi bruker den. Det har blitt mye enklere for ungene å ta seg en brødskive etter at vi tok den i bruk.
At så mange andre her inne bruker den overrasker meg litt. Jeg synes den er lettere uhygienisk, men jeg har jo aldri vært redd for slikt. Det er mange andre her inne som virker å være langt mer opptatt av slikt enn det jeg er, og de trodde jeg ikke ville bruke en slik maskin.
Ica'en der vi bodde før hadde TO maskiner, en for tynne og en for tykke skiver. De hadde skjønt det! :riktig:
Jeg er ikke hysterisk på bakterier, men prøver å minimere hvor mye jeg tar på brødet med hendene. Stort sett tar jeg bare på de små skalkene, som enten blir spist med en gang (ungene), eller ikke i det hele tatt hvis brødet har kommet helskinnet hjem.
Jeg har ikke sett at andre folk har dælket så mye med maskina, det er da stort sett brødet de tar i?
Vår lokale Bunnpris er ikke flinke til å vaske brødkuttemaskinen, og den røde påknappen er inngrodd med skitt. Mange av kundene i denne butikken kommer fra en psykiatrisk institusjon og de har varierende kvalitet på sin personlige hygiene. Den bruker jeg ikke. Men den i andre butikker bruker jeg.
Jeg har aldri brukt brødskjæremaskin i butikker. Hovedgrunnen er at brødet blir fort tørt, samt at jeg selv vil bestemme tykkelsen på skivene.
Nå spiser vi lite brød hos oss. Alle barna foretrekker polarbrød, jeg spiser knekkebrød til frokost på hverdagenen eller kjøper ferske rundstykker på veien hjem etter å ha levert barn, så brød spiser vi mest til helgefrokoster og da skjærer vi selv.
Ja, annet gidder jeg ikke. Så smører jeg matpakker klare, fryser dem ned og tar dem opp hver morgen. Så er de ferdig tint og ferske til lunsj. lat pluss at ungene kun vil ha enkle pålegg som lar seg fryse.
Jeg regner med at han helt fint greier å lære seg det før han flytter hjemmefra selv om han får ferdigoppskåret nå. :) Det er jo ikke akkurat rocket science.
Det er heller ikke noe vi fokuserer på i hverdagen. Jeg tror også at brødskuttermaskin i butikker er en stayer, slik at de får kuttet opp i fremtiden og.
:snurt: Jeg klarer, i en alder av snart 34, fremdeles ikke å skjære en brukbar skive av et brød. :knegg: Sett bort i fra dansk rugbrød, det klarer jeg å håndtere. Men det er uansett så sjelden jeg spiser brød at det har gått greit med meg likevel. Så det kan saktens hende barna mine ikke lærer seg å skjære brødskiver med kniv, eller det kan hende de må lære seg det selv etter de flytter ut. Begge deler går nok bra.
Jeg er ikke så god på det jeg heller. :knegg: Men jeg har skåret brød fra jeg var 4 år, uten at det har hjulpet. Jeg er venstrehendt da, og får skjæreflaten på kniven på feil side. Det gjør at skivene ofte blir litt skakke om jeg ikke konser.
Lang erfaring, og jeg er høyrehendt, men skiven blir enten tykkere på ene siden enn andre, eller tykkere i bunnen. :knegg: Den ene gangen jeg klarte å skjære en perfekt skive, så fikk ingen spise den. :knegg:
Nei, det er ikke livsnødvendig skill men vi har ulike meninger om brødskivetykkelser hjemme så poden må pent lære seg dette selv. Hvorfor ikke?
Jeg er helt enig i at man ikke blir syk ved å spise brød fra skjæremaskinen - bare at jeg syns det er så innmari uappetittelig - handlekurver/vogner også da.
Ja, alltid. Har ikke butikken skjæremaskin, kjøper jeg ikke brød der. Jeg hater HATER styret med skjærefjøler og smuler overalt osv. Er så greit å bare trekke et par skiver utav posen i brødskuffen. Ryddig og finslig. Dessuten blir skivene helt perfekte. Mindre svinn og i det hele tatt. :)
Fordi det er en grei ting å kunne, både for å ikke stå hjelpeløs foran et uoppskåret brød, og fordi det generelt er greit å kunne diverse basic teknikker både på kjøkkenet og av andre praktiske ting.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.