Er det sånn at mat som inntas i flytende form faktisk metter kortere enn hvis man spiser maten i fast form?
Ungene mine får ofte smoothie til for eksempel frokost. Men de blir sultne igjen med en gang. Det synes jeg er veldig rart, for hvis man hadde lagt ingrediensene på et fat, ville de blitt stappmette.
Jeg har et veldig undervektig barn, så jeg forsøker å lage næringstett mat og er opptatt av at forholdet mellom proteiner, fett og karbohydrater skal være slik at det metter. I teorien. For det metter jo faktisk ikke, ikke mer enn der og da.
I smoothien i dag hadde jeg: Hjemmelaget juice av bl.a. rødbeter og gulrot, litt druejuice, en banan, et par store never havregryn, to egg, fett i form av både Cocosa, olje og valnøtter, tørkede aprikoser, yoghurt naturell og litt cottage cheese, frossen spinat, mye frosne blåbær og bjørnebær.
Jeg synes det burde vært nok av fiber, fett, proteiner og karbohydrater i dette til at de burde være Mette lenge?
Jeg holder meg ikke lenge mett etter smoothie, og foretrekker å tygge alt hver for seg. Det er jo noe med signaler til hjernen når du tygger maten i stedet for å bare tømme den ned? :gruble:
Uten at jeg har tenkt veldig på dette, så er jo metthetsfølelsen bygget på magevolum først og fremst. Når du river fibrene slik du gjør i en smoothiesmaskin, vil maten tilbringe mindre tid i magen og gå fortere over til tolvfingertarmen, og ergo vil man være mett kortere tid?
Det blir som å koke en gulrot - det er jo samme næringsverdi og samme volum, men blodsukkeret stiger mye raskere fordi det går mye fortere ned til tarmen og absorberes fortere fordi stivelsen er brutt ned.
Men vil næringsopptaket også være mindre da? Jeg har nemlig hørt flere ganger at vitaminer opptas lettere i kroppen når maten er kokt eller moset. :undrer:
Nei, det blir jo motsatt, når maten er ferdig prosessert er det lettere for kroppen å ta opp alt av næringsstoffer. Vi klarer jo f.eks. nesten ikke å få i oss noe fra rå poteter, siden de har så høy andel stivelse.
Jeg "spiser" smoothie til frokost hver ukedag ca kl 7 og er mett frem til lunsj på jobben kl 11. Også i vår er det havregryn oppi, og vi lager smoothien kvelden før. Da får havregryna svelle litt så smoothien er god og tykk. Kan det ha noe så si for metthetsfølelsen?
Jeg så et program en gang hvor de viste at det er motsatt. Flytende mat metter lenger enn mat man må tygge. En gruppe mennesker spiste et vanlig måltid og drakk vann til, mens den andre gruppen fikk akkurat samme mat og mengde vann som ble kjørt til suppe i blender. Gruppen som fikk suppe holdt seg mett lenger.
Jeg tenker at det kan ha å gjøre med at kroppen tross alt bruker en god del energi på fordøyelse, og at det krever mer å tygge mat og fordøye den mens den ennå er ganske grov framfor å slippe tyggingen og fordøye allerede flytende mat.
Kan du prøve å ha i noe næringsrikt pulver? Feks Herbalife eller andre typer shakes med proteiner i. Mulig det metter bedre. :vetikke:
Jeg drikker en shake hver morgen med 1/2 banan, en neve frosne bringebær, litt pulver med cappuchino smak, en dæsj soyamelk og et par dl vann.
Holder meg mett frem til lunsj kl 11. Jeg er ikke noe froksost menneske, men dette klarer jeg altså å få i meg om morgenen. Bedre enn ingenting. :mantra:
Det vil jo komme an på. Her er det væsken som er jokeren. Rent vann metter i praksis ingenting, fordi den ikke trenger å brytes ned, og forlater magesekken veldig fort. Hvis man blander den i en tykk suppe der den binder deg til annen mat, vil det jo bli større volum over lengre tid.
Det er volum som er det viktige her med tanke på metthetsfølelse. Hvis du gjør volumet større ved å behandle det, metter det mer, men hvis det blir mindre, eller du bryter ned fibre, vil det gå raskere ut av magesekken.
Matens energiinnhold, eller blodsukkernivået ditt, påvirker dessverre sultfølelsen lite. Hvis ikke, hadde vi jo blitt skikkelig mett av en neve potetgull. :mumle:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.