Hvor farlig ER dette? Det står jo at det gjelder pizza og gryteretter osv også. Teksten er skrevet på en måte som gjør at jeg får litt problemer med å ta det helt alvorlig, men har hørt det samme flere ganger tidligere også. Saken er jo at jeg ofte sender med barna middagsrester på skolen, og pastasalat-rester har vi jo spise flere ganger. I går hadde barna med seg pizzarester på skolen. Må de slutte med dette sporenstreks? Bør vi kaste all pizza, ris og pasta som er igjen fra middagen? Jeg liker jo å bruke det i middagen dagen etter, altså har vi feks. mye kokt ris igjen fra dagen før, lager jeg gjerne stekt ris dagen etter. Men bør jeg slutte med det? angst
Eg har høyrd dette med ris før, frå meir pålitelige kjelder. Eg er nøye med å få rester kjapt i kjøleskap. Det dødsfallet det stod om, handla jo om pasta som hadde stått i romtemperatur i fleire dager. Vi bruker rester, men eg passer på å oppbevare dei kaldt etter at dei først er varmebehandla, så eg ville nok vore litt forsiktig med å sende med i matpakke som skal ligge i sekk eller veske heile dagen. Viss vi gløymer maten på benken over natta, kaster vi restane.
Ja, jeg setter alt rett i kjøleskapet etter middagen, så det står aldri lenge fremme. Det gjelder alle rester, samme hva det er. Pakker det godt inn og setter det kjølig.
Men da bør jeg altså slutte å sende med pastasalat og slikt. Pizza og? Litt frustrerende, middagsrester er jo så genialt å sende med.
Tenker med GRU på svigers, som i alle år satte pizzarestene inn i ovnen igjen, lot det stå der til neste dag, skrudde på ovnen med pizzaen inni og serverte restene til middag. Grøss.
Fra kjøleskapet om morgenen til det spises i matpakken er jo ikke mange timene. Jeg kommer til å fortsette å sende med pasta/ris. Eksemplene dreier seg jo om mat som har stått på benken i dagevis og kjøleskap med 14 grader. :skeptisk: Det er max 3-4 grader i vårt kjøleskap.
Fiffig overskrift på artikkelen: "Ris i romtemperatur kan være dødelig." Det er vel neppe det å spise ris i romtemperatur som er dødelig. :knegg: Skru ned temperaturen i stua. :nemlig:
Det står jo at det går fint å lagre i romtemperatur 4-6 timer. Det kan da ikke være mange som har matpakken i sekken lenger enn dette? Her begynner f.eks. skolen 8.30 og de spiser matpakken 10.15, så jeg kommer til å fortsette å sende med pastasalat, pizzarester o.l.
Ja, jeg pakker matpakkene rundt kl 7.30 og de spiser kl. 11. Minsten har jo matpakke på SFO til senere også, men da går det som regel i brødskiver så den er grei.
Urgh, jeg blir så usikker når jeg leser sånt. Er vanligvis veldig lite hysterisk, men når jeg leser om ei mor som gir ungene pastasalat som det ene barnet senere dør av, så ser jeg jo omtrent for meg ungenes begravelse. Det skumle er jo at jeg har gjort akkurat det samme som henne. Latt pastasalat stå fremme til servering i et selskap, satt restene inn i kjøleskapet og spist av den i både en og to dager etterpå. :eek:
Åja, den gikk meg hus forbi. Det er heldigvis kaldt i vårt. Sjekket nå, 2 grader står det.
Men hvem i himmelens navn har 14 grader i kjøleskapet sitt? Da er det jo knapt vits med kjøleskap i det hele tatt. Jøss.
Det handler jo om mat som står dager på benken. Middagsrett fra dagen før som har stått i kjøleskap til sju på morgenen er jo godt innafor når det kommer lunsjspising på skolen.
Altså, to dokumenterte dødsfall i Europa siden 1997 taler vel for seg.
Dog er det kjekt å vite at som med det meste av annen mat skal det oppbevares forsvarlig. Romtemperatur i flere dager er ikke forsvarlig for noe varmebehandlet mat, heller ikke ris og pasta.
Det vil si ingen endring i praksis i dette hjemmet.
Dette bekymrer meg ikke nevneverdig. Det er evig forskjell på et par timer i en matboks i sekken og to døgn på kjøkkenbenken. Middagsrester i matpakka lenge leve.
Og skulle du synes det er vanskelig å sende med rester i matboksen etter å ha lest artikkelen, så kan du jo legge matboksen i en pose sammen med et kjøleelement. Men de få timene fra morgen til lunsj går helt fint uansett.
Vi bruker rester. Setter det i kjøleskapet over natten. Har noen små små kjøleelement som jeg putter i matboksen når det er varmt ute. Men det er samma om det er pastasalat eller vanlig matpakke. Maten holder seg bedre da og mater smaker bedre.
Dette handler jo mye om hvordan maten er behandlet også. Det som kan skje er at maten får stå leenge og godgjøre seg i en temperatur bakteriene liker, og at bakeriene da produserer toksiner som ikke forsvinner ved koking. Dette krever
at det er en solid bunsj bakterier i maten i første omgang (så om pastaen har stått på bordet og alle har forsynt seg med uvaskede hender så er det langt verre enn om den kun har vært forsvarlig håndtert rett fra gryta med rene hender etter at den ble grundig kokt)
at den får stå lenge, gjerne i flere omganger, i kosetemperaturer. Det er altså forskjell på å rent og hygienisk hente ut en porsjon pasta fra et (kaldt!) kjøleskap, og å sette den frem på bordet flere ganger, både i forhold til bakterietilførsel i forbindelse med serveringen, og at den blir lunket mange ganger.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.