Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Basert på diskusjonene rundt lærernes arbeidstid og friheten som ønskes til å jobbe hjemme, har jeg tenkt litt på hvordan jeg har hatt det i perioder hvor jeg har flekset en time om dagen. Jeg har syntes det har vært slitsomt å måtte jobbe en time om kvelden. Det gikk ganske greit mens ungene var små og i seng til kl 19, men er mye tyngre nå når det ikke er stille i huset før nærmere 22. Det er spesielt tungt hvis man ikke har orket timen om kvelden et par dager og begynner å få en del minustid.
Dere andre som har flexet en time eller to på daglig basis, hvordan synes dere det er?
Jeg syns det går veldig greit fortsatt. I takt med at ungene legger seg senere, er de jo også mer selvdrevne, så det er helt ok å sette seg ved maskinen kl. 21 og la 12-åringen ta kveldsstellet selv.
Minustid er for øvrig et teoretisk begrep for meg. Jeg har alltid ca. 40 timer pluss som utgangspunkt og flekser ut i fra det. Da er det ikke stressende om jeg havner ti timer bakpå en måned.
Jeg flekser ikke fast på den måten, men jeg benytter meg av fleksibel start og slutt og forsøker å holde alle timer hver dag så jeg ikke går i minus. Så lenge jeg er på jobb i kjernetiden trenger jeg ikke tillatelse for å jobbe kortere noen dager og lengere andre dager.
Ja, jeg trives veldig med det. Jeg jobber ikke hver kveld, men kan gjerne sitte to-tre timer når jeg først er igang.
Vi har veldig stor frihet, vi skriver 7.5 timer hver dag uansett, og jobber når vi vil. Så lenge jobben blir gjort er det ingen som bryr seg. De aller fleste ender nok med å jobbe mer enn om vi bare skulle jobbet fra 8-4, men det er det verdt. Hvertfall for meg. I perioder med ekstra store prosjekter skriver vi overtid.
Ja, jeg flekser. Jeg har en kjernetid på jobb på i gjennomsnitt 6 timer hver dag, og så må jeg jobbe i gjennomsnitt 2 timer om kvelden og 4 timer i løpet av helgen.
I og med at jeg i perioder har stor arbeidsbyrde synes jeg det er greit å flekse, jeg konsentrerer meg bedre i enerom hjemme enn på kontoret sammen med 5 kollegaer. Men stort sett er jeg på jobb fra 08.00 - 16.00 og så jobber jeg noen timer hjemme om kvelden. :)
Ja, omtrent sånn er det her også. :jupp: Vi har stort arbeidspress omtrent én uke i måneden, og da kommer det på en del plusstimer. Med den velsignede sommertiden og muligheten for effektiv jobbing på toget trenger jeg i grunnen sjelden kveldsjobbing for å få timetallet til å gå opp. (Sant å si rundet jeg vel 100 plusstimer i dag. :knegg: )
Ja, flere dager i uken, med litt reisevei og små barn er det topp. Det er litt tungt å jobbe igjen fra 19.30 eller 20, men det gjør jeg ikke hver dag heller. Opparbeider plusstid i travle perioder som nå. Hvis ungene ikke sovnet før 22 hadde jeg ikke orket.
Vi har kjernetid 9-15. Jeg flekser i den forstand at jeg velger om jeg vil gå kl. 17 eller kl. 15 uten å spørre om lov hver gang. Jeg har aldri flekset på den måten at jeg MÅTTE jobbe på kvelden for ikke å gå i minus, men det henger sammen med at plusstiden er veldig pluss.
Jeg har aldri hatt minustimer, jeg flexer i den forstand at jeg kutter dagene hvis det er stille, og aldri ber om tillatelse til å gå tidlig eller komme sent om jeg har andre avtaler.
Ønsker meg stillingsbeskrivelse "særskilt selvstendig" med fastlønn for å slippe hele styret med å holde koll på timer. Pr nå får jeg dårlig samvittighet om jeg ser det står at jeg kom på kontoret kl. 12, på tross av ville mengder plusstimer.
Det er en vane å jobbe på kvelden, men det er absolutt tyngre å sitte hjemme og gjøre papirarbeid enn å sitte på kontoret på dagtid med det samme. Dessuten svarer folk veldig tregt på e-post kl. 23:30 om kvelden. :mumle:
Jeg har kjernetid fra kl. 9-14.30 og 7,5 timers arbeidsdag (inkludert betalt lunsj). Er på jobb fra omtrent kl. 8.10 til 16.30. :knegg: Jeg avspasserer i skolens ferier og en ettermiddag i ny og ne. Stryker som oftest noen overtidstimer hvert år.
Nei, føler det blir litt påtatt liksom; se på meg og musklene mine liksom. Ikke sett så mange andre som flexer på jobben min heller egentlig. Flexing er nok ett relativt ukjent begrep i barnehager. : overtrøtt:
Mannen min har flexitid - kjernetid 9-15, men kan flexe i begge ender som det passer ham. Han (og jeg) stortrives med denne ordningen, den får virkelig familiekabalen til å være mye enklere til tider.
Det varierer litt fra år til år hvordan det passer. Nå er jeg i permisjon, men i 2012 og 2013 jobba jeg 80 % og hadde fri hver fredag, og jobba 08.00 til 16.30 mandag til og med torsdag, og så seks timer til enten en gang i løpet av fredag eller søndag ettermiddag. Jeg hadde mulighet til å gå 14 på tirsdager og 12 på torsdager, så jeg tror det var to eller tre tirsdager jeg henta ungene tidlig, pluss en torsdag jeg dro 12, for å rekke et fly. Ellers jobba jeg nokså jevnt 40 timer i uka.
Men til saken. Jeg flekser ofte og har aldri minustid. Plusstid ta's ut i enten kortere dager i perioder eller i fridager. Noe jobb må gjøres på plassen annet kan gjøres hvorsomhelst fra så lenge jeg har nett. Jeg skjønner lærerne godt.
Jeg flekser lite. Eller: om arbeidsdagen er fra 8-16, kan det være jeg kommer tidligere, men det er sjeldent. Jeg har perioder hvor jeg jobber på kveldstid. Plusstiden tar jeg stort sett ut i fridager
Jeg flekser fast og trives veldig godt med det. Min arbeidstid er egentlig fra 8-15.30, men jeg er et ihuga a-menneske og har energinivået på topp om morgenen. Begynner derfor på jobb mellom 5.45 og 6.30, litt avhengig av om jeg kjører eller har hunden med meg og spaserer.
Det hender jeg blir lenger på jobb enn de nødvendige timene, bl.a. har vi et møte hver 14. dag som foregår på ettermiddagen, men jeg kan samle opp en del avspasering og avvikle de dagene i f.eks. romjula eller andre tidspunkt hvor det er "lavsesong".
Jeg synes det er deilig at jeg kan jobbe når jeg virkelig er superopplagt, at sjefene mine ser fordelene med akkurat det og er smidige nok til å gi grønt lys. Setter stor pris på de lange fri-ettermiddagene også, særlig i vinterhalvåret. Går mye ut på tur i marka med hund og da er det greit at det fremdeles er noenlunde lyst.
Jeg flexer ikke på den måten. Jeg styrer arbeidsdagene mine i ganske stor grad og jobber lenge noen ganger og tenker ikke timer helt på den måten. I morgen for eksempel så jobber jeg fra åtte på morgenen til elleve på kvelden. Har ordning med at vi også får 1,5 pr time etter fem og 2 timer avspas pr time etter sju (eller 8,husker ikke helt). Da blir det fort mye plusstid. Så de dagene jeg har vanlig kontortid så er det ikke noe problem å ha litt kortere dager. Timene telles bare sånn ca. Jobber ikke på kvelden bare for å ta igjen tid fordi jeg prioriterer å hente litt tidlig f.eks. Kunne ikke tenke meg det heller. I forrige jobb kunne jeg ikke jobbe hjemmefra og satt da heller en lang dag eller to for å ha muligheten til den fleksibiliteten. Motivasjonen er ikke på topp på kveldstid når ungene er i seng til generell jobbing, men gjør det selvfølgelig om det er arrangement dagen etterpå og ikke alt er klart.
Jeg jobber for så vidt ofte om kvelden og i helger, men jeg trives ikke med en rutine hvor jeg kompenserer for ikke-full dag på jobb med innhenting hver kveld, nei. Jeg vil ha fulle dager på kontoret, og hvis jeg skal jobbe om kvelden, må det ha med en deadline å gjøre. Jeg jobber uansett en god del mer enn normal arbeidsuke.
Det hender jo at jeg tar en og annen kveldsøkt, men det er sjelden. Vi har heller ikke begrepet plusstimer, jobber jeg mer en uke så får jeg ikke det på en plusskonto. Med såpass fleksibel jobb som jeg har så gir og tar man litt.
Jeg vil ikke si jeg "flekser", men har en fri rolle. Stort sett er jeg på jobben mellom 08.30 og 15.00. Så jobber jeg ekstra når det trengs. Nå framover kommer til å trenges omtrent hver kveld og helgene også hvis jeg gidder. Andre ganger er det roligere og da gjør jeg ingenting om kvelden. Fører ikke regnskap på timer. Jeg er målt på resultater (penger inn) og først hvis det svikter begynner noen å følge med på når jeg kommer og går.
Jeg gjorde det i forrige jobben. Der var det greit å ta igjen på kveldstid, hvis jeg i en periode kunne være mindre til stede på jobb. Da var det stort sett på grunn av mannens reising. Nå har jeg i praksis ikke mulighet for hjemmekontor, så da sitter jeg heller lenger noen dager, for å ha fleksibilitet andre dager. Jeg savner ikke egentlig hjemmekontormuligheten, da jeg merket at det nok var mye mer "på jobb" også utenfor jobben, enn jeg er nå. Vi har heller ikke noe godt arbeidsrom hjemme, så all jobbing må gjøres etter barna er i seng, hvilket begynner å bli ganske sent.
Jepp. Er på jobb fra alt mellom 7-9 og går alltid rundt kl.15. Dette fordi jeg ønsker å få litt tid med barna på ettermiddagen. De dagene jeg kommer sent bruker jeg da av timer hvor jeg feks har jobbet på kvelden, eller timer fra de dagene jeg reiser og har lange dager. Har 7,5 timers arbeidsdag. Stortrives med det og kunne ikke tenke meg noe annet!
Jeg er som regel på jobb mellom 8.15 og 15.30-16.00. I tillegg har jeg fast 2-3 kveldsøkter. De strekker seg som regel langt inni natta. Å sitte med vurderingsarbeid nattestid er nydelig. Stille i verden, stille i hodet.
Jeg ville ikke trivdes med å jobbe i den lille alenetiden min før leggetid :små barn, stort hus:, men flekser med bakgrunn i en og annen langkveld på jobben. Samler også opp mye plusstimer i perioder, særlig med mye reise som jeg tar ut andre dager.
Jeg har kjernetid 9-15 og benytter meg av muligheten til å flekse. Jeg jobber ikke fast om kvelden, men er glad for muligheten. I perioder er det mye å gjøre. Da kan jeg gå hjem til normal tid, og jobbe overtid om kvelden. Jeg liker en pause på ettermiddagen. Jeg tar ut plusstimer som hele dager eller ved at jeg har kortere dager.
Eg har, som Mave nevner, det som kallast særskilt uavhengig stilling. Det betyr at eg jobbe når det passe meg og tar fri når det passe meg så lenge eg leverer. Men vi har likevel kjernetid mellom 08.30-14.30, så med mindre eg er eksternt eller jobbar heimafrå skal eg vere på kontoret i den tida. Forøvrig gjer eg som eg vil. :gladspøkels:
Men jobbar kvar kveld frå telefonen likevel. :sparke:
Jeg har også en såkalt særskilt uavhengig stilling (dvs ikke betalt overtid;)). Jeg er stort sett på kontoret hver dag, men har også hjemmekontor en gang iblandt. Har mye telefonmøter med andre deler av verden, så da spiller det liten rolle hvor jeg er. Jobbet veldig mye på kveldene før, nå prøver jeg å gjøre det sjeldnere, men det må jo til innimellom. Da LilleVenn var liten, var det veldig greit å kunne gå fra kontoret tidlig (16) og så heller jobbe på kvelden etter at hun hadde lagt seg. Nå legger hun seg så sent at det ikke lengre er aktuelt..;)
Setter stor pris på denne fleksibiliteten og skjønner veldig godt at lærerne ønsker å beholde den.
Jeg har gjort det. Det gikk veldig greit den tiden jeg hadde regelmessig jobb utenfor normal arbeidstid. Typisk: Jobbet 10 timer en helg, da var det helt kurrant å gå 1 time tidligere i 10 dager.
Senere endret jeg på arbeidstid, og da har jeg også endret på flexingen. Jeg liker veldig dårlig å jobbe 1 time på kvelden. Synes det blir for lite til å egentlig jobbe noe særlig (det er OK i enkelttilfeller, hvis jeg må gjøre noe helt spesielt), og det blir veldig "hakket" å jobbe på den måten (jeg har også en jobb som "hakker" helt av seg selv, så jeg prøver å kompensere ved å strukturere).
Har flexet rutimessig i over 10 år med å justere på når jeg starter på jobb. Jeg og mannen jobbet da annenhver uke med å begynne 07.00 ene uken og 09.00 andre uken. Nå er ungene så store at det ikke er nødvendig, men jeg ønsker å gå 15.00, så jeg blir å prøve å arbeide fast fra morgenen av fra neste uke. Og det er jo utnyttelse av flexitiden det også.
Jeg skriver ikke timer, jobber når jeg må og har fri om jeg kan. Så lenge jeg leverer det jeg skal, har jeg stor frihet. Vi starter veldig sjelden møter på huset før klokken ni, noe som gir meg rom til å ha rolige morgener med jentene. Jeg setter veldig pris på å ha det sånn, selv om det på sett og vis gjør at man alltid er delvis på, som Tussa sier.
For meg er det nettopp det som ligg i ei særskilt uavhengig stilling med innbakt overtid. Med mindre eg har ferie og er off off er det ei forventning om at om noko skjer skal eg vere tilgjengelig. Og denne tilgjengeligheten blir eg betalt for gjennom lønna mi gjennom året.
Det var godt å høre at det er flere enn meg som misliker å jobbe om kvelden i kombinasjon med mellomstore barn. Jeg raser vanligvis rundt og organiserer, lager mat, kjører på trening, setter på klesvasken, hjelper med lekser osv. - Jeg misliker sterkt de kveldene jeg må sette meg direkte ned med jobb 21.30. Jeg er jo sliten og trenger å kose meg i fred på vanlige hverdagskvelder.
I praksis blir det til at jeg gjør 30 min til en times jobb en og annen kveld, noen ganger mens barna er våkne og holder på med noe, andre ganger på en sein kveld.
Når det gjelder flexitid, så bruker jeg det aktivt. Foretrekker å få jobbet fra 8.15 til 16.15, men har kjernetid 9-15. De dagene jeg skal hente barn på SFO går jeg 15.30 og tar det igjen på dager jeg ikke har barna hos meg (50/50).
Jeg har også særskilt uavhengig stilling. På i kontrakten min, men også i praksis. Det er allikevel en betegnelse som misbrukes. Det er altfor mange som har det i kontrakten og derfor ikke får overtidsbetalt, samtidig som arbeidet de utfører ikke er særskilt uavhengig. Det tjener arbeidsgiver på.
Eller arbeidstakar. Mange har jo overtid innbakt uten å være i nærheten av å jobbe dei 200 overtidstimane som NHO anbefaler blir lagt på grunnlønna. Meg sjølv inkludert.
Jeg hadde en særskilt uavhengig stilling. Lizzom. Jeg måtte være på kontoret fra 8–16, hadde ikke tillatelse til å ha hjemmekontor, kunne ikke ta utvidet lunsj eller noe som helst. :snill: Jeg har aldri vært så føkkings låst i arbeidslivet noen sinne. Jeg husker jeg snek meg til en lang lunsj med noen FP-ere en gang. Da hadde jeg prøvd å få til denne lunsjen i et halvt år.
De andre med særskilt uavhengig stilling fikk en ekstra ferieuke også. Jeg ble lovd det på jobbintervju, men det viste seg at det gjaldt ikke meg. Og lønna mi var uansett sånn cirka halvparten av hva de andre tjente. Så da bestemte jeg meg for å jobbe mine 7,5 timer per dag og that's it.
En særlig uavhengig stilling må innebære en tydelig og åpenbar ”selvstendighet” eller ”uavhengighet” i hvordan og til hvilken tid arbeidsoppgaver organiseres og gjennomføres. Begrepet dekker arbeidstakere som i stor grad selv prioriterer sine oppgaver, hva de skal gjøre, når arbeidet skal gjøres og hvordan arbeidet skal utføres. Det er for eksempel ikke nok å arbeide i et prosjekt for å omfattes av begrepet.
En arbeidstakar vil ut i frå dette faktisk kunne argumentere med at særskilt uavhengige stillingar ikkje kan ha kjernetid?
Jepp! Og i tillegg skal du faktisk også prioritere egne oppgaver. Det er veldig mange som ikke kan gjøre det, til tross for at stillingen er definert som særlig uavhengig.
Divine: Du har ingen særlig uavhengig stilling. Du skulle hatt en annen betegnelse og hatt mulighet for overtidsbetaling.
Jepp, jeg flexer neste hver dag. Kommer kl. 8.30 og er til 18.00 en dag i uka. De andre har jeg stort sett normal-arbeidstid og så prøver jeg å komme meg ut døra før 15.00 om fredagene. Jobber noen timer hver søndagkveld og ca. annenhver lørdag (typisk 4-5 timer). Fleksitid er det viktigste godet i min jobb, og jeg blir pissesur og stikker om det forsvinner. :nemlig:
Eg fleksar så til dei grader at jobb og fritid flyt heilt saman. Det har sine klare drawbacks (finst det eit norsk ord?), men fordelene er svært store også. Enn så lenge er eg godt fornøgd. Eg har heile jobben min på PC og telefon. Møter blir gjerne tatt som telefonmøter via lync, men prøver å vere ei fast kjernetid på den fysiske arbeidsplassen 3 dagar i veka. Eg jobbar når eg vil, og tar ferie når eg vil. Og jo, eg er altfor ofte i jobb-modus, sjølv om eg ikkje jobbar. Kunne skreve ferdig ein rapport, men ser TV på fredagskveld likevel. Det gir uro.
Jeg flekser ikke egentlig, klarer stort sett være på jobb 7,5 timer daglig som er min arbeidstid. Jobber ekstra om kvelden.
Jeg synes det er slitsomt å jobbe fra klokken 2100 nesten hver dag, men jeg trives med det på den måten at det passer fint inn i den totale rytmen vår, og at det gir greie dager i barnehage og skole.
Jeg flexer i ny og ne. Stort sett med at jeg noen dager kommer tidligere og går senere, mens jeg andre dager kommer senere eller går tidligere. I teorien har vi det sånn at vi ikke får avspasere mer enn 10 dager i året. I praksis bryr sjefen min seg lite om hvordan jeg fører timene så lenge summen går opp og jeg får gjort det jeg skal. Jeg har også mulighet for Gjemmekontor ved behov.
Jeg fører timer selv og stempler ikke - frihet under ansvar. Det betyr at om jeg har hatt en litt sløv dag så jobber jeg gjerne hjemmefra uten å skrive timer for det.
Når jeg jobber hjemmefra gjør jeg forresten alt det som må gjøres, men som jeg ikke har tid til om dagen. Ofte rutine-oppgaver som har en tendens til å flytte seg lenger og lenger ned på lista når man er på kontoret. Da kan jeg fint se litt på tv samtidig.
Jeg er stort sett på kontoret fra halv ni til fire, men jeg må ikke. Jeg kan komme sent, gå tidlig eller ta tre timer lunsj hvis jeg vil. Jeg pleier å si fra, tilfelle noen lurer på hvor jeg er, men jeg spør ikke.
Vi jobber i praksis som om vi hadde "særlig selvstendige stillinger" men har det ikke i kontrakten, så vi får overtid når det er perioder med ekstra mye jobb.
Jeg flekser mye, men sjelden med ekstra timer på kveldstid. Det er en del arrangement og ubekvemme tider (søndag og kveld) da jeg må være på jobb. Dette gir meg ekstra timer til å komme seinere og gå tidligere, for å rekke diverse henting og levering.
Får ikke overtidsbetalt, men om jeg MÅ være på jobb får jeg skrive doble timer. Bransje med knapper og glansbilder.
Jeg flekser litt, det vil si at når jeg har barn er jeg på jobb litt kortere enn jeg må til vanlig, men jeg har da mulighet til å ta det igjen de ukene jeg har barnefri. :nikker: Men stort sett er jeg på jobb mellom 07:15 - 08:00 og 15:00 og 16:00.
Vi har ingen ordning med hjemmekontor, men jeg får hvis jeg ber om det om jeg har en grunn. Men jeg kan ikke bare «være hjemme» en dag ved behov.
I år har vi overtidsstopp, noe som ikke fungerer like bra i praksis. Men de gangene det har vært behov (møter etc), har jeg skrevet + timer på det. Men sånn i utgangspunktet har vi overtidsbetaling.
Jeg flekser slik barneskolelærere flekser. Jobber 50 timer i uka i perioder, 35 timer i andre perioder. Mandag - onsdag er jeg uansett på jobb fra 7.45 (i travle perioder) eller 8.15 (i rolige perioder)-16. Torsdag og fredag kan jeg gå 14.30 i rolige perioder, men sitter til rundt 16 i travle perioder. I tillegg har jeg med meg jobb hjem etter behov, eller sitter på jobb utover ettermiddagen, i snitt 1-2 timer i løpet av uka + 3-4 timer i helga.
Jeg liker å ha det sånn, og det må være sånn for at jeg skal ha muligheten til å ta toppene når de kommer. Og så er det deilig med torsdag og fredag i de rolige periodene.