Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Barn foran airbag - igjen

#1

Xian sa for siden:

Jeg vet det finnes flere tråder om dette, men jeg blir ikke klokere, og prøver meg med denne spesifikke.

Problemene startet da det økte fra tre til fire herfra som skulle gå på speideren. Vi har en bil der man ikke kan slå av airbagen foran passasjersetet. Det er niåringer det her er snakk om, alle under 140. Før sommeren løste vi det ved at vi lånte bil når vi skulle kjøre/hente, men det er jo ikke alltid det passer. Som f eks i dag.

Og da begynner spørsmålene fra de andre foreldrene å komme: "Xxx nærmer seg vel 140 nå, det må da være greit?". Det er godt mulig hun nærmer seg 140 cm, men fremdeles er hun i fjærvektklassen (under 30 kg), og det føles ikke greit. Jeg har alltid ansett oss for å være under middels "hysteriske", og det er uvant, og litt kjipt å være de som lager problemer her. Så:

Om en av dem altså har bikket 140 com i løpet av sommeren, men ikke veier mer enn, la oss si, 30 kg. Ville du latt dette barnet sitte foran, med påslått airbag?


#2

Teofelia sa for siden:

Ja, jeg syns det er helt ok å forholde seg til retningslinjene fra Trygg Trafikk.


#3

Xian sa for siden:

Takk, Teofelia!

(Jeg synes bare det er litt merkelig at det kun går på høyde, ikke vekt, når det er snakk om airbagens voldsomme kraft.)


#4

Katta sa for siden:

Jeg ville forholdt meg til trygg trafikk, men jeg ville ikke gjort det før de ble 140cm. 9 år er ganske ungt, skjelettet er umodent.


#5

Einhyrningur sa for siden:

Ja, jeg følger og Trygg Trafikk.

Eller, så klart, er barnet veldig spinkelt og jeg usikker så følger jeg magefølelsen og.


#6

Xian sa for siden:

Takk for svar, dere! Ja, jeg tenker også at det er greit å forholde seg til retningslinjene fra Trygg Trafikk. (Det er bare litt uvant at disse går imot ryggmargsrefleksen; som Katta påpeker, de er så små og spinkle ennå.)


#7

Tjorven sa for siden:

Jeg gjør det ikke med egne barn, men hvis foreldrene sier det er greit, så kanskje.

Nå skal det sies at min 9-åring ikke er 140 cm ennå heller, men hun har rundet 135. Er det 140 når det kommer til airbag og 135 for å lovlig sitte uten sete/pute?


#8

trøtt sa for siden:

Jeg ville ikke satt mitt eget barn der, men hvis foreldrene til ett av barna sier at det er greit at deres barn sitter foran så kunne jeg kanskje vurdert det.



#10

vixen sa for siden:

Ja.


#11

Daisy sa for siden:

Ville dere hatt bilstol til barnet foran? Eller har det ikke noen hensikt? Jeg er forvirret, trodde de skulle være 12 år. Nå er plutselig åtteåringen min lang nok til å sitte foran uten sikring? :skrekk:


#12

Daisy sa for siden:

Jeg må bare komme med et oppfølgingsspørsmål i samme gate: Hva er best, foran i beltestol eller uten beltestol eller i midten bak uten noe, med sånn belte som ikke går over brystet? Med tilkoblet airbag foran. Barn over 140 og over 30 kg.


#13

Teofelia sa for siden:

Barn under 150 cm skal sitte i bilstol (eller som et minimum pute), uansett om de er foran eller bak.

#14

vixen sa for siden:

Ville ikke festet i topunktsele. Da hadde jeg heller festet foran airbag selv om de ikke var 140 cm.

Pappa var i bilulykke der samboeren hans og en i møtende døde. Det var den i midten med topunktsele som omkom.


#15

Teofelia sa for siden:

Mener du topunktsele? Det er vel alltid det dårligste alternativet. Jeg ville helt klart ha valgt foran, i beltestol, hvis det er de to som er alternativene.


#16

Daisy sa for siden:

Takk for info! Jeg var ganske sikker på at det var 135 jeg Teofelia! Og 150 dersom utstyr finnes i bilen.


#17

Teofelia sa for siden:

Det stemmer, men utstyr finnes da alltid i egen bil, vel. :streng:

#18

Daisy sa for siden:

Rett og slett ikke bruke topunktselen ja. Eller kanskje bakovervendtsetet kan festes i topunkt? Nei nå skal jeg ikke kuppe tråden.
Vi har byttet bhg på minsten og må rearrangere logistikken om morgenen, og yarisen min må brukes til alle tre om morgenen bort til skolen. (når de ikke går) Da er det fint om største kan sitte foran i bilstol.


#19

Daisy sa for siden:

Jada, men ikke i ekstrabilen, ikke plass til tre seter der. :touraneneruteavdrift:


#20

Daisy sa for siden:

Jeg har hørt noe om at det ikke var så ille, men av det du skriver utgår det jo definitivt! Selv om vi bare kjører i 40 det strekket, så skal det vel ikke mer til!


#21

Che sa for siden:

Jeg trodde det sete frem til de var 135 - og da anbefalt at de sitter på pute frem til 36 kg?
(Min niåring er sikkert 140, men veier ikke 36 kg) - Han passer helt utmerket i beltestolen sin ennå, så jeg lurer veldig på hvilken beltestol som varer bare til 135 cm?

  • For øvrig vet jeg ikke hva jeg ville ha gjort. Jeg tenker worst case scenario - og da vil jeg vite at jeg har gjort ting riktig om ikke annet.

#22

Teofelia sa for siden:

Det anbefales beltestol hele veien. Pute anbefales ikke i det hele tatt, annet enn som reserveløsning eller hvis de faktisk har vokst ut av setet sitt. Jeg tror de fleste stoler varer til 150 cm, men det varierer litt etter hvor lange de blir i ryggen.

#23

Tjorven sa for siden:

Det er påbudt med beltestol eller pute frem til de er 135 cm og anbefalt frem til de er 150 cm.


#24

vixen sa for siden:

Det er jo bare en enkelthistorie. Og i åttisone. Men ja, der var det full bil og den i midten døde.


#25

Che sa for siden:

Jeg er helt enig med deg altså - men dette står på trygg trafikk sine sider.

Barn skal bruke beltestol eller pute til de er minst 135 cm høye. Når barna vokser ut av beltestolen, ofte ved 135 cm høyde, bør de gå over til bilpute frem til de blir 150 cm eller 36 kg. Både bilpute og sete må brukes sammen med bilens trepunktsbelte.


#26

Adrienne sa for siden:

Det varierer veldig etter hvor lange de blir i ryggen. Storebror satt i stol til han var nesten 150 cm og hadde god plass, lillesøster vokste ut av akkurat samme stol da hun var i underkant av 140 cm. Han er lang i armer og bein og kort i overkropp og hun har korte armer og bein og lang overkropp. Vi måtte rett og slett slutte med stol til henne, for hun satt ikke godt i noen av de tre stolmerkene vi hadde tilgjengelig hjemme. Det satt langt inne, for å si det sånn.


#27

veobra sa for siden:

Denne tråden trengte jeg i dag. Det er ikke gøy å være den kipe som sier nei, da er det godt å ha noe å vise til.


#28

Annki sa for siden:

Jeg ville ikke brukt topunktssele ihvertfall!

Vi var på ett kurs i sikring av barn i bil i fjor, i regi av barnehagen. Veldig bra kurs, og veldig mange tips til sikring. De alvorligste skadene (evt. dødsfall) skjedde med topunktssele. Man blir da brettet rundt selen, den går inn i magen og forårsaker avrevne både det ene og det andre og man dør ofte av indre blødninger, uten at det er noen synlige skader ellers. De ba oss også alltid om å sjekke magen, spesielt til barna dersom vi kom først til en ulykke dersom det var ett rødt merke tvers over magen etter magebelte, så skulle det ringes ambulanse igjen (selv om dette allerede var gjort) for å gjøre dem oppmerksomme på alvorlighetsgraden. Får man indre blødninger etter bilbelte over magen, så kunne man være oppegående helt til det var for sent...

De viste også endel bilder fra virkelige ulykker og rekonstruksjoner, der de forklarte hva om hadde skejdd, hvordan de forskjellige var sikret i bilen, hvor i bilen de satt og hvordan det hadde gått med de skademessig. Fikk mange a-ha opplevelser der... :sparke:

Han avsluttet det hele med å spørre om det var noen som hadde bil med topunktssele i midten bak (vi og ett par til svarte ja, begge har Caravelle), og ga beskjed om at den ALDRI skulle brukes til sikring av mennesker i bil, annet enn bilstoler der dette var godtkjent.

Vi har en bilstol godtkjent for topunktssele på denne plassen i vår bil nå. Når det ikke kan brukes lenger, så må enten hele denne seteraden byttes ut slik at det blir trepunktsseler i alle seter, ellers vil dette setet stå ubrukt.


#29

Acsa sa for siden:

Jeg har en niåring som er ca. 135 og som hater bilsete/pute intenst. Han har lange lårbein og det er fysisk vondt med kanten av setet. Beina sovner, verker osv. Det er ikke vikarierende argumenter fordi det er flaut eller noe sånt. Tips?


#30

Tjorven sa for siden:

Du setter noe de kan hvile bena på på gulvet i bilen (bag, bruskasse, hva som helst) slik at låret ikke henger ut for kanten på setet. :har hatt 9-åring et halvt år lenger enn deg:


#31

Daisy sa for siden:

Annki; takk for masse info. Ja det virker så lett å bare slenge gutten bak, vi skal jo bare kjøre i 40 sone i noen minutter. Men det er jo Europavei, det kan komme en idiottrailer osv. Jeg må se om jeg ikke kan få satt minsten i midten i bilstol, og kanskje jeg får de andre to i beltestol da. Evt får han sitte foran i beltestol. Ellers får vi bare prioritere å reparere den Touranen....


#32

Polyanna sa for siden:

I så lav fart som 40 blir det litt å telle på knappene, tenker jeg. For da er effektene av halvdårlig belte tross alt mye mindre, mens risikoen for at air bag skal slå ut er akkurat like stor. Den kan jo utløses ved en ganske liten bump.

Ellers er min 7-åring svært nær å vokse ut av beltestol. Han er vel 140, lang i ryggen og kraftig bygget. Jenta på 10 sitter fint i sin, selv om de er jevnhøye. Men hun er spinklere.


#33

apan sa for siden:

Jeg har lest at alderen også har en del å si ift airbag, men jeg husker ikke hvor?

Jeg lar så vidt min gutt på 37 kg og 144 cm sitte foran med airbag, og da bare i krisetilfeller, men det var kanskje ikke det du ville høre, Xian.


#34

Bloppy sa for siden:

Svigers mente hardnakket i sommer at det måtta da gå an for pompen å sitte foran airbag. Han er 135cm. Jeg nektet og sa at man MÅ faktisk være over 140 om det i det hele tatt skal vurderes. Men de påpekte at han jo vil være over 140 med puten.

Jeg nektet fortsatt og viste de hvordan de enkelt kunne skru av airbagen. Svigerfar mente fortsatt at det var tryggere med airbag enn uten.
Pompen blir lett bilsyk og de skulle kjøre i 4 timer. Derfor ble det til at han fikk sitte foran.

Hva mener dere om det da? Vil det si at man kan gå for å være 140 med pute, når man egentlig bare er 135? Hva ville dere gjort her?


#35

apan sa for siden:

www.tryggtrafikk.no/tema/sikring-av-barn-i-bil/barn-og-airbag/
Det står her at det ikke hjelper å sette barnet høyere med pute.

Jeg ville på ingen måte kjørt med et barn på 135 foran airbag.


#36

Daisy sa for siden:

Sånn for å oppdatere, jeg har enda å prøve i praksis, men jeg tror faktisk jeg får tre stoler i Yarisen!! Jeg har Britax Highway i midten i topunktsele, og så får jeg en beltestol på hver side! Jeg har prøvd nå med en stol og med Highway, må hjem i dag og hente andre beltestolen. Tenk om det hadde gått! :danse:


#37

Daisy sa for siden:

Ja, det er sant, men plutselig skal jeg kjøre lengre strekk, og bare tar den bilen. Det skal ikke være lett!


#38

Tjorven sa for siden:

Bloppy: familien min har lært seg å ikke diskutere bilsikring av barn med meg. De vet at jeg er uendelig mye mer oppdatert enn de er.

Trygg trafikk sier at det er trygt nok å la unger sitte i forsetet med avskrudd airbag når de ellers er forsvarlig sikret (altså med beltestol for mine unger). De får lov til det. Trygg trafikk sier også at unger som er under 140 cm ikke skal sitte foran aktiv airbag. Så da skrur vi den av når ungene sitter foran. Når det er et alternativ så kan jeg ikke skjønne at det er så himla mye å diskutere.


#39

Teofelia sa for siden:

Nope. Det er tatt høyde for at de allerede sitter på pute i den høydevurderingen. Trygg Trafikk er klare på at det ikke hjelper å sette dem på pute hvis de er under 140 cm.

Selvsagt skrur man av airbagen hvis det er mulig.


#40

Polyanna sa for siden:

Vi "ofret" min sikkerhet for ungene sin da vi hadde 5-seters bil og av og til måtte sette et barn foran. Vi skrudde av air baggen på verksted. Den utgjør en mindre faktor positivt sikkerhetsmessig for meg enn negativt for et barn, var logikken vår.

Nå har vi både 7-seter og vi har barn på 140 og oppover, så nå har vi aktiv airbag alltid.


#41

Katta sa for siden:

Det er egentlig alder og ikke høyde som betyr mest, høyde er nok mest en omskrivning av alder/modenhet her. Barn er tenåringer før de har nytte av en airbag, de yngste barna kan bli skadet av en airbag. Nøyaktig hvor grensa går vet vel ingen 100%, men noe yngre/lavere enn trygg trafikk sine anbefalinger ville jeg ikke ha lagt meg. Spesielt ikke for de som er lange for alderen.


#42

Hyacinth sa for siden:

Jeg trodde en eller annen amerikansk forskning fra i fjor viste at dette har mest med alder å gjøre, ikke høyde eller vekt. Det ble anbefalt å ikke ha barn under 14 foran airbag.

Våre barn får ikke sitte foran.


#43

Xian sa for siden:

Den amerikanske forskningsrapporten det blir linket til her inne er fra 2005. Jeg føler ikke for å slå i bordet med noe såpass gammelt overfor andre foreldre som antyder at det er vi som er sære, når Trygg Trafikk sier noe annet. Tenker det er greit å forholde seg til deres retningslinjer. Det er snakk om en tur på et par kilometer, og siden vi er fire familier som bytter på kjøringen, cirka én vei annenhver uke.

Ullungen er foreløpig ikke mer enn 127 cm, og det er lenge til hun får lov til å sitte foran på fast basis.

Forresten litt rart at vi ikke kan slå av airbagen på passasjersiden i bilen; den er ikke gammel (fra 2008). Men vi må i så fall gjøre det på verksted, og dét er ikke aktuelt.


#44

Hyacinth sa for siden:

Ang pute vs ikke pute: Mine to (10 og 13) har vokst ut av beltestol, men de må ha pute i den ene bilen. Der sitter de så dypt i setet at de får beltet på halsen uten pute. Og 13-åringen er 165 cm!


#45

millact sa for siden:

Samme gjør jeg med eldste, men hun er nå over 150 cm og veier vel rundt 42 kg. Det er likevel kun når vi skal ha med oss et ekstra barn at hun får sitte der.


#46

Katta sa for siden:

Dette er heller ikke snakk om noen permanent løsning, det er snakk om når bilen fylles av barn og de skal kjøres et lite stykke. Det må være helt greit å forholde seg til trygg trafikk da.


#47

Daisy sa for siden:

Meg igjen; nei ikke plass til beltestol til 8.5 åringen på 140, men nå er det plass til å sitte med sele på ene siden. Da tenker jeg det er helt greit, jeg har en liten bil og selen går ham over brystet og ikke opp i halsen. Fremdeles lete etter smal pute?


#48

ElinM sa for siden:

Det er ikke hvorvidt beltet går i halsen eller ikke som er viktigst, men hvor magebeltet ligger. Hvis det kommer så høyt at det går over magen må han absolutt ha pute, hvis beltet går over hofta er ikke pute fullt så viktig.


#49

Katta sa for siden:

Sannsynligvis går det der helt fint, men se om magebeltet ligger stødig over hoftene og ikke over magen. Akkurat det er kjempeviktig. Det har vært helt greit for mine når de har blitt så store, men unger er ulikt bygd.


#50

Bokormen sa for siden:

Har skjelettmodning noe å si? Jeg må innrømme at tolvåringen på 1.70 (som knapt har vokst det siste året) sitter foran en del.


#51

ElinM sa for siden:

Siden den amerikanske studien fant ut at alder har mer å si enn høyde og vekt, vil jeg tro at utviklingen av skjelett og muskelstyrke må ha noe å si.


#52

Katta sa for siden:

Slik jeg leste den artikkelen var alder et bedre parameter enn lengde eller vekt på modning av muskel/skjelettsystemet og dermed den beste parameteren for å avgjøre når barnet var modent nok til å tåle og ha glede av en airbag. Det er jo store tall og det er for meg helt innlysende at et barn som ser voksent ut er annerledes enn et som er like langt, men som fortsatt er spinkelt og bygget som et barn. Men der tror jeg ikke det finnes vitenskaplige tall. En tolvåring hadde jeg ikke vært redd for uansett tror jeg, den artikkelen fant at man måtte være ca 13 for å ha glede av en airbag. Jeg tenker at det da må være en periode før der hvor det hverken er skade eller nytte om man kan si det sånn. Og så har jeg ikke funnet noen andre undersøkelser på området de siste årene.


#53

Daisy sa for siden:

Supert supert, jeg skal sjekke magebeltet!


#54

Hyacinth sa for siden:

Er du sikker? Jeg trodde det var like ille å ha det på halsen som på magen.


#55

Bokormen sa for siden:

I en del biler føler jeg behov for en pute å sitte på. :o :knøtt:


#56

Hondacrv sa for siden:

Kjære folk. Mi er 142 (og 35 kg) og er IKKJE vokst ut av beltestolen enno.


#57

ElinM sa for siden:

Ja, det mener jeg å ha lest flere ganger. Googler ...
I følge en uttalelse jeg fant av Carina Henske i Trygg Trafikk er belte ovet halsen ufarlig i en kollisjon. Det som er uheldig med belte i halsen er at enkelte tar beltet bak ryggen eller under arma, og det er farlig.


#58

Hyacinth sa for siden:

Hm. Du har sikkert rett, jeg har jo ikke sjekket dette, men jeg var rimelig sikker på at det var livsfarlig med belte på halsen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.