Men dette kommer fra hun som må få hjelp av mannen til å lage Filifjonkas aniskringler hver eneste jul. Skjønner aldri hvordan man lager den kringlegreia.
Har du prøvd? Det er fryktelig enkelt i praksis, altså, og jeg er ikke noen mester på estetisk bakverk. Du tar en strimle med deig, holder i hver ende av strimlen og tvinner den noen ganger. Og så slår du en helt vanlig knute på den.
Du trenger en god deig da. Har du det så er det lett. F. eks bolledeigen på Trines Matblogg.
vispet egg
grovknuste sukkerbiter eller bare perlesukker
Hvetemel, salt og smør smuldres i food processor. Tilsett resten av ingrediensene og kjør deigen glatt og smidig. Dekk til og la heve 1 time. Kna deigen og kjevle den ut til et stort rektangel. Bland sammen marsipan, kardemomme og smeltet smør og bre fyllet utover deigen. Rull sammen fra langsiden og del i skiver som legges på stekebrett. La etterheve 30-40 minutter. Pensle med vispet egg og dryss på knuste sukkerbiter/perlesukker. Stekes ved 220 grader i 12-15 minutter. Avkjøl på rist.
Snurringene er fine å gjøre for barn også. For når man tvinner de så blir de liksom fine utansett. Enklere enn å rulle boller iallefall :jupp:
Og så synes jeg det får fram fyllsmaken bedre.
Dette måtte jeg prøve. Første ladning i ovnen nå. Det ble litt over to brett, neste gang vil jeg prøve å lage litt større boller for å få færre og plass på to brett.
En deilig deig!
Men jeg slet litt med å smøre på smør på leiven, det ble til at jeg smelta det og pensla på. Og å drysse vaniljesukker over uten at det ble klumper var også vanskelig? Og å brette leiven sammen, den var jo så stor og løs at det ikke ble noen pene bretter akkurat... men virket ikke som om det var så farlig, de skulle jo tvinnes likevel. Gleder meg til de er ferdig!
Jeg hadde helt mykt meierismør, som hadde ligget på benken fra kvelden før. Tok ei skje, og bare dro det utover. Vaniljesukkeret bare fordelte jeg over helt enkelt fra koppen :jupp:
Brettee ble ikke alltid pene nei, men det blir bra til slutt når de stekes! :D
Dere som har bakt disse; har dere brukt vaniljestang eller f.eks. Jacob's Vaniljesukker (rent sukker med vaniljefrø)? Jeg tror kanskje jeg har en vaniljestang liggende, men den har jeg hatt lenge :knegg:
Jeg må spør ang. snurringen: Når dere har brettet leiven, skjærer dere strimlene på langs eller tvers da?
Jeg har skåret på tvers, men da blir de jo så små. Men skulle jeg skåret på langs, hadde de blitt milelange... Hva er feil?
Nå har jeg sett denne filmen et par ganger, og skal nok kunne klare å gjøre det, men jeg ser ikke hva det de gjør er har noe som helst å gjøre med "å knytte en vanlig knute". Åpenbart aner ikke jeg hva "en vanlig knute" er jeg da, for da så jeg for meg det man gjør når man knytter sko eller andre tau med to ender. Knytter en vanlig knute. Da snurrer jeg det rett ikke rundt fingrene et par ganger, og ikke egentlig ser det ut som om han KNYTTER sy mye heller, bare surrer et par ganger rundt og legger enden på tvers?
Det er altså det at det er kalt en KNUTE som gjør at jeg ikke har skjønte det, dette er ikke hva mitt hode kaller å knytte. Hadde ikke deigen knyttet, hadde det brettet seg ut igjen på et blunk, vel?
Men nå har jeg sett hva de gjør, dette kan jeg prøve, det ser jo pent ut da :)
Det er jo en slags knute. Men snurrer rundt og stikker inn, om det hadde vært et tau ville man kunne knytt igjen på en måte. Men det går jo ikke med deig. Jeg synes iallefall fyll-smaken kommer bedre frem med denne typen, når man tvinner de først.
Her er litt skritt for skritt. Jeg smører smøret utover med ei skje. Og har på blandingen av sukker, vaniljesukker og vaniljestangfrø over igjen. Denne blandingen har jeg kjørt litt sammen med en sånn TW kutter, for å få frøene godt oppdelt på en måte.
Og NB. IKKE fall for fristelsen til å ha i mer mel! Deigen skal være litt klissete når man jobber med den.