Jeg fikk med meg litt av et program på TV for noen dager siden, lurer på om det var PULS? Det ble sagt at salt er farlig. Og det ble jeg litt satt ut av. Salt er vel ikke farlig? Vi trenger jo salt? Man kan vel ikke si kategorisk at salt er farlig?
Jeg skjønner jo at man ikke bør spise for mye salt. Men hva er for mye salt, og hvordan regner man det ut? Er det forskjell på salter? Jeg leste noe en plass om at man måtte regne ut med å gange opp med to og en halv, om det sto oppgitt en type salt i innholdsfortegnelsen på ting, -men hva? Er det forksjell på natriumklorid og havsalt? Er egentlig (det grusomt dårlige) seltin sunnere, fordi det inneholder mindre natrium? Er havsalt bare natrium, eller andre ting også, så det ikke blir så konsentrert?
Jeg er veldig glad i salt mat, og har vel egentlig kost meg med det med god samvittighet i mange år, etter jeg var hos ernæringsfysiolog som gikk gjennom hva jeg spiser, og som mente jeg spiste helt perfekt, men måtte tilsette mer salt i maten min, fordi jeg ikke fikk i meg nok salt (fordi jeg ikke spiser ferdigprodukter).
Er det noen som kan salt, og kan opplyse meg litt?
Men det som ikke sto der, er hvor mye natrium det er i uraffinert havsalt. :gruble: (Det står ikke på posen heller. Det står bare "Uraffinert, - rik på magnesium og andre mineraler i naturlig sammenheng." )
Har ikke du lavt blodtrykk da? Da får du ikke i deg for mye salt.
Problemet med for mye salt er at man får høyt blodtrykk, men om du ikke har det og spiser helt vanlig, så er det ikke noe problem.
Det har blitt litt hysteri rundt dette med salt, og det som er litt tussete med det er at de som faktisk burde brydd seg ikke gjør det, mens det er folk som allerede spiser lite ferdigmat og lite farsemat som pølser og burger, som plutselig begynner å koke (den grove) pastaen sin uten en teskje salt i kokevannet. :p
Jeg måtte veie opp hvor mye 4 g salt er, og måtte se om det var noen forskjell på de forskjellige salttypene. Her er først finmalt havsalt, så flaket maldonsalt og til slutt grovmalt havsalt. Hver haug er 4 g hver. Det er ganske mye, så jeg tror jeg kan slappe av.
Jeg regner med at grunnen til at man putter det i "farlig"-boksen, er fordi man kan dø om man spiser noe sånt som 1 gram pr kilo kroppsvekt. Det er jo ganske lite annet man har i kjøkkenskapene som har samme effekt.
Og så ER det en stor andel mennesker som spiser det man mener er "for mye" salt. Spiser man mye ferdigmat og farsemat så blir det MYE salt. Jeg klarer jo omtrent ikke å få i meg pølser eller norsk spekemat, fordi den er så forferdelig salt. Og det er en ikke uvesentlig andel av befolkningen som har som fast vane å stoppe på en bensinstasjon og kjøpe "pølse med alt" på vei hjem fra jobb...
Også er vanligvis en av de enkleste parametrene å endre. Det er vanskelig å gå ned i vekt, og å endre type mat man spiser. Men ettersalting av mat er først og fremst (u)vane. Man reduserer toleransen for salt mat temmelig kjapt hvis man går inn for det.
Ja, da jeg var student og levde på Toro så syns jeg jo alt annet smakte "flatt" og saltet med raus hånd, men det har gått over helt av seg selv, uten at det er noe jeg har vært bevisst på. Jeg har plagsomt lavt blodtrykk, så saltmengde er ikke noe som bekymrer meg nevneverdig.
Hvis man lager all mat fra bunnen og ikke ettersalter ukontrollert, så skal det godt gjøres å spise for mye salt. Har man flott blodtrykk så er det en grei indikator på at alt er ok.
Man skal jo ha noe salt og mat uten salt smaker tråkig. Brød hvor man har glemt eller latt være å salte er virkelig ikke godt. Jeg bruker 1 ts til et digert tokilos brød så det er ikke snakk om at jeg salter meg helt vekk heller, men du milde som man kjenner det om man har glemt det. Sødmen og syren i deigen har ingenting å balanseres mot og det blir utrivelig. Grøt uten salt? Urk. Pasta kokt uten salt? Æsj. Saus uten salt? Ingen vits.
De aller fleste grønnsaker trenger litt salt for å ta ut smaksspekteret sitt. Kjøtt og fisk trenger salt for å smake godt. Men det trengs ikke voldsomme mengder.
Når jeg spiser kjøpepizza eller ferdigmat er jeg tørst lenge etterpå. Jeg er overhodet ikke vant til slike saltmengder.
Ja, ikke sant? Det er forskjell på å barbere seg og kutte hodet av seg, og når folk kutter ut ALT salt, så syns jeg det er litt koko. Unødvendig OG kjipt.
Jeg tror de fleste som ikke spiser noe særlig ferdigmat eller skjeer på salt ved bordet er rimelig safe.
Og jeg er helt enig med HV i at god mat trenger salt, og min mat ble utrolig mye bedre etter at jeg skjønte det. Likevel ser jeg at de fleste voksne ettersalter min mat, etter 10 år som småbarnsmor. :knegg: Det lever jeg med.
Det er med dette som med alt annet. Disse rådene appellerer til dem som allerede har et bevisst forhold til salt og hva de putter i seg, de som spiser kjøpebrød, gatekjøkkenmat og Toro og der får i seg 7-8 gram bare til lunsj, de driter jo glatt i denne informasjonen.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.