Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva tror dere resultatet blir i Skottland?

#1

Acsa sa for siden:

:hyper:

Dette er så spennende! Det er ikke akkurat hver dag et vesteuropeisk land kanskje splittes i to! Og så er det ikke del av noe større ideologisk skifte, som da Sovjetunionen gikk i oppløsning eller krigen på Balkan. Og det er ikke et religiøst element, som i delingen av Irland.

Helgens 51-49-meningsmåling tok jeg med en klype salt, for yougov-målingene har jevnt over vært litt bedre for yes-sida, men nå ble den bekreftet av en dødt løp-måling i dag. Og det er ni dager igjen...


#2

Blondie sa for siden:

Det er jo helt vanvittig spennende! Jeg tror det blir ja til løsrivelse, men følger interessert med. Dagens morsomte konspirasjonsteori er vel at Kate og Williams annonsering av graviditet i går skulle være med på å overbevise skottene om å bli ...


#3

Acsa sa for siden:

Du skal ikke se bort fra det, altså. :knegg: Da det var folkeavstemning om devolution i Skottland i 1998 døde Diana midt i valgkampen, og det hadde visst en målbar effekt. Dette valget handler ikke bare om valuta og oljereserver, det er mye identitet og følelser og historie.


#4

Nenne sa for siden:

Jeg tror jammen meg de løsriver seg.


#5

Martis sa for siden:

Det er spennende å følge med, samtidig så følger jeg jo med på diskusjonen som er på Face ifht at Island burde bli det 20. fylket i Norge, for det er visst ikke så stas å være en liten, selvstendig nasjon i en stor verden. Og det er bare 70 år siden de bli selvstendig fra Danmark.


#6

nolo sa for siden:

Jeg tror det blir et knapt flertall for å bli.


#7

Teofelia sa for siden:

Jeg kan ikke forestille meg annet enn at de blir.


#8

Acsa sa for siden:

Det morsomme er at Cameron var så fornøyd for et år siden for å ha klart å ikke gå med på SNP sitt forslag om to spørsmål i folkeavstemninga, et om selvstendighet og et med økte fullmakter til det nåværende skotske parlamentet, for da ville SNP være sikret en "trøstepremie". Og nå suser Cameron, Clegg og Miliband nordover og lover gull og grønne skoger og nettopp utvidede fullmakter til Holyrood. :humre:



#10

Lisa sa for siden:

Jeg tror også det blir et knapt flertall for å bli. Det er i følge dagens måling ca 16-18% som enda ikke har bestemt seg. Jeg tipper flesteparten av disse går for å bli når det kommer til valgdag. Det er rett og slett for mange store ubesvarte momenter ved selvstendighet.


#11

Hyacinth sa for siden:

Jeg tror de blir. Men jeg håper de går ut. Bare fordi det ville vært kult. :knegg:


#12

Neket sa for siden:

Jeg håper de blir. Jeg tror konsekvensene av å stå alene blir større enn de tror. Mannen min er skotsk, han håper de går. Jeg tror det blir et knepent ja i avstemningen.


#13

Esme sa for siden:

Jeg tror de blir.
Og jeg tror det er lurt at de blir. Men jeg håper samtidig at de får mer innvirkning enn hva de har hatt. Og jeg skjønner at skottene er lei av å stå for masse av inntektene og ikke få så stor påvirkning på hva de skal brukes til.

Jeg leste at da Cameron kom dit nå så var det 34 år siden forrige gang statsministeren hadde vært i Skottland? Kan det stemme?


#14

løve70 sa for siden:

Jeg tror også de blir værende. Sannsynligvis med et ikke veldig stort flertall.


#15

Lisa sa for siden:

Nei det stemmer ikke overhode. Gordon Brown er skotsk, var der ofte som statsminister. Cameron var der også for ikke så veldig lenge siden.

Forøvrig er Skottland i det store bilde en stor utgiftspost på budsjettet i Storbrittania. De har veldig stygg statistikk på fattigdom, ganske så ekstremt noen steder.


#16

Esme sa for siden:

Heh, da var det feil det som stod, jeg lurer på om det var norske versjonen av le monde jeg?

Er ikke det som skottene mener da, at de er fattige til tross for at de (kysten) står for store oljeinntekter og at de burde ha større del av kaka?


#17

Inagh sa for siden:

Jeg tror Skottland forblir endel av Storbritannia, om enn med knapp margin. Når alt kommer til alt, tror jeg nemlig tvilerne, som ennå sitter på gjerdet, vil gå for hva som er trygt og kjent.


#18

Matilda sa for siden:

Jeg veit ikke, men synes det er veldig spennende, og litt surt at jeg er i permisjon og ikke har samfunnsfaglig engelsk i år. Gøy med dagsaktuelt stoff, særlig når det er noe så stort!


#19

Lisa sa for siden:

Men det er litt misvisende det med petroleumsressursene for produksjon på britisk sokkel er jo betydelig lavere en på norsk sokkel, OG avtagende i motsetning til norsk sokkel. Skottene får allerede mye tilbake, veldig mye i forhold til folketallet på litt over 5 millioner. De viser jo titt og ofte til Skandinavia, og særlig Norge for eksempel på hvordan de kan klare seg uten unionen. Men som Niall Ferguson sa på Newsnight i går så er det nok Slovakia et mer relevant eksempel på hvor lite og ubetydelige de vil bli.

Forøvrig må jeg jo si jeg skjønner frustrasjonen i Skottland godt. De må leve med og styres av en gjennomgående råtten Tory Goverment og Skottland er tross at et land nesten kjemisk fritt for Conservatives. Ikke har de UKIP heller. Utviklingen i Storbritannia de siste årene har virkelig vært helt forferdelig. Alle de kuttene og nedbyggingen av offentlig sektor som Thatcher bare kunne drømme om skjedde ironisk nok akkurat når dama døde. Skottene har en helt annen "rød" mentalitet. De er genuint opptatt av å ha et NHS osv. Mange stemmer nå ja til uavhengighet fordi de helt har gitt opp troen etter to perioder med Tory + Lim Dems. Og ikke er det stor sjangs for at Labour får tilbake makta heller så lenge de har en leder som ingen kan ta alvorlig.


#20

Acsa sa for siden:

Det er, som Lisa sier, mye av argumentasjonen fra jasida som hviler på frustrasjonen over at regjeringa i Westminster ikke er politisk på bølgelengde med flertallet i Skottland. Dette er en følelse som stammer fra Thatcheråra, hvor hun f.eks introduserte den forhatte poll tax'en (flat beskatning) i Skottland før resten av Storbritannia, men den blir ikke noe mindre av Camerons regjering. Det er klart at nedbyggingen av velferdsstaten er mye mer truende i et enda klarere klassedelt samfunn som Skottland. Og så hjelper virkelig ikke det britiske valgsystemet, med flertallsvalg i enmannskretser, hvor "winner takes it all". I det skotske parlamentet har de testet ut en kombinasjonsløsning de siste femten åra, som folk er mer fornøyde med.


#21

Tallulah sa for siden:

Jeg syns dette er utrolig spennende. Også lurer jeg på hvordan de skal løse det rent praktisk om de faktisk ønsker å løsrive seg? Kan England nekte? Får de beholde oljeressursene? Hva med militærressursene som jeg skjønner også er ganske skjevfordelt?


#22

Neket sa for siden:

England kan vel ikke nekte, det er jo bestemt at Skottland skulle få bestemme selv om de ville være i union med resten av UK eller ikke.

Ang oljeressursene blir det nok diskusjoner. Så vidt jeg har skjønt er det i hovedsak to metoder som kan benyttes: Fordeling etter median-linjene (geografisk) og fordeling etter folketall. Det første vil gi Skottland ca 90 % av oljen, det siste ca 9%. Det er det første som blir brukt ellers i verden, stort sett. Det vil også bli diskusjoner om verdien av investeringene som allerede er gjort på britisk sokkel - vil UK få igjen noe for dette, osv.

Ang forsvar: Jeg tror Skottland har sagt de ønsker å redusere kostnadene for det militære. Dette kan få konsekvenser for et eventuellt NATO-medlemsskap, da de krever en viss investering i forsvar. Husker ikke tallene, men det ser ut til at dersom valgløftene blir holdt må Skottland stå utenfor NATO.


#23

Acsa sa for siden:

Parlamentet i Storbritannia har godkjent folkeavstemningen, og det er nok med simpelt flertall.

Atomvåpen er et av stridstemaene, alle de britiske atomvåpnene befinner seg på skotsk jord (Trident-programmet). I Skottland har det vært stor motstand mot atomvåpen, så det er lite trolig at et selvstendig Skottland skal denne typen våpen. I stedet blir det brukt som et argument for selvstendighet, at man slipper dem.


#24

Candy Darling sa for siden:

Det er jo utrolig mange usikkerhetsmomenter, så vidt jeg har skjønt, som jeg er sikker på chickens out en stor majoritet av gjerdevelgerne?

  • EU - må de søke på nytt selv? Vil de, skal de?
  • pundet får de antagelig ikke beholde, skal de ta (gudforby) euro? Har de styrke til å bære en egen valuta? (langt i fra)
  • fordeling av utgiftene for utbygging av britisk (skotsk) sokkel - det er vel nokså utopisk å anta at Skottland skal ha 90 % av fremtidige inntekter uten å kompensere resten av Storbritannia for investeringene?
  • andel av statsgjelden til Storbritannia - de kan jo ikke bare gå fra sin del av den? Hvordan skal det deles og dekkes?
  • grensen - blir det virkelig satt opp passkontroll og grensevakt? Hva med Schengen? Kan man bo i Skottland og jobbe i England?

Jeg kan ingenting om dette, dette er bare det lille jeg har plukket opp i media - men jeg hadde aldri i verden stemt ja.


#25

Inagh sa for siden:

CD lister opp alle spørsmålene jeg satt og grubla på mens jeg var hos frisøren i dag. :hyper:

Jeg hørte forresten nylig en eller annen skotsk stand up-komiker som mente at den nye skotske valutaen godt kunne hete Scmakaroons. :nemlig:


#26

Neket sa for siden:

Kevin bridges, tror jeg Inagh. Det var et program som het live at the referendum forrige helg på bbc. Ligger på iplayer en dag eller to til vil jeg tro, for de av dere som bruker unblock.us eller lignende. Ganske fornøyelig, men man blir nok ikke så mye mer opplyst av det. :humre:


#27

Inagh sa for siden:

Scotland : "I'm leaving you..."
Britain : "You can't!"
Scotland : "I'm leaving. It's over."
Britain : "... I'm pregnant!!"...


#28

Neket sa for siden:

:knegg:





#32

Ru sa for siden:

:skratte:

Jeg tror nok at de feiger ut i siste sekund, men det forhåpentligvis relativt jevnt likevel.


#33

Hyacinth sa for siden:

Hvordan ser det ut nå i kveld, dagen før? Noen som vet?


#34

Tallulah sa for siden:

Jeg finner ingen oversikter!


#35

Lisa sa for siden:

Nei til uavhengighet litt frem i dag. Tipper det ender opp med 55-57% nei til slutt.


#36

vixen sa for siden:

Jeg tror det blir et knepent flertall for å bli.


#37

Acsa sa for siden:

Jeg tror også det blir et knepent flertall for å bli. Men jeg er i Edinburgh nå for å få med meg avstemninga og delta i kampanjen siste par dagene. I går delte jeg ut 250 brosjyrer i brevsprekker, sto på valgkampbod med sosialistpartiet og delte ut løpesedler i noen timer, delte ut enda flere løpesedler på et radical independence-arrangement sammen med Campaign for Nuclear Disarmament, og så på en demonstrasjon for internasjonal solidaritet og ja, som spontant ble til et demonstrasjonstog gjennom halve byen fram til parlamentet.

Og dette er så veldig mye større en nasjonalisme. Det handler om demokrati og medvirkning, og mye av argumentasjonen knytter seg nærmere til 2000-tallets internasjonale antiglobaliseringsbevegelse - et annet Skottland er mulig. Det er flere rop om "Power to the People" enn synging av "rise up and be a nation again" med historiske referanser til Wallace på 1300-tallet og jakobineropprørene på 1700-tallet.

Så uansett hva som skjer i dag, er jeg veldig spent på hvor og hvordan denne energien skal få utløp videre.


#38

Tallulah sa for siden:

Det er veldig, veldig spennende. Jeg kjenner jo flest skotske kulturfolk, og i det miljøet er de veldig for løsrivelse. Og som du sier, det handler virkelig om noe helt annet enn nasjonalisme.


#39

Fløyel sa for siden:

Kilder sier at 45% stemmer for 50% stemmer i mot og det er de resterende 5% som avgjør hvorvidt de blir eller ikke.

Jeg er veldig spent på hvordan de skal klare dette. De ønsker å beholde valutaen, men britiske myndigheter har varslet at dette blir uaktuelt om de går ut av unionen - jeg tror det skaper usikkerhet rundt økonomien i landet og hvordan de skal klare å bygge opp sin egen valutareserve og sentralbank.

Jeg tror de blir i union.


#40

Polyanna sa for siden:

Skal man være nøktern så blir det vel til at de blir. Siste liten-stemmerne lander nok på det "tryggeste". Jeg tror det at så mye er uavklart er Nei-sidens sterkeste kort. "Du vet hva du har men ikke hva du får" er et overraskende sterkt argument.


#41

Tallulah sa for siden:

Var det ikke omvent? Jeg hørte på P1 i dag.


#42

Fløyel sa for siden:

Det verserer mange tall. Her er de siste fra NTB - hvilket er annerledes enn hva jeg hørte i dag morges...


#43

gajamor sa for siden:

Jeg er kjempespent. Ikke minst på hva dette vil betyr for øyene i atlanteren. Mange shetlendere hater skotter mer enn de misliker engelskmennene, så de kan finne på å bli værende i Storbritannia. Hvis de ikke gjør alvor av å hoppe av til Norge. Og hvis det blir endringer der, så kan de raskt spre seg til Færøyene. Grønland sitter på gjerdet til Færøyene hopper, osv.


#44

emm sa for siden:

Utrolig mange morsomme memes som harselerer med nei-sidens kampanje:




#47

Lisa sa for siden:

Jeg tror fortsatt på nei. Og at nei-flertallet vil bli noe høyere en siste måling. Kanskje 55% eller noe deromkring ....

Når det er sagt, i dag har Andy Murray gått ut og sagt han stemmer ja. Om noen påvirker de som ikke enda har bestemt meg så tror jeg han har større påvirkning en veldig mange andre.


#48

gajamor sa for siden:

Kl 10 var det 30 % valgdeltakelse i en bydel i Edinburgh; under forrige valg var det totalt 25 % valgdeltakelse der. Så uansett resultat er dette en stor seier for demokratiet.


#49

Polyanna sa for siden:

Jeg gjetter 52% nei.



#51

gajamor sa for siden:

Omfattende sendinger fra Skottland på færøysk tv. Store deler av frigjøringsbevegelsen har reist til Skottland for å hente inspirasjon. kvf.fo/webservice/player/event


#52

Hyacinth sa for siden:

Det blir nok dessverre ikke ja, men hva skal rest-UK kalle seg hvis det skjer? United Kingdom of Small Britain and Northern Ireland?


#53

Éowyn sa for siden:

United Kingdom of not so Great Britain?


#54

Hyacinth sa for siden:

Enda bedre! :haha:


#55

Einhyrningur sa for siden:

:knegg:


#56

Teofelia sa for siden:

Da ble det, ikke overraskende, nei til løsrivelse. (Endelig resultat foreligger ikke ennå, men de klarer ikke å bikke dette flertallet med de valgkretsene som gjenstår.) De skal visst fortsatt være Great.


#57

Candy Darling sa for siden:

55 % nei, ser det ut til? Det er jo ganske solid.


#58

gajamor sa for siden:

Fantastisk høy valgdeltakelse!


#59

Esme sa for siden:

Hm, jeg merket at jeg ble litt skuffet sånn følelsesmessig. Det er nok fordi jeg alltid elsker forandringer, for det er sikkert lurt av dem å fortsette å være i Storbritannia.


#60

Lisa sa for siden:

Enig, Esme. Solid ekte bevegelse fra grasrota og opp. Nederlag for den gamle arbeiderklassen og unge skotter som ønsker forandring. Jubel og lettelse blant eliten i Edinburgh. Føler jeg heier på feil side men jeg hadde nok vært enda mer lei meg om UK ble oppløst.


#61

Storm sa for siden:

Hva er United Kingdom på norsk? Storbritannia er Great Britain, som ikke inkluderer Nord-Irland, stemmer det?

Så ble det nei, ikke overraskende.


#62

Ru sa for siden:

Vi har tydeligvis gjort det enkelt for oss selv, med å kalle begge deler Storbritannia. Akkurat som vi gjør med Irland. (Både øyen og republikken.)

Det var desverre ingen overraskelse at det ble nei, men det ble nå ikke en kjempebrakseier (selv om det var god margin). Jeg hadde innerst inne håpet på et ja, bare fordi det hadde blitt utrolig spennende. :hyper:
:knegg:


#63

Candy Darling sa for siden:

Jeg er glad de ble. Først og fremst fordi jeg tror mest mulig stabilitet er bra for Europa.


#64

Inagh sa for siden:

Reint personlig tror jeg det er godt det ble et nei, av samme årsak som CD nevner - stabilitet i Europa.

Jeg har skotske venner som er glade i dag, og jeg har skotske venner som er skuffa i dag.


#65

Guava sa for siden:

Enig


#66

Polyanna sa for siden:

Ja, vi har rett og slett en upresis oversettelse, tror jeg.

Great Brittain er England og Skottland (og Wales, som er en provins?), og så er det the United Kongdom of Great Brittain and Northern Irland. Og vi kaller begge deler Storbrittania. :svimmel:

Wales syns jeg er forvirrende. :nemlig:


#67

Bluen sa for siden:

:knegg: The country formerly known as United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland? Nå slapp de jo de problemet, da.


#68

Tallulah sa for siden:

Ja, der er jeg også. Det hadde vært så gøy med et nytt land! Men jeg ser at det ikke er så veldig fornuftig da.


#69

Neket sa for siden:

Wales er et land. Del av United Kingdom, på lik linje med Skottland, England og Nord-Irland. Jeg tror Skottland har mer selvbestemmelse enn Wales og NI.

Storbrittania er øya - altså den geografiske øya. I følge Wikipedia heter United Kingdom egentlig Det forente kongeriket Storbritannia og Nord-Irland på norsk. Men det er det jo ingen som sier.


#70

Divine sa for siden:

Det offisielle navnet på norsk er Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. "Det forente kongerike" er godkjent som offisiell forkortelse.


#71

Polyanna sa for siden:

Se der, fasiten. :nemlig:

Google translate tok IKKE den.


#72

Acsa sa for siden:

Ved innføringa av Devolution i Skottland og Wales etter folkeavstemninger i 1998 fikk Skottland et parliament, og Wales en assembly. Hovedforskjellen ligger i at Wales ikke har tax-raising powers, men det ligger det et lovforslag inne om at de skal få nå. Walisisk nasjonalisme har alltid vært mer kulturell enn politisk, og tett knyttet til språket.

Jeg er skuffa, hes og forkjøla. Jeg tror jeg skal dra et sted og drikke te og spise kake i snille og myke omgivelser. :nemlig: Jeg kan analysere litt seinere.


#73

Hyacinth sa for siden:

Det er det som er så teit. United Kingdom heter ikke noe på norsk. Storbritannia er den store øya uten Nord-Irland, men det er det mange som ikke bryr seg om. :skuffet:


#74

Hyacinth sa for siden:

Jeg er forresten skikkelig skuffet på Skottlands vegne. Og det selv om jeg overhodet ikke har noen tilknytning til Skottland.


#75

Hyacinth sa for siden:

Ja, det er sant, men det er jo ikke noe man går rundt og sier til vanlig.


#76

Acsa sa for siden:

The United Kingdom of Wales, England and Northern Ireland hadde vært det logiske, forresten. Så kunne de fortsatt å hete UK på dagligtale. "Great Britain" ble tatt i bruk i 1707 da Skottland ble forent med Wales og England gjennom Act of Union. United Kingdom ble de i 1801 da Irland fikk status som en del av unionen og ikke en slags koloni.


#77

Hyacinth sa for siden:

:nemlig:

Egentlig synes jeg jo at Wales også kunne vært et eget land. Det hadee vært kult. Men folka der har vel ikke den sterke identitetsfølelsen som skottene har. Jeg bsre synseføler nå, altså.


#78

gajamor sa for siden:

Eller så er nordmenn flest IRA-sympatisører?


#79

nolo sa for siden:

Det forente kongedømme går an, tror jeg. På grand prixsk (fransk) sier de royaume-uni. :D

Og Storbritannia med én t og to n. (Som Storm skriver over her)


#80

Lykken sa for siden:

Wales er et eget land.


#81

Acsa sa for siden:

Land pleier å bety nasjonalstat. Man kan hevde at de er en nasjon, ellers er de en region med begrenset grad av indre selvstyre.


#82

Hyacinth sa for siden:

Det er langt fra noen selvstendig stat.


#83

nolo sa for siden:

Wales er et land på samme måte som England, Skottland og Nord-Irland. Både engelskmenn og walisere har britisk statsborgerskap.


#84

Lykken sa for siden:

Ja, Wales er et land som er en del av Storbritannia med delvis selvstyre. De har eget flagg, landslag og språk, i tillegg til engelsk.


#85

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg vet jo det. :undrer: Skjlnner ikke helt hva du vil fram til.


#86

Acsa sa for siden:

På norsk brukes da vanligvis "land" som synonymt med "nasjonalstat"? :gruble:


#87

Bille sa for siden:

Man kan kanskje hevde at Wales er et eget land (fordi de har eget land..), men noen egen stat er det jo ikke.


#88

Lykken sa for siden:

Skjønner ikke helt hva du vil fram til heller?


#89

Candy Darling sa for siden:

Cameron sa vel at vi fremdeles er "one country of four nations". :knegg:


#90

Hyacinth sa for siden:

Ikke annet enn at jeg sa at Wales ikke er et eget land, noe det ettee min definisjon ikke er.



#92

Lisa sa for siden:

Enig, Wales er ikke et eget land konstitusjonelt sett.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.