Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Oppbevaring for dummies...

#1

Ru sa for siden:

Kan jeg få en sånn?

Hva MÅ jeg ha i kjøleskapet, hva KAN jeg ha i kjøleskapet og hva skal jeg IKKE ha i kjøleskapet osv.

Jeg er ikke blond, men jeg er ikke noe særlig brukandes på kjøkkenet.
(Det står sikkert i kokeboken min, men jeg gidder ikke slå opp i den.)

:takker:


#2

Kanutte sa for siden:

Tomat skal ikke oppbevares i kjøleskapet. Agurk skal ikke oppbevares med tomat, og kan oppbevares i kjøleskapet. Frukt pleier jeg ¨å ha på kjøkkenbenken. Ellers har jeg det meste i kjøleskapet, men grønnsakene blir fort dvaske og dårlige, så noe galt gjør jeg...


#3

Majsa sa for siden:

Har lurt på det noen ganer jeg også. Bananer f.eks., hva er ideell oppbevaringstemperatur for dem? Er fortsatt veldig varmt her, og selv om vi har air condition blir de fort varme når de ligger på benken eller i en skål. Burde de heller ligget i kjøleskapet? Synes de blir fort stygge da også.


#4

LilleT sa for siden:

Frukt oppbevarer vi stort sett framme i bolle på benken. Vi spiser så mye av den at den ikke rekker å bli ødelagt. Når det gjelder grønnsaker, så er det verre. Tomater oppbevarer vi framme. har også begynt å ha gulrøttene framme (men jeg er gulrotoman, så de rekker heller ikke å bli ødelagte hos oss). Det som imidlertid ofte blir ødelagt her er salat og slikt. Hvordan oppbevarer man denne best? :undrer:


#5

Blåbær sa for siden:

Salat deler jeg opp, hiver i salatslyngen med litt vann og isbiter. Deretter siles den og oppbevares i tett boks.


#6

LilleT sa for siden:

Salatslynge har jeg ikke, men det er altså et "must"?


#7

Blåbær sa for siden:

Øøøm.. Ett must er det nok ikke. Du kan nok bruke ett dørslag og riste godt også.

Poenget er at det skal ned i iskaldt vann, og deretter skal mest mulig av vannet bort.


#8

LilleT sa for siden:

ok. Takk! :)


#9

amylin sa for siden:

Siden jeg er Tupperdame, oppbevarer jeg grønnsaker i bokser med riller nederst, slik at kondensen renner unna grønnsakene. Salaten oppbevarer jeg i en boks med rist, etter å ha brukt salatslynge. Frukt ligger i et fat på kjøkkenbenken. Agurken ligger i en boks for seg. Tomater ligger på benken. Tomater skal ha en temperatur på rundt 12-14 grader. Bananer skal oppbevares i omtrent samme temperatur, men helst ikke sammen med epler og appelsiner, for de avgir en gass som fremskynder modningsprosessen. Løk skal oppbevares i rundt 8-12 grader, dvs ikke i kjøleskap, for den får lett frostskader, blir myk og vassen. Poteter skal oppbevares mørkt og rundt samme temperatur som løken.


#10

LilleT sa for siden:

Hva du vet, amilyn! :tilber:


#11

Inagh sa for siden:

Stemmer det - hva jeg innbiller meg -
at epler og bananer ikke er kompiser?

At om man legger epler og bananer i samme fat,
blir bananene ødelagt pga gassen eplene skiller ut?

Eller driver jeg apartheid i fruktfatet for ingenting?


#12

Myrsnipa sa for siden:

Og hvor pokker har man 8-12 grader til løk og pottiser?


#13

gullet sa for siden:

Som Amylin bruker jeg Tupper med riller og rist til grønnsakene og frukten, men stort sett har jeg alt i kjøleskapet.
Poteter i en boks, gulrøtter i en, løk i en boks i en skuff for seg. Epler i en boks osv.... Tom tomatene har jeg i kjøleskapet, da modner de ikke så fort.
Bananer ligger i kjøkkenskapet.
Kaster lite.....


#14

LilleT sa for siden:

Den tanken slo meg også..


#15

AprilRyan sa for siden:

Signerer de over som sverger til Tupperware. Tupper har noen firkantede bokser i forskjellige størrelser, som er beregnet på oppbevaring av frukt og grønt. De er geniale. Ellers synes jeg salatslynge er et must (vi spiser mye salat). :nikker:


#16

Polyanna sa for siden:

Jeg trenger en mer inngående forklaring på hvilken frukt som kan ligge med hvilken. Jeg har også apartheid i fruktfatet, fordi jeg ikke husker hvilke som ikke kan være sammen. Men det er jo så pent med blandede fruktfat...


#17

Ru sa for siden:

For de av oss som ikke har matbod, ei heller kjeller etc.
Jeg bor i en pappeske av en leilighet og har ikke all verdens med muligheter :blunke:

Jeg tror jeg må ha dette inn med te-skje, så nå ramser jeg opp det vi vanligvis har; så får noen fortelle meg hvor det skal være;

Epler
Pærer
Bananer
Tomater
Salat
Agurk
Poteter
Blomkål
Brokkoli
Gulrøtter
Squash
Løk
Hvitløk

dum som et brød


#18

Polyanna sa for siden:

I matboden, selvsagt. ;)


#19

Honda sa for siden:

Banan skal IKKE på en kaldere plass en +12 grader ;)

Epler bør ikke oppbevarer ilag med annet frukt i skål da de lager stygge merker på annen frukt...

Grønnsaker bør oppbevares kaldt men ikke kjøleskap kaldt, som oftest er det litt varmer nederst i kjøleskapet i de skuffene en øverst!!
Har man en kjeller som er litt kjølig så er det fin plass for potet og grønnsaker.
De liker mørkeplasser.

Det jeg hukser i farta. Lært av min pappa som jobbet 14 år på "frukt avd" på kjeldsberg ;)


#20

Polyanna sa for siden:

Men sitrus, kan de ligge sammen med hva som helst?


#21

Myggstukket sa for siden:

:nikker: Matboden i kjelleren.


#22

Honda sa for siden:

Heldig de som har matbod..
vi har en hel kjeller som ikke funker til noen ting før vi får gravd opp dreneringen og kloakken.

men kjellergangen funker som "matbod" henger grønnasker og ting i poser på veggen...


#23

amylin sa for siden:

Epler - Kan oppbevares i kjøleskap.
Pærer - kan oppbevares i kjøleskap.
Bananer - kan ikke oppbevares i kjøleskap, men helst litt kjøligere enn romtemperatur.
Tomater - kan oppbevares i kjøleskap, men får frostskader og blir vasne og myke. Skal ideellt oppbevares i en temperatur på rundt 12-14 grader.
Salat - oppbevares i kjøleskap, helst ikke i plast. Bør vaskes og tørkes grundig. Bruk gjerne salatslynge og crisper selett fra TW. (TW forhandleren slår til.)
Agurk- kan oppbevares i kjøleskap, men har erfaring at det kun gjelder hvis den ligger i Fridge smart fra TW, og det er ikke sagt fordi jeg selger. Kors på halsen. Den skal ha en temperatur på 8-12 grader og helst ikke oppbevares med andre grønnsaker eller frukt. Årsak: Agurk inneholder omtrent bare vann og gjør alt annet vått.
Poteter - kjølig og mørkt, men helst ikke så kaldt som i et kjøleskap. I for varmt og lyst blir potetene grønne og får roer, og det er ikke bra å spise det grønne på en potet. Bør egentlig oppbevares i en kjellerbod med en lavere temperatur enn på et kjøkken.
Blomkål - oppbevares kjølig og ikke i tett plast. Tåler ikke for mye fuktighet, men kan holde lenge om du unngår å pakke den inn i plastpose.
Brokkoli - oppbevares kjølig og tørt. Samme som med blomkålen. Unngå plastposer og har du ikke Fridge smart fra TW, oppbevarer den i kjøleskap uten emballasje.
Gulrøtter - kjølig og tørt, helst i noe lufttett som ikke er en plastpose.
Squash - kjølig, men ikke med andre grønnsaker med lukt.
Løk - mørkt og i en temperatur på rundt 8-12 grader. Ikke i kjøleskap, for den blir vassen og myk. Det er tegn på frostskader. Helst ikke i plast heller.
Hvitløk - samme som med løken. Ikke i kjøleskapet. Den har det bedre på kjøkkenbenken eller når den henger på veggen på kjøkkenet.

Om du har en litt umoden avakado, legg den i en plastpose sammen med pære, eple og en appelsin på kjøkkenbenken natta over. Det hjelper modningsprosessen. All frukt som ligger på fruktfat i romtemperatur har godt av å komme inn i kjøleskapet om natta. Epler, pærer og appelsin i samme rom som avskårne blomster gjør at blomstene visner fortere.


#24

Polkadot sa for siden:

Nøtter og solsikkefrø bør oppbevares i kjøleskap.


#25

Ru sa for siden:

Tusen takk amylin!

skriver ut og henger på oppslagstavlen


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.