Av ymse årsaker må jeg visst variere frokosten min litt bort fra kun havregrøt i varm eller kald form. Legg til at jeg ikke skal ha gluten, sukker og gjær, og utvalget innsnevres litt. Egg går, men ikke hver dag, og det brukes gjerne til lunsj. Laktosefri yoghurt funker, men metter jo ikke så enormt i seg selv. Og ja, det bør helst kunne lages kvelden før eller veldig kjapt. Forslag?
Jeg synes smoothie med avokado og mango (og limekesam, litt juice og lime) metter, men jeg vet ikke om du synes det går kjapt nok?
Det er vel en del sånne hjemmelagde knekkebrød som er innafor spekken din? F. eks sesamknekkebrød fra Trines matblogg? Jeg synes de er gode uten pålegg også, og funker med egg, laks, avokado og sånt.
Laksesalat med mango og avokado, som du lager kvelden før?
Spiser du nøtter? I dag har eg spist ein neve blanda nøtter med lime-kesam. Men eg trur kanskje det er littegrann sukker i den? Yoghurt naturell og nøtter er og godt.
Takk for forslag! Baking er litt utfordrende om dagen, men når jeg får tid er det absolutt aktuelt. En går litt tom for ideer av og til når det blir så mange begrensninger, så flott med nye forslag. De fleste ferdige glutenfrie knekkebrød er fulle av stivelse og sukker og tøys, men jeg har snopet dyre på Bakefri og har også funnet noen fra Cornells, så det er en mulighet. Steike vafler om morgenen utgår, men vi bruker det en del til lunsj i helgene og som brøderstatning til kresentreåringen, så det hender jeg lager om kvelden. Glutenfrie frokostblandinger er også sukkertunge, men lage selv er jo ganske lett. Jeg lar meg inspirere!
Denne oppskriften er ofte redningen når brødet er tørt og kjipt, og matlysten laber. Disse lages på 20 minutter, og serveres helst varme. Veldig gode med brunost på, og en kopp kaffe til.
Til 6-7 scones:
4,5 dl glutenfritt mel (jeg bruker 4 dl Lailas Blå og 0,5 dl mørk melblanding fra Schär)
2 ts bakepulver
1 ss sukker
1/2 – 1 ts salt
2 dl melk
50 g smeltet smør
Framgangsmåte:
Sett ovnen på 220 grader
Bland det tørre, tilsett smør og melk og rør sammen. La deigen svelle et minutt eller to, den skal være som tjukk grøt. Bruk to spiseskjeer, og sett klumper av deigen på et bakepapirkledd stekebrett. Klem dem litt flate, ca tre cm.
OK, takk skal du ha! Ferdig Granola pleier å være stappfullt av sukker, så det funker nok dårlig. Ofte hasselnøtter eller valnøtter i også, og det går ikke. Må bare få kjøpt inn ymse og lage selv, tenker jeg.
Jeg pleier å ta utgangspunkt i denne fra Trines matblogg. Men det er jo bare å kutte/bytte ut i vilden sky, både når det gjelder nøtter og frø og søtning og alskens.
Jeg har pleid å lage selv uten noe søtning, bare rister frø og gryn i ovn eller steikepanne, funker som bare det. Det er visst bare litt vanskelig å få handlet inn råvarer og rekke å gjøre det innimellom alt akkurat nå, men jeg kommer vel dit. Hva er godt i stedet for havregryn, tro?
Dei synest eg er litt beiske i smaken viss du ikkje vatner dei godt ut og skyller dei. Dei er gode i grøt, for då kan dei skyllast godt først. Men ikkje så godt egna som musli/havregryn.
Eg kom over dette innlegget då eg leita etter frokostoppskrifter til meg sjølv. Både kokospannekakene og mandelgrøten (eg har modifisert oppskriftene litt, bytta ut sukrin med kokossukker og melk med mandelmelk) var vellykka. Men det er vel meir i kategorien såpass tidkrevande at det er helgefrokost, trur eg. Kokospannekakene var gode kalde, så dei kan eventuelt lagast kvelden før.
Chiapudding laget med mandelmelk eller kokosmelk, evt. søtning du tåler (jeg liker lønnesirup, men det går kanskje heller ikke om du ikke skal ha sukker?) og frukt/bær etter smak.
Jeg lager opp en stor porsjon av selve "puddingen" for flere dager, og så tilsetter jeg frisk frukt eller bær når jeg skal spise.
Denne er f.eks. veldig god (jeg liker å ha i en skvis sitron/lime for å balansere sødmen). Denne er også nydelig.