Jeg har invitert de aller beste vennene våre til en noget forsinket feiring av rund bursdag til helgen, og blir ikke enig med meg selv hva jeg skal servere, en fleretters middag eller en buffèt med masse gode småretter.
Følgende ligger til grunn:
-10-15 gjester
-Uformelt
-Jeg liker å lage mat, og bruker gjerne masse tid på det
-Har ikke serveringshjelp
-Ikke fisk/skalldyr
-Har god plass til tillaging og servering av både buffèt og flerretters.
Kjør debatt.
Edit: Legger meny ut her etterhvert som jeg bestemmer meg hva jeg skal lage :)
Kjøtt:
Santa Kristinaskinke
Santa kristina spekepølse
Kjøttboller med chili, koriander og rødløk
Noen slags spyd med kjøtt, kylling?
Badsturøkt reinsdyrlår
Roastbeef
Chilipølser i en litt sterk tomatsaus
Grønnsaker:
Carpaccio av polkabeter
Duxelletomater
Marinerte grønnsaker (tomberries, sukkererter, gulrot, minipurre, paprika, rødløk, reddik ?)
Gnocchi av mandelpotet med salviesmør
Ja, det er akkurat det jeg også tenker.
Flerretters er kulere og mer staselig,men krever jo et evig renn fra kjøkken til spisebord og med logistikk rundt å ha ferdig ting til rett tid.
Jeg pleier å innbille meg at buffet blir mindre stress, men så blir det ikke det fordi jeg går amok med rettene (bare én til!). :knegg: Så egentlig synes jeg det minst stressende er tre–fire retter hvor forretten er suppe eller noe kaldt dandert, hovedretten er noe som langt på vei gjør seg selv i ovnen, desserten er ferdiglagd god tid i forveien og hvor det gjerne kommer ost før desserten (den kjøper man jo bare!).
Jeg tror jeg ville gått for buffet. Ikke fordi det tar mindre tid å lage, men fordi det tross alt er enklere å håndtere under selve middagen (mtp på servering og den slags).
Veldig relevant poeng, det er et par skikkelig kresenfiser blant gjestene, så om det blir flerretters må jeg drive oppsøkende virksomhet i hva som ikke likes.
Eg stjele til meg inspirasjon til mulig stormiddag neste helg. Eg har lyst kjøre tre-retter og satse nok på sashimi med koriander, indrefilet med tournedos-saus og sjokoladefondant med bringebærcoulis. Det beste EG veit liksom. :knegg:
Jeg synes det er brilliant å lage skikkelig godt brød og ailoi og smør og olje osv til å ha på bordet, en knallgod suppe til forrett (luksusgresskarsuppe med sprøstekt bacon?), en god gryte (lammeskanker i ovnen? med rotmos eller stekte grønnsaker?) og så en skikkelig lyxig kake til dessert. Lavakake eller Nemesis. Nammmm!
Dette var min tanke også! Det virker så enkelt med flere småretter, men det tar jo en evighet og krever mye mer arbeid å lage mange små retter, fremfor f.eks. en treretter der bare middagen må serveres nylaget. Ofte må jo også flere av rettene i en buffet serveres varme, og da må man renne ekstra mye inn og ut av kjøkkenet for å ferdigstille fire varmretter samtidig :btdt:. Dessuten synes jeg det er lettere å sette sammen en meny på tre-fire retter fremfor å komponere en buffet der rettene harmonerer med hverandre sånn tålelig greit. Tapas er ikke tapas, lissom :knegg:.
Det kommer litt an på hva du ønsker deg. En buffét er veldig grei med det at du kan sitte til bords med de andre hele tida for da har du all jobben på forhånd.
Med en flereretters middag blir det mer kjøkkentid på deg i løpet av selskapet, men jeg synes det er mer utfordrende og dermed mer moro å lage en flereretters middag enn å ha alt ferdig på forhånd.
Synes de gode gamle klassikerne som lapskaus, finnbiff, fårikål med mer er gode og vertinnevennlige alternativer.
Ferdig på forhånd, og det er sånne retter som ihverfall jeg ikke lager så ofte selv, så det blir ofte godt mottatt.
Nå har ikke jeg mye tålmodighet med kresenfiser, da... :glis:
Jeg synes som Toffskij at jeg løper og orger mer dersom jeg serverer buffet enn "sitt ned middag". Du må jo holde øye med om noe skal fylles opp eller ryddes, eller fjernes. I tillegg til at folk setter fra seg fatene sine og må ha nye og så har man ikke flere og må vaske opp osv osv osv. :gal:
En tre-retters der desserten ikke må være varm slik at du er ferdig med å tenke på det når dere setter dere ned til hovedretten. Om du har oppbevaringsplass så er det deilig med en dessert som kan lages dagen i forveien.
Jeg har stor tålmodighet og tilretteleggingsevne når det gjelder kresenfiser. Mitt store mareritt er å servere noe som en eller flere av gjestene absolutt ikke liker. :knegg:
Gryterett, sodd, lapskaus, finnebiff, fårikål osv er ikke selskapsmat i min bok, så takk,men nei takk. :)
Der er eg fullstendig omvendt. Så lenge det ikkje er innmat, surstrømming eller noko heilt far out driv eg oppdragelse og syns det er tåpelig å sjå voksne folk på 40pluss pirke i "normalmat". Eg tar sjølvsagt hensyn til allergikarar og muslimar som blir på vår gjesteliste, men ikkje kresenheit.
Eg har ei fortid som ekstremt kresen i matveien og eg hadde vore det enda om eg ikkje blei utfordra på å smake i godt voksen alder.
Helt enig. Synes det er uhøflig og respektløst. Det betyr ikke at jeg alltid er overbegeistret selv, men da dekker man over som gjest. Veldig fornøyd med 7-åringen som ikke bare smakte på blåskjell i selskap, men faktisk var så tøff at hun gikk med den i kinnet ut på do hvor hun diskret spyttet den ut i litt dopapir. :dulte:
Hvis man ikke bruker tradisjonsmat til selskaps, så er andeconfit fastfood for gourmeter. Med mandelpoteter og grønnsaker ad libitum er det skikkelig lettvint og digg. Både forretter og desserter er det mye lettvint av.
Om du velger å kjøre flerretter, så lei inn en servitør. Det har jeg gjort et par ganger med hell til større selskaper. Så har jeg laget ferdig de fleste rettene så mye som mulig på forhånd, og hun (det har alltid vært en hun) har fått ansvaret for små enkle oppgaver i tillegg til servering. F.eks skru på platen med pastavannet på riktig tidspunkt, sette inn noe i ovnen og liknende. Kjøreplan har jeg da laget ferdig skriftlig til servitøren.
Jeg lot bursdagmannen selv ta avgjørelsen, og han ville gjerne ha småretter så da blir det det.
I dag har jeg vært på et sted med masse gode råvarer som jeg får plukke vilt og uhemmet av i morgen (bl. a vaktelegg :hjerter: ), så her blir det moro for mor. :hyper:
Kan ikke du legge ut oppskrifter og en oversikt på hva du ender opp med å lage? :) Det hadde vært moro å se hva det blir til og sannsynligvis er det noen nye, gode tips å ta med seg også.
Jeg så en oppskrift i det nyeste gratisbladet på ICA, som jeg skal prøve en av dagene: Pommes Anna med søtpotet, egg, smør og salvie. Søtpoteten høvles i tynne skiver og bakes i form i ovnen med de andre ingrediensene. Vet ikke om det kunne passe inn som et tilbehør, det så godt (og pent) ut. :)
Menyen er noenlunde klar (men dagen er enda lang, det kan fort skje ting :knegg: ).
Kjøtt:
Santa Kristinaskinke
Santa kristina spekepølse
Kjøttboller med chili, koriander og rødløk
Noen slags spyd med kjøtt, kylling?
Badsturøkt reinsdyrlår
Roastbeef
Chilipølser i en litt sterk tomatsaus
Grønnsaker:
Carpaccio av polkabeter
Duxelletomater
Marinerte grønnsaker (tomberries, sukkererter, gulrot, minipurre, paprika, rødløk, reddik ?)
Gnocchi av mandelpotet med salviesmør
Div:
Vaktelegg i miniskall, spinatkrem i bunnen av skallet
Eggerøre
Et par oster, rosegelè, bakte fikner
Brød o.l :
Foccaccia
Rugkjeks med havsalt/rugkjeksgrissini
Dessert:
Sjokolademoussekake med friske bær/frukt
Hjemmelaget konfekt
Det meste er klart eller lagd, majones lagde jeg i går og skal tilsette gode smaker i nå, foccaciadeig satte jeg går kveld, og den står her å brisker seg med fantastiske huller i.
Kylling fikk olje og krydder på og skal settes på spyd og stekes senere, og grønnsakene skal i marinade når jeg har fått i meg morgenkaffen.
Koking av vaktelegg og opplegging av mat tror jeg blir når jeg kommer tilbake fra polferd.
Når jeg skal ha de som denne gangen, til ost baker jeg de ved ca 100 grader til de er myke, men beholder formen sin (ved høyere varme mister de litt fasong).
Litt usikker på tid, men jeg hiver alt som skal varmes i stekeovn på 100 grader, så varmes det uten å bli tørt, og her fikk fiknene bli med, så kanskje 25 min ca.
For å bli passende til ost deler jeg hver fiken i 4. Ringlet med rosesirup og drysset aldeles lett med nykvernet tellicherrypepper over før de gikk i ovnen.
Det ble en vellykket fest, gjestene spiste og koste seg. Jeg lagde alt for mye mat, så det ble et nytt gjeng på lunch i går. :knegg:
I tillegg til det som sto på listen lagde jeg fylte champinjonger som ble gratinert og artisjokker dampet i champagne.