Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Barn som baker

#1

Palmen sa for siden:

8-åringen min er en liten baker-in-spe. Hun er veldig interessert, men hun ønsker å gjøre alt helt selv. Det fordrer enkle oppskrifter som er godt pedagogisk forklart for en nybegynner. Å få hjelp av mamma til å forklare hvordan man gjør ting underveis er nederlag.

Hittil har hun bakt marmorkake (formkake) - stor suksess, og gjentatt flere ganger. Sjokoladekake fra baksiden av Aftenposten junior - oppskriften og fremgangsmåten var perfekt, men smaken var ikke imponerende.

Har noen av dere barnevennlige oppskrifter, eller kanskje tips om gode (pedagogiske) bakebøker?


#2

Toffskij sa for siden:

Min nekter i tillegg å følge oppskrifter, hun vil finne dem på selv. Du er heldig. :knegg:


#3

ingling sa for siden:

Ikke bok, men matstart.no ser ut som en veldig fin side for den aldersgruppen. Både bakst og enkle middager der. Så gøy at hun liker å bake, jeg bakte også masse på den alderen og husker at det var viktig å klare selv. :nemlig:


#4

Balanse sa for siden:

Samme her. Ytterst vanskelig farvann å manøvrere.


#5

Tjorven sa for siden:

Matstart.no anbefales.

Dere kan krysse av for hva slags utstyr hun behersker, og det er virkelig detaljerte beskrivelser. Det funker veldig godt for nybegynnere.

Det blir ikke de mest avanserte greiene, men ett sted må de jo begynne. Snuppa lager middag en dag annenhver uke nå med hjelp av denne siden.



#7

Myria sa for siden:

Kjeks/cookies er supert for våre gutter å bake selv. Litt hjelp til å måle opp, men resten gjør de selv. Sist bakte vi disse (ikke barnevennlig oppskrift siden den er på engelsk da).


#8

Tallulah sa for siden:

Hiawata har denne:

Den er lettforståelig og han liker den godt. Den har en veldig god banan- og hasselnøttmuffinoppskrift, og kryddernøtter. :nemlig:

Han har også barnebakeboka til Schakenda, men den er veldig bakenerdete med veiing av egg og sånn. Så den bruker vi sammen.


#9

Palmen sa for siden:

Schakenda sin barnebakebok har vi, men jeg er enig, det er en "bake sammen" type bok. Dessverre er ikke motivasjonen i retning av bake sammen nå om dagen, hun vil helst bake sjøl. :knegg:

Donald Duck kokeboken var godt tips! Vet du hvor man får kjøpt den?

Tjorven: takk for gulle godt tips. Jeg tenkte litt på deg da jeg startet tråden, jeg vet du har sagt tidligere hvor flink og ivrig jenta di er på kjøkkenet! :)


#10

Tallulah sa for siden:

Jeg tror vi kjøpte den på Ark, de har den hvertfall der.


#11

Skilpadda sa for siden:

Poden har en fin bakekokebok som heter "Vi baker!" av Marit Røttingsnes Westlie, den kan jeg anbefale.

Jeg har ellers en muffinsoppskrift som jeg satte veldig barnevennlig opp for et par år siden, den står i innlegg #2 i denne tråden: www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?p=2896234


#12

Tallulah sa for siden:

Også Josefines gulrotscones, Skilpadda! De har vi bakt mye.


#13

Skilpadda sa for siden:

Ja, de lagde vi mange ganger da Poden var mindre. :) De står i samme innlegg i linken min.


#14

Zulu sa for siden:

Jeg har bare skrevet opp enkle oppskrifter i oppskriftsboka vår, som f.eks. eplekake og brownies. Pannekaker klarer hun også helt på egen hånd ut fra oppskriften. Jeg kan skrive de inn her i kveld. :)


#15

Palmen sa for siden:

Gjerne, Zulu!

Muffinsene skal vi jammen prøve i dag, Skilpadda. Gulrotscones krever nok litt mer overbevisning hos den lille frøkna. :knegg:




#18

amanas sa for siden:

Jeg har ei som elsker og bake. Hun er jevnlig på biblioteket og låner seg bøker, utvalget var så stort at hun må låne noen om gangen.

De hadde kjempe mange gode kokebøker for barn, noen helt ned på detaljnivå med bilder av alt fra utstyr til ingredienser.


#19

Serena sa for siden:

Fra boller til burettslag er en fin bok for nybegynnere, den boken fikk alle da vi hadde heimkunnskap på skolen


#20

Serena sa for siden:

Eh, fra boller til burritos, ikke burettslag..



#22

Tallulah sa for siden:

:humre:


#23

Chanett sa for siden:

Det er den som er kokebok for alle nå.


#24

Harriet Vane sa for siden:

Jeg er en stor fan av å lære noen grunnoppskrifter som man kan bruke og variere i det uendelige. Jeg lærte noen som barn og bruker dem enda.

Dette er en skikkelig god og saftig sjokoladekake. Det fine med denne sjokoladekaken er at den også kan bli en skikkelig saftig krydderkake og rabarbrakake.

SJOKOLADEKAKE

(Nok til en liten langpanne eller en rundform på 30 cm)

250 g mykt smør
250 g sukker
4 egg
2 dl rømme eller kefir
250 g mel
2 ts natron
4 ss bakekakao

Sukker og smør piskes hvitt
ha i egg og rømme eller kefir og pisk videre.
Ha i resten av ingrediensene og pisk til deigen eren myk og fluffy krem som lukter og smaker godt.

Kle en form med bakepapir (jeg pleier å ha bakepapir i bunnen av rundformer og smøre langs kantene) og ha i deigen. Stekes i ca 30 minutter på 175 C. Prøv med en kakepinne (gaffel, strikkepinne, grillspyd...) og stek litt til om den ikke er ferdig. den skal være fuktig, men det skal ikke henge igjen rå deig på pinnen.

La kaken hvile. Når den er kald: lag en glasur og pynt til trengsel.

Jeg slomser sammen noe av smør, melis, sjokolade og rømme. Det pleier å bli godt.

50 g mykt smør
150 g smeltet mørk sjokolade
250 g melis
1 dl rømme
1 ts sirup

piskes sammen og smøres over kaken.

KRYDDERKAKE

250 g mykt smør
250 g sukker
4 egg
2 dl rømme eller kefir
250 g mel
2 ts natron
2 ts kanel
1 ts kardemomme
1 ts malt nellik
1/4 ts malt ingefær
1/4 ts muskat

Blandes og stekes som sjokoladekaken. Har du nyplukkede tyttebær? Ha i en neve, det blir kjempegodt!
Det er godt med en ostekrem på toppen.

200 g kremost
200 g smør
3 dl melis
litt sitronsaft og skall av en sitron

RABARBRAKAKE

4-5 stilker rabarbra skrelles og skjæres i 3-4 mm tykke skiver. Fint arbeid for barn.

Sukkerlake:
2 kopper sukker
2 kopper vann
1 vaniljestang, splittet på langs

Kok opp og ha i rabarbraen, skru ned varmen og la syde til rabarbraen er myk og mør.

250 g mykt smør
250 g sukker
4 egg
2 dl rømme eller kefir
250 g mel
2 ts natron

Alt blandes sammen med mikser, ha i en smurt kakeform (30 cm). Bruk bakepapir i bunnen.

Sil av rabarbraen og fordel utover deigen. Stek på 175 C i ca 30-35 min.
Serveres med is, vaniljekesam eller krem. Ostekremen fra krydderkaken blir heller ikke feil.


#25

Harriet Vane sa for siden:

Grunnoppskrift:

2 egg
125 g sukker
125 mykt smør
125 hvetemel
1 ts bakepulver

Jeg har blandet ingrediensene på alle mulige måter; eggedosis + det tørre. Smuldre smør, mel og sukker og ha oppi piskede egg. Eller bare hive alt i en bolle og blande for hånd eller med mikser. Spiller ingen rolle, blir bra uansett.
Denne porsjonen passer til en ganske liten form, til en liten langpanne og stor rundform bruker jeg dobbel porsjon og til vanlig langpanne tripler jeg oppskriften.

Oppi en porsjon av deigen kan du ha en tredjedel pose frosne bær (skogsbær, blåbær, bringebær), en neve sjokoladelinser, 2 skrelte epler i skiver med sukker og kanel, skrelt pære i skiver, halve små plommer, pekannøtter og lønnesirup, rabarbra, osv. Bare fantasien setter grenser!

Kaken stekes i 25 - 35 minutter på 175 C. Pass på og stikk en pinne i midten for å sjekke etter 25 minutter.

Den opprinnelige kaken hadde skrelte epler, 25 (!) hakkede mandler, sukker og kanel. Den mest populære varianten her i huset er med blåbær. Vi serverer med is, krem eller vaniljekesam.


#26

Skilpadda sa for siden:

Ja, "Kokebok for alle" kjøpte jeg til Poden i fjor, og den er fin. :nikker: Han har mest brukt middagsoppskriftene, men det er mye bakverk også, blant annet en scones-oppskrift som jeg har adoptert til kjapp-bruk.


#27

Tjorven sa for siden:

Men altså: matstart.no har brukerveiledninger som overgår enhver kokebok jeg noen gang har sett. Nå klarte hun å gjøre alt helt selv. Og så står det til slutt at de må rydde opp etter seg. :D


#28

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg har også introdusert denne. Hiawata liker å bake, og elsker Masterchef for barn. De viste første sesong på TV, men de neste har vi vært nødt til å se på youtube. :knegg: Rydde derimot, er han ikke så begeistret for, men gjør det når det blir påpekt. Vi har baking og matlaging som en fellesaktivitet vi da, han vil ikke alene.


#29

Tjorven sa for siden:

Snuppa er jo sånn skrudd sammen at hun vil klare alene; helt alene. Gleden ved å servere mat hun har vært helt alene om å lage er stor, men det fordrer svært gode forklaringer på hva som skal gjøres.


#30

Candy Darling sa for siden:

Jeg spør om det samme som alltid; er det noen som lar barna lage mat alene på gass? (:skremt: )


#31

Anda sa for siden:

Det er vel en (av flere) grunner til at vi ikke har gass. Induksjon oppleves som mye tryggere, gitt.

Men om det kun er det dere har, så må dere jo virkelig bare lære dem det? Det avhenger jo sikkert av barnet selv og alder.

Jeg er i hvertfall lykkelig over å nå ha en elleveåring i hus som sier "Slapp av Mamma, jeg fikser meg noe mat selv før trening." Og så legger jeg meg ikke opp i om det er speilegg, nudler (:grøss: ) eller tomatsuppe.


#32

Candy Darling sa for siden:

Jeg elsker å lage mat på gass, det er ikke tull at det er én av grunnene til at jeg gikk fra "kan overhodet ikke lage mat" til temmelig flink. :stolt: Men jeg angrer på at vi ikke gikk for en kombi.


#33

Palmen sa for siden:

Det er sånn min er også. :nemlig:


#34

Tjorven sa for siden:

Vi har induksjonsovn, og den håndterer ungene helt greit. Jeg er usikker på hvordan jeg hadde tenkt rundt gass. Men hvis det er det eneste dere har, så tror jeg at jeg hadde lært dem å bruke den. Så får man lage maten sammen i starten slik at man ser at de behersker det.


#35

Harriet Vane sa for siden:

Eldste har laget mat på gass på hytte og på ferie. Gikk helt fint.


#36

Candy Darling sa for siden:

Poden bruker den, altså, men ikke alene foreløpig.


#37

Chanett sa for siden:

Ja. Vi gjør. Det har vi gjort de siste sju årene.


#38

Zulu sa for siden:

Beklager at jeg var litt treg, men her er eldstejentas favoritter:

Brownies

200 g mørk sjokolade
200 g smør
Smeltes og røres sammen i kjele på svak varme.

4 egg
4 dl sukker
Piskes sammen for hånd.

3 dl mel
2 ts bakepulver
Blandes i bolle.

Alt blandes sammen og helles i form. Stekes på 175 grader i 30 minutter.

Eplekake

100 g mykt smør
2 dl sukker
Røres sammen.

2 egg
Blandes sammen med smør og sukker.

3 dl mel
1 ts bakepulver
1 dl melk
Røres inn.

Hell alt i formen. Legg på eplebåter. Dryss på sukker og kanel.
Stekes i 175 grader i en time.

Pannekaker (til 4 pers)

4 dl Fibramel
1/2 ts salt
6 dl melk
Røres sammen med litt og litt melk av gangen.

4 egg
Røres inn.

La svelle i 20 minutter.
Stek pannekakene i smør.

Vafler

3 egg
2 dl sukker
5 dl mel
3 dl havregryn
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
8 dl melk
200 g smeltet smør
Litt kardemomme

Alt blandes sammen i kjøkkenmaskinen. La svelle i 15 minutter før steking.

Et tips til barnebaking er å ha en sånn desiliterskje i melposen, da blir det mindre søl enn hvis de skal helle mel oppi et vanlig litermål.


#39

Palmen sa for siden:

Takk Zulu! :blomster:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.