disse 7-8-9-10 åringene som går hjem fra skolen selv og er klare for å dø foran brødboksen: lager de mat selv? Hva slags mat er det kjekt for barn å lage?
Min 8-åring er foreløpig kun på tre varianter. 1) mat som kan tines/varmes i micro 2) toast i toastjern 3) havregrøt
Toastjern er en genial oppfinnelse for etterskoletid-mat. Hun kan lage sine egne ostesmørbrød, og å plugge inn toastjernet går helt fint. Trekke ut kontakten etter bruk like så. Ellers har jeg lagt fylte horn og pizzasnurrer som ligger i fryseren og som hun tiner selv i microen. Havregrøt lager hun av en full tåteflaske vann og en halv tåteflaske havregrun, og en klype salt. Det koker hun på komfyren i tre minutter, og rører med en grøttrepinne. Ikke veldig avanserte greier, men en god start.
Hva lager deres barn selv? Hva syns du det er greit at de får prøve seg på? Komfyr? Skarpe kniver? Ingen ting?
Vi har ikke toastjern, men syns det er helt håndterbart å lage ostesmørbrød i ovnen også. Skru på 200 grader, ta ketchup, skinke og ost på brødskiver og legge inn. Han får prøve seg på skarpe kniver, men bare når vi er hjemme. Da får han i grunn prøve alt.
Knekkebrød og yoghurt. :knegg: Nei, han kan varme noen kjøttboller i crisppannen i microen, og pizza hvis han har kompiser og de skal på trening. Toastjernet har vi egentlig pakket ned, men det er en god idè - jeg levde jo på det selv som etter skoletid-mat
Det er ikke så veldig avansert her, men i i tillegg til det ovenfor (Andungen liker dog ikke havregrøt) så steker han speilegg til skive, lager tomatsuppe fra pose og kutter pølser til å ha oppi.
Og koker seg nudler (men det er det begrensninger på i fht antall måltider per måned...)
Ja, og så går det jo i frukt, brødskiver med pålegg, müsli med yoghurt eller melk om han ikke "gidder" å lage noe.
Ni- og seksåringen her går for knekkebrød, yoghurt, gulrot og frokostblanding når de kommer hjem fra skolen. De synes det er greit og jeg synes det er greit. De rydder innimellom sånn høvelig opp etter seg også. :skuffet:
Det lages mye smoothie. Banan yoghurt og frosne bær går det mye av hjemme. En periode gikk det uforholdsmessig mye syltetøy, helt til jeg oppdaget at det gikk i smoothien.
Mye det samme det går i her også; nudler, pasta (ja da, pasta med smør/revet parmesan er visst godt), ostesmørbrød - enten i toastjern eller ovn, pannekaker, middagsrester i micro, pizzahorn o.l. (fryste som varmes opp).
Pasta elsker hun jo (doh), men hvordan kan jeg lære henne å koke pasta og helle over i dørslag uten å brenne seg? Jeg tenker at akkurat den operasjonen er litt for viderekommende?
Steike egg i panna/lage eggerøre var en lur og enkel idé.
Eldste (14) lager ostesmørbrød i mikro (æsj, mye bedre i toastjern eller i stekeovn), nudler, posesupper o.l. Yngste (11) lager fint lite, og er av typen som dør foran brødboksen. Han merker rett og slett ikke at han er sulten før noen setter mat foran han, da spiser han som en ulv. I dag har de fått som oppgave å forberede lapskaus. Dvs. at de skjærer opp alt som er av grønnsaker og så steker jeg kjøtt/lager resten når jeg kommer hjem. Begge har Mat og Helse på timeplanen i år, så vi burde helt klart vært flinkere til å la dem bidra på matfronten. Jeg vet at de har kapasitet til å gjøre langt mer enn de gjør pr. i dag.
Jeg er nok litt sær, for jeg synes ikke hun skal spise så altfor mye før middagen. De får mat på aks, og synes bare det er middels behov for påfyll etter det og før middag. De gangene hun har laget seg noe "ordentlig" så spiser hun ikke middag, og middagen jeg lager er tross alt veldig mye sunnere.
Så vi har egentilg sagt at frukt, smoothie (ferdige), yoghurt og knekkebrød kan holde som mellommåltid.
Hun er en flink kokk, så dette går mer på hva jeg synes hun skal spise enn hva hun kan lage.
Jeg tror nok at de som lager seg mat ikke har fått et 14-måltid på SFO. Min 5. klassing bør lage seg noe å spise før hun drar ut på trening. Hun har av og til dratt før vi kommer hjem, eller vi møtes i døra. Jeg pleier å si at hun bør spise to brødskiver med makrell i tomat. Av og til hører hun på meg. Av og til blir det noe frokostblandingsopplegg.
Hun lager noe mat, men da når vi er hjemme og vi har god tid. Toastjern var en god ide. Det får hun nok til.
Hos oss kommer de hjem fra skolen 14.00 og 14. 30 og vi har som regel ikke middag før tidligst 17.00. Da synes jeg ikke det gjør så mye om de spiser et ostesmørbrd før middag. Nudler har vi restriksjoner på. (Og ja, mine har ikke gått på SFO på mange år. Siste måltid på skolen er gjerne 11.30, og de er skrubbsultne når de kommer hjem.)
Vil tipse om denne nettsiden. Matstart er super, men enkel, god veiledning for barna, og gode alternativer når man skal kokkelere hjemme etter skoletid :jupp:
Det er mye lettere å lage pasta selv ( det er i utgangspunktet veldig lett, og klares greit her) hvis man har et dørslag slik de har på IKEA - det heter Idealisk og er ganske stort i utgangspunktet, og har uttrekkbare "håndtak" på hver side slik at du kan sette hele greia over kjøkkenvasken. Dermed er det kun kjelen du holder når du heller av vannet. Veldig greit for voksne, også!! :ja:
Barnet her varmer middagsrester, lager ostesmørbrød i ovnen, steker pizza (frossen), koker pasta og lager tomatsuppe på egenhånd. Barnet KAN lage mer avansert mat, f.eks. fiskegrateng fra bånn, fiskenuggets fra bånn, pastasaus med kjøttdeig, taco m.m., men gjør det sjelden når hun kommer alene hjem fra skolen.
Vi har sjelden middag før på kvelden (her er det trening/kamp hver dag, så vi rekker ikke middag først), så da er det helt greit at hun lager seg noe mat etter skoletid og før trening/kamp.
Våre går ikke på SFO, og vi har middag tidligst 16.30, som regel noe senere. Det går mest i skiver, musli, egg i en eller annen variant og ev. frukt her.
Jeg er enig med deg. Storebror spiser brødskiver, havregryn eller knekkebrød. Jeg ville tenkt det samme om han ikke hadde fått AKSmat, han trenger hverken ostesmørbrød eller pasta mellom lunsj og middag.
Men det er uansett fint med ting man kan lage selv da, til andre anledninger. Storebror kan steke pannekaker. Han har ikke prøvd så mye annet, men det er sikkert egentlig mye han kunne greid.
Det største problemet er de dagene det er trening klokken 17, da rekker ikke vi å lage middag før han drar. Og han trenger noe, helst mer enn en yoghurt, før klokken 18:30-19:00, som er reell middagstid hvis vi må kjøre og hente i tillegg.
Forøvrig rekker jeg sjelden å lage middag mellom jobb og fritidsaktiviteter. Vi spiser middag rundt sju. Så de to som kommer hjem rundt 13.30 får gjerne lov til å lage seg litt varmmat.
Da lager de seg brødmat, de dagene det er sånn hos oss.
Ellers eldste lager laks i form som er klart til vi kommer hjem, slik at vi akkurat rekker å spise før de drar. Og jeg står igjen med kjøkkenryddingen. :gal:
Nei, hvis man hele tiden spiser brødskive med ost blir det selvsagt likt, men til vanlig varierer han jo påleggene. Hvis jeg hadde åpnet for at storebror lagde seg toast og han hadde likt det veldig godt hadde han
spist mye mer enn han ellers ville gjort
tatt på mye mer ost
og da bare fått ost som pålegg totalt sett og i stor mengde
Det ville totalt sett blitt et altfor kaloririkt mellommåltid slik jeg ser det, og han ville antagelig ikke vært sulten igjen til middag heller. Jeg synes i det hele tatt ikke man trenger kosemat eller middagslignende mat som mellom-måltid. Hvis man er sulten, kan man spise helt ordinær mat, og er man ikke sulten trenger man ikke mat.
Jeg er enig i at man kanskje spiser mer når osten er smeltet, men så lenge det ikke går i ostesmørbrød hver dag her i gården, ser jeg ikke helt problemet med at de lager det en gang eller to i uken. Ostesmørbrød kl. 14 er ingen hindring for matlyst til middag kl.17.00 her i gården, i alle fall. Og så merker jeg at det sitter langt inne å tenke på kalorier når det gjelder ungene. At vi ikke har godteri og is tilgjengelig på hverdager (eller at det ikke er lov til å ta om vi skulle ha det i skapet ) er nå en ting, men at jeg skal bekymre meg for hvor mye kalorier de får i seg av vanlig mat, det merker jeg at sitter langt inne.
Nå var det vel snakk om generelt, ikke nødvendigvis 1-2 ganger i uka.
Jeg teller selvsagt ikke kalorier for barna (ikke for meg selv heller), men jeg er opptatt av at de ikke stapper innpå store mengder kaloririk mat de ikke trenger ja. Det går like mye på vanen. De får ikke ta ubegrenset med rømme, yoghurt etc heller.
Da jeg kom hjem fra jobb i dag fikk jeg servert smoothie. I tillegg holdt de på å bake boller med sjokoladebiter i, hadde til og med husket tipset mitt om å veie dem for å få lik størrelse :imponert:
Min snart 11-åring lager mat og baker selv. Dvs. hun er ikke helt stødig på middager enda, men kan lage basic-greier som enkle supper, potetmos osv. Og lærer mer og mer. Hub bakte disse (pynten og alt, helt alene) til min mors bursdag nylig. Kjempegode.
I går fikk jeg Minilagd middag: fersk tagliatelle med kalkunbacon, erter og stekt kyllingfillet surret i matfløte med parmesan på. Det vanskeligste var visst å skjære kyllingen i biter. Yess! Flinke ungen, og så utrolig moro å se mestringsgleden!
Takk for dyttet - nå skal jaggu meg poden få ansvaret for middag én gang i uken. Bestemme hva vi skal ha på forhånd, så handler jeg inn og han lager. (Jeg har visst slumpet til å kjøpe en ny barnekokkekniv også. :flau: )
Takk for påminnelse. I alt julekaoset så falt vi litt av, men nå har snuppa bestemt seg for å servere tacosticks til fredag. Matprat.no er helt genial for unger på hennes alder.
Det blir jo ikke voldsomt avanserte greier akkurat, men ett sted må de jo starte. Og så liker jeg at de får beskjed om å rydde etter seg.
Mini koker supper m/halvstekte rundstykker til, steker egg/eggerøre, pannekaker, spagetti og kjøttsaus, tortillas m/kylling (wraps), kylling (vi ovnsteker kyllingfileter på 225 grader i 25 minutter, legges i ildfast form) med ris til.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.