Vi skal pusse opp kjøkkenet til våren. Jeg kjenner at det er utrolig vanskelig å sortere tankene om forskjellige løsninger, så kom gjerne med innspill og erfaringer! Vi har planer om å bo her resten av livet og vil ikke angre på valgene våre.
Våre foreløpige tanker:
Ikke hvite fronter.
Kun underskap.
Kjøleskuffer.
To oppvaskmaskiner.
Bør vi ha fliser over benken? Er det noen som har sånn brødfjøl man drar ut lenger? Er det galskap å ha en liten åpen hylle til glass og kopper man bruker daglig? Hva legger vi på gulvet?
Inspill mottas med takk.
Her er forresten kjøkkenet. 23 år gammelt og klart for utskiftning. :jupp:
Eller burde vi hatt en teknisk vegg i enden av rommet ved peisen (til høyre i bildet). Da får jeg plass til komfyr, kaffemaskin, mikro. Men jeg er redd det blir massivt siden vi skal ha mørke fronter.
Kjøleskuffer: pass på at dere kan få fronter til det, det er mangelvare på en del leverandører faktisk... Og da skal dere vel ha kjøleskap et annet sted? Vi hadde ikke klart det uten.
Store skuffer er supert.
Et skap eller skuff med plass til store kjøkkenmaskiner er noe jeg savner på mitt (altså til å dra ut).
Vi har bare underskap, eller skuffer og klarer oss fint.
Vi har fliser over koketoppen, ellers ikke. Men det er jo utrolig mye lekkert å få da, glassplate med tapet bak f.eks.
Hvordan får man nok PLASS med bare underskap/skuffer lurer jeg på
Kjøkkenet vårt er bare på planleggingsstadiet (og ikke langt nok oppe på prioriteringslita til at det kommer med det første) men det er jo ikke NOK SKAPPPLASS der som det er til alt vi må ha en plass til, og hvordan skal det gå uten de mange skapene som pr nå inneholder alt av dekketøy og glass, en god del mat, kaffikanner og mye, mye annet?
Kvitter man seg samtidig med halvparten av alt man eier, eller oppretter man ei bod i bakkant til det meste? Jeg skjønner det ikke.
Jeg hadde villet ha overskap. Det er fint med bare underskap, men overskap er veldig praktisk. Brødfjøl tror jeg ingen har i benken lenger. Åpne hyller vil du ikke ha. Det er støv på nye kjøkken også.
Å si at det er "skrullete uten overskap" syns jeg er både unødvendig og lite hyggelig.
Vi ønsket utgangspunktet ikke overskap, fordi de stjal mye lys, og var i veien for vinduet. Men vi har en liten leilighet og trenger å utnytte plassen. Hadde jeg hatt større kjøkken så forstår jeg godt at man vil ha veggene frigjort, rent estetisk.
Det ser oftere penere og mindre rotete ut uten overskap, men det kommer jo an på plassen man har på kjøkkenet. Og nå til dags finnes det mange typer overskap som gir ett lettere uttrykk læll. Nå ser det ut til at dere har stor plass og ta av og med moderne kjøkkenskuffer/skap får man jo mer nedi dem enn i eldre innredninger, så det kan godt la seg gjøre å komme unna overskap. Men åpne hyller hadde jeg ikke valgt. Det legger seg stekefett og støv på kjøkken og som vi vet er det jo noe skikkelig drit å få bort, så jeg ville hatt minst mulig på utstilling. Selv om det ofte ser råfint ut i interiørblader :knegg:.
Sånn brødfjøl som ser ut som en skuff er forresten den mest unødvendige innretningen jeg vet i en kjøkkeninnredning. Krøkkete å vaske, og om man glemmer seg og skyver skuffen inn, ligger smulene på gulvet :gaah: :humre:.
Tenker jeg må henge litt i denne tråden, siden vi også planlegger kjøkken.
Lurer på om vi kanskje "trenger" dampovn i tillegg til vanlig ovn.
For vår del blir det overskap helt til taket. Det holder ikke med bare underskap, og sånne nesten til taket-fettsamlere vil vi ikke ha.
Vi har ikke overskap, men vi har en vegg med høyskap, hvor ovn og mikro er integrert. En vegg tar mye mindre romfølelse i et rom enn overskap synes jeg. Og ikke minst så får man mye mer stæsj inni et høyskap. I høyskapet har vi mange uttrekksskuffer, også til glass, kopper, bestikk etc. Så mer hendig enn overskap.
Og jaaaaa! To oppvaskmaskiner er bare deilig! Vi har det, og hadde aldri gått tilbake til bare en :niks:
Det med bare overskap er det jeg er mest sikker på av alt. Langveggen er over 6 meter og med benkeplate og underskap blir det masse plass. Vi har allerede to doble underskap med dagens løsning hvor vi bare har rot, tegnesaker og papirer.
Vi kommer til å ha et kjøleskap i fryseboden vår, der har vi også en hylle med ting vi bruker et par ganger i året, som digre suppekjeler, div kakeformer osv.
Jeg synes det er så kjipt med den brødfjøla som alltid står fremme, men det får kanskje bare være som det er ja.
Vifte, hva slags vifte er fint? Jeg liker egentlig de sylinderformede som henger fra taket, men jeg tror vi må ha en på veggen.
Eitpar-tre høgskap syns eg er lurt. Vi har fire. Her har vi også steikomn i brysthøgde - det set eg utrulig stor pris på. Kjøleskap kan gjerne settast i skap, men da minster litt kjølevolum, berre så du er klar over det.
Vi har to omnar (ein damp og ein vanlig) side ved side. Personlig vil eg heller ha det enn to oppvaskmaskiner (dog treng du mindre skapplass med to oppvaskmaskiner, sidan ein gjerne berre plukkar rett ut av oppvasken)
Ikkje gløym søppelsortering med mindre du soterer ein annan stad enn kjøkenet. Vi har to benkeskap til dette. Papir, metall, plast og vanlig søppel. Vi har også ein "dings" inne i benkeskapet som gjer at søppelskuffen opnar seg elektrisk ved eit lite spark i fronten med foten. Praktisk når ein har hendene fulle av potetskrell. IKEA-sak. Men da må du ha el-punkt i veggen bak benkeskapet!
Vi har kvit sylinderforma vifte frå taket, den heng over ei øy. Er veldig fornøgd med den, og mi bekymring over at den ikkje var kraftig nok for det store rommet viste seg å vere ubegrunna. DEn heiter Cilindro og ein kan få den for vegg også. Finst og i stål.
Enig med Syrin - elektrisk åpning av skuffen der søppel oppbevares, er kjempepraktisk! Jeg er dessuten veldig fornøyd med at oppvaskmaskinen vår har bestikkskuff istedet for kurven nederst. Jeg er også glad at vi valgte bred koketopp. Vår er 80 cm.
Vi har også valgt å ha fire sokkelskuffer. Veldig greit til kakeformer, brett o.l som vi ikke bruker så ofte
Smulesug i sokkelen er veldig greit og kan anbefales. Jeg ville også gått for stor platetopp (eventuelt vanlig platetopp pluss et stort wokbluss utenom). Definitivt også to stekeovner, det savner jeg mer enn en ekstra oppvaskmaskin.
Gå til de forskjellige kjøkkenleverandørene og få de til å hjelpe med tegninger og tips. Dette gjør de stort sett gratis og da får dere samtidig et greit prisoverslag på kjøpet. Og så får du også litt inntrykk av de forskjellige løsningene og hvordan viften blir.
Hvis du bare skal ha underskap kan jeg tipse om at Kvik har ekstra dype og litt høyere underskap enn vanlig str. Da vil du få enda vedre lagrings- og benkeplass.
For å unngå å måtte kjøpe ekstra dyr benkeplate flisla vi mellomrommet mellom veggen og benkeplata, i samme fliser som vi har på veggen. Vi har mosaikkfliser nærmest benkeplata, og hvite, rektangulære fliser over, for at uttrykket på kjøkkenet ikke skal bli for busy. Er veldig fornøyd med kjøkkenet, 7 år senere.
Ellers fikk vi akkurat en brosjyre med TVIS kjøkken, som holder til på Trosvikstranda i Frstad. De så ut til å ha ok ting.
Jeg skjønner ikke helt behovet for to oppvaskmaskiner, tror jeg, men mulig vi ikke produserer nok oppvask. :fnise: Jeg ville nok heller brukt den plassen til skap eller skuffer.
Vi har to stekeovner og bruker de mye. Dampovnen til ris og grønnsaker, den vanlige stekeovnen til ting som skal stekes, og de er rett som det i bruk samtidig. Vi har bare underskap, stort sett bare skuffer, unntatt i hjørnene. I tillegg har vi en vegg med kjøleskap, fryseskap, de to ovnene i høyskap og micro., så det vil si fire høyskap. Jeg angrer på at kjøl og frys er innfelt, vi mistet en del kjøle/frysekapasitet ved det, selv om det er fint utseendemessig. I tillegg ville jeg nå ha valgt to kjøleskap, med mindre frysedel for å få mer kjøleplasse. Vi har en liten fryseboks ved siden av, men ikke noe ekstra kjøleskap.
Hvis du går for en teknisk vegg, eller skal ha høyskap, anbefaler jeg et slikt hvor innredningen føler med skapdøren ut. Utrolig praktisk siden man da lett kommer til bakerst på hyllene og lettere har kontroll. Syns det fort blir rotete og uoversiktlig i skap generelt. Ellers er smulesuger veldig bra, men det må kanskje legges opp via sentralstlvsugeren? Det er i alle fall slik her. Nok benkeplass til å bake - gjerne i nærheten av stikkontaktpunkt, og brede, dype skuffer. Vi har valgt å ha to store kummer + avrenningsrist da vi ikke syns det er praktisk med én stor og én liten (og de fleste med to store ikke har avrenningsrist, noe vi trenger siden vi har heltre benkeplate).
Stekeovn i arbeidshøyde er gull verdt! Her har vi også en egen skuffeseksjon til barneservise, -kopper og tegnesaker, m.m. slik at de lettere kan hjelpe til/seg selv.
Vi har to stekeovner også (den ene er kombiovn mikro/stekeovn), men den bruken kan ikkemåle seg med den daglige gleden av å ha to oppvaskmaskiner :hjerter: En skitten og en ren. Fantastisk. Men gjerne begge deler altså :knegg: Jeg skulle gjerne hatt mer enn et kjøleskap også, men det problemet har jo ikke HI.
Og stekeovn i arbeidshøyde er et stort must altså. Virkelig. Utrolig knotete å ha den i benkeskap.
Med to oppvaskmaskiner sparer man jo skapplass. Det man bruker daglig er i en eller annen maskin.
Bred koketopp er også nyttig. Og induksjon, selvsagt.
Har du sett frontene fra Superfront?
Jeg tror man blir veldig lei av tre-struktur etterhvert. Se bare på alle eikekjøkken som var superpoppis, de aller fleste er blitt malt i ettertid.
Vi har bare (under)skuffer, sett bort fra et dobbelt vitrineskap (attpåtil to i høyden) til glass og kopper. Har ikke savnet overskap et sekund.
I og med at vi har skuffer er det enklere å få tak i ting, i motsetning til skap der en gjerne må tømme halve skapet for å få tak i brødristeren innerst.
Og så savner jeg jo virkelig ikke å måtte vaske oppå skap. Nå er det jo som regel skap helt opp til taket nuh for tiden, men det hadde ikke vi før. :nemlig:
Nei, altså, det var ikke ment til å høres riktig så utrivelig ut :sorry:
Jeg bare syns det er så rart. Jeg elsker mye skapplass på kjøkkenet, og skjønner ikke hvirdan man får plass til alt når man velger vekk 1/3 av skapplassen på kjøkkenet
Vi skal ha to oppvaskmaskiner, to doble kummer + avrenning. Drømmer om stein benkeplate på deler av innredningen, etter at jeg fant ut at å støpe i betong blir håpløst.
Hvis dere går for vegg med høyskap på kortveggen, så ville jeg hatt støpsel i skapet som har dør over benken. Da kan du ha vannkoker, brødrister, kjøkkenmaskin etc. der, og døren trenger kun å være åpen når disse tingene er i bruk. Og det beste av alt - vips - duppedingsene er borte uten annet enn å lukke en dør når man er ferdig :D
Jo mere plass, jo mere skapfyll ...
Vi har kastet ut høyskap og andre skap, og endte opp med langt mer oppbevaringsplass enn vi hadde før. Har ikke angret et sekund. www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=118222
Stor nok platetopp
Avlastningsområde til å sette varme kokekar på (enten stor nok platetopp, eller keramisk plate, eller noe sånt)
Stor og dyp vask med egen del til å skylle av saker&ting
Hylle e.l. til kokebøker
Sted å plassere serveringsbrett
Masse masse kjøkkenbenkareal
Nok stikkontakter
Eg har aller mest underskap, eller skuffer da, og har meir enn rikelig med plass. Eg har omtrent 3/4 kjøkkeninnredning enn det eg hadde før. Og eg har kasta og gitt bort. Alt som ikkje er i bruk må ut. Kjøkkenet mitt er frå Drømmekjøkkenet og eg elske det :hjerter:
Vi har nesten ikke overskapp og syns vi har masse plass, men jeg har ett høyskap, da. I det overskapet som er over mikroen blir det masse skrot innerst, for man når jo aldri bak der.
Skuffer rommer virkelig utrolig mye. Vi har alt av hverdagsdekketøy (asjetter, fat, glass, kopper, skåler, småfat til servering) i EN 80 cm bred, mellomdyp skuff. Den ene skuffen rommer like mye som minst to hele overskap.
Men med oppvaskmaskin, søppelskuff, skap til stekeovn, osv, så blir det fort lite igjen til skuffer, faktisk. Så for at det skal funke må man jo ha en del plass.
Noen anbefalinger: Ett høyt uttrekksskap for tørrvarer er GULL. Ikke som siste på rekke, mot en vegg. Det er fint å ha tilgang fra begg sider.
Vi dikkederte en del om vi skulle ha fryser på kjøkkenet (vi har stor matbok i kjelleren) og endte med et kjøleskap som hadde en bitteliten fryser øverst. Skikkelig teit. Den stjeler masse plass fra kjøleskapet og gir veldig lite verdi. Jeg ville heller hatt kun digert kjøleskap.
Neste induksjonstopp blir ekstra bred, ikke bare 60 cm.
Ikkje kjøp vifte som man dunker hodet i hele tiden. :mumle:
Jeg har en liten bokhylle stående på en ende av innredningen, under benken. Den er super, det er deilig å ha kokebøker så lett tilgjengelig.
Det eneste jeg ikke ville hatt i skuffer er vinglass, tror jeg. Det er det vi bruker de to lave overskapene våre til.
Det kommer jo an på størrelsen på kjøkkenet da. :humre: Bor man i en liten byleilighet må man nødvendigvis bruke mer veggplass til skap, enn om man har et kjøkken på størrelse med en stue i en byleilighet.
Dat mange oppdager er at når de kutter ut SKAP under benken og har skuffer der i stedet, og ellers har ett eller to gode uttrekkskap, så har man ikke behov for så mye overskap mer. Det er rett og slett en mye bedre utnyttelse av plassen. For ikke å snakke om hvor mye plass man sparer på å oppdage og kaste ting som gikk ut på dato i 2007, i stedet for at de blir stående innerst inne i et hjørneoverskap til man flytter. :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.