Jeg har bare ovnsbakt grønnsaker når det har vært del av en oppskrift, men jeg har lyst til å bli en sånn person som bare slenger sammen noen grønnsaker i ovnen og ender opp med den mest fantastiske rett.
Så hva er tommelfingerregelen for suksess? Hvilken temperatur? Hvor i ovnen? Hva bruker man av olje? Hvor lenge for de ulike grønnsakstypene? Er det noen grønnsaker som IKKE egner seg?
Jeg slenger bare i ovnen uten så mye plan, og det pleier å bli godt. Har vel vanligvis ovnen på rundt 200 grader, og formen midt i ovnen. Jeg bruker litt olivenolje og gjerne bittelitt god balsamicoeddik, maldonsalt og nykvernet pepper, av og til bittelitt akasiehonning. Når jeg har strødd over alt sammen så blander jeg og gnir det litt rundt på grønnsakene. Jeg tar ikke tiden og er ikke nøye på at tiden blir perfekt for de forskjellige grønnsakene, men det er selvfølgelig mulig å finregne på dette og legge inn de tingene som trenger minst tid etterhvert. Jeg justerer heller med å lage mindre biter av det som tar lengst tid. Alle rotgrønnsaker funker bra syns jeg, søtpoteter, kålrabi, gulrøtter, sellerirot, persillerot...
Jeg kutter ofte steketiden ved å gi alle grønnsakene et oppkok før jeg hiver dem i langpanna. Ellers er det gjerne noen verstinger som bruker evigheter på å bli gjennomstekt.
Gulrøtter lengst. Paprika kortast, ca ti minutt. Squash er godt, dei treng ikkje så langt tid, ca som paprika. Poteter tar eg ofte og råsteiker, dei treng ein halv time ca.
Jeg ovnsbaker som oftest rotgrønnsaker og gjør det slik som Filifjonka, skjærer i biter, blander med olje og salt. Jeg synes også at det kan være veldig godt å røre ut litt honning i oljen.
Jeg synes særlig kålrot, persillerot og rødbeter blir godt; gulrøtter synes jeg ikke jeg får til helt i ovn, så dem spiser jeg helst rå eller lettkokt. Men rotgrønnsaker tar veldig lang tid, altså. Løk er forresten også veldig godt stekt lenge i ovn - og så poteter, såklart.
Det er også stas med noen fedd hvitløk i frakk i en panne med rotgrønnsaker. De blir deilig søte og helt myke. Og lett å plukke ut for de som av en eller annen grunn tror de ikke liker sånt.
Tommelfingerregelen min er 1 time i ovnen. Jeg skjærer grønnsakene i biter, 1 gulrot pr person, 1 skive kålrot (maks, ellers blir det bittert, synes jeg), 1/4 sellerirot og 1/2 løk pr per. I tillegg kan jeg gjerne hive i persillerot, pastinakk, hvitløk, større biter purre eller gresskar. Bruk vekt, hvis du er usikker på mengde og beregn ca 200 g pr pers.
Søtpotet er godt, men den blir mos, dersom du ikke gjør som følger: Del opp søtpoteten i store terninger, ha litt maizena, salt og pepper i en plastpose og ha oppi søtpotetene. Rist rundt til de er dekket av maizena og ha de oppi med de andre grønnsakene. Da får de samme fine stekeskorpe som resten. Maizenaen forsvinner.
Jeg bruker litt smør, litt olje, havsalt og kvernet pepper, litt honning eller brunt sukker.
Jeg smakte de mest fantastiske honningglaserte rotgrønnsakene en gang. De sto i langpanna på benken og godgjorde seg hele dagen før de ble satt i ovnen. Steketid aner jeg intet om, det var ikke jeg som var kokken.
Jeg blander ofte både langkokte og kortkokte grønnsaker, men hiver de i etterhvert (rotgrønnsaker først, typ løk, paprika, purre o.l når det er ca 10 min igjen av steketid).
har jeg dårlig tid lar jeg rotgrønnsakene få en kickstart microen).
Hva jeg bruker som væske er litt forskjellig alt etter hva det skal serveres til, men smør, olje, stekesjy eller syre (sitron, lime, vin) er det jeg i hovedsak bruker.
Jeg gjør som HV, og langtidssteker. Da bruker vi fortrinnsvis harde grønnsaker. Gulrot og kålrot blir helt himmelsk etter en time på 150 grader. I tillegg legger vi oppi løk skåret i store båter, sukkererter, noen hvitløksfedd og sopp, eller hva vi ellers finner på å ha tilgjengelig. Cherrytomater funker også, men da får det hele en litt mer sausaktig konsistens.
Jeg pleier å kutte grønnsakene (gulrot, paprika, løk, brokoli, blomkål etc.) og legge dem i ildfast form. Pleier å ha noe olje og litt smør, siden jeg er glad i smaken av smørdampede grønnsaker. For å veie opp mot forskjellig steketid pleier jeg å kutte feks. gulrøtter i tynnere strimler for at de skal stekes fortere. Har aluminiumsfolie over formen, og har ovnen på 200 grader, over- og undervarme.
Vi lagde denne retten med rotgrønnsaker forrige uke. Grønnsakene ble kanongode med en saus av soyasaus, hvitvin/eddik og mangochutney over. :nam: Men steketiden i oppskriften er for kort. Beregn oppimot en time.
Jeg merker meg at mange oppskriftsmakere enten har magiske ovner, kan reise i tid eller juger så det renner av dem i et merkelig forsøk på å markedsføre retten sin når det gjelder tidsbruk.
Nei, det tar ikke to timer å koke fårikål eller pinnekjøtt. Nei, det tar ikke 30 minutter å fløtegratinere poteter. Nei, rotgrønnsaker blir ikke møre på en halvtime.
Heller for lenge enn for kort, skjær gjerne grønnsakene i mindre biter og skru gjerne varmen ned og forleng tiden for å få masse smak hvis du har tid. Hvis ikke så går det fint an å gjøre dette klart dagen før og hive i ovnen med en gang du kommer hjem. Eller lær ungene å sette inn formen eller til og med lage dette.
Derfor er det sjelden jeg bruker rotgrønnsaker. :nemlig: Det tar alltid mye lenger tid enn jeg tror. :mad: Ovnen min er visst ikke så veldig pålitelig heller.
Haha, ja det stemmer! Vi har brukt Godt Levert en stund, og det er helt utrolig at de konsekvent mener at det tar tjue minutter å ovnsbake poteter og et kvarter å koke dem.
Min mann insisterer også på at det bare tar 15 minutter å koke potet. Det vil si at ingen andre enn han spiser poteter om det er han som står for middag den dagen. :knegg:
"Litt honning i olja". Kor masse honning er det, når eg skal ovnssteike ei langpanne med grønnsaker? Og funker det med "hard" honning eller må det vere sånn flytande?
Kun rotgrønnsaker (vi bruker ikke potet men det kan sikkert også fungere) - kuttes i veldig små terninger og puttes i en brødform eller lignende - salt og pepper - smør og honning - kanel - folie over - i ovnen i minst to timer på 200 grader, gjerne lenger. Er ferdig når resten av maten er ferdig, og smelter i munnen.
Jeg har flytende honning som jeg bare fordeler litt utover, som når ungene tar ketchup på potetmosen. Det går sikkert fint med noen klatter honning med fastere konsistens også, men da ville jeg rørt litt i grønnsakene etter 15-20 minutter for å fordele den utover.
Jeg bruker en drøy spiseskje med honning. Vanligvis honning som er flytende nok til at jeg kan røre den ut i oljen. Ellers må den varmes opp litt slik at den blir flytende.