Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vil gjøre ferdigmaten sunnere

#1

Dixie Diner sa for siden:

www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=149257

Hva syns dere? Jeg diskuterte dette med ei som mente dette bare ville bidra til at folk fortsatte med ferdigmaten og i tillegg fikk god samvittighet av det, og jeg er litt enig, MEN faktum er jo at folk aldri vil slutte å spise ferdigmat uansett! Jeg er helt for dette, synes det er en glimrende ide å ta tak i det folk faktisk spiser. Jeg tror ikke de som lager mat fra bunnen av kommer til å gå over til Grandiosa og Toro-supper bare fordi de blir litt sunnere, men de som bruker mye av dette fra før av vil få en ekstra helsegevinst.


#2

Ru sa for siden:

Jeg synes det er et bra forslag.
Folk kjøper ferdigmat, og det kommer de til å fortsette med, så hvorfor ikke gjøre noe med ferdigmaten?!


#3

Filifjonka sa for siden:

Det kan vel ikke skade å gjøre ferdigmaten litt sunnere. Det kommer uansett ikke til å bli sånn at alle lager all mat fra bunnen av, og skal man ha noe i full fart er det jo bra om det fins sunnere alternativer.
Jeg kommer ikke til å legge om kostholdet til Grandiosa og Toro uansett hva de gjør med det. :)


#4

Veronal sa for siden:

Det finnes da fremdeles ferdigpizza med grov bunn på markedet? Det fantes i hvert fall sist gang jeg spiste ferdigpizza (i 1992).

Fullkornpasta finnes i hvert fall.


#5

Dixie Diner sa for siden:

Ja fullkornspasta finnes, men det er jo ikke ferdigmat på samme måte som en pose tomatsuppe med makaroni, og det er ikke meg imot at de heller stapper fullkornspasta nedi posene enn denne loff-makaronien. Pizza med grov bunn tror jeg ikke jeg har sett i butikkene? Bortsett fra den lille minipizzaen fra Originale.


#6

Blondie sa for siden:

Jeg synes det er et glitrende forslag.
Nå er ikke usunn bunn grunnen til at jeg ikke kjøper Grandiosa, men jeg synes det er på sin plass å ta tak i at så mange spiser ufattelig mengder av disse produktene.
Det ideelle hadde selvsagt vært at alle fikk opp øynene for hva de putter i seg, men det tror jeg er et langt lerret å bleke dessverre.

Jeg kunne i tillegg ønske meg at den sunne maten ble billigere og at den usunne ferdigmaten ble vesentlig dyrere. Svir det på pungen, tror jeg flere vil tenke seg om. :nikker:


#7

Røverdatter sa for siden:

Det kan umulig skade om ferdigmaten blir sunnere.

Jeg blir bare litt oppgitt over det som står i artikkelen om de fleste småbarnsforeldre spiser mye usunn ferdigmat fordi de ikke har tid til å lage fra bunnen. Det tar ikke så lang tid å lage enkel sunn mat fra bunnen, og jeg tror det må være en enorm overdrivelse at de fleste velger mye usunn ferdigmat. Jeg syns oppfordringen burde være å lage sunn mat selv og gjerne hjulpet med enkle oppskrifter og tips om enkel matlaging i stedet for å kreve sunnere ferdigmat. Det er så mye annen skitt i ferdigmaten at grovt mel i grandiosabunnen og grov pasta i tomatsuppa neppe er alt som skal til for et fullgodt alternativ til hjemmelaget.


#8

kisha sa for siden:

Grandiosa er den eneste ferdigpizzaen mannen liker. Jeg håper de ikke endrer smaken.


#9

Filifjonka sa for siden:

Helt enig. Jeg reagerer også på den holdningen at er man småbarnsforeldre, så har man ikke tid til å lage ordentlig mat og bruke ferdigmat.


#10

Dixie Diner sa for siden:

Fordi det hadde vært så ufattelig ille om mannen din sluttet å spise ferdigpizza? :knegg:

Jeg tror mange som "lever på" ferdigmat ikke skjønner at det kan gå like fort å lage det fra bunnen av.


#11

kisha sa for siden:

Nei, jeg lager stort sett pizza selv, men av og til er det godt å slippe.


#12

Tinka sa for siden:

Fint at de kan gjøre ferdigmaten sunnere.


#13

safran sa for siden:

Nei, det blir neppe et fullgodt alternativ til hjemmelaget, næringsrik mat. Men jeg sitter dessverre også med inntrykk av at de fleste småbarnsforeldre bruker mye usunn ferdigmat. Jeg føler meg nesten helt alene i verden (iallefall blant naboer, kolleger og foreldre av barnas venner) når det gjelder innstilling til sunn mat. Pannekaker, pasta med ketchup, ferdigpizza, pølser og posesuppe er vanlig hverdagsmat - ofte. Flere har fortalt meg at hverdagsmaten faktisk oftest består av disse variantene - en kombinasjon av at ungene liker det, og at de ikke har tid til å lage noe annet. Og for dem som har det slik, så syns jeg det er et glimrende forslag fra frøken Huitfeldt - SAMTIDIG som man bør hjelpe til med å endre holdningene. Ja takk, begge deler.


#14

Carina84 sa for siden:

Syns det er et kjempe godt forslag jeg!

Helt enig!


#15

tink sa for siden:

Sunnere ferdigmat må jo være av det gode tenker jeg - selv om den sannsynligvis aldri kommer opp mot mat laget helt fra bunnen.

Likevel tror jeg dessverre at alt for mange småbarnsforeldre (og andre) lever i den troen at hjemmelaget mat tar mye lengre tid og er så mye vanskeligere. Selv ligger vi vel an sånn midt på treet. I perioder er vi veldig flinke, men så kommer dager da vi ikke har tid/overskudd til å handle og lage middag fra bunnen. Det er jo ikke vanskelig når en først har handlet, men det må planlegges litt bedre enn frossenpizza.


#16

Candy Darling sa for siden:

Jeg er helt for. Grandis og tomatsuppe blåser jeg i personlig, men jeg skulle ønske de kunne lage f.eks. fiskekaker, fiskeboller og fiskegrateng sunnere, med mye mer fisk i. Det er noe jeg uansett ikke lager fra grunnen av (forresten har jeg fått oppskrift på fiskegrateng), Sneipen elsker det og det burde være ordentlig enkel og sunn hverdagsmat.


#17

daffy sa for siden:

Jeg tror utspillet til Anniken Huitfeldt har lite med ønske om sunn mat å gjøre, og mye med APs strategi om å kapre FRP-harrytassvelgere ved å spille på folkelige symboler og verdier. Denne gangen gjort ved å elge seg inn på Norges mest kjente merkevare. Ekkelt og veldig gjennomskuelig, syns jeg.

Jeg syns ikke det er et politikeransvar å komme med forslag til produktforbedringer på konkrete merkevarer. Store firma som ORKLA har sikkert mer enn gode nok metoder for å fange opp endringer i markedsbehov.

Hvis AP virkelige ønsker sunnere mat til folket, bør de vurdere beskatningsmodeller som favoriserer sunn mat på bekostning av usunn mat, f.eks høyere sukkeravgifter, økt fokus på ernæring og helseopplysning i skolen etc.


#18

safran sa for siden:

Det første avsnittet ditt syns jeg var lite gjennomtenkt/teit/arrogant. Stryk det som passer minst.


#19

~TM~ sa for siden:

:applaus:

Først: Jeg er på ingen måte i mot sunnere ferdig/hurtigmat, men...

Jeg synes at det er hver enkelts ansvar å velge sunne måltider og at det er hver enkelt av oss som har ansvar for egen og våre barns helse. Jeg synes utspillet smaker en smule av overformyderi.

Les forøvrig her: www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=149382

;)

#20

Røverdatter sa for siden:

Det kan du jo si. Men mange av de vanligste helseplagene og livsstilssykdommene har jo direkte sammenheng med at folk ikke greier å velge riktig kosthold. Dette har igjen kostnader for samfunnet som må betale fordi enkelte av oss ikke makter å ivareta vår egen helse. Klart politikerne har rett til og burde jobbe for å påvirke ferdigmatprodusentene. Det burde også være stor politisk vilje til å drive med kostholdsopplysning og komme med anbefalinger.


#21

safran sa for siden:

Er all helsepolitikk overformynderi, da? Og hva med røykeloven? Merking av tobakk? Økte tobakkpriser?

Syns forøvrig denne Linda-damen var litt korttenkt. JA, selvsagt bør man velge sunn mat og spise ferdigmat sjeldent. Men når folk ikke da gjør det? Hva er galt med å tilby ferdigmat som samtidig er (litt) sunn?

- Anniken kan få komme på mitt kjøkken og se hvordan jeg lager et sunt måltid med grønnsaker, med kjøtt og ris, sier Hofstad.

Eh, hvis alle hadde gjort som henne, så hadde vi jo ikke hatt denne problemstillingen.



#23

Honda sa for siden:

Hva med oss amåbarns foreldre som ikke liker å lage mat da?
og værtfall ikke vil bruke 1 time på kjøkkenet når man kommer hjem fra bhg og arbeid før middagen er ferdig?


#24

Dixie Diner sa for siden:

Det å ikke LIKE å lage mat er absolutt ingen unnskyldning for å la barna vokse opp med Toro, synes jeg. Det å bli foreldre er ikke bare å gå gravid og føde. Man har et ansvar, og foreldreansvaret innebærer ofte å gjøre nettopp ting man ikke liker.
At det tar så mye lenger tid å lage mat fra bunnen av er en renspikka myte. I dag har jeg laget laksepasta til familien. Det tok meg ca. 20 minutter, like lenge som det tar å koke en Toro-gryterett.


#25

Dixie Diner sa for siden:

Helt enig! Det er det dummeste jeg har lest! :rolleyes:


#26

safran sa for siden:

Ja, for dere hadde det jo vært glimrende om ferdigmaten samtidig hadde vært sunn, ikke sant?

Forøvrig - jeg laget tomatsuppe med linser og egg idag, fra scratch. Det tok IKKE en time, langt derifra.


#27

Pebbles sa for siden:

Fullstendig enig.

Rart å mene at kosthold ikke skulle ha en naturlig plass i en politisk agenda.


#28

daffy sa for siden:

Enig i at jeg var arrogant, ikke i resten :)


#29

Nenne sa for siden:

Det er mitt inntrykk også. Når jeg treffer barndomsvenninnene mine til klubb av og til detter de nesten av stolen hvis jeg har laget en gryterett fra bunnen av og bakt rundstykker selv. Det er liksom ikke til å tro at det går an. Noen av dem har aldri laget saus selv, bare brukt poser. Dette er voksne damer mellom 35 og 45 år, som har store unger og har hatt sin egen husholdning lenge. Når de bytter "oppskrifter" handler det om å tipse hverandre om nye Toro-poser.


#30

~TM~ sa for siden:

Jeg er ikke uenig i at kosthold har en plass i politikken, men jeg synes ikke at det å be produsentene endre et eksisterende produkt er veien å gå. Det er mange andre ting som etter min mening er viktigere og riktigere. Prissetting og avgiftsbelastningen på ulike produkter bl.a.

Jeg synes f.eks. sunn mat (og også miljøvennlig mat) burde være billigere enn usunn mat, kortreist mat rimligere enn langreist og hvorfor kan ikke all bruk av transfett bli helt forbudt? Akrylamid finnes i en rekke matvarer, men vet alle det? "Alle" vet at Grandiosa ikke er et sunt alternativ, akkurat som alle vet at det er helseskadelig å røyke.

Jeg synes politikere bør finne andre ting å bruke ressurser på enn Grandiosa.


#31

Enhjørning sa for siden:

Jeg er av dem som applauderer et sånt forslag, for som flere her allerede har sagt: Mange kjøper ferdigmat, så hvorfor ikke gjøre det sunnere.
Jeg vil nok ikke kjøpe mer ferdigmat av den grunn, men heller ha litt bedre samvittighet de gangene jeg gjør det.


#32

Dixie Diner sa for siden:

Jeg synes politikerne burde bruke ressurser på å endre på det folk faktisk spiser, for uansett hva de gjør så vil folk ikke slutte å spise ferdigmat, desverre. Ja, frukt og grønnsaker og lignende bør bli billigere samtidig som de setter opp prisene på søppelmaten (helt utrolig at de ikke har gjort det, egentlig) men ferdigmaten bør OGSÅ settes fokus på siden mange tross alt baserer kostholdet sitt på det.


#33

safran sa for siden:

Jeg var ikke helt enig med meg selv om hvordan jeg skulle tolke det. :knegg:


#34

Honda sa for siden:

Hva er egentlig så galt med toro?

Lager aldri toro gryterett, men mest for at jeg ikke liker det..

Men bruker toro sauser om vi skal ha saus en gang i halvåret.

Når jeg tenker ferdig mat så tenker jeg på fiskeboller,fiskepudding og sånt.
Fiskegratenger. eller som jeg kaller det makaronigratenger med 3 bit fisk i.
pannjert fisk og sånt. og saus poser..

Vi lager nesten all mat selv , men om vi skal ha spagetti så bruker vi dolmio glass:p

Og hvordan kan du sammenligne laksepasta og toro gryterett?
Er nå to helt forskjellige ting å lage.


#35

safran sa for siden:

Du mener, sånn bortsett fra at det er nær null næringsverdi, og i stedet fullt av tilsetningsstoffer, salt og smaksforsterkere? Tja.


#36

Elin sa for siden:

Jeg og!


#37

Line* sa for siden:

Dette er jeg enig i.
Ikke alle som liker å skifte bæsjepleier heller, men det følger da med ansvaret for et menneske man har satt til verden.


#38

Blondie sa for siden:

Det synes jeg er en helt absurd tanke.
Faktum er jo at nordmenn spiser ufattelige mengder med Grandiosa, da er det vel naturlig at også politikere stopper opp og bekymrer seg for dette?
Jeg må tilstå at hvertfall jeg bruker tid på å tenke på konsekvensene av dette vil bli om få år.

Hva synes du politikerne skal være opptatt av, da? Skal de utelukkende bry seg om de tunge politiske sakene?


#39

Dixie Diner sa for siden:

Heh, jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne. :rolleyes:

Safran svarte så fint (som vanlig) på dette med Toro. Så da vet du det.
Du lager all mat selv, det er jo bra, det hadde jeg ikke trodd da du skrev det andre innlegget, men det viser jo at du tar ansvar selv om du ikke liker å lage mat.

Jeg sammenligner ikke de to rettene, det var for å understreke et poeng, nemlig at det ofte tar like lite tid å lage en gryte fra bunnen av som å koke opp en Toro-gryterett. Det er ikke så forskjellig å lage heller, egentlig. Jeg lager også gryteretter fra bunnen av, og det tar IKKE lenger tid enn å lage Toro-gryteretter. Jeg må innrømme at jeg av og til bruker Toro sauser som basis (tilsetter andre ting i dem) men det er helst til festmiddager der jeg allerede har så mye å gjøre og ikke vil ta sjanser med en saus jeg kanskje ikke får til. Men som regel er det altså like enkelt og raskt å lage ting fra bunnen av som å bruke halvfabrikata.


#40

Irma sa for siden:

:dulte:

Jeg må si at jeg reagerte kraftig den gangen jeg leste utspillet mot Anikken Huitfeldt fra Høyrepolitikeren. Makan til tåperi! :dåne: Høyrepolitikeren går til personlig angrep, framfor å lytte til hva som blir sagt. Huitfeldt har da aldri nevnt noe som helst om sitt eget kosthold. Det går an å kjempe for et generelt sunnere kosthold i samfunnet, selv om man spiser sunt selv. (Det går også an å kjempe for et sunnere kosthold, selv om man spiser usunt selv.)

Som nevnt her så har vi faktisk et seriøst generelt helseproblem i forbindelse med at folk spiser usunt. Det koster mye penger, og mange lider. Hos oss lages også mye mat fra bunnen av, det spiller jo absolutt ingen trille så lenge svært mange spiser ferdigmat. Jeg synes det er viktig å ta hensyn til realitetene (folk spiser mye dritt), og ta det derfra. Man kan godt lage sunnere alternativer til drittmaten, uten å formidle at dette er maten som er aller best.


#41

Pebbles sa for siden:

Å si at vi ikke skal jobbe for å gjøre ferdigmaten sunnere fordi da kan folk finne på å ha god samvittighet når de spiser den, er det samme som når enkelte religiøse grupper mener at å opplyse unge om prevensjon og å gjøre kondomer tilgjengelig, er å oppfordre unge til å ha sex...
(For da er det jo bedre at de unge får kjønnsykdommer og blir ufrivillig gravide - det kan man bare lukke øynene for.)

Selvfølgelig skal man ha to tanker i hodet på en gang. Herregud.

Og hve er dette med å skille mellom dem som lager all maten fra bunnen av hver eneste dag og dem som skuffer innpå grandis hver dag??

Kjenner meg ikke igjen i noen av dem.
Jeg har som krav at hverdagsmaten er rask og lage - men kan gjerne lage en grønnsaks&fiskewok (sunn, hjemmelaget) den ene dagen, og varme opp en ferdigmiddag (usunn,ferdigmat) den neste.
Og de dagene jeg gjerne vil varme noe "usunn ferdigmat" (for de dagene kommer, tro meg) hadde det vært glimrende å finne sunnere alternativer i frysedisken.

Ungene mine elsker tomatsuppe med pølser og makaroni. Ikke sunn middag.
Men med tilgangen på sunnere matvarer, kan jeg nå gjøre denne lettlagede hverdagsfavoritten sunnere med fullkornspasta og lettere kjøttpølse.

Det betyr ikke at jeg tror at denne retten er sunnere en ovnstekt fisk med grønnsaker. Så hva er problemet?

Og hvem har sagt at et slikt tiltak utelukker andre tiltak for å bedre folks kosthold?
Jeg synes også at det viktigste tiltaket ville vært å gjøre frukt,grønt, fisk og rent kjøtt billigere.
Og det å tilby barn i grunnskolen varm, sunn lunsj hver dag på skolen ville vært et fantastisk tiltak for den norske folkehelsen.
Gratis frukt/grønt til lunsj i det minste.


#42

~TM~ sa for siden:

Eh... Leste du hele innlegget eller? Det står noen tanker om hva jeg mener politikere kan bruke krefter på i forbindelse med kosthold der.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.