Jeg skal lage room sin gulrotkake til familieselskap i helga, ettersom det kommer en gjest med glutenallergi tenkte jeg å lage en glutenfri variant - for det ser så lett ut på Trines matblogg.
Kan noen av dere mer erfarne glutenfrie gi meg noen råd på veien? Det ser ut til at hun bruker samme oppskrift, men har byttet til glutenfritt mel. Hva slags glutenfritt alternativ anbefaler dere? Er det noe spesielt jeg må huske på å gjøre for at det skal bli bra?
Bør jeg holde meg til Toro sin glutenfri sjokoladekake og la gulrotkaka bli en sikker suksess for alle andre enn den glutenfri gjesten?
Og sist, men ikke minst: hva pynter man sjokoladekaka med når nonstop ikke er et alternativ?
Sjokoladekaken kan du vel bare lage sånn bølgemønster med gaffel i glasuren på - det kan være fint nok i seg selv. Eller du klipper ut en slags mandala av et ark og legger over kaken og drysser melis, så får du mønster på toppen.
Ang. glutenfritt kan jeg ikke komme med tips, men avventer gjerne svar, for ROOM er så utrolig god og det kunne være kjekt å ha et glutenfritt alternativ i bakhånd.
Toro sin kakemiks er finfin, da slipper du å kjøpe inn ulike meltyper som du ikke trenger seinere. Nonstop har vel ikke gluten, men det er kanskje andre grunner til at det er uaktuelt? Seigmenn? Eller glasur med fint mønster som foreslått over.
Toro fin kakemiks er super, jeg bytter hvetemel mot den i forhold en til en. Mye greiere å bare ha alle kaker glutenfrie til anledningen, så slipper du å risikere kontaminering. Ikke bruk treredskap eller -fjøler. Vask redskapene og bollene en ekstra gang, bruk rent oppvaskhåndkle. Tørk over benk etc. før du starter. Pass på at ingen driver med oppskjæring av brød rett ved der du baker. Bruk bakepapir i formene.
Nå tar jeg forutsetning om at det er cøliaki gjesten din har, derav de noe,strenge forholdsreglene.
Jyttemel er sjelden godt i kaker, synes jeg. Da ville jeg valgt Semper fin miks eller bare Toro kakemiks. Jeg har ikke bakt akkurat denne gulrotkaka, men bruker aldri Jyttemel i finbakst. Det har en spesiell ettersmak.
Jeg laget glutenfri gulrotkake for første gang for en mnd siden. Bytta bare ut hvetemelet med Toro glutenfri kakemiks, og ingen merka at den var noe annerledes enn den vanlige kaka. 😊
Jeg har byttet ut hvetemel med glutenfritt finmel, hasselnøtter og valnøtter med mandler og gresskarkjerner, og brukt laktosefri ost i glasuren. Den blir veldig god.
Jeg har også laget en variant der jeg byttet ut gulrøttene med to modne bananer og en plate mørk sjokolade. Den ble best dagen etter at jeg hadde bakt den, for det er rikelig med krydder i oppskriften.
Jeg bruker ca 2/3 toro kakemix og 1/3 jyttemel i rooms gulrotkake. (Mener i alle fall å huske at det er blandingsforholdet, har det kanskje notert.) Grunnen er at jeg syns kaka ble litt mer kompakt/rå med kun toro. Smaken av jyttemel er ikke et problem i denne kaka, den har så mye smak uansett.
Brukte bare en gulrotmuffins-oppskrift denne gangen, ikke ROOM, men kaka ble kjempegod.
Lillebror syns det smakte noe av den, men han ville pynte den med melis og alle de andre syns kaka ble veldig saftig og god. (Lagde i brødform denne gangen)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.