Jeg har fått en fiks idé om at jeg skal lage raspeballer i dag. Vi skal ha lette kjøttpølser og hjemmelaget kålrabistappe ved siden av tenkte jeg.
Blir det godt å koke raspeballene i vanlig vann? I oppskriftene snakkes det om kraft fra saltkjøtt.. Kan jeg bruke kjøttbuljong istedenfor? Bare salt? :blond:
Hvis noen har oppskrift på raspeballer, tar jeg gjerne i mot. Tenkte jeg skulle koke opp poteter nå.
Var og spiste raspeballer for første gang på restaurant i Bergen nylig. Er småskeptisk, men tror kanskje jeg kan "spise meg vant til" smaken. :knegg:
Komler er jo kjempe godt!! Ikke den der Kristiansand versjonen da. urk
Vi pleier alltid å koke komlene i vanlig vann uten biljong, bare salt da.
Det er snadder med lammekjøtt og pølse og kålrabistappe og litt smeltet margarin. ÅÅÅ herregud nå fikk jeg lyst på å reise hjem til stavanger og spise meg god å mett på komler!!
Du kan lagre dem i kjøleskap, men det beste er da å dele dem opp når man skal varme dem opp igjen.
Raspeballer er det samme som komler da. Bare vi sier komler i stavanger.
I kristiansand så spiser dem komlen kun med sukker som tilbehør! Og oppi komlen har dem saltet kjøtt. Så det er skikkelig dårlig kombinasjon synes jeg da! urk sier jeg bare
Er det ikke komper det heter når de har kjøtt inni? Vi kaller det "komla med dott i". :knegg: Jeg elsker dem. Men de MÅ selvsagt serveres med salt lammekjøtt, kålrabistappe, pølser og gjerne tykk ertesuppe. :sikle:
Skrell og rasp poteter (jeg rasper som oftest 20) Da har jeg til overs.
Sil ut litt av vannet, men ikke alt, da blir de veldig harde.
Tilsett hvetemel og byggmel
Salt og pepper
Evt ha i stekt bacon i deigen
Kok dem i kjøttkraften eller kok opp vann med salt i, etter smak, gjerne litt buljong
Når vannet koker, former du baller med en skje, legger de oppi og koker de ca halvannen time.
Skjær over en og sjekk om de er ferdige.
Komler er tradisjonell Vestlandsmat som spises hver torsdag ! ;) Ingredienser
1,2 kg råskrelte poteter
400 gr kokte poteter
2 ts salt
3-4 dl byggmel
4-5 ss hvetemelFremgangsmåte
Potetene males på kvern. Bland i salt og mel. Byggmelmengden er cirkamål, den må varieres etter hvor mye væske potetene avgir. Komlene skal være faste, men ikke tunge. Form passe store baller. Noen bruker "dott" - et stykke nyretalg, bacon eller flesk i midten av komla, den blir saftigere da.
Komlene serveres med bacon/stekt flesk m/stekefettet, kålerabi stappe, kokt lettsaltet fårekjøtt, kjøttpølser og poteter.
Komlene blir ekstra gode om de kokes i kraften fra kokingen av fårekjøttet. Vanlig drikke til er surmelk. Rester av komler skjæres i skiver og stekes i panne.
Her ser jeg de koker dem først, da blir de sikkert finere og ikke så grove som mine. Jeg syns de er best med litt motstand når man tygger.
Komler er kjempegodt. Restene skjæres i terninger og stekes dagen etter. Også veldig godt. Har ikke noen oppskrift for jeg pleier å bruke raspeballblandingen fra Stangeland Mølle.
Røra ble helt flytende, så vi måtte bruke mye mer mel/byggmel. Snodig, Blir spennende å se om dette faller i smak. Isåfall skal jeg prøve meg på en av de oppskriftene dere har lagt ut her, med kun rå poteter - og lang koketid. :jupp:
Komler er kjempegodt! Men torsdag er egentlig komledagen, da ...
Først koker du kraft på svineknoke til kjøttt slipper beinet (ca 2 timer).
Komlene lager du av et par kokte moste poteter og resten raspete rå poteter, bland i litt av knokekraften og ha i passe mengde byggnmel og sammalt hvetemel til du får deig med passelig konsistens.
Komlene kokes i svineknokekraften.
Serveres med vossakorv eller annen god pølse, kjøttet fra svineknoken og smeltet meierismør eller bacon og baconfett.
Dagen etter er det kjempegodt med stekte komler i skiver.
Kaffistova i Oslo har byens beste komler - hver torsdag hvis du ikke orker å lage dem selv.
Ååå, ball som jeg kaller det er snadder. :jupp:
Bruker vanligvis bare rå poteter i "deigen", men dersom jeg har noen kokte rester puttes de og i.
I midten av ballen har vi en morr (skrives det slik?) bit, snadder. Når jeg var liten brukte mamma bacon i , det synes ikke jeg noe om.
Restene fryser jeg. De tas opp til en gang jeg har liten tid til middagslaging eller har lyst på god lunsj. Deles i skiver og stekes. :nam:
Å. raspeballer er kjempegodt. Det heter raspe og serveres uten dott og ikke med sirup eller sukker til. Vi bruker en kokt potet og resten rå. Også har vi mel og litt byggmel til massen er såpass fast aat det går an å lage faste raspeballer av det. Vi koker med salt lammekjøtt også har vi vossakorven oppi helt på slutten. Må være ordentlig vossakorv og ikke noe lettpølser, da. Kålrabistappe må også være med. Dessuten er det ekstra godt med bacon i terninger ved siden av. Tilbehør som også hører med er ekte meierismør som smelter oppå raspeballene på tallerken. Kefir som drikke ved siden av. Og nå fikk jeg skikkelig lyst på raspeballer.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.