Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er anonyme spørreundersøkelser på FP helt anonyme?

#1

noen sa for siden:

Kan moderatorer og/eller administratorer se hva folk svarer på de anonyme spørreundersøkelsene på FP? Den siste tiden har det vært noen poller med relativt "sensitive" spørsmål, og da er det greit å vite om anonym betyr helt anonym.

(Det er mulig at det står et sted altså.)


#2

rine sa for siden:

Godt spørsmål, noen. Jeg trodde de var det. :sparke:


#3

torsk sa for siden:

Moderatorer har ingen mulighet til å se hvem som svarer hva i anonyme poller. Rimelig sikker på at ikke Administratorer kan det heller.

torsk, moderator


#4

Input sa for siden:

Siden admin kan slette (og endre?) enkeltmedlemmers stemme, sier det seg selv at de kan se dem.


#5

Avatar sa for siden:

Min tanke også ja.


#6

torsk sa for siden:

Input: I anonyme poller? Nytt for meg, hvor har du det fra?


#7

torsk sa for siden:

Den vanlige endringen jeg vet om er å trekke fra en stemme på ett alternativ og legge til på andre, men kan Admin i vBulletin gjøre noe annet altså?


#8

Stompa sa for siden:

Dette er ikke knyttet opp mot nick - man har bare tilgang til totalt antall stemmer per alternativ og kan endre ved å redusere tallet for ett alternativ og øke tilsvarende for et annet.


#9

Input sa for siden:

Altså. Admin har tilgang til ALT. Om man benekter det mangler man litt grunnleggende kunnskap om hvordan internettsider fungerer. Nå er det lenge siden jeg var Admin på vBulletin-forum selv, men jeg er helt sikker på at vi kunne se de anonyme stemmene da. Mulig vi måtte aktivt gjøre noe for å se dem, men det var ingen stor jobb.


#10

torsk sa for siden:

Siden stemmen ligger lagret i databasen kan selvsagt Admin gå inn der og titte, men det er ukjent for meg at det er en Admin-funksjon i vBulletin for det.


#11

rine sa for siden:

Det synes jeg var litt betenkelig, Input. Ikke her på FP, jeg gir egentlig litt blaffen i om Skilpadda og HP vet at jeg har vært/ikke har vært sykmeldt, men jeg tenker nå på portaler som Its learning og Fronter der vi har anonyme undersøkelser som ledelsen lager (type enkle medarebeiderundersøkelser) og der admin. faktisk er en/to av kollegaene våre. :skeptisk:
Dersom jeg lager anonyme undersøkelser til elevene, har jeg en slags moderatorrolle og kan ikke se hvem som svarer hva.


#12

Teofelia sa for siden:

Det er vel bare snakk om å trekke fra en stemme her og legge til en stemme der. Det er vel ikke mulig å flytte en bestemt brukers stemme.

Utover det har du selvsagt rett i at alle data er sporbare for systemeier/administrator på en eller annen måte, men det er jo ikke det samme som at data er tilgjengelig uten mye mikkmakk eller at admin velger å kikke på dem hvis hun kan.


#13

rine sa for siden:

Som sagt, jeg bryr meg ikke, men jeg synes det er mer fair å svare " ja, vi har mulighet til å gjøre det om vi vil", enn å svare at man ikke kan/vet.


#14

Teofelia sa for siden:

Det er ikke sikkert at admin har mulighet til å gjøre det hvis de vil. Hvis det er data man må inn i databasen for å få tak i, er det ikke sikkert admin har teknisk kompetanse til å gjøre det, selv om det i teorien er mulig. (Jeg snakker generelt her og uttaler meg verken om hvor vanskelig slikt er i vBulletin eller om hvor teknisk kompetente akkurat våre adminer er.)


#15

torsk sa for siden:

Jeg kan for ordens skyld nevne at samtidig som jeg postet det med "Rimelig sikker på at ikke Administratorer kan det heller" nevnte inne på Styrerommet at Admin gjerne kunne bekrefte om det stemte. Regner med det kommer et svar når det blir sett.

torsk, moderator som prøver så godt han kan å være fair


#16

Teofelia sa for siden:

Og som en generell regel, som det er greit å være obs på: Det sitter alltid en person på IT-siden som har mulighet til å lese alt du skriver eller mottar når ting er lagret på en datamaskin. Det er opp til deg selv å avgjøre om du stoler nok på systemet og/eller vedkommende til at du tror på at vedkommende ikke vil lese dataene dine, men det finnes ikke et IT-system i verden der teksten eller bildene dine er beskyttet mot innsyn fra alle. Det er alltid en systemadmin som har tilgang. Og på noen systemer vil vedkommende få sparken eller bli fengslet om han eller hun misbruker sin stilling. Andre steder, som på FP, må man bare anta at tilliten ikke vil bli brutt (og ikke poste ting det er krise om blir lest).


#17

noen sa for siden:

Enig, Teo. Grunnen til at jeg tok det opp nå, er at det har vært noen undersøkelser som tar opp ting som i andre sammenhenger (forskning, spørreundersøkelser) antakeligvis ville være underlagt strenge vilkår for personvern. Da er det viktig at folk er klar over at "anonym" har noen begrensninger. Det kan kanskje være klokt å legge inn en liten tekst i undersøkelsene på det også.


#18

Maverick sa for siden:

Er det de kompromitterende bildene mine du tenker på? :leppe:


#19

Maverick sa for siden:

Jeg synes for øvrig det er en verden av forskjell på om admin, i tilfelle admin dukker langt inn i databasen, kan hente ut IP-adresse eller whatnot, (som man jo må regne med at noen der ute kan uansett), og om admin/modder hadde sett med et klikk hvem som stemte hva hvor.


#20

Palmen sa for siden:

Link? :hyper: :vilogsåseblonder:



#22

Teofelia sa for siden:

Det er jeg veldig enig i.

#23

Palmen sa for siden:

Enig. Og det ligger jo en grad i beskyttelse i at det er sporbarhet på generell basis. Noen ganger dukker det jo opp Tullinger på nett som man må beskytte seg mot, og da gir grunnleggende sporbarhet noen muligheter og virkemidler.


#24

noen sa for siden:

Nei. :knegg:

Og det er ikke ment som kritikk i forhold til undersøkelsene som er laget altså. Men ikke alle er like bevisste på hvilke spor de legger igjen på nett og hva f.eks. "anonym" betyr i denne sammenhengen.

Det er jeg enig i. Samtidig er det greit å opplyse om at hvem som evt. har tilgang til svarene. Så kan man selvfølgelig selv velge selv om man synes det er greit å avsløre at man har en spiseforstyrrelse, alkoholproblemer, ingen limpistol osv.


#25

Teofelia sa for siden:

Nei, anonym er det virkelig ingen spørreundersøkelser som er altså!! :sjokk:

#26

Palmen sa for siden:

Ingen limpistol? :skingrestemme: selv jeg fikk pålegget om det og gikk til anskaffelse av limpistol etter Adventskalenderen 2012. Og jeg driver ikke med hobbyklippoglimgreier en gang.

Ingen limpistol, nei det skulle tatt seg ut.


#27

Maverick sa for siden:

Neinei, bare en poll. :knegg: Blondene var i bloggen. Blant annet. :glis:


#28

noen sa for siden:

Det kan være enkelte nye bruker som ikke har forstått nødvendigheten av limpistol. Jeg vet det høres utrolig ut, men det går sterke men ubekreftede rykter om at det er sant. :tullerdunisse:


#29

Teofelia sa for siden:

Er ikke limpistol nevnt i statuttene? :skuffet:

#30

torsk sa for siden:

Jaggu.

Men det er for versjon 5, og funksjonen ser ikke ut til å finnes for versjon 4 som jeg mener FP kjører? HP? :ropert:

[stryk]Nei, vent, der kom resten, lastet litt sent når jeg valgt versjon i dropdownmenyen. Støttet i denne versjonen også, altså?[/stryk] (Nei, så riktig først? Jaja, nå må jeg løpe! :svosj: )


#31

nokon sa for siden:

Eg har svart utifrå at Admin sa at dei ikkje hadde tilgang til å sjå kva den einskilde hadde stemt i ei anna spørjeundersøking som var anonym og som handla om eit sensitivt tema, for ei tid tilbake sidan. Men eg er jo klar over at dersom ein går inn og leiter og går inn for å spore opp kva som er svart, vil det sikkert vere heilt mogleg, teknisk sett. Eg synest og det er stor forskjell på teknisk mogleg i teorien og på direkte og enkel tilgang.


#32

rine sa for siden:

Det er det for meg også, nokon. Jeg har egentlig alltid regnet med at noen få på FP kan lese både prikker og PM-er og svar i poller, hvis de går veldig inn for å gjøre det, men jeg kan liksom ikke se at jeg er interessant nok til at noen gjør seg veldig umake med å finne ut hva jeg mener om akkurat disse tingene. Dersom jeg kjente admin. personlig, ville jeg kanskje vært litt mer skeptisk. :vetikke:
Torsk: Jeg mente ikke å si at du ikke var fair, det var mer en generell uttalelse fordi jeg ofte synes sånne tråder gir litt diffuse svar.


#33

Simone sa for siden:

Det såg jo veldig enkelt ut i følge den oppskrifta som Input linka til. Eit par små trykk og så får ein oversikt over alle som har stemt og kva dei har stemt.


#34

Anda sa for siden:

Det her tror jeg nok ikke kan sies for ofte.


#35

Toffskij sa for siden:

Som Torsk allerede har antydet, jeg tror ikke vi har den funksjonen på FP (i hvert fall ikke tilgjengelig nok til at relativt teknokyndige modder som leter etter den finner den :humre: ). FP kjører vBulletin 3.7.2, så vidt jeg kan se, så det er rimelig å anta at funksjonen Input viser til, hører til nyere versjoner.

Jeg kan ikke bidra med mer presis informasjon, vi får vente på HP, som har oversikten.

Toffskij, moderator


#36

Odelia sa for siden:

Jeg kan, som hjelpeadmin på et forum som bruker versjon 3.7.3, se hvem som stemte dersom jeg søker det opp i adminkontrollpanelet. (Jeg laget en testundersøkelse nå for å sjekke, men det er jo ikke noe man søker opp og snoker i med mindre man må og det har det ikke vært behov for i alle årene jeg har vært der i alle fall.) Den funksjonen ligger ikke på vårt moddepanel, kun i adminpanelet så jeg regner med at det er mulig for admin her også selv om versjonen er litt eldre.


#37

Input sa for siden:

Som sagt; denne funksjonen har vært tilgjengelig ganske lenge. Den finnes sannsynligvis i versjon 3.7.2 også. Og det er virkelig noen enkle tastetrykk.


#38

Skilpadda sa for siden:

Jeg har aldri sett den funksjonen før (jeg bruker adminpanelet lite, og har ikke sjekket særlig mange av funksjonene eller mulighetene), men nå når Input postet link til bruksanvisningen, sjekket jeg og fant ut at den er der. Så jeg har, som admin, faktisk tilgang til den - det har jeg ikke visst før nå. HP har, som admin og eier, selvsagt samme mulighet. Moderatorene har den derimot ikke.

Det er greit å vite hva jeg har teknisk mulighet til, og jeg skjønner at man som bruker kan være interessert i å vite det. For egen del kan jeg si med hånden på hjertet at dette har jeg ikke visst før nå, og jeg er uhyre lite interessert i å bruke muligheten til noe. Både av etiske grunner og av genuin mangel på nysgjerrighet.

Om dere tror på meg må dere jo nesten selv vurdere. Det Teo skrev er selvsagt en viktig påminnelse for alle som bruker digitale systemer:


#39

007 sa for siden:

Jeg gir bæng.
Som tidligere nevnt i en eller annen tråd mangler jeg psykisk intimsone, så jeg svarer direkte i tråden. :Rema 1000:


#40

Magica sa for siden:

Det teo sa.

Ellers er jeg sys.adm på Fronter og anonyme undersøkelser er anonyme der altså.


#41

noen sa for siden:

Når 3-4 personer har tillgang til dette, synes jeg godt det kan stå under pollen. Ikke fordi jeg mistror deg eller andre med samme tilgang, men fordi det er relevant informasjon til de som svarer. Anonym gir inntrykk av at ingen kan se det, og ikke alle er like bevisste og oppegående på hvilke spor de legger igjen på nett. Dessuten ser det ut til at det har blitt gitt andre svar tidligere, jf. det nokon skriver:


#42

Skilpadda sa for siden:

Jeg er usikker på hvilken tråd nokon refererer til - det hadde vært interessant med link. :) Jeg fant en tråd fra 2010 der HP skrev at siden informasjonen om hva den enkelte har svart finnes i databasen (ellers hadde man ikke kunnet se, ved hjelp av kursiv, hva man selv har stemt), har admin teknisk sett tilgang til den, men dette er ikke noe vi driver med. Selv svarte jeg i samme tråd at jeg ikke ante hvordan jeg evt. fikk tak i den informasjonen, og det har altså vært sant frem til i dag.


#43

nokon sa for siden:

Skilpadda, eg meiner det blei sagt i den undersøkinga om kor mange som hadde opplevd voldtekt, for ei tid tilbake sidan.

Eg er for øvrig veldig klar over at nett er nett og at det alltid vil ligge digitale spor rundt meg, når eg faktisk vel å vere sosial på nett. Men det er forskjell på den generelle risikoen for ein databaselekkasje og på om ein anonym poll ser ut som ein ikkje-anonym poll for moddene. Og eg trur deg når du seier at du ikkje visste om funksjonen, Skilpadda! Eg rekner ikkje med at det blir fråtse-i-polle-parti rundt i admin-heimane heller. Men det er jo det prinsipielle aspektet som noen nevner.



#45

Skilpadda sa for siden:

Men det stemmer at moddene ikke kan se det, altså. Det er det bare admin som kan. Og det ble nevnt senere i den tråden du linker til at det er forskjell på admin og modder. (Admin vil for øvrig si HP og meg, for dem som ikke er helt inne i hvem som er i forumledelsen.) Jeg logget inn på moddepanelet etter å ha sett etter på adminpanelet, og funksjonen er ikke tilgjengelig der.


#46

nokon sa for siden:

Ah, greit å vite. Eg tenkte vel at det betydde at ingen kunne sjå det. Men eg er jo like fullt innforstått med at nett er nett, altså.


#47

Skilpadda sa for siden:

Det var ikke poenget mitt å forsvare meg altså, nokon. :) Jeg var bare nysgjerrig på hva jeg og evt. andre hadde sagt i tidligere diskusjoner, for det kan jo godt hende jeg har sagt noe feil før, ettersom jeg ikke var klar over muligheten. Hvis du oppfattet "modder" som "alle i forumledelsen" er jo det også en forståelig misforståelse.


#48

nokon sa for siden:

Eg tenker fort at modder = formuleringa, ja, men det heng mest saman med erfaringar frå andre fora. Det "Ah"-et var eit "Det var det som var misforståinga".

Eg oppfatta deg ikkje som i forsvar. Det var eg som var unøyaktig, då eg siterte deg.


#49

Candy Darling sa for siden:

Jeg har tatt det som en selvfølge at det er mulig å se hvem som har stemt hva - som Skilpadda sier, hvordan skal mitt svar kunne stå i kursiv hvis det ikke er knyttet til min bruker?

Jeg har imidlertid vært sikker på at ikke moddene hadde tilgang til det, sikkert fordi det har vært sagt tidligere. Dessuten svarer jeg enten i tråden, eller lar være å stemme.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.