Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skal lage middag til ei som ikkje tåler ...

#1

Hondacrv sa for siden:

Paprika
Ost
Mjøl
Mjølk
Svinekjøtt
Sopp
Egg

Og det som alltid skjer, er at eg sit att med tørre treige kyllingfileter, og det er så kjipt. Samtidig skal det vere middag til 8 stykke, barn inkludert, så eg hadde sett veldig pris på om nokon hadde gode oppskrifter å dele med meg!


#2

Anita72 sa for siden:

lammestek, poteter, sjysaus, rosenkål m/bacon, gulrøtter


#3

Palmen sa for siden:

Noe thai curry aktig: kyllingfileter med løk, kål, brokkoli, minimais, noen skjeer curry paste og masse deilig kokosmelk? Serveres med ris, ikke tørt i det hele tatt.

Eller hva med lam, nå i disse fårikål tider? Evt et lammelår med grønnsaker, poteter og saus lagd på stekesky jevnet med maisenna?


#4

annemede sa for siden:

Bacon er svinekjøtt.


#5

frukt sa for siden:

En eller annen pastarett kanskje? Bolognese for eksempel.


#6

Anita72 sa for siden:

Det tenkte jeg ikke på, men det finnes kalkunbacon også. Greia er egentlig salt/røkt sammen med rosenkålen.


#7

annemede sa for siden:

Du kan lage taco. Så kan alle forsyne seg med det dei måtte ønske/tåle.


#8

gullet sa for siden:

Pasta er mel.

Kylling i karri og kokosmelk.
Stek kyllingen, krydre med litt salt og pepper.
Skjær løken i litt store biter, stek.
Ha oppi en boks( eller to) med kokosmelk, karri og sweet mango Chutney, salt og pepper(smak, jeg liker det litt sterkt, men ikke så det brenner). Ris og grønn salat til.
Mat som også ungene liker(oppskrift fra jobben min).


#9

Katta sa for siden:

Jeg sitter og tenker her og det du får mest trøbbel med er faktisk paprika, for det er paprika i veldig mye krydder. Men hvs du tenker litt mer tradisjonell mat kan du jo ha:

Rent kjøtt
Rotgrønnsaker
Andre grønnsaker
Potet
Potetmos
Saus som du lager selv og sper med noe annet enn mel og melk. (Du kan bruke maisenna eller potetmel og du kan bruke melkeerstatninger/fløteerstatninger ved behov).
Hva med karbonader (du må nok lage dem selv) og/eller koteletter eller stek. Du kan steke potetbåter og grønnsaker i ovnen med litt ojle over, og så kan du lage saus til av stekesky.


#10

Katta sa for siden:

Gullet: Jeg ble veldig usikker på om de curry-pastaene inneholder paprika, så jeg turte ikke foreslå det, vet du?


#11

Syrinx sa for siden:

Kjøttkaker i brunsaus, potet, gulrot, kål osv. God middag som mange ikke kommer på å lage selv.


#12

Palmen sa for siden:

Ferdigkjøpte kjøttkaker inneholder vel ofte både mel og melk?

Oksesteik, langtidsstekt i ovnen med gode grønnsaker og sjysaus.


#13

Filifjonka sa for siden:

Men det går fint an å lage kjøttkaker uten mel og melk.

Du kan jo bruke alle grønnsaker unntatt paprika, og alle typer kjøtt unntatt svin. Pluss fisk! Masse muligheter rett og slett! :) Lam er veldig godt, og en suppelapskaus/gryte med oksekjøtt og poteter og rotgrønnsaker er også deilig om høsten.


#14

Fibi sa for siden:

Jepp. Taco er go to-middag når det er snakk om ulike matallergier og/eller -preferanser. Kan tilpasses omtrent i det uendelige, og "alle" liker det.


#15

Palmen sa for siden:

Jupp, det er jo sant.


#16

Syrinx sa for siden:

Ferdigkjøpte kjøttkaker? Man lager selvsagt kjøttkakene selv, spesielt hvis det er allergier ved bordet.


#17

ingling sa for siden:

Jeg lager ofte kalkunbryst eller hel kylling med ovnsbakte grønnsaker når mitt familiemedlem med mange av de samme intoleransene kommer på middag (jeg har noen av dem selv og, ikke helt de samme som henne). Unngå ferdige blandinger av noe slag, tenk reint fisk, kjøtt og grønnsaker. Jeg har også laget saus av kraft og havrefløte til, hvis du er redd for at det blir tørt. Alle steiker utenom svin går jo også fint.


#18

Guava sa for siden:

Sodd!
skaptrønder


#19

Filifjonka sa for siden:

Med ferdig sodd ville jeg sjekket hva som er i kjøttbollene, tipper de kan innholde både melk og mel. Men det går selvfølgelig også lett an å lage selv.


#20

Guava sa for siden:

Man kjøper da ikke ferdig sodd.

:knegg: Joda, man gjør det, men i 90 prosent av tilfellene når jeg spiser sodd så er det laget fra bunnen av og da kan det lett tilpasses.

Evt er kjøttsuppe et alternativ om man vil ha det mindre trøndersk.


#21

Palmen sa for siden:

Å jaaa, kjøttsuppe! :nam: kokt på oksebog. Det er jo noe av det beste som finnes.


#22

Palmen sa for siden:

:knegg: jeg skjønner at jeg er den eneste på FP som sverger til ferdigkjøpte kjøttkaker. Men de som heter "bare kjøttkaker" er ganske gode altså. Og av de få som ikke inneholder svinekjøtt, som er en av tingene på vår nei-liste.


#23

ingling sa for siden:

Neida, vi kjøper også ferdige noen ganger, i hvert fall karbonader. Der klarer vi stort sett å finne noe uten svin, gluten og melk. Jeg skulle gjerne kunne kjøpt ferdigprodukter oftere, jeg, men det begrenser seg hva en får tak i når det er en del ingredienser som må unngås.


#24

Malama sa for siden:

Vi må bare unngå egg her i huset, og kjøper gjerne ferdige karbonader, men kjøttkaker lager jeg selv. Og fatter ikke egentlig hvorfor jeg gjør forskjell...


#25

frukt sa for siden:

Det er sant. Jeg koblet slett ikke mjøl = mel. :knegg: Men det finnes jo glutenfri pasta om det fungerer. Det er som regel laget av mais og/eller ris.


#26

frukt sa for siden:

Eller oksehalesuppe. :nam:


#27

Nextlife sa for siden:

Chili con carne og droppe paprika.


#28

Hondacrv sa for siden:

Ja, eg får trøbbel med paprika. Det er paprika i ALT, har eg ein følelse av. Eg tørr ikkje bruke noko halvferdig.

Steik utgår, eg har aldri laga det. Samme med karbo. Det har eg heller aldri laga :innrømmer:

Eg har tenkt litt, ut fra det som du skreiv, Katta. Kanskje kyllingfilet med bacon av noko anna enn svin, og ei skive sånn snøfrisk inni. Så kan alle ete det. Og så steiker eg masse rot-og andre grønnsaker i ovnen etter eg er ferdig med kyllingen, og lager saus av det som blir att av væske.

Men korleis lager eg saus uten mel og smør? Der treng eg teskei-oppskrift.


#29

Katta sa for siden:

Snøfrisk er jo geitemelk. Er du sikker på at det tåles? Det er litt overlapp mellom allergenene der, og det inneholder laktose. Men du kan jo lage et par uten snøfrisk også så er du sikker.

Saus uten mel og smør kan du i hvertfall lage som en sjysaus. Bruk enten stekesjy eller kjøp fond. Så rister du ut litt maisenna i vann og sper med det til ønsket konsistens og krydrer med det du måtte ønske. Du kan evt ha oppi litt havrefløte hvis du ønsker det.


#30

Hondacrv sa for siden:

Ja, eg meiner det er ku-greier ho ikkje tåler. Men det kan eg spørre om. Kva er fond? Og havrefløte fungerer og gjev litt samme gode smak som creme fr eller vanleg fløyte i sausen?


#31

Katta sa for siden:

Ja. Fond er konsentrert sjy om du kan si det sånn. Litt som buljongterninger, bare litt mer flytende og bedre.


#32

Hondacrv sa for siden:

Åja. Uten paprika, hehe?


#33

m^2 sa for siden:

Men du får kjøpt kjøttkaker uten gluten og melk også :jupp:

Indisk mat, tenker jeg! Der kan du enkelt lage noe (en curry av noe slag, med kokosmelk) som ikke har de allergenene du sikter til, og med ganske mye tilbehør også som er innafor, så blir det ikke sånn at du har spesialtilpasset maten en gang. Du får også kjøpt mel/melkefrie kormasauser (men NB: jeg vet ikke om de inneholder paprika/egg) f.eks, og andre sauser, hvis du helst vil slippe å lage selv. De er gode.

Eller sånn kyllingsuppe som er så god fra Trine´s matblogg - Indisk kyllingsuppe med eple, ingefær og chili, kjempegod!
Med salat til, eller rundstykker, og glutenfrie rundstrykker+blåsmør til den allergiske, er det supert.


#34

Señora sa for siden:

Fårikål?

Trenger ikke mel i fårikålen (noen vil jo ha det, men man trenger ikke).


#35

m^2 sa for siden:

Snøfrisk smøreosten har kumelk i seg. Men det var kanskje fastosten du sikter til? Snøfrisk fastost, Balsfjord ost, og den nye Tine hvit geitost er uten kumelk.

(men hvit geitost er en "aquired" taste altså, :æsj: )

Chili con carne funker; kjøttdeig, løk, mais, masse bønner av ymse typer, tomatpure, spisskummen, chili, og litt salt+pepper+sånt. Ligger en haug oppskrifter på nett. Styr unna ferdigblandede krydder, bare.

Og taco er genialt, med forbehold at jeg ikke aner om skjellene inneholder egg. Jeg mener de glutenfrie tortillasene fra Schær er fri for egg og melk i tillegg til mel, men obs - de er ofte litt tørre. Så kan man ha raspet geitehvitost og raspet vanlig ost, sjekke hva tacokrydderet inneholder og evt lage sitt eget/ha to sauser, og alle kan spise hva de vil :nemlig:

Hvis du skal gjøre det superenkelt er risgrøt på kokosmelk veldig godt, men kanskje ikke helt hva du tenkte :jupp:
Du kan også få til mye godt med laks stekt i ovn med de ingrediensene du har tilgjengelig, eller pannestekt selvsagt.


#36

Katta sa for siden:

Currypaste er paprikafritt, det åpner egentlig ganske mange muligheter. Da hadde jeg tenkt i retning av thaiinspirert gryte tror jeg. Med andre grønnsaker enn paprika.


#37

ingling sa for siden:

Sjekk om vedkommende tåler chili, min paprikaintolerante kan ikke ha det.


#38

Hondacrv sa for siden:

Hm. Havrefløte utgår pga gluten, ja. Men mannen i huset er lova saus, pga at han aldri får saus heime. Den avtalen er hellig, og kan ikkje fråvikast. :knegg:


#39

gullet sa for siden:

Bruker ikke currypasta, bare vanlig tørt krydder og sweet mango Chutney.
Den currypastaen jeg har nå inneholder chili(det blir vel omtrent som paprika) og spor av sesam.det utgår her i huset pga kryssallergi. Har vi erfart.
Den skulle egentlig vært i søplekassen, men det er ingen andre som bruker noe sånt så foreløpig står den trygt.


#40

Odelia sa for siden:

Du kan kanskje bruke mandelmelk eller kokosmelk i stedet? De funker bra i sauser :nikker:


#41

Dixie Diner sa for siden:

Vi bruker bare usøtet soyamelk i sauser, blir omtrent som vanlig melk. Om hun tåler det? Jeg elsker mandel- og kokosmelk men synes ikke det passer i hvilke som helst sauser. Blir fort for søtt og "feil" smak. Soyamelk smaker ikke noe annet enn vanlig melk, synes jeg. Havremelk og rismelk er så tynt (rismelk skal ikke barn under 6 år ha heller).


#42

DM sa for siden:

Hvorfor ikke?

Man får jo glutenfri havrefløte? Gjør man ikke det enda?

Jeg slår et slag for fårikål. Veldig enkelt, bare å la være å ha mel på (jeg har laget uten mel i så mange år, at jeg hadde nesten glemt at noen gjør sånt.)

Du kan jo lage kalkungryte.


#43

Hondacrv sa for siden:

Fårikål utgår pga at mannen hennar skal få saus. Hehe. Skal sjekke ut dei andre melkene de nevner.



#45

ingling sa for siden:

Nå gjelder vel den advarselen helst å gi rismelk som drikke jevnlig, litt i en saus eller grøt innimellom er ikke farlig. Men jeg er enig i at det ikke er egnet til saus. Kokosmelk funker ofte bra, men gir selvsagt litt mer smak. Soyamelk synes ikke jeg er så godt, men det funker tildels likt som melk ja. Kanskje soyafløte?


#46

Dixie Diner sa for siden:

Ja, det går sikkert greit i små mengder, men jeg holder dem unna i tilfelle, synes det er litt skummelt. Soyafløte har litt bismak synes jeg, soyamelk er mildere på smaken. Kanskje soyamelk light? Folk sier den er mest lik kumelk i smak, av alle typene. Men den er kanskje søtet, og det synes jeg ikke blir så godt da (har ikke smakt den).


#47

annemede sa for siden:

Oatley havrefløte er glutenfri.


#48

Che sa for siden:

Nå er kanskje middagen ordnet, men lammeskank er veldig godt!


#49

Dixie Diner sa for siden:

Ikke glutenfri, men lavgluten, trodde jeg? Altså veldig liiite gluten, men nok til at de med cøliaki ofte reagerer.


#50

Matilda sa for siden:

:jupp:

Eller langkokt oksegryte. Vi bruker stort sett variasjoner over en Jamie Oliver-oppskrift som heter Jool's Favourite Stew. Det er mel i den, men det kan man jo droppe/bytte med maizenna. Gulrot, potet, pastinakk, jordskokk, flaskegresskar og oksekjøtt, litt tomatpure, fond og rødvin. Strø av sitronskall, rosmarin og hvitløk. Nydelig!


#51

Harriet Vane sa for siden:

Det som er problemet når man skal lage mat som ikke skal inneholde ditt eller datt er at hjernen blir litt: Ikke tenk på en elefant.

Ikke tenk fullt så mye på hva du IKKE skal bruke, for da ender du bare opp med å låse hjernen på pai med ost og skinke. :knegg:

Det du kan bruke er
Alle typer grønnsaker og frukt utenom paprika og sopp. Det er jo masse!
Du kan bruke oksekjøtt/kjøttdeig, lam, kalkun, kylling, vilt, alle typer fisk og skalldyr.
Du kan bruke glutenfritt mel og glutenfri pasta.
Du kan bruke melkefrie varianter av smør, rømme, fløte og melk.

Du kan lage indisk mat med kokosmelk. Du kan lage thaimat og kinesisk. Du kan lage taco, for skjellene er glutenfri. Da kan alle forsyne seg selv. Du kan lage deilige supper av alle slag og borstjs er feks melkefri og melfri og med bare grønnsaker som kan spises. Fårikål kan du lage, så lenge du dropper mel. Sauser lager du av kraft jevnet med maizena. Laks, poteter, salat går fint. Torsk med erterstuing laget av frosne erter samt poteter og gulrøtter er godt. Du kan ovnsteke rotgrønnsaker (søtpotet, gresskar, gulrot og sellerirot) og servere med kylling.


#52

Novla sa for siden:

Må det være kjøttmiddag, da? Om gjesten kan spise smør er jo stekt fisk med beurre blanc (smørsaus), dampede grønnsaker og f.eks. potetmos med alternativ melk både nydelig, barnevennlig (relativt milde smaker, samt potetmos) og har saus til sauseelskeren. ;)


#53

Harriet Vane sa for siden:

Hvis vedkommende ikke tåler melk, så er det ikke sikkert at smørsaus er tingen. Potetmos må lages med noe annet enn melkeprodukter.


#54

Novla sa for siden:

Og det er nettopp derfor jeg skrive om gjesten tåler smør (kommer så vidt jeg vet an på hva det er i melk som ikke tåles) og potetmos med alternativ melk.


#55

Pappalille sa for siden:

Blå Melange er soya og melkefri og glimrende til matlaging. Det er gluten i Oatly havrefløte. Tåler hun ikke melk er det sannsynlig at hun ikke tåler geitemelk eller bøffelmelk heller. Info vi har fått om melkeallergi, og erfaringer vi har gjort oss. Geit er uansett, som tidligere nevnt, en aquired taste. :grøsser:


#56

Pappalille sa for siden:

Ellers er det egentlig veldig greit og enkelt å lage mat til allergikere, gjør det så "rent" som mulig. ☺ Dette går bra.


#57

Hondacrv sa for siden:

Var det nokon som nevnte at det finst bacon som ikkje er av svin?


#58

Anita72 sa for siden:

Det skal finnes bacon av kalkun.


#59

Maverick sa for siden:

Neida, vi er flere. Og jeg holdt på å fnise meg ihjel her av "man lager da selv?"-greien. :flirer:


#60

Palmen sa for siden:

:knegg:

Hvordan gikk det, Hondacrv? Hva lagde du og ble det godt mottatt? :)


#61

Hondacrv sa for siden:

Det blei godt mottatt.

Kyllingfilet med litt snøfrisk inni, og salt, pepper og kvitløkpulver utenpå.

Ris.

Gulrøtter, squash, løk, minimais og sukkererter som eg honningglaserte og baka i ovnen. Dei vart skikkelig gode, altså!

Saus av kyllingsky og med creme fraiche oppi til mannen, fruen ville ikkje ha saus med tilstelninger, så då gjorde eg det sånn.

Masse att, så i morgon blir det kyllinggrateng.


#62

mkj sa for siden:

Kan du gi en litt sånn teskje-forklaring på denne? Trenger ny inspirasjon på grønnsaksfronten.


#63

Hondacrv sa for siden:

Jau. Det var no litt på slump. Tre ss olje og ca to ss akasiehonning blanda. Krydra med salt og pepper og litt kvitløkpulver og hadde det over, og blanda det på brettet ved å vende på grønnsakene. Så baka eg det på ca 210 grader i ca ein halv time eller vel så det.


#64

Hondacrv sa for siden:

Ja, eg og slit med det der. Det er ikkje så ofte eg lager alt frå botnen. Eg blir litt lost då altså, og ender gjerne opp med det samme. Sukk.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.