Og det som alltid skjer, er at eg sit att med tørre treige kyllingfileter, og det er så kjipt. Samtidig skal det vere middag til 8 stykke, barn inkludert, så eg hadde sett veldig pris på om nokon hadde gode oppskrifter å dele med meg!
Noe thai curry aktig: kyllingfileter med løk, kål, brokkoli, minimais, noen skjeer curry paste og masse deilig kokosmelk? Serveres med ris, ikke tørt i det hele tatt.
Eller hva med lam, nå i disse fårikål tider? Evt et lammelår med grønnsaker, poteter og saus lagd på stekesky jevnet med maisenna?
Kylling i karri og kokosmelk.
Stek kyllingen, krydre med litt salt og pepper.
Skjær løken i litt store biter, stek.
Ha oppi en boks( eller to) med kokosmelk, karri og sweet mango Chutney, salt og pepper(smak, jeg liker det litt sterkt, men ikke så det brenner). Ris og grønn salat til.
Mat som også ungene liker(oppskrift fra jobben min).
Jeg sitter og tenker her og det du får mest trøbbel med er faktisk paprika, for det er paprika i veldig mye krydder. Men hvs du tenker litt mer tradisjonell mat kan du jo ha:
Rent kjøtt
Rotgrønnsaker
Andre grønnsaker
Potet
Potetmos
Saus som du lager selv og sper med noe annet enn mel og melk. (Du kan bruke maisenna eller potetmel og du kan bruke melkeerstatninger/fløteerstatninger ved behov).
Hva med karbonader (du må nok lage dem selv) og/eller koteletter eller stek. Du kan steke potetbåter og grønnsaker i ovnen med litt ojle over, og så kan du lage saus til av stekesky.
Men det går fint an å lage kjøttkaker uten mel og melk.
Du kan jo bruke alle grønnsaker unntatt paprika, og alle typer kjøtt unntatt svin. Pluss fisk! Masse muligheter rett og slett! :) Lam er veldig godt, og en suppelapskaus/gryte med oksekjøtt og poteter og rotgrønnsaker er også deilig om høsten.
Jeg lager ofte kalkunbryst eller hel kylling med ovnsbakte grønnsaker når mitt familiemedlem med mange av de samme intoleransene kommer på middag (jeg har noen av dem selv og, ikke helt de samme som henne). Unngå ferdige blandinger av noe slag, tenk reint fisk, kjøtt og grønnsaker. Jeg har også laget saus av kraft og havrefløte til, hvis du er redd for at det blir tørt. Alle steiker utenom svin går jo også fint.
Med ferdig sodd ville jeg sjekket hva som er i kjøttbollene, tipper de kan innholde både melk og mel. Men det går selvfølgelig også lett an å lage selv.
:knegg: jeg skjønner at jeg er den eneste på FP som sverger til ferdigkjøpte kjøttkaker. Men de som heter "bare kjøttkaker" er ganske gode altså. Og av de få som ikke inneholder svinekjøtt, som er en av tingene på vår nei-liste.
Neida, vi kjøper også ferdige noen ganger, i hvert fall karbonader. Der klarer vi stort sett å finne noe uten svin, gluten og melk. Jeg skulle gjerne kunne kjøpt ferdigprodukter oftere, jeg, men det begrenser seg hva en får tak i når det er en del ingredienser som må unngås.
Vi må bare unngå egg her i huset, og kjøper gjerne ferdige karbonader, men kjøttkaker lager jeg selv. Og fatter ikke egentlig hvorfor jeg gjør forskjell...
Ja, eg får trøbbel med paprika. Det er paprika i ALT, har eg ein følelse av. Eg tørr ikkje bruke noko halvferdig.
Steik utgår, eg har aldri laga det. Samme med karbo. Det har eg heller aldri laga :innrømmer:
Eg har tenkt litt, ut fra det som du skreiv, Katta. Kanskje kyllingfilet med bacon av noko anna enn svin, og ei skive sånn snøfrisk inni. Så kan alle ete det. Og så steiker eg masse rot-og andre grønnsaker i ovnen etter eg er ferdig med kyllingen, og lager saus av det som blir att av væske.
Men korleis lager eg saus uten mel og smør? Der treng eg teskei-oppskrift.
Snøfrisk er jo geitemelk. Er du sikker på at det tåles? Det er litt overlapp mellom allergenene der, og det inneholder laktose. Men du kan jo lage et par uten snøfrisk også så er du sikker.
Saus uten mel og smør kan du i hvertfall lage som en sjysaus. Bruk enten stekesjy eller kjøp fond. Så rister du ut litt maisenna i vann og sper med det til ønsket konsistens og krydrer med det du måtte ønske. Du kan evt ha oppi litt havrefløte hvis du ønsker det.
Ja, eg meiner det er ku-greier ho ikkje tåler. Men det kan eg spørre om. Kva er fond? Og havrefløte fungerer og gjev litt samme gode smak som creme fr eller vanleg fløyte i sausen?
Men du får kjøpt kjøttkaker uten gluten og melk også :jupp:
Indisk mat, tenker jeg! Der kan du enkelt lage noe (en curry av noe slag, med kokosmelk) som ikke har de allergenene du sikter til, og med ganske mye tilbehør også som er innafor, så blir det ikke sånn at du har spesialtilpasset maten en gang. Du får også kjøpt mel/melkefrie kormasauser (men NB: jeg vet ikke om de inneholder paprika/egg) f.eks, og andre sauser, hvis du helst vil slippe å lage selv. De er gode.
Eller sånn kyllingsuppe som er så god fra Trine´s matblogg - Indisk kyllingsuppe med eple, ingefær og chili, kjempegod!
Med salat til, eller rundstykker, og glutenfrie rundstrykker+blåsmør til den allergiske, er det supert.
Snøfrisk smøreosten har kumelk i seg. Men det var kanskje fastosten du sikter til? Snøfrisk fastost, Balsfjord ost, og den nye Tine hvit geitost er uten kumelk.
(men hvit geitost er en "aquired" taste altså, :æsj: )
Chili con carne funker; kjøttdeig, løk, mais, masse bønner av ymse typer, tomatpure, spisskummen, chili, og litt salt+pepper+sånt. Ligger en haug oppskrifter på nett. Styr unna ferdigblandede krydder, bare.
Og taco er genialt, med forbehold at jeg ikke aner om skjellene inneholder egg. Jeg mener de glutenfrie tortillasene fra Schær er fri for egg og melk i tillegg til mel, men obs - de er ofte litt tørre. Så kan man ha raspet geitehvitost og raspet vanlig ost, sjekke hva tacokrydderet inneholder og evt lage sitt eget/ha to sauser, og alle kan spise hva de vil :nemlig:
Hvis du skal gjøre det superenkelt er risgrøt på kokosmelk veldig godt, men kanskje ikke helt hva du tenkte :jupp:
Du kan også få til mye godt med laks stekt i ovn med de ingrediensene du har tilgjengelig, eller pannestekt selvsagt.
Currypaste er paprikafritt, det åpner egentlig ganske mange muligheter. Da hadde jeg tenkt i retning av thaiinspirert gryte tror jeg. Med andre grønnsaker enn paprika.
Hm. Havrefløte utgår pga gluten, ja. Men mannen i huset er lova saus, pga at han aldri får saus heime. Den avtalen er hellig, og kan ikkje fråvikast. :knegg:
Bruker ikke currypasta, bare vanlig tørt krydder og sweet mango Chutney.
Den currypastaen jeg har nå inneholder chili(det blir vel omtrent som paprika) og spor av sesam.det utgår her i huset pga kryssallergi. Har vi erfart.
Den skulle egentlig vært i søplekassen, men det er ingen andre som bruker noe sånt så foreløpig står den trygt.
Vi bruker bare usøtet soyamelk i sauser, blir omtrent som vanlig melk. Om hun tåler det? Jeg elsker mandel- og kokosmelk men synes ikke det passer i hvilke som helst sauser. Blir fort for søtt og "feil" smak. Soyamelk smaker ikke noe annet enn vanlig melk, synes jeg. Havremelk og rismelk er så tynt (rismelk skal ikke barn under 6 år ha heller).
Man får jo glutenfri havrefløte? Gjør man ikke det enda?
Jeg slår et slag for fårikål. Veldig enkelt, bare å la være å ha mel på (jeg har laget uten mel i så mange år, at jeg hadde nesten glemt at noen gjør sånt.)
Nå gjelder vel den advarselen helst å gi rismelk som drikke jevnlig, litt i en saus eller grøt innimellom er ikke farlig. Men jeg er enig i at det ikke er egnet til saus. Kokosmelk funker ofte bra, men gir selvsagt litt mer smak. Soyamelk synes ikke jeg er så godt, men det funker tildels likt som melk ja. Kanskje soyafløte?
Ja, det går sikkert greit i små mengder, men jeg holder dem unna i tilfelle, synes det er litt skummelt. Soyafløte har litt bismak synes jeg, soyamelk er mildere på smaken. Kanskje soyamelk light? Folk sier den er mest lik kumelk i smak, av alle typene. Men den er kanskje søtet, og det synes jeg ikke blir så godt da (har ikke smakt den).
Eller langkokt oksegryte. Vi bruker stort sett variasjoner over en Jamie Oliver-oppskrift som heter Jool's Favourite Stew. Det er mel i den, men det kan man jo droppe/bytte med maizenna. Gulrot, potet, pastinakk, jordskokk, flaskegresskar og oksekjøtt, litt tomatpure, fond og rødvin. Strø av sitronskall, rosmarin og hvitløk. Nydelig!
Det som er problemet når man skal lage mat som ikke skal inneholde ditt eller datt er at hjernen blir litt: Ikke tenk på en elefant.
Ikke tenk fullt så mye på hva du IKKE skal bruke, for da ender du bare opp med å låse hjernen på pai med ost og skinke. :knegg:
Det du kan bruke er
Alle typer grønnsaker og frukt utenom paprika og sopp. Det er jo masse!
Du kan bruke oksekjøtt/kjøttdeig, lam, kalkun, kylling, vilt, alle typer fisk og skalldyr.
Du kan bruke glutenfritt mel og glutenfri pasta.
Du kan bruke melkefrie varianter av smør, rømme, fløte og melk.
Du kan lage indisk mat med kokosmelk. Du kan lage thaimat og kinesisk. Du kan lage taco, for skjellene er glutenfri. Da kan alle forsyne seg selv. Du kan lage deilige supper av alle slag og borstjs er feks melkefri og melfri og med bare grønnsaker som kan spises. Fårikål kan du lage, så lenge du dropper mel. Sauser lager du av kraft jevnet med maizena. Laks, poteter, salat går fint. Torsk med erterstuing laget av frosne erter samt poteter og gulrøtter er godt. Du kan ovnsteke rotgrønnsaker (søtpotet, gresskar, gulrot og sellerirot) og servere med kylling.
Må det være kjøttmiddag, da? Om gjesten kan spise smør er jo stekt fisk med beurre blanc (smørsaus), dampede grønnsaker og f.eks. potetmos med alternativ melk både nydelig, barnevennlig (relativt milde smaker, samt potetmos) og har saus til sauseelskeren. ;)
Og det er nettopp derfor jeg skrive om gjesten tåler smør (kommer så vidt jeg vet an på hva det er i melk som ikke tåles) og potetmos med alternativ melk.
Blå Melange er soya og melkefri og glimrende til matlaging. Det er gluten i Oatly havrefløte. Tåler hun ikke melk er det sannsynlig at hun ikke tåler geitemelk eller bøffelmelk heller. Info vi har fått om melkeallergi, og erfaringer vi har gjort oss. Geit er uansett, som tidligere nevnt, en aquired taste. :grøsser:
Jau. Det var no litt på slump. Tre ss olje og ca to ss akasiehonning blanda. Krydra med salt og pepper og litt kvitløkpulver og hadde det over, og blanda det på brettet ved å vende på grønnsakene. Så baka eg det på ca 210 grader i ca ein halv time eller vel så det.