Jeg har alltid hatt lyst til å kunne bake. Spesielt gode kanelboller, hveteboller, rundstykker og brød.
Hva bør jeg begynne med? Hva er enklest? Jeg får det aldri til, så det dreper motivasjonen for å prøve igjen. Nå er det såpass lenge siden at jeg er villig til å gi det et nytt forsøk.
Finnes det superknep som en Superior burde kunne? Hva er den berømte hemmeligheten??
Kjøkkenmaskin. :nemlig: Jeg fikk aldri til gjærbakst før jeg fikk en kjøkkenmaskin som kan elte for meg.
HVetebakst er jo lettere enn virkelig grove brød, men det er jo ikke store forskjellen. Jeg ville bare begynt med det jeg hadde lyst på, fulgt oppskriften også blir det jo bra.
Hva går galt da? Når du baker mener jeg? Trikset er å ikke ha det for varmt og la det heve lenge.
Hveteboller er enkelt egentlig og hvis du lærer det kan du bake kanelboller og kringer og sånn også. For det er samme deigen. Det er enklere å lykkes med søte deiger enn brød og rundstykker i hvert fall. Sukker er trikset! :nemlig: Det er også lurt å elte deigen lenge. 10 minutter i maskinen, minst. Kanskje så mye som 15. Hvis du elter lenge så blir deigen varm og lun av seg selv så da kan du bruke kald væske i stedet for å varme den til fingervarm først når du blander.
Så for å oppsummere det rotete innlegget:
Begynn med hveteboller (søt bakst)
Bruk kald væske og elt deigen lenge
bruk en god oppskrift (trines matblogg har en god bolleoppskrift
når du får til å lage boller, er veien veldig kort til deilige kanelsnurrer, sitron og pistasj knuter og herlig hvetekringle. For det er jo samme deigen!
Det kan også være lurt å romtemperere egg og spesielt smør om det skal oppi gjærbaksten. Smøret helt til slutt gir en mye luftigere og bedre deig å jobbe med. Om det skal være egg oppi, og det ikke skal piskes med smør (gjelder i hovedsak diverse rører da) er det lurt å ha det i helt til slutt for å få luftigere røre/deig.
Her brukes helmelk eller blanding av hel og lett (evt kulturmelk i rører).
Og det siste tipset mitt er å bruke oppskrifter med mye væske i (om du har det i maskin blir det ikke så klissete), og smøre litt matolje i hendene når du skal rulle ut bollene slik at du slipper å pøse på med mel som gjerne gir hard og tørr bakst.
Et annet tips når det gjelder oppskrifter hvor en bruker natron heter det at denne skal røres ut i surmelk/rømme før den tilsettes røren (om dette er i oppskriften). Det er mest vanlig å ha surmelksprodukter i oppskrifter som krever natron, men dersom det ikke er tilfellet er det gjerne egg, og da tilsetter jeg natron sammen med det tørre.
Altså
romtemperert smør og egg
ha smøret i til slutt (evt egg)
tykk melk
olje i stedet for mel på hendene når du arbeider med deigen (gjerne solsikkeolje)
Ellers støtter jeg absolutt forslaget om å elte lenge og vel.
Ordentlig kjøkkenmaskin er mitt tips også. Min står på benken og fra å gå fra nesten ingen baking så baker jeg ganske mye nå. Både grovt og fint. Jeg har nemlig ikke ork til å elte så lenge som jeg burde for hånd.
RØD gjær! :jupp:
Ikke for varm (fingervarm) væske ved fersk gjær, varmere væske ved tørrgjær.
Jeg slenger i smør i terninger til slutt når deigen eltes sammen, i kjøkkenmaskinen.
Tror den teknikken heter Schakenda-teknikk.
Det gjør at bakerverket blir enda luftigere.
Jeg har endelig våget meg på gjærdeig etter mange mislykkete forsøk tidligere.
Det som gjør at det funker nå:
Kjøkkenmaskin
Godt med benkeplass å utfolde seg på
En god oppskrift (Trines matblogg)
Sånn ekstra heve-pulver sammen med tørrgjæren.
Jeg baker nydelig gjærbakst uten kjøkkenmaskin og uten masse elting. Brød og grove ting må eltes, boller og kanelsnurrer går utmerket uten. Bruker blå tørrgjær også. Blander alt det tørre, smelter smør og har oppi melk, varmer til 40 grader, putter oppi det tørre og rører rundt til deigen slipper bollen. Så hever deigen en times tid og så baker jeg ut og hever 10 minutter etterpå.
Det hjelper definitivt med god kjøkkenmaskin. Men tålmodighet er det viktigste. Jeg ville kjøpt Morten Schakenda sin bakebok, og lært hans fremgangsmåte for søte deiger. Kan man den, så er mye gjort.
Jepp. Godt tips. Trines Matblogg bruker en del av de samme prinsippene. Det han gjør som man tradisjonelt ikke har gjort er å bruke kaldt smør og kald veske, så blir det varmet litt opp i kjøkkenmaskinen, og man bruker nok tid til heving. Det blir virkelig god gjærbakst.
Ellers så vil jeg tipse om bloggen som heter mat på bordet. Hun har masse oppskrifter på eltefrie rundtstykker og brød. Jeg sverger til eltefrie rundstykker i muffinsform når jeg er på hytta. Ferske rundstykker hver dag til frokost, uten søl, gris, elting og knaing. Eneste oppvasken er en bakebolle, en slikkepott og et par spiseskjeer.
Mange gode tips!
Jeg har ett til å komme med, som får baksten saftig.
Sett emnene (om det er boller, rundstykker, horn, brød) såpass nære hverandre på stekebrettet at de vil heve inn i hverandre i ovnen. Da blir baksten alt annet enn tørr :)
Min boller blir flate. De flyter ut når jeg hever. Eller når de blir stekt. Jeg har prøvd poser med bolledeig og fra bunnen av. Prøvd heve kjøligere og varmere. Jeg vet ikke hva som skjer.
Jeg er redd jeg må ha en kjøkkenmaskin. Har ikke tålmodighet til å elte.. Nå vurderer jeg sterkt å få tak i en. Er det noen som utmerker seg? Har vi noen tråd med test av maskiner? Og trenger man alt av ekstrautstyr?
Jeg har en kenwood major og elsker den. Har ikke noe ekstrautstyr på den. Forskjellige kroker og visper var med og det samme med blenderen som kan settes på toppen. Fikk den til jul for et par år siden og har blitt litt avhengig av den.
Kenwood Major, Kitchen Aid og f.eks Assistent Ankarsrum er maskiner som blir nevnt i det fleste tråder her inne som maskiner folk er godt fornøyd med. Den første og den siste er nok de maskinene som takler størst deiger. For min del gjør KA jobben i massevis. Men hovedpoenget er uansett at jeg baker mer enn noen sinne etter at jeg fikk en skikkelig kjøkkenmaskin og har fått realt dreisen på gjærbakst.
Et par av favorittene her i huset er kanelsnurrer (verdens beste!), fylte horn og frokostbrød.
Jeg får til det meste av baking men brød får jeg aldri til. Har prøvd diverse måter.
Det beste resultatet ble da jeg kjøpte ferdig pose med Havrebrød og helte det rett i 2 former og lot det heve til kanten før jeg satt formene inn. Men de sank ned og ble ganske kompakte allikevel. Grr.
Det er så fustrerende. :o
Jeg har også denne, og bruker den flere ganger i uka. Den tar enkelt penkelt 3 liters deig, og for så vidt også større, men da hever deigen over bollen så jeg kjører det gjerne i to omganger om jeg baker mer enn 3 liters deig.
Akkurat nå har vi et bakereace på kanelsnurrer med perlesukker eller vaniljekrem, og vanlige boller.
Start med å kjøpe deg en Kenwood Major eller lignende solid kjøkkenmaskin med stor bolle.
Kjøp to bøker. Den ene er bakeboka til Sverre Sætre. Bak deg gjennom den fra A til Å, så kan jeg love deg at du kan å bake brød, rundstykker, boller og diverse annet.
Den andre er Lise Finckenhagens bok Slikkepott.
Det man må jobbe med er å lære seg konsistens, temperatur, kjenne ovnen sin, lære seg å være nøyaktig og ta seg tid. Det er trening, rett og slett.
I fht brød så bør man bruke lite gjær (1 ts til to brød), kjølig væske, klissete deig, heving over natten og gjerne lage totrinnsdeig, der man lar frø og korn og grovt mel svelle i fred, før man blander inn resten, slik at smaken får utvikle seg og frøene blir myke. Alt dette er beskrevet i Sverre Sætres utmerkede bok.
Bakeboka til Sverre Sætre er veldig bra. I det hele tatt synes jeg det er lettere å få til vellykket bakst etter at jeg fikk mer forståelse for hvorfor man gjør de ulike trinnene, og denne boken er en god hjelper i så måte.
Når det gjelder grovbrød, synes jeg resultatet blir utrolig mye bedre med langtidsheving (12-20 timer) og lite elting enn kortere heving og mye elting. Men har man ikke tid til å heve brøddeigen lenge, er det alfa og omega å elte mye.
Det handler jo ikke om å ikke kunne bake uten kjøkkenmaskin, men om man først har problemer med å få til spesielt gjærbakst, slik HI sier, så er det selvsagt mye enklere med en kjøkkenmaskin. Det hjelper jo ikke akkurat henne at dere skal skryte av hvor flinkere dere er uten kjøkkenmaskin.
Jeg syns det er ekkelt å håndtere deig, og siden jeg aldri gadd å elte så ble bollene mine både stygge og vonde. Når jeg da fikk en maskin som gjorde jobben for meg så gikk det selvsagt mye bedre. Det samme med langtidsheving av brød; da slipper jeg å få deig på fingrene.
Selvsagt klarer man å bake uten kjøkkenmaskin, men jeg liker ikke å elte deig for hånd og ser heller ingen grunn til å gjøre det når det finnes kjøkkenmaskiner som kan gjøre det bedre.
Men må dere ikke elte litt for hånd til slutt, etter at maskinen har gjort sitt og deigen skal heves? Det gjør jeg. I tillegg leter jeg når den er ferdig hevet og bollene skal trilles ut.
Nei, sikkert ikke. Jeg må bare prøve. Føler bare at den aldr slutter å bli klissete før jeg leter med hånd. Men skal prøve uten. Så kommer jeg sikkert til å bli sjokkert over at jeg har giddet å elte for hånd.
:knegg: Du har rett i at den kan ta mer mel med maskin. I startet helte jeg på, men etterhvert innså jeg at den bare fikk være klissete. Etter at den har hevet og man har gravd den ut på benken oppå litt mel eller olje så funker den helt fint. Jeg syns det er ekkelt med mel under neglene og pleier å smøre hendene med olje eller smør i stedet, da fester det seg ikke. :)
Jeg syns bolledeigen er av passe konsistens når den så vidt slipper bollen under elting (med maskin). Så settes den til heving uten å egentlig ta i den (med mindre jeg har så stor deig at jeg må fordele over flere boller). Og så må jeg ha olje på hendene og littegrann mel på kjøkkenbenken når jeg skal rulle den ut siden den er litt klissete, men den blir mest luftig sånn.
Baking er kjemi i stor grad og det er en god del elementer i bakingen som blir bedre når man lærer seg ørlite bakekjemi. Det er ikke det man skal begynne med, kanskje (jeg mener man skal begynne å bake enkle kaldhevede hellebrød i gryte, så man lykkes ganske umiddelbart og lærer grunnprinsippene for god bakst.) men etterhvert. For eksempel var jeg nesten førti år før jeg skjønte at smør eller annet fett ikke skal i deigen før nesten til slutt. Glutenet må få utvikle trådene sine i fred før man tilsetter smør eller olje. Fett hindrer nemlig glutentrådene å nå sitt maksimale potensiale.
Jeg har lyktes bra med gjærbakst de siste 15 årene, og det var fordi jeg gikk vekk fra min mors slumpemetoder og ble pinlig nøyaktig. Det er med baking som så mye annet, at man ikke skal improvisere før man vet hva man improvisere over. Så jeg brukte termometer, vekt (ikke desiliter til tørrvarer) og måleskjeer. Da ble det bedre med en gang. Jeg bruker også vekt når jeg baker ut boller og rundstykker, fordi like store emner skal ha like lang tid i ovnen og det er lettere å få emnene jevnt stekt.
Når man følger en oppskrift til punkt og prikke er det lettere å få en "feel" på hvordan en slik eller slik deig oppfører seg og skal kjennes ut og plutselig så kan "mel til passe deig" gi mening i de gamle upresise oppskriftene.
Ja, med baking er det å følge oppskrift avgjørende. Noe jeg finner fryktelig irriterende, da jeg foretrekker å lage mat med mer "en dæsj, smak deg frem etc" - med baking går det ikke. I alle fall ikke med gjærbakst.
Jeg visste ikke dette med smør/olje -men det makes sense med tanke på hvor fantastisk gode schakendabollene blir.
Ja, man bør ha fulgt noe oppskrifter før man begynner å tenke gjennom hva som kan erstatte hva, om man tar mindre av ditt, kan man ha mere av datt osv. Jeg er veldig stolt over å ha tweaket en Schakendaoppskrift med godt resultat, men det var etter å ha bakt siden jeg var barn. Og ikke var det gjærbakst, heller.
Deigene bør være så løse som mulig mens de hever, igjen for at glutennettverket skal få utviklet seg og det skal bli nok gass (=heving) inne i deigen. Melet, særlig det grove, suger til seg væske og en løs deig som er satt til heving kan bli ganske fast i løpet av hevetiden. Det er bedre å bake ut med mer mel etter første heving.
Jeg baker boller slik: smelter smør, har i melk og vann, varmes til 41 grader. Rører ut rød tørrgjær i væsken. Heller alt over i bakebollen og på med maskinen. Heller i sukker, mel og kardemomme. Setter emnene slik at de hever inn i hverandre. Ikke stek for lenge, bare lett gyldne, ha de ganske store. Ble helt utrolig fluffy!
Jeg baker boller slik: smelter smør, har i melk og vann, varmes til 41 grader. Rører ut rød tørrgjær i væsken. Heller alt over i bakebollen og på med maskinen. Heller i sukker, mel og kardemomme. Setter emnene slik at de hever inn i hverandre. Ikke stek for lenge, bare lett gyldne, ha de ganske store. Ble helt utrolig fluffy!
Men prøv å vente med smøret. Ha melk/vann (6-7 dl til 1 kg mel) til riktig temperatur og ha i biter med opprinnelig smørmengde etter at du har knadd deigen i 10 min i kjøkkenmaskin. Jeg har alltid fått superluftig bakst, men det kan altså bli ENDA bedre!