Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva gikk galt med rugbrødene mine?

#1

Cuyahoga sa for siden:

Jeg synes selv at jeg har dreisen på å bake grovbrød. Helt til i kveld. :knegg:

Jeg brukte omtrent bare grovmalt rugmel, og det har jeg ikke prøvd før, og jeg fikk de ikke til å heve skikkelig.

De stod lenge til elting, synes jeg sjøl i alle fall.

I tillegg var det vann, melk, gresk yoghurt, appelsinjuice, salt og honning.

Er det en rugbrød-heksekunst jeg har gått glipp av?


#2

arrow sa for siden:

Det er ikke så lett å lage brød av bare rug som hvete eller spelt for den saks skyld. Rug krever at man bruker surdeig, ellers får man flate brød som siger utover. Jeg tror forklaringen er at glutenet i rug er anderledes og slipper gjærgassen ut gjennom en masse hull i stedet for å heve seg. Man kan lage rugbrød uten surdeig, men man må helle kokende veske i deigen for å få glutenet til å binde bedre. Det er flere år siden jeg laget brød etter den metoden, men det ble godt. Det er også veldig tungt å arbeide med deigen etter det kokende vannet er tilsatt og man må nesten ha maskin. Blander du rug med vanlig hvete er det også letter å bruke vanlig gjær uten noe ekstra arbeid.


#3

Pamina sa for siden:

Bare grovt rugmel blir veldig tungt, må ha fint rugmel eller hvetemel eller havre som har masse gluten i seg slik at du får en smidigere deig, eller finne deg i at det blir tunge grove brød som du skjærer i tynne skiver.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.