Det er ikke så lett å lage brød av bare rug som hvete eller spelt for den saks skyld. Rug krever at man bruker surdeig, ellers får man flate brød som siger utover. Jeg tror forklaringen er at glutenet i rug er anderledes og slipper gjærgassen ut gjennom en masse hull i stedet for å heve seg. Man kan lage rugbrød uten surdeig, men man må helle kokende veske i deigen for å få glutenet til å binde bedre. Det er flere år siden jeg laget brød etter den metoden, men det ble godt. Det er også veldig tungt å arbeide med deigen etter det kokende vannet er tilsatt og man må nesten ha maskin. Blander du rug med vanlig hvete er det også letter å bruke vanlig gjær uten noe ekstra arbeid.
Bare grovt rugmel blir veldig tungt, må ha fint rugmel eller hvetemel eller havre som har masse gluten i seg slik at du får en smidigere deig, eller finne deg i at det blir tunge grove brød som du skjærer i tynne skiver.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.