Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

En rettferdig jul

#1

Tallulah sa for siden:

Dette innlegget blir oppdatert med lenker til butikker og nettbutikker som selger fysiske produkter som er produsert på etisk vis. Geiter og andre symbolske gaver er fint, men denne tråden handler om fysiske gaver til gavemottaker.

Jeg har bestemt meg for at størstedelen av julegavene jeg gir bort i år skal være basert på rettferdig handel. Er noen meg meg?

Julen er den tiden i året nordmenn bruker mest penger. Vi har enorm kjøpekraft, og hva vi kjøper gir sterke signaler om hva vi vil ha. Jeg vil ha gode arbeidsforhold for folk i hele verden, og jeg har råd til å betale for det. Som de aller fleste andre i Norge.

  • Jeg skal finne mye på Etisk Mote, som både har nettbutikk og fysisk butikk i Oslo. De har slett ikke bare klær, men gode teer, nydeig keramikk og porselen, tepper og fine vesker.
  • Jeg kommer nok også til å handle endel fra Friends Fairtrade, de har masse fantastisk godt krydder og sjokolade. Divine-sjokoladen selges også på Meny, blant annet.
  • Nobels fredsenter har en veldig fin gavebutikk, med mange fine ting. Vesker, pyntegjenstander, leker og bøker.
  • Kjedene har også noe som begynner å nærme seg rettferdig, selv om jeg syns det er ille at man kan velge det bort. :gal: HM har conscious. De andre kjedene vet jeg ikke, kanskje dere gjør det?
  • Lush - bade- og hudprodukter
  • Se min kjole - lokaldesignet mote
  • Epleslang - lokalproduserte epleprodukter på epler ingen vil ha, plukket av folk som har utfordringer psykisk eller fysisk.
  • Ging ingefærdrikk støtter kvinnlige ingefærdyrkere i Elfenbenskysten.
  • Velbevare - klær for barn og voksne som er fairtradeprodusert.
  • Åhlens - hele hjemmet bærekraftig
  • Englefigurer fra bymisjonens Lønn som fortjent.
  • Nettbutikken til Forut har rettferdig handel med fairtrade-sertifiserte varer og direkteimporterte varer fra sør. Se særlig på vesker, leker og pashminaskjerf!
  • Abareness. Smykker, skjerf m.m. designet av to norske damer, produsert under deres oppsyn i nepal. Fem kroner fra hvert solgte produkt gis til et lokalt vannprosjekt som sikrer rent drikkevann.
  • Evamia selger kjøkkenustyr fra Palestina, og har nettopp åpnet butikk på Vulkan!
  • Jumina barneklær i naturmaterialer. Virkelig nydelige, men dessverre bare til jenter. :sukk:
  • Vinterhoff Smykker laget av edelstener fra Gems Copenhagen som garanterer arbeiderne rettigheter og at de ikke bruker barnearbeid. Etter nyttår vil smykkene også lages av fairtrade- sølv, hovedsakelig fra Peru. De blir de første til å bruke fairtrade-sølv i Norge!
  • Leila Hafzi designer av brudekjoler og andre kjoler.
  • Fairphone - etiske mobiltelefoner!
  • Age of Enlightment - basistøy til dame, herre
  • Folkdays: klær og tepper. Basert i Berlin, men startet av en norsk dame
  • Others: Frelsesarmeens butikk
  • Mikono knits: Strikkeprodukter laget av kenyanske kvinner, strikket både for hånd og maskinstrikket.
  • Just Fashion: nettbutikk med klær og smykker. Mye lekkert!
  • Morembo: Vesker fra kenya

Jeg skal undersøke litt nærmere hvor det jeg kjøper er produsert, og under hvilke forhold. Alt kan man selvsagt ikke finne ut av, men det koster svært lite å hvertfall prøve.

I tillegg vil jeg oppfordre til å handle fra norske småbutikker, i stedet for store, internasjonale kjeder. Nå blir det ikke noe av, men om regjeringen hadde hevet momsfritaket for kjøp fra utlandet til 500,- så hadde det mest sannsynlig vært kroken på døra for svært mange små norske bedrifter. Mange av de små spesialbutikkene lever på småsalget; det som ligger på 2-300 kroner.

Rettferdig og bærekraftig skal være mitt motto denne julen.


#2

nokon sa for siden:

For ein fin tråd, med mange fine lenker. Eg kjem til å følgje med for inspirasjon til eigen julegavehandel.


#3

noen sa for siden:

Takk for fin tråd! Dette blir jeg jammen med på! Jeg tror ikke jeg klarer å bidra med butikktips, men jeg skal i hvert fall sjekke ut de du har nevnt. Det blir en helg i Oslo før jul, så da tror jeg vi skal gjøre unna mye av julehandelen da.


#4

Nextlife sa for siden:

Herlig initiativ.

Jeg kjøper en del lokalprodusert mat og lager noe selv som jeg gir i gave, men skal absolutt ha denne tråden i tankene når det handles, både ferdige gaver og ingredienser.
Jeg kjøper forresten mye kaffe som jeg gir i gave, lokalt brenneri som har alt på plass når det gjelder rettferdig handel.



#6

Canisa sa for siden:

Jeg er så lei den meningsløse jula, så dette er en fin måte å ta jula, og julefreden, litt tilbake!

Jeg kjøper mye mat som gave (krydder, olje, sjokolade) av en god venn som har en lokal delikatesseforetning som har mye lokal/kortreist mat og mat produsert med tanke på miljø og dyrevelferd.


#7

Katta sa for siden:

Jeg fikk fairtradegaver fra min søster i fjor. Fine var de også. Takk for påminning.


#8

Tallulah sa for siden:

Ikke sant? I veldig mange år har fairtrade - kanskje spesielt klær - vært forbundet med hamp og nøtter og batikk og rare passformer. Men sånn er det ikke lenger. Mitt yndlingsklesmerke People Tree (som selges på etisk mote) har utrolig flotte og slitesterke klær.

Og Wonki Ware porselen fra Sørafrika er jo nydelig!


#9

ingling sa for siden:

Jeg er med! Mange fine tips!


#10

Divine sa for siden:

Veldig god idé. Nå skal ikke vi kjøpe så mange gaver, men jeg skal virkelig prøve å kjøpe mest mulig fairtrade.


#11

Pelen sa for siden:

Veldig god idé!


#12

Plipp sa for siden:

Veldig bra!


#13

LilleRosin sa for siden:

Så bra! Kanskje du gidder å legge lenkene øverst sånn etterhvert? For jeg regner med denne tråden blir kjempelang, og da blir det så komplisert. :sparke:

Jeg skal kjøpe noen geiter fra Kirkens nødhjelp.

Jeg planlegger å lage en del gaver, og bruker av lageret mitt. Mye av garnet er fra Pickles, som har rettferdig profil på garnproduksjonen.

Så tenker jeg å kjøpe en gave til meg selv fra Se Min Kjole.


#14

Tallulah sa for siden:

Vi kan jo også legge inn det vi kjøper, som tips til andre. :)


#15

Tallulah sa for siden:

Ja, det skal jeg gjøre!


#16

LilleRosin sa for siden:

Bare en kommentar til Se min kjole - det meste av tøyet produseres i India, men designeren drar selv ned og sjekker forholdene.



#18

Polyanna sa for siden:

Det er jo absolutt ikke noe galt å kjøpe klær produsert i lavkostnadsland, så lenge det gjøres under gode forhold! Tvert i mot.


#19

Maverick sa for siden:

Jeg er med! I fjor begynte vi så smått ved å gi Unicef-gaver, altså penger på vegne av de voksne slektningene. Det ble jaggu ikke spesielt godt mottatt, but I don't care, det ble sikkert godt mottatt i Syria.

Fairtrade over hele fjøla i år!


#20

Tallulah sa for siden:

Ikke sant, det er veldig bra!


#21

Katta sa for siden:

Jeg synes det er en fordel at ting er produsert i lavkostland med gode forhold. Det er det jeg vil ha. Jeg vil ikke ha sånne vi-toer-våre-hender-og-lager-alt-i-skandinavia-handel.


#22

Tallulah sa for siden:

:nikker:


#23

Lisa sa for siden:

Flott tråd, ja! Ikke så veldig spennende men til de som "har alt", har jeg gjort følgende de siste par årene. Jeg gir et UNICEF julekort med en liten oppmerksomhet som veldig god kaffe eller sjokolade, - med julehilsen om at i stedet for en gave ønsker jeg å donere tilsvarende beløp til Leger Uten Grenser eller Amnesty. Så spør jeg til hvilke organisasjon jeg skal gi til på deres vegne.

På denne måten har jeg gått fra å hate, virkelig hate julen ene og alene på grunn av det meningsløse gavehysteriet, til å få et litt bedre forhold til akkurat det med gaver.

Ellers er det jo flott at tilbudet med muligheter til å kjøpe etiske gaver utvides. Virkelig flott!


#24

LilleRosin sa for siden:

Ja, akkurat!


#25

Lisa sa for siden:

Og Epleslang selvfølgelig! I fjor kjøpt jeg mange flasker, de er en flott liten oppmerksomhet å gi til folk i stedet for f.eks vinflaske. (og helt nydelig) Jeg er ikke sikker på hvor omfattende utsalget er nå men verdt å sjekke. www.epleslang.com/#!produktene1/cjvw


#26

Java sa for siden:

Ging, ingefærdrikk til eget forbruk, eller som en liten oppmerksomhet. Ging støtter kvinnlige ingefærdyrkere i Elfenbenskysten. www.ging.no


#27

Tallulah sa for siden:

Åh nam, jeg elsker ingefær!


#28

Madicken sa for siden:

Fine tråden! :jupp:

Nå har det seg slik at jeg allerede og temmelig ukritisk, dessverre, har handlet de fleste julegavene ferdig, men det kommer da bursdager og andre dager som skal markeres, så jeg henger i tråden.


#29

Pappalille sa for siden:

Fantastisk! Dette er jeg med på. ☺


#30

IzziCreo sa for siden:

Super tråd, og flott at flere av de har nettbutikk! Jeg er med :)


#31

Bomull sa for siden:

Så fin tråd.

I fjor fikk jeg et kort av min svigerinne der det stod at kortet var et bevis på at et barn i en annen del av verden nå var sikret skolegang eller noe i den duren. Jeg likte det veldig godt.

Vi reiser bort i julen etter planen, skal gi så mange gaver, men skal virkelig rette fokus mot dette av de gavene vi gir.


#32

Ruslebiffen sa for siden:

Flott tråd! Vi har kuttet masse på gavefronten, men dette skal jeg ta med i planleggingen av de få gavene vi kjøper. Supert!




#35

Kreps-77 sa for siden:

Dette henger jeg meg på. Flott initiativ!




#38

Nessie sa for siden:

Dyrebeskyttelsen har også en del gode tiltak.

Vær med på å støtte vårt arbeid for dyrene ved å gi en alternativ julegave i år. Gi et beløp i gave til Dyrebeskyttelsen Norges arbeid for dyr, og du får et hyggelig kort tilbake som du kan gi bort i julepresang til familie eller venner.

Evt kjøpe noe fra nettbutikken der. :nikker:


#39

Tallulah sa for siden:

Dte er supert med alle mulige støttegaver, men i all hovedsak tenker jeg på fysiske produkter. Det er det vi tross alt kjøper mest av, og der man kan gjøre en forskjell. Ved å kjøpe en gave fra en produsent som har gode arbeidsvilkår i produksjonsleddene så sender man et signal om at det er et vi vil ha. Det hjelper lite om vi fortsetter å kjøpe klær, leker og gaver uten tanke på produksjonen, og bare betaler litt til en eller annen organisasjon i tillegg.

Så jeg tror at jeg kun skriver opp lenker til fysiske ting i HI, men lenkene til hjelpeorganisasjoner får selvfølgelig ligge i tråden. Dyrebeskyttelsen er også supert, men det var arbeidsforhold for mennesker jeg tenkte på da jeg lagde tråden, ikke alle mulige flotte organisasjoner man kan støtte.

:)


#40

Tallulah sa for siden:

Åhlens har også en bærekraftig og etisk kolleksjon ser jeg! Med masse fint til hus og hjem.


#41

Susse sa for siden:

Dette likte jeg veldig,veldig godt! Jeg lager det meste av gaver selv, men er helt klart med!




#44

Tallulah sa for siden:

HI oppdatert med engler.


#45

Charlie sa for siden:

Helsekostbutikkene har ofte et godt utvalg i god fairtrade sjokolade, kakao, kaffe m.v. i lekre julepakninger. Ypperlige gaver til en venn eller kollega.

Løser også utfordringen med en liten oppmerksomhet som er festlig nok til en pris som ikke gir noen utfordringer for mottaker "men jeg hadde ikke noe til deg i år".

De har også deilige ting i ull.


#46

Charlie sa for siden:

FORUT - solidaritetsorganisasjon for utvikling - har mange fine artikler i nettbutikken sin. FORUT er IOGT sin bistandsorganisasjon. IOGT er en samfunnsbyggende organisasjon med avholdsstandpunkt.

Nettbutikken har rettferdig handel med fairtrade-sertifiserte varer og direkteimporterte varer fra sør. Se særlig på vesker, leker og pashminaskjerf!

www.forut.no/nettbutikk/


#47

tjolahopp sa for siden:

Unikum pleier å ha julemarked noen dager i desember i Thorvald Meyers gate 7-11. Det vil si at de har åpen butikk tror jeg. Jeg vet ikke om de har det ellers i året. Jeg kjøpte noen fine kjøkkenhåndklær, forkler og glassengler i fjor. Det er nok de samme som er nevnt over her.

www.unikum.no/varer-og-tjenester/handverk-og-design

Og kjempefin tråd! Jeg har rensket skogen for bær i sommer, så mine mottakere må stort sett ta til takke med hjemmelaget syltetøy, men her var det mange fine idéer til de eventuelle andre gavene.


#48

Candy Darling sa for siden:

Denne var fin for de i familien som ikke vil ha noen ting i verden. :blomster: Nå ble det glassengler og etiske tekopper.



#50

nokon sa for siden:

Plan Norge har ei rekke julegaver som er laga i land dei arbeider i, og som støtter opp om deira arbeid. Eg har akkurat bestilt ståltråd-julepynt laga i land sør i Afrika til familiemedlem som "har alt":


#51

mkj sa for siden:

Oppdaga denne for sent. Men uansett - vi har kuttet ned på antall gaver, så jeg føler ikke vi er med på det verste jaget.

Men til neste år skal jeg være mer bevisst på dette.


#52

Njulaif sa for siden:

Oppdaget jo dette ALT for sent (siden jeg ikke har vært her inne på evigheter dessverre), men så utrolig mange fine linker! :hjerter: Elsker etiskmote.no, og har allerede funnet flere kjoler jeg nok er nødt til å bestille tror jeg. :nemlig:

Takk for tips alle sammen. Og for en fin tråd. :hjerter:


#53

Candy Darling sa for siden:

Det var ikke så lett å se englene til Lønn som fortjent på nettsiden deres, men sånn ser de ut - mottaker ble veldig glad (selv om hun snikåpnet før jul).


#54

Benzo sa for siden:

Parfymekjeden Kicks har et eget merke som er fairtrade. Har prøvd håndkrem og lipbalm, veldig fornøyd.


#55

millact sa for siden:

Dytter oppe denne, da den nok er aktuell etterhvert, men ser at flere ikke er oppe og går lenger. Jeg ønsker meg noen gode linker til nettbutikker med lekker sjokolade, kaffe og te.



#57

Nextlife sa for siden:

Det ble en del engler i julegave i fjor fra meg og mine, og det ble veldig godt mottatt.
Så da blir det egler i stor skal herfra i år også.


#58

millact sa for siden:

De så så fine ut, så tror flere skal få det fra meg i år. Jeg skal også kjøpe til og fra kortene fra Kirkens Bymisjon, for det var så fint å få på mine pakker i fjor.


#59

Pebbles sa for siden:

Veldig fint at denne kom opp igjen!

Jeg lurte litt på hvorfor Pickles er på listen - jeg leste på siden deres men fant ikke noe om fair trade e.l.? Er annet garn ikke etisk produsert?

(Ble forøvrig inspirert til å gi bort kvalitetsgarn + oppskift til mor og svigermor som begge kun strikker av billig garn til seg selv.)


#60

Tallulah sa for siden:

Fordi LilleRosin skrev følgende i tråden, og fordi jeg oppdaterte HI etter tips som kom frem i tråden. Jeg ser at de sier de har fokus på etikk og miljø, men uten å spesifisere, så jeg tar dem bort enn så lenge.


#61

Pebbles sa for siden:

Takk for info Tallulah!

(Er det noen som vet om det er noen garnprodusenter man bør la være å kjøpe fra?)


#62

Tallulah sa for siden:

Det man kan, er å sørge for at man kjøper økologisk bomull, i allefall. Bomullsproduksjon er noe av det som sliter aller mest på miljø og på lokalsamfunn. De bruker enorme mengder ugress- og insektsmidler, og i mye kjemikalier i produksjoneprosessen. Det skader jo heller ikke å spørre produsentene man kjøper fra direkte, om hva de gjør for miljø og for at produksjonsvilkårene er rettferdige.


#63

Canisa sa for siden:

Slår et slag for lofotenwool. Ull fra lykkelige villsauer i Lofoten. Der ulla farges på gammelmåten. Du får den bla hos min gode venninne på Rundt og Rundt redesign i Kabelvåg. Hun sender. ;)


#64

Polyanna sa for siden:

Tallulah: her om dagen så jeg at du likte en side på FB, som hadde noen helt nydelige sjal, fairtrade. Jeg finner dem ikke igjen, husker du hvem det kan ha vært?


#65

Tallulah sa for siden:

Øøøh, nei? Kan det være etisk mote? Nettbutikk, samt fysisk butikk på Bjølsen.


#66

Polyanna sa for siden:

Jepp! Fant det!

:skriver ønskeliste:


#67

mkj sa for siden:

Kan du dele?


#68

Tallulah sa for siden:

Etiskmote.no. Den ligger helt øverst i HI.


#69

LilleRosin sa for siden:

Finner ikke så mye jeg heller - mener det sto mer tydelig før. Så mulig de har gått bort fra en "ren" etisk profil :vetikke:

Om man klikker inn på de enkelte garntypene, så kommer det opp mer informasjon.


#70

Maverick sa for siden:

Fine trådgjensynet!


#71

Candy Darling sa for siden:

Fineste tråden, jeg har to som hadde vært umulig å finne på noe fornuftig til uten denne. :hjerter:

Også må jeg innrømme at jeg er klart mer ukritisk og leser meg mindre opp når jeg bestiller noe som er anbefalt her. :flau: Stoler på dere, altså!


#72

Billa sa for siden:

For en fantastisk side og flott konsept! Men, jeg fant ikke noe oversikt over produktene hennes på hjemmesiden?



#74

Eia sa for siden:

Der fant jeg den! Nå har jeg abonnert på den også, så jeg finner den lettere i desember når panikken inntrer. :selvinnsikt:


#75

Novla sa for siden:

Ikke direkte relatert til temaet etisk produksjon, men jeg tenkte det kanskje kan være aktuelt her likevel: www.soupforsyria.com/book.php

En kokebok med oppskrifter fra flinke folk som blant annet Yotam Ottolenghi, Mark Bittman og Claudia Roden, der alle inntekter går til matforsyninger til syriske flyktninger via FNs Høykommisær for flyktninger. En fin og nyttig gave, som samtidig støtter et godt formål er virkelig vinn-vinn i min bok. :)

Jeg har bestilt via The Guardian Bookshop, noe som var veldig praktisk, siden jeg slapp å registrere meg da jeg betalte med PayPal. (Boken kan også bestilles hos Amazon, om man foretrekker det, men der var portoen noe dyrere).


#76

Tallulah sa for siden:

Det syns jeg er innafor, Novla! Så lenge det er fysiske produkter som enten er produsert etisk, eller går til et godt formål syns jeg det er ok. Jeg fikk lyst på den selv.


#77

My sa for siden:

Til folk som bare skal ha en liten gave har jeg av og til gitt en kaffepose fra Wild-Tracks i Tanzania. Kaffen er økologisk, kjøpt direkte fra bonden i Tanzania, og kommer i en fin tøypose med tradisjonelt mønster, tøyet er også kjøpt av lokale selgere (kaffen er vakumpakket på innsiden da). Kaffen er veldig god, og man kan velge brenningsgrad og malingsgrad. Jeg har brukt å kjøpe av noen bekjente som fikk tilsendt større kvanta (pga forbindelser til de som driver med dette), men har også sett at de selger det i butikk enkelte steder her i byen, også kan man bestille direkte fra nettbutikken deres (bestillingsskjema litt lenger ned på siden).


#78

Cuyahoga sa for siden:

Du husker ikke hvilke butikker du har sett dem i? :blafre:


#79

My sa for siden:

Blant annet den som heter "Etikken", som ei tid var nedi Kjøpmannsgata i ei brygge. Den har flytta på seg nå, men husker ikke helt hvor ... Fjordgata et sted?


#80

Blå sa for siden:

Takk for tips Novla. Julepresang til svigerforeldrene i boks. :lykkelig:


#81

Nenne sa for siden:

Litt på sida kanskje, men Unicef tilbyr julekort i år der man kan ha eget bilde og egen tekst også så vidt jeg husker. Det blir definitivt julekortbestilling derfra i år i stedet for en av de vanlige fotoleverandørene.


#82

millact sa for siden:

Jeg bestilte til og fra lapper fra Kirkens Bymisjon i går. Synes de er fine. De gjør så mye bra.


#83

millact sa for siden:

Dytter opp denne, jeg. Kanskje det er kommet til nye nettbutikker det siste året?


#84

Strå sa for siden:

Takk for dyttet millact.

I år planlegger jeg skolegang, opplevelser og hjemmelagde ting. Dessverre får ingen selvtørkede urter i år, jeg glemte å høste dem inn. Men saft, syltetøy og marmelader kan det fortsatt blir, jeg har mengder av ferdigrenset bær i fryser'n.

Jeg bruker selvsagt økologisk sukker, men jeg lurer på om det går an å få tak i Fairtradesukker i Oslo-Ski-aksen? Er det bare jeg som er dårlig på søk?


#85

Tallulah sa for siden:

Dansukker har noen fairtrade-sukker, men tror det bare er grovkornet rørsukker og mørk muscovado.


#86

Strå sa for siden:

Herrejemini, jeg trenger et slag i hodet. Nærgrønnsaksbutikken min har Fairtradesukker av flere typer, ikke bare diverse brunt. Takk Tally, for å sette meg på plass.


#87

Tallulah sa for siden:

Ikke meningen å sette deg på plass, det var bare et tips. :humre: Men så bra at næbutikken din har godt utvalg! Meny pleer også å ha noe.


#88

Michelle sa for siden:

For en kjempefin tråd:)


#89

millact sa for siden:

Er det noen nettbutikker (evt fysiske butikker) som selger fairtrade sjokolade, kaffe og te?


#90

My sa for siden:

Butikken "Etikken" i Trondheim har også nettbutikk. De selger både kaffe, te og sjokolade.

shop.etikkentrondheim.no/nettbutikk?4



#92

Charlie sa for siden:

Her skal Odd Fellow ha julemarked til inntekt for Redningsselskapet, så da blir det noen julegaver derfra, tenker jeg. Litt kaker og syltetøy og whatnot. Vet ikke om det er innenfor "Rettferdig", men pengene går i hvert fall til et godt formål. :rødme:


#93

Njulaif sa for siden:

I år er det en del julegavemottakere i kategorien "tanter, søskenbarn og andre nære, men likevel litt perifere i gavesammenheng" som får rosa sløyfe-kopp til jul. Vet ikke helt om det går inn under kategorien "rettferdig" gave, men det er i alle fall en gave som støtter opp om et godt formål. :nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.