Har prøvd, med vekslende hell, å krydre kjøttdeig på egenhånd sånn at det skal ligne på tacokrydder på pose. Jeg har ikke kommet helt i mål kan man si, men resultatet har vært greit.
Har noen av dere som lager fra bunnen av forsøkt dere?
Ingrediensene jeg har brukt er
kjøttdeig
svart pepper
rosépepper
paprikapulver
chilipulver
salt
En gang testet jeg med litt meljevning og en gang med en boks hakkede tomater uten at det ble mer riktig.
Tacokrydder er så innmari salt, så jeg vil gjerne saldere det ut av matskapet.
Hah! Jeg har også brukt mye spisskummen når jeg har prøvd å lage min egen tacovariant, men mannen min har påstått at det er østens krydder, og ikke noe man bruker i Mexico.
Det ble ikke typisk tacosmak, men absolutt godt likevel. :)
paprika
chili
oregano
spisskummin
salt
lok og/eller hvitlokspulver (torket, malt)
har også blandet i litt mel eller innimellom maisena for jevningens skyld. Holder seg fint i tett boks så du kan godt lage opp flere porsjoner på en gang.
Jeg lagde taco i dag, surret kjøttdeig i olje med ett hvitløksfedd og to finhakkede sjalottløk. Så krydret jeg på slump med salt, malt koriander, malt paprika, litt knust, tørket chili, masse rosépepper som jeg knuste i morter, omtrent 3 ts med spisskummen. Så lagde jeg en improvisert jevning med maisennamel, litt tomatpuré og vann.
Dette ble godkjent som tacosmak av mannen, barnet syntes det var litt mye pepper, men digg var det.
Dere som ikke har prøvd det må teste ut rosépepper, jeg bruker hele som jeg knuser i morteren. Det gir veldig god smak.
Oregano forbinder jeg med pizza, men det betyr jo ikke at det begrenser seg til pizza. Assosiasjonen skriver seg fra den gangen familien min på 80-tallet brukte salt, pepper, hvitløkssalt, oregano og HP-saus som eneste kryddere... Ikke i taco riktignok, for det var jo ikke oppfunnet.
Man kan godt bruke kjøtt i biter i steden for kvernet. Som krydder tar man vel det man liker og syns passer for anledningen, det gjør i hvert fall jeg. Men når temaet er "Taco fra bånn" hvorfor snakker ingen om å lage tortillaene selv? Det er jo kjempegodt og ganske enkelt.
4 dl finmalt hvetemel
3,5 dl maismel
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
Bland alt sammen.
50 gram delfiafett e.l. smuldres inn i det tørre.
2-4 dl. lunktent vann arbeides litt etter litt inn i deigen som knas til den blir myk og elastisk. Det skal være nok vann til at deigen er fuktig, men ikke klebete. Melet er av og til litt fuktig, derfor det upresise målet på vann.
Dette er nok til 12 tortilla. Tortillaene stekes på begge sider på en litt mer enn middels varm takke (eller på gammeldags svartovn slik vi måtte i nødsfall en gang) . For å holde dem elastiske og fuktige etter steking pakker du dem inn i et fuktig håndkle etter hvert som du steker dem.
Diameter på 15 cm gir små, men tykke tortilla, mens en diameter på 20-25 cm gir tynne tortilla.
Grunnen til at jeg ikke spør om tortillaoppskrift er enkelt og greit at jeg ikke gidder å bruke tid på det nå. Dem kjøper jeg heller. Jeg kunne selvfølgelig laget all mat fra bunnen av, men begrenser meg til noen retter. Likevel er det artig å teste ut å lage tortillaer selv, men det må bli en gang jeg har tilgang på takke.
Har akkurat laget tacosaus fra bånn og den ble kjempegod:
500 g karbonade
1/2 hakket rød chili
hakket koriander
et hakket fedd hvitløk
alt stekt sammen og deretter blandet med
en boks Polpa (moset tomat)
spisskummen
MexMix fra Krydderhuset (krydderblanding kjøpt hos vår tyrkiske grønnsakshandler)
bittelitt salt
La det koke på lav varme en god stund, så sausen blir tykk og fin.
Takk for tortillaoppskrift, SiwH. Skal absolutt prøves.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.