Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

"Dette bør voksne ikke gjøre på Facebook"


#2

rajraj sa for siden:

Jeg har vært på Facebook siden disse jentene var 6-7 år gamle og flere år før jeg selv var 29, som i følge artikkelen er den magiske alderen. At ungdom er flau over foreldres oppførsel er jo ikke noe nytt, dette er bare et annet fora å være flau i. At fjortiser er toneangivende for hvordan man skal bruke Facebook er et premiss jeg ikke går med på. Ikke fungerer det sånn i praksis, heller. Bare i media. :nemlig:


#3

gajamor sa for siden:

Jeg syns det er helt greit å gjøre ungdommer flaue, slik at de tenker over hva de sier og hva slags bilder de sprer i sosiale medier.


#4

Nextlife sa for siden:

Jeg forholder meg til mine barns ønsker om hvordan de vil at jeg skal agere/ikke agere på deres profiler på sosiale medier, og jeg forventer at de gjør det samme på min.
Jeg har stor respekt for at de har litt andre sosiale koder de føler enn det jeg, gamlemor har, slik at jeg er veldig klar over hva som er innafor å gjør (hvilke kommentarer som er grei, hvem man venneforespør av deres nettverk osv).
Det jeg ikke bryr meg om er hva de mener om hva jeg gjør på min egen profil, der forlanger jeg samme respekt fra de som det jeg viser dem.


#5

Einhyrningur sa for siden:

Når gammeltanta mi kommenterer bilder jeg er tagget i så føler jeg meg som disse ungdommene. Det er pinlig når min tante kommenterer på fremmede folk (for henne) bilder. Derfor gjør jeg heller ikke slikt mot barna mine.

Jeg tar hensyn til hva jeg skriver, jeg vil ikke gjøre barna mine ille til mote.

Nå velger jeg jo dette selv, de har aldri kommet med noen regler. Jeg tror uansett at hyggelig spørsmål hadde fungert bedre en regler.


#6

Skilpadda sa for siden:

I alle fall synes jeg det er veldig rimelig å fortelle folk at de bør være forsiktige med å kommentere på bilder som barnas venner poster, og å sende venneforespørsler til barnas venner. (Og så bør man selvsagt la være å poste ting om egne barn dersom de ber om at man lar være.) Men jeg vil ikke føle meg forpliktet til å ikke poste mine egne ting på min egen side bare fordi sønnen min eventuelt skulle synes det var pinlig at jeg postet selfies eller teite vitser. :hehehe: Det fikk han heller bare leve med.


#7

Skilpadda sa for siden:

Jeg fikk forresten nylig en smak av den motsatte greia, da jeg for første gang fikk en venneforespørsel fra en av Podens venner. Jeg aksepterte den, for han er en hyggelig gutt, og jeg hadde ikke lyst til å avvise ham, men jeg vurderer å for første gang begynne å lage meg grupper av venner så jeg kan sile hvem som får se hva.


#8

Apple sa for siden:

Enig i denne. Nå har ikke jeg barn på Face, men når den tid kommer vil jeg ikke sende venneforespørsler til vennene deres.


#9

Teofelia sa for siden:

Det Skilpadda sa.

Ellers har jeg vært på Facebook lenger enn noen av vennene til ungene mine, så selvsagt verken kan eller trenger de å diktere hva jeg poster på min egen vegg.


#10

Hondacrv sa for siden:

Eg syns for så godt reglane er greie. Men ungdommen legg jo nesten ikkje ut ting på fb lenger (i alle fall ikkje dei eg er vener med) så eg forstår ikkje heilt kva dei stresser med.

Eller kanskje dei har blokkert meg? :knegg:

Men altså, her om dagen sende faren til ei jente i klassen min (vgs) venneforespørsel til meg. Då kjenner eg det røyner litt på.


#11

Fløyel sa for siden:

Jeg har aldri sendt venneforespørsler til mine barns venner, men jeg har veldig mange av dem på vennelisten min som bekjente, etter forespørsel fra dem. Jeg gratulerer dem med dagen og andre begivenheter. Jeg behandler dem som de behandler meg, med en viss avstand og respekt for grenser. Jeg blir ofte litt overrasket over hvordan enkelte uttaler seg i media, for jeg kjenner meg ofte ikke igjen i situasjoner. Frøknas venninner gir meg alltid en klem når jeg møter dem og vi snakker om dagligdagse ting - vi har selvfølgelig en viss distanse, men ikke den milevise distansen som ofte fremstilles som i media. De er mine barns venner, ikke mine, men jeg bryr meg om dem og jeg behandler dem deretter.


#12

Niobe sa for siden:

Det har jeg vært nødt til å gjøre for lenge siden. Særlig på grunn av venners barn, jeg har ikke lyst til å avslå venneforespørsler fra dem. Og familie jeg ikke vil slippe til på alt mulig.


#13

Teofelia sa for siden:

Jeg leste nylig at Facebook er sosiale medier-versjonen av kamferdrops, så hvorfor ungdommen skulle bry seg om hva foreldrene poster der, er jo en gåte. :knegg:


#14

Nextlife sa for siden:

Jeg har voksne barn/nesten-voksen, så problemstillingen blir kanskje litt annerledes da, men jeg har har praktisert å ikke sende venneforespørsler til deres venner, men stort sett akseptert de som forspør meg.
Jeg og 18-åringer har faktisk endel av samme nettverk i en annen forbindelse, så der har jeg og hun en veldig god dialog om hvordan vi håndterer dette. :)


#15

Kreps-77 sa for siden:

Jeg sender ikke venneforespørsel til venner av mine barn, men godtar stort sett dersom de sender til meg. Derav har jeg mange tenåringer på vennelista mi.
Jeg tenker over hva jeg skriver åpent på bilder og statusen mine jenter legger ut, for jeg kan forstå at noe kan kjennes kleint for dem. Men det kan hende de får den kommentaren i ei melding.

På min side legger jeg ut det jeg selv måtte ønske, og ungene kan selvfølgelig få synes det er pinlig. Det er opp til dem. :knegg:
Jeg hadde satt pris på om ungdommen hadde gitt meg et hint dersom de mente jeg gikk over streken med tanke på kommentarer og "innblanding." Ikke sikkert jeg hadde tatt alt til etterretning, men kan hende jeg hadde moderert meg og helt sikkert respektert meningene deres.


#16

Fløyel sa for siden:

Ungene her bruker Facebook som informasjonskanal for fritidsaktiviteter og skole, og på de lukkede gruppene er alle foreldre og unger samlet - tonen der er ledig, men formell, ikke noe - no schitt Scherlock, åssen d lizzm og shitt påmfritt azz.


#17

Carrera sa for siden:

At barna skal sette regler for hvordan jeg oppfører meg på fb, det kan de bare glemme. Men ok, noen kjøreregler har vi, selv om de ikke er snakket om. Jeg sender ikke forespørsler til deres venne, men godtar gjerne om venner spør meg. Jeg kommenterer aldri bilder/innlegg hvor barna er tagget, men jeg kan trykke liker. Bilder/innlegg de legger ut, de kommenterer jeg om jeg har lyst til det. Jeg tagger aldri dem på bilder/kommentarer jeg legger ut, med mindre de sier de vil jeg skal gjøre det.

Og til slutt...jenta i artikkelen nektet fb-vennskap med sin far, og har blokkert han. Det hadde ikke blitt godtatt her i huset.


#18

m^2 sa for siden:

:knegg: sant?! "Jeg har vært på internett siden før det het internett :knirk:" :nemlig:


#19

Taien sa for siden:

I og med at jeg ikke har barn på fb på maaaange år enda (innen de er gamle nok, er det het sikkert noe annet), så er det ikke helt lett å sette seg inn i.
Men: Hadde mine barn blokkert meg, hadde det blitt månelyst tror jeg. Jeg hadde ikke sendt forespørsel til vennene deres, men hadde ikke nektet om de sendte til meg.
Jeg er venner med datter til min venninne og hennes tidligere to stedøttre på fb, men det er ikke ofte jeg kommenterer noe el.l. (og disse er voksne 22, 23, 24 år).


#20

Albertine sa for siden:

Jeg lurer i skyggene av mine barns Facebookprofiler, så å påstå at jeg påvirker dem på noe vis er skivebom.


#21

Kreps-77 sa for siden:

Ikke her heller.


#22

Gaia sa for siden:

Jaja, jeg skriver det på kontoen for ungdommens overmot. :knirk:

Mine barn får ikke diktere hva jeg gjør eller ikke gjør på nett, men de kan selvfølgelig komme med synspunkter. De kommer garantert til å synes at jeg er en gammel fosil. Det er helt greit. Jeg vil heller være det enn "kul", gitt.


#23

Darth sa for siden:

Jeg syns det er greit å ta litt hensyn til ungene sine. Jeg respekterer dem og deres meninger, og de gjør det samme tilbake. Jeg holder meg i bakgrunnen av deres facebook-liv. Jeg vet jo selv hvor kjedelig det er med enkelte venner som ikke skjønner sosiale koder og driver og prater i vei på bilder som andre har lagt ut, og der jeg bare er tagget. "Åh, som du ligner på bestefar her." Jaja...


#24

Teofelia sa for siden:

Jeg syns absolutt ungene kan forvente ok oppførsel fra foreldrene på deres eller vennenes vegg. Hva jeg gjør på egen vegg, får de derimot ikke diktere.


#25

Pebbles sa for siden:

Jeg følger allerede de fleste "reglene" som skisserer - med et hederlig unntak for lengden på innleggene mine. :knegg:

Det meste handler om ordinære hensyn og høflighet. Men nei, det er ikke tenåringer som skal definere hvordan man skal bruke FB. Det er bare det at de har hatt et lite forsprang på mange voksne og har hatt litt mer sosiale antenner på nett - nå har det imidlertid jevnet seg ut, synes jeg.


#26

Skilpadda sa for siden:

Hvorvidt tenåringene har et forsprang på de voksne eller ikke varierer da i høyeste grad. Jeg har desidert mye mer netterfaring enn alle tenåringer. :knegg:


#27

-ea- sa for siden:

Jeg tror i grunnen ikke de som blir tenåringer nå og heretter har noe forsprang på foreldrene sine. Vi er da ikke fossiler, heller. :humre:


#28

Niobe sa for siden:

De to der gikk i barnehagen da jeg registrerte meg på Facebook. Jeg tror de færreste under 15 har noe forsprang å snakke om. Jeg hadde derimot et formidabelt forsprang på mine foreldre, selv om mamma har brukt IT i jobben i alle år.


#29

Gaia sa for siden:

Jeg vil nå påstå at jeg har minst like mye nettvett som de aller fleste tenåringene jeg kjenner. Og selvfølgelig skal jeg ikke gå inn for å gjøre barna mine flau. Det skulle da bare mangle. Jeg tror likevel det ikke er til å unngå. I en periode blir de jo flaue bare man går ved siden av dem, og ikke ti meter bak eller foran.


#30

Filifjonka sa for siden:

Ja, når de er nitten og mener at de har vært lenger på nett og Facebook enn alle i foreldregenerasjonen så må en få lov å knegge litt. Jeg er i deres foreldregenerasjon, og har vært på nett sånn ca siden de var i småbarnsgruppa i barnehagen.

Ellers er jeg helt for å ta hensyn og ikke sende venneforespørsler til tenåringenes venner osv. Jeg er venn med endel venner, men da er det alltid de som har spurt meg og ikke motsatt.

Hva en gjør på sin egen vegg må en bestemme selv, syns jeg. At det for eksempel trekkes fram som pinlig å legge ut bilde av seg og venninnene på fjelltur, hadde jeg neppe giddet å ta hensyn til om jeg var moren deres.

Å ikke legge ut partybilder med flasker og halloi, eller selfies med kløft og duckface og sånn ville jeg aldri gjort uansett, og jeg har full forståelse for at det må være skikkelig pinlig for tenåringer.


#31

Pøblis sa for siden:

Min 12-åring hadde undervisning om nettvett på skolen, og hadde fått beskjed om at hun var bedre på nett enn foreldrene sine. "jeg tenkte bare at hun ikke kjenter deg, jeg, Mamma!" sa pøbelprinsessen til meg da hun kom hjem. :knegg:

Min 12-åring overholder aldersgrensen på FB helt uten spørsmål, så hun er ikke der ennå. Vi er på instagram begge to, og jeg liker bildene hennes, og har sagt ja til de av vennene hennes som har villet være venner med meg der. men jeg kommenterer ikke vilt og uhemmet og viser vanlig, nettvett når jeg poster bilder.

Og den dagen hun mener å skulle diktere hva jeg poster på mine profiler i SoME, må vi nok ta en prat om at voksne også er mennesker. :knegg:


#32

-ea- sa for siden:

Jeg har to av tolvåringens venninner på instagram, og de liker hvert eneste bilde jeg legger ut. Profilen deres er selvsagt "privat" og lukket, så jeg har ikke giddet å følge dem tilbake.
Men jeg følger alle tolvåringens profiler da. Tror jeg. :humre:


#33

Nip sa for siden:

Jeg synes man burde ha gjensidig respekt for hverandre... om minsten gir utrykk for at jeg ikke burde bli venner med hans venner osv så vil jeg nok ta hensyn til det - det er tross alt hans venner.... men å ikke skulle legge ut vanlige bilder (også selfie) så tror jeg ikke han ville fått bestemme det.


#34

Candy Darling sa for siden:

Det blir omtrent som at 16-åringer mener at 40-åringer ikke skal gå med jeans eller skjørt over knehøyde, tenker jeg. :humre:


#35

Skilpadda sa for siden:

... eller farge håret. :crossover:



#37

-ea- sa for siden:

Når du har kjøpt deg ny, fancy kjole og oppdager at mor di har kjøpt likedan. #denfølelsen

:knegg:


#38

Maverick sa for siden:

Kaller dere meg 16-åring? :what:


#39

Zulu sa for siden:

Nja. Hvis jeg forsto Zoe rett, snakket hun ikke om praktisk erfaring, men om sosial erfaring. Og før dere kommer løpende med IRC og sånt, da i form av å navigere i en ungdoms- og oppvekstkultur på nett. Ungdommen har hatt en forholdsmessig større del av sosialiseringsprosessen sin i digitale sammenhenger, og dermed gjort seg en del erfaringer som de som kun har levd voksenlivet sitt på nett har.


#40

Candy Darling sa for siden:

Men det betyr ikke at de vet noe mer om hvordan førtiåringer skal ha sosiale interaksjoner på nett.


#41

Skilpadda sa for siden:

Ja, det er forskjell på hvordan tenåringer omgås på nett og hvordan vi omgås på nett - og forskjell på hvordan vi brukte nettet tidlig på 90-tallet og hvordan unge mennesker i dag gjør det. :nikker: Det er mulig jeg misforstod setningen om manglende sosiale antenner, men jeg trodde det var snakk om klønete oppførsel man ofte ser hos mindre nettvante, ikke at det spesifikt dreide seg om antenner for hvordan tenåringer omgås. Og jeg er absolutt klar over at jeg ikke kjenner formene og reglene for tenåringsomgang - men jeg mener å ha nok sosiale antenner til å ikke dumme meg ut så veldig likevel. Blant annet, som f.eks. Darth sier, ved å holde meg litt på avstand og ikke hive meg inn i kommentering og skravling med folk jeg egentlig ikke kjenner.


#42

Zulu sa for siden:

Nei, det gjør det definitivt ikke. :knegg: Det var bare den "jeg har vært på internett siden før du ble født"-innfallsvinkelen som ble litt unyansert. Digital dømmekraft er noe annet i dag enn for bare ti år siden, så historikken er på et vis ikke like relevant i denne sammenhengen.


#43

Zulu sa for siden:

Det er nettopp skillet mellom nettkultur og ungdomskultur jeg mener blir kunstig i denne sammenhengen. Altså, forståelse for hvordan man opptrer på nett som ungdom, har man ikke nødvendigvis selv om man har lang netterfaring.

Ironisk nok jobber jeg oftere med å avkrefte myten om de digitalt innfødte enn å forsterke den, men akkurat her har vi en del kunnskap om at det er noen ryggmargsreflekser hos ungdom som gruppe, som ikke er like utbredt i foreldregenerasjonen. Dog er nok det i større grad gjeldende for dagens grunnskoleelever enn for 19-åringer. Noe av årsaken finner vi nok i et større fokus på digital dømmekraft tidlig i grunnskolen.


#44

Niobe sa for siden:

Men på Facebook, som var tilfelle i artikkelen, så synes jeg faktisk ikke den typiske ungdomsnettkulturen er så fremtredende. I større grad på Instagram, og vel enda mer på Snap.


#45

Zulu sa for siden:

Det er bare det at vi ikke ser den. :knegg:

#46

Skilpadda sa for siden:

Jeg syntes mest bare det ble litt misvisende å si spesifikt om Facebook at tenåringene har et "forsprang" der.

Og Zulu, jeg er ikke uenig i det du sier, men du snakker større og mer generelt enn det jeg gjorde. Ganske mange av de ryggmargsrefleksene du snakker om mener jeg bestemt at jeg (og mange andre her) har i godt monn, selv om de generelt sett nok er mindre utbredt i foreldregenerasjonen, som du sier.


#47

Niobe sa for siden:

Det tviler jeg faktisk på. Vi ser den jo på andre SoMe.


#48

Zulu sa for siden:

Tviler du på at ungdommen bruker Facebook på en slik måte at mye av kommunikasjonen går under radaren til foreldrene? Det gjør ikke jeg. Klart, Facebook er vesentlig mer gjennomsiktig enn mye annet, og mye siver gjennom, men det er definitivt mye vi ikke ser også.


#49

Niobe sa for siden:

Nei, jeg tror mye av kommunikasjonen går under radaren på foreldrene, punktum. Men jeg tror ikke Facebook er det stedet det skjer i størst grad. De fleste ungdommene jeg kjenner, og det er faktisk en del ("occupational hazard"), er langt mer aktive på Instagram og Snapchat.


#50

Zulu sa for siden:

Jeg tror at en del av den intuitive forståelsen for hvordan ungdom bruker sosiale medier, har ikke vi forutsetninger for. Rett og slett fordi mye av sosialiseringsprosesen vår var unnagjort da vi entret dem. F.eks. mekanismer og strategier knyttet til maktstrukturer, posisjonering og hierarkier. Det sies av og til her inne at noen diskusjoner på FP er som i skolegården på ungdomsskolen, men det er ikke helt sånn, altså. :knegg:


#51

Zulu sa for siden:

Ja, det er jeg enig i. :nikker: Men det er altså påfallende hvordan "Pena!", "Dueeeer!"-statusene fra kidza i min FB-krets forsvinner som dugg for solen mellom 8. og 9. trinn et sted. :knegg: Og jeg tror ikke det er fordi de opphører. Ellers er jeg enig i at Facebook generelt preges av en voksenkultur, og det tror jeg er dels fordi der er forholdet mellom voksne og ungdom jevnere fordelt, og dels at voksne bruker FB på en åpnere måte.


#52

Niobe sa for siden:

Ja, artikkelen kunne hatt tittelen "Dette bør ikke voksne gjøre på Instagram" om foreldretettheten/aktiviteten var like stor der.


#53

Snippa sa for siden:

Artikkelen var litt teit, og fjortisene typisk fjortiser. Det er vel ikke akkurat nytt at de mener at de har skjønt det meste bedre enn de voksne? :humre:
Ungene mine kunne skutt en hvit pil etter skjermtid og databruk hvis de ikke godtok meg som venn på FB, og hvis de ikke tok både velmenende råd, hint og forbud om adferd.
Men sånn ellers: det er klart jeg respekterer barna mine også på nett! Jeg kommenterer ikke mye, og poster ikke alt mulig rart verken hos meg eller dem. Like lite som jeg deiser ned i sofaen midt mellom vennene til barna mine på deres rom og forventer å dele hemmeligheter og være kul der... Jeg har dog noen bekjente -naboer etc, som kunne trengt noen råd. Jeg skjønner at fjortiser ikke synes det er kult å få moras rumpe, duckface eller fyllebilder slengt i fleisen hver gang de åpner FB. Jeg synes jo det er kleint, så jeg kan bare tenke meg hva barna deres synes...


#54

Teofelia sa for siden:

Det syns jeg har like mye med sosiale antenner og sunn fornuft å gjøre, som nettvett. Hvis man er en person som syns det er greit å flashe rumpa si, så er det kanskje ikke manglende nettvett som er det største problemet man har.

#55

Susse sa for siden:

Det stemmer i følge 14 åringen og kompisene hans også. Det bruker det knapt lenger i det hele tatt.

Jeg bruker det alt for mye. :o Om jeg skal legge ut noe ungene er tagget på spør jeg om det er greit. Jeg får lov å både like og kommentere, det vesle han legger ut som stort sett er knyttet til idretten hans.


#56

Snippa sa for siden:

Japp, det var i grunn mitt poeng også: selvsagt skal man vise vett på nett, som i alle andre settinger


#57

Gaia sa for siden:

Jeg tror også det er viktig å tenke på at de (vi) som har hengt på Internett omtrent siden "tidenes morgen" har en helt annet digital kompetanse enn de som ikke har gjort det. Jeg har vært på IRC og forum i hele mitt voksne liv, jeg var en tidlig bruker av Facebook og hadde personlig e-post omtrent i det det var mulig å få, og jeg snuser på det meste av SoMe når det dukker opp, og det tror jeg gjelder for mange av de som henger på forum. Jeg skjønner samtidig at dette ikke er gjengs blant mine jevnaldrende. Og jeg ser jo at det finnes eksempler på voksne som forsøker å slenge seg på "peneste <3 <3 <3" og "elsker deg jentamiiiii!"-trenden uten et snev av selvironi. (Mens jeg fniser overbærende i kulissene av dem.) Og det skjønner jeg at ungdommen vil ha for seg selv. Og at de etter hvert skjuler for oss. Noe som bare skulle mangle. Innen den tid håper jeg å ha banket en god porsjon nettvett og en forståelse av at "what goes on the Internet, stays on the Internet" inn i skolten på barna mine.


#58

Filifjonka sa for siden:

Det er klart, men ulempen med sosiale medier kombinert med dårlige antenner og manglende sunn fornuft er jo at man når et mye større publikum - inkludert barnas mer og mindre perifere venner.


#59

Teofelia sa for siden:

Ikke sant. :nemlig:

Hehe. For litt siden var jeg på et seminar der foreleseren spurte hvor mange som fikk sin første epostadresse før år 2000 og hvem som hadde handlet noe på nett før 2005. Herlighet, jeg holdt internettkurs i 1994, og Amazon-kontoen min er fra 1997. Jeg følte meg som en dinosaur. En teknofrik dinosaur, dog. :knegg:


#60

Teofelia sa for siden:

Sant nok.

#61

Tallulah sa for siden:

Ja, det tenkte jeg mens jeg leste gjennom denne tråden også. De aller fleste som har svart har høy digital kompetanse, men vi ser jo bare på FP at det varierer hvor kompetent man er. Og sånn er det nødvendigvis med tenåringer også. Det er ganske mye digital kompetanse mange av de mangler i like høy grad som sine eldre slektninger, som f.eks. delta i tåpelige kjedebrev, klikke på lenker som blir til virus og dele ganske intime ting i sosiale medier.


#62

Zulu sa for siden:

Digital kompetanse er noe helt annet enn digital dømmekraft. Det er ingen som anklager ungdom som gruppe for å ha jevnt over høy grad av digital kompetanse. Ikke foreldregenerasjonen heller, for den del. :knegg: Det er en temmelig sammensatt kompetanse. Dømmekraften, derimot, virker å være mer intuitiv hos ungdommene.


#63

Teofelia sa for siden:

Velvel, dømmekraften til ungdom er vel like god i dag som den var for 20 eller 100 år siden.


#64

Zulu sa for siden:

Den digitale dømmekraften. Trodde det var implisitt nå.


#65

Candy Darling sa for siden:

Jeg ser i hvert fall at den digitale dømmekraften hos den 14 år gamle datteren til en venninne av meg er ... annerledes enn min. :skeptisk:

Heldigvis har hun en konstruktiv og tilstedeværende mor.


#66

Blånn sa for siden:

Mnja... Den digitale dømmekraften er ymse den også... Vi har ikke få saker i løpet av et skoleår hvor elever har vist særdeles dårlig dømmekraft.


#67

Zulu sa for siden:

:knegg: Ja, også har du jo det artige aspektet at selv om ungdommen vet og forstår mye om hvordan de bør te seg på sosiale medier, så er det ikke like selvsagt at de gjør det. At de fremstår som fjollete og i et, eh, umodent lys for oss, er dog ikke noe de betrakter som noe problem, tror jeg. De har jo ikke forutsetninger for å forstå langtidskonsekvensene fullt ut enda - det har ikke forandret seg med teknologien.

#68

Candy Darling sa for siden:

Men 14 år gamle jenter som er bare halvveis påkledt på internettet, er og blir en dårlig idé.


#69

Zulu sa for siden:

Absolutt. Og vi snakker ikke om en skala fra perfekt til god her, snarere god til urovekkende. Også har du differansen mellom teori og praksis igjen.


#70

Zulu sa for siden:

Så sant som det er sagt. :nemlig:


#71

Tallulah sa for siden:

Zulu; jeg tror ikke jeg helt skjønner hva du mener. Er det den digitale dømmekraften du mener er bedre hos ungdom nå enn før, eller at den er bedre hos dagens ungdom enn hos dagens voksne?

Jeg ville trodd at det er den digitale kompetansen som er mer intuitiv, jeg da, ikke dømmekraften.


#72

Zulu sa for siden:

Vel, både ja og ja, litt enkelt sagt. At den digitale dømmekraften er bedre hos ungdom nå enn før, er vel rimelig åpenbart, all den tid ungdom tidligere hadde begrenset erfaring med dette. At den digitale dømmekraften er bedre hos dagens ungdom enn hos dagens voksne, kan man selvsagt ikke fastslå uten videre. Dømmekraft er for det første veldig vanskelig å måle, og vi snakker om store og uavgrensede grupper av befolkningen her. Men det er en del forskning og undersøkelser som tyder på det, bl.a. utført av SINTEF, Senter for IKT i utdanningen og Datatilsynet.

#73

Tallulah sa for siden:

Grunnen til at jeg lurer er at jeg tenker at kompetanse i stor grad kommer med tilgang og bruk. Dømmekraft derimot fordrer tolking og modenhet.

Og som du sier selv; det er vanskelig å måle opp mot tidligere unge all den tisse ikke hadde samme verktøyene til å mestre eller drite seg ut på.


#74

Zulu sa for siden:

Jeg er enig om du bytter ut kompetanse med ferdigheter. Digital dømmekraft er ellers et underområde av digital kompetanse. Klart, mye av den digitale dømmekraften er rett og slett «sunt folkevett» som voksne flest har mer av enn ungdom, som resultat av et større erfaringsgrunnlag. Og på det området har voksne noe å tilføre ungdommen i nettvettveiledningen. Men medie- og verktøyforståelsen kommer ikke gjennom en modningsprosess. Og dette er også en del av den digitale dømmekraften. Denne forståelsen opparbeides gjennom bruk, erfaring, sosialisering bl.a.

#75

Pøblis sa for siden:

Jeg blir alltid sur allered når man begynner å generalisere, jeg. Voksne har ikke nettpeil. Kvinner er lumske og smir renker. Menn kan ikke uttrykke følelser. Vestkantfolk er overflatiske og materialistiske.

Jeg kjenner to voksne som ikke har snøring på hvordan man skal oppføre seg på nett. noen av barna i klassen til pøbelprinsessen spammer ned Instagram med kjedebrev og duckfacebilder av seg selv.


#76

Zulu sa for siden:

Jojo, men forskning på samfunnstendenser på gruppenivå blir jo fort litt generaliserende, da. :knegg: Men det finnes en god del kvalitativt også på dette feltet, altså. I hvert fall om ungdommers digitale dømmekraft. :nikker:

#77

Pebbles sa for siden:

Barna mine skal få velge helt selv om de vil ha mamma og papppa som Facebookvenn.

Ja, enkeltindivider som ikke kjenner seg igjen i den høyst generelle betraktningen finnes det åpenbart haugevis av.


#78

Pøblis sa for siden:

Nå er ikke den artikkelen akkurat forskningsbasert, da. :knegg:


#79

Zulu sa for siden:

Åh, sånn ja. Det er nå jeg må tilstå at jeg ikke engang har lest artikkelen. :flau: Jeg bare diskuterte ungdommers digitale dømmekraft på generelt grunnlag, jeg.


#80

Gaia sa for siden:

Du må huske på "har ikke lest hele tråden, Zulu". :knegg:

Altså, jeg skjønner hva du mener. Men jeg tenker at man kanskje etterhvert vil se at den generasjonen barn som er på barneskolen nå ofte vil ha forelde med en helt annen digital dømmekraft enn hva var tilfellet for de som ikke var ungdom da Internettbruk ble allemannseie. Jeg sier ikke at det vil gjelde for alle, for det tror jeg ikke det gjør. Men jeg tror at mange av f.eks FP-brukerne har vel så godt utviklet digital dømmekraft (og kompetanse) som den gjengse tenåring.

Jeg ser jo hvordan ungdomskulturen utvikler seg, hvordan de kommuniserer, hvordan de har gått fra åpne Instagramprofiler og "venner med alle" på Face, til lukket Insta og Snap. Og de kan skjule seg og vet hva kutymen og sjangeren er. Noe som krever erfaring. Det er jo ikke åpenbart for den som forviller seg inn hit at både :snill: og :) kan være rimelig passivagressive. Men det vet vi som har hengt lenge her. Og de finnes garantert slike nyanser i ungdommens kommunikasjon som vi ikke skjønner, fordi vi ikke har erfart den (men som vi sikkert hadde skjønt, hvis vi hadde fått mer erfaring. Bilder fra "skogogmark" er åpenbart en sjanger som jeg ser at jeg må forske litt i. Den ironiske selfien mestrer jeg allerede. :knegg:


#81

Tallulah sa for siden:

Zulu: enig med deg i at kompetanse inneholder både dømmekraft og ferdigheter. Men jeg er litt uenig i at foreldregenerasjonen (hvertfall de som har barn på vei inn i tenårene, i stedet for ut) generelt er dårligere enn barna sine (generelt) i sosiale medier. Men det er jo to ulike sjangre. Det er litt som å sammenlikne en som sykler til jobb på bysykler og en som raser ut på tour de finance og si at den ene har mindre sykkelkompetanse enn den andre, når bare bruken er forskjellig.

Men det kan nok hende bruken til barna endrer seg raskere enn foreldrenes. Slik at ungdom med dårlig kompetanse/dømmekraft mest sannsynlig vil vokse/erfare det av seg, mens foreldre med samme mangler ikke vil det. :knegg:


#82

Darth sa for siden:

Jeg vil påstå at både jeg og barnas far er langt mer kompetente internettbrukere enn barna våre er. Tross alt, så har vi vært på internett i tjue år. Vi har brukt sosiale medier lenge, og vi hadde epostadresse før år 2000, som ble nevt tidligere tråden. Vi hadde til og med eget .no-domene i god tid før 2000.

Men det at vi er like kompetente som barna våre, og vel så det, betyr jo ikke at vi ikke kan bomme på sosiale koder blant de unge. Det er derfor en grei leveregel å holde seg i bakgrunnen, og hvis man har takket ja til mange venneforespørsler fra barnas venner, da syns jeg man har en moralsk plikt til å tenke over hva man gjør på egen side.


#83

-ea- sa for siden:

Finnes det folk under femti som ikke har hatt epost før 2000? :what:


#84

Gaia sa for siden:

Jeg tenker vel egentlig at jeg ikke trenger å ha mine barns venner som venner på FB. Eller følge dem på Insta, eller whatever. Men det kan hende jeg endrer mening etter hvert, altså.


#85

Candy Darling sa for siden:

Det tror jeg egentlig ikke, ea. Alle hadde vel det under studiet? Og jeg hadde det gjennom jobben fra 96, da jeg fikk min første jobb?


#86

Neket sa for siden:

Mine har ikke FB enda, men eldste er på Insta, og vil gjerne at jeg både følger henne og kommenterer. Vennene hennes også.

Det hender jeg slenger på en like, men jeg glemmer at Instagram eksisterer hele tiden, så jeg er sjelden der inne. Når hun får Facebook er det uaktuellt at vi ikke er venner, men jeg kan godt la vær å skrive noe til henne. På min egen profil gjør jeg som jeg vil, det får de tåle. :nemlig:


#87

-ea- sa for siden:

Ja, det tenker jeg også. For det er folk under femti stort sett som vi snakker om nå, foreldrene til dagens tenåringer og preteens. Men også foreldrene mine hadde epost før år 2000 (og jeg er femti).


#88

Candy Darling sa for siden:

Ja, mine også. Lenge før. År 2000 er sent, altså, da hadde vel de fleste egen PC også? Det var derfor hele den Y2K-greia kunne hauses sånn opp?


#89

Einhyrningur sa for siden:

All den tid jeg må lære ungene nettverk anser jeg meg selv som mer kompetent. Etter 20 år med prøving og til dels feiling vil jeg tro erfaring trumfer "oppvekst på nett".


#90

Zulu sa for siden:

Tråden hadde jeg lest, det var artikkelen jeg elegant hoppa over. :knegg: Den kan vi i hvert fall enes om. :jupp:

Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.