Jeg kunne tenkt meg flere ideer til julegodt man kan lage som ikke har for mye sukker. Selv lager jeg
konfekt av smeltet mørk sjokolade (85% kakao) med litt kokosfett som jeg heller over hakkede nøtter av ulike slag. Jeg heller sjokoladen over bakepapir som nøttene ligger på og deler det opp i biter når de begynner å stivne
marsipankuler av malte mandler med litt melis av kokossukker trukket i smeltet mørk sjokolade
eplekake av mandelmel (veldig godt!). Bruker vanlig oppskrift på eplekake men bytter ut melet med samme mengde mandelmel og sukkeret med kokossukker (1/4 av mengden sukker som er oppgitt).
Rør smør og tagatesse lyst og luftig
Bland det tørre og ha i.
Del deigen i to og rull til to pølser som trykkes flate på bakepapirkledd stekeplate.
Stekes på 150 grader midt i ovnen 12-15 min.
La de avkjøle nesten helt på stekeplata, skråskjær og legges på rist til de er helt avkjølt.
Oppbevares i kakeboks.
Jeg lager alltid Bountykuler og Snickerskuler. Bountyen er det endel melis i, men Snickersen er ganske ok, egentlig, og det lille av melis kan sikkert byttes ut med sukrin eller annet, har ikke prøvd. Du kan ta i melisen til slutt og dermed søte etter smak, vi er jo forskjellige der.
Ca. 25 kuler:
1 glass peanøttsmør, gjerne grovt
2-3 toppede ss melis
2 ts vaniljesukker eller vaniljeekstrakt (ikke essens)
8 ss agavesirup
Et par gode never grovhakkede, salte peanøtter
4-500 gram valgfri kokesjokolade til overtrekk (må ha såpass mye)
Bland alt god i en bolle. Sett i kjøleskapet i en halvtime til en time, så det blir litt fastere. Lag kuler med hendene, gjerne ha på plasthansker så henger det ikke fast i hendene. Kulene mine er på størrelse med store valnøtter, dette velger man jo helt selv.
Sett kulene på et stort papirkledd brett og sett det i fryseren en times tid. Er de frosne når de trekkes med sjokolade, får du et tykkere lag OG det stivner med en gang. Praktisk.
Smelt sjokoladen over vannbad og legg et par-tre kuler rett oppi sjokoladen. Trill dem litt rundt oppi, så de er helt dekket, så tar du dem opp og lar dem renne litt av, legg dem tilbake på brettet og sett det til avkjøling litt. Oppbevar kulene i kjøleskapet.