Leste en artikkel på forskning.no om hvem som spiser hvilke grønnsaker, og danskene må da være veldig forskjellig fra nordmenn? Er det ikke bare hipstere som spiser kål i Norge? (Jeg trodde at kål var det hotteste man kunne spise etter jeg fant boka: "Mer kål, mindre jål")
Hvem er du?
Definsjonen på kategoriene er:
De motiverte: Denne gruppen spiser mange typer kål og rotfrukter, og tilbereder dem på mange forskjellige måter. Gruppen er opptatt av mat og bruker over én time om dagen på å tilberede middagen. Helse er ikke altavgjørende, men smaken er i fokus. Det er spesielt eldre som tilhører denne kategorien.
Rødbete-gruppen: Spiser ikke mange grove grønnsaker, men mye syltede rødbeter, persillerot og hvitkål. Gruppen er drevet av gamle mattradisjoner som de har med seg fra barndommen. Det er spesielt menn over 70 år, som ofte dyrker grønnsaker selv, som tilhører denne gruppen. De tilbereder ofte maten på samme måte hver gang.
Gulrot-gruppen: Spiser mye gulrøtter, siden det er en veldig vanlig og tilgjengelig grønnsak. De spiser ikke så mange grove grønnsaker, men er drevet av en sunn livsstil. Gruppen er veldig fysisk aktiv. Det er som regel kvinner i alderen 30–50, med kjernefamilie, ofte med høyere utdannelse enn gjennomsnittet. Bruker ikke så lang tid på kjøkkenet.
De umotiverte: Denne gruppen spiser færrest grønnsaker og unngår dem på grunn av smaken. De bruker høyst 15–30 minutter på å tilberede middagen, som ofte består av ferdigretter. Det er som regel unge menn, og mange røyker. De som står uten arbeid, tilhører ofte denne gruppen.
(og nå er jeg på kurs i nabobygningen til forskning.no! Kanskje jeg skal gå bort i luchen i morgen og presentere meg som deres største fan! :hyper: Bør jeg ha med meg en rotgrønnsak? :gruble: )
Jeg er i gulrotgruppen. :knegg: Vi spiser uanstendige mengder gulrot, men utover det passer ikke definisjonen særlig godt på meg. Vi spiser uansett stort sett bare kjedelige, vanlige grønnsaker og husets 4-åringer spiser langt mer enn meg. :sparke: Han er veldig glad i brokkoli, så jeg kunne sikkert svart det også.
Jeg spiser mye grønnsaker. Over halve middagen min er grønnsaker. Det er relativt stor variasjon, og vi spiser mye grove grønnsaker. Men jeg bruker ikke masse tid på å lage middag hver dag.
Siden jeg har ekstrem ising i tennene spiser jeg ikke varm mat og kald salat samtidig. Det gjør så vondt.
Jeg elsker kålrot, og spiser den både rå og tilberedt. Jeg elsker også gulrot, og den er fast innslag i matboksen i tillegg til at vi ofte har det til middag. Bruker 30-60 min på middagen så aner ikke hvor jeg havner hen.
Jeg svarte brokkoli. Jeg er en mix mellom flere grupper tror jeg. Vi spiser veldig mye grønnsaker (mye rotgrønnsaker, brokkoli, blomkål osv) jeg er nok ikke så veldig aktiv (middels, vil jeg tro), har ingen høy utdannelse og kan bruke både lang og kort tid til middagslaging.
Jeg tror jeg må være en krysning mellom kål og brokkoli. :knegg:
Jeg er veldig glad i grønnsaker av de fleste slag og bruker det hver dag, som regel, i ymse varianter, ikke bare fordi det er sunt, men fordi jeg syns det er godt, og at et middagsmåltid ikke er kompmett uten grønnsaler til.
Jeg spiser salat som tilbehør, det er enten salat (grønn salat, mais, agurk, tomat osv.), pasta eller potet. Å kombinere to av de tre er helt utenkelige, men kjæresten min spiser gjerne seibiff, potet og salat til....
Knekkebrød er vel heller ikke en grønnsak? Og så sier han helt til sist i sangen at man får "like fine tenner som en krokodille", men de spiser jo bare kjøtt? :skeptisk:
Kjenner jeg blir mer og mer skeptisk her, i pepperkakebakesangen så bruker han smør og margarin om hverandre. Jeg må vel snart ta meg en kål for å roe nervene.
Din lille stabeist! (Det er da ikke hersketeknikk? Bare det å kalle noen lille venn, eller kjære, lille du eller rødbetespiser - hvis vi skal basere oss på pollen)
Den som spiser gulerøtter, knekkebrød og pepperøtter. Men hvor skal vi putte inn broccolien? Og hvalsjokoladen? På tide å FP-isere denne gamle visa! Rødvin må også inn! Fullt av antioksidanter!
Uten å blande meg i sangdebatten: for en teit klassifisering!
Jeg bruker det meste av grønnsaker, inkludert kål, men bruker sjelden 1 time på matlaging. Syltede rødbeter brukes dog sjelden til annet enn pynt på leverposteien.
Jeg er som Filifjonka og Tallulah midt mellom motivert og gulerot. Vi spiser mye ulike grønnsaker og mye grove grønnsaker, men jeg bruker ytterst sjelden en time på middagslaging med mindre jeg forbereder selskap.
Den som spiser pølsemat og kjøttmat hele dagen,
han blir så doven og så lat og veldig tykk i magen.
han blir så doven og så lat og fornøyet BMI/midjemål/visceralt fett.
Men den som spiser gulerøtter, knekkebrød og peppernøtter,
Men den som spiser gulerøtter, knekkebrød og pepperrøtter/wasabi,
tyttebær og bjørnebær og kålrot og persille
Han blir så passe mett i magen, glad og lystig hele dagen
og så lett i bena at han nesten ikke kan stå stille.
Den som vil ha bare kjøtt og spiser sine venner
han blir så doven og så trøtt og får så stygge tenner.
Men den som spiser gulerøtter, knekkebrød og peppernøtter,
tyttebær og bjørnebær og kålrot og persille
Han blir så snill mot dem han kjenner, og får mange gode venner,
Han blir så snill mot dem han kjenner, og får mange grønne prikker,
og får like fine tenner som en krokodille.
Helt umulig å svare, egentlig. Jeg er ikke veldig glad i grønnsaker, sånn i utgangspunktet, men legge meg i selen for å finne noe jeg faktisk liker, sånn at jeg skal spise i hvert fall litt balansert. Jeg spiser veldig lite rotfrukter, mest salat, egentlig. Og grønnsakssupper av ymse slag. Og tomat. Masse tomat.
Den som spiser pølsemat og kjøttmat hele dagen,
Den som spiser miljøuvennlig kjøtt fra Argentina hele dagen
han blir så doven og så lat og veldig tykk i magen.
han blir så doven og så lat og fornøyet BMI/midjemål/visceralt fett.
Men den som spiser gulerøtter, knekkebrød og peppernøtter,
Men den som spiser gulerøtter, knekkebrød og pepperrøtter/wasabi,
tyttebær og bjørnebær og kålrot og persille
rødvin og portvin og kålrot og persille
Han blir så passe mett i magen, glad og lystig hele dagen
og så lett i bena at han nesten ikke kan stå stille.
Den som vil ha bare kjøtt og spiser sine venner
han blir så doven og så trøtt og får så stygge tenner.
Men den som spiser gulerøtter, knekkebrød og peppernøtter,
tyttebær og bjørnebær og kålrot og persille
Han blir så snill mot dem han kjenner, og får mange gode venner,
Han blir så snill mot dem han kjenner, og får mange grønne prikker,
og får like fine tenner som en krokodille
Jeg er kjempeglad i en hel rekke grønnsaker og bruker gladelig masse tid på å tilberede både dem og annet. Jeg har ikke tid til det hver dag, og jeg har kresne, vrange unger som jeg dytter fulle av gulrot og agurkskiver, men jeg anser meg som et klart medlem av motivert-gruppa.
Vi spiser masse grønnsaker, grønnsaker utgjør faktisk minst halvparten av middagene våre. Vi spiser mye salat, men spiser i grunnen mange ulike grønnsaker. Bruker lite tid på matlaging i hverdagen, er opptatt av sunn mat, lager stort sett alltid mat fra bunnen, trener masse og har høy utdannelse. Vi tilhører kanskje gulrotgruppen, men spiser i grunnen bare moderate mengder av akkurat den grønnsaken.
Jeg synes ingenting passa, jeg tar heller en peppernøtt. :nam:
Vi prøver å spise litt av hvert, og har stort sett følgende i hus: salat i utvalg, også babyspinat, paprika, agurk, tomat, vårløk, squash, rødløk, gul løk, avokado, gulrot, potet, brokkoli, pastinakk, av og til blomkål, og mais og ananas på boks. Pluss sånt som gir smak, chili, hvitløk, ingefær og den slags.
Om noe er jeg vel en sånn motivert gulrot. Vi bruker 20-60 minutter på middagslaging.
Spiser en del grønnsaker, sikkert ikke "grove" ettersom jeg anser salat (ja, blader, tomat, agurk og paprika og sånne ting man har i en salat) som "lett" heller enn "grov" og det er mest sånne ting jeg spiser, men ja, også gulrot da, gulrot er godt! Helst rå.
Jeg bruker så lite tid som jeg klarer på middagen, men ferdigretter er den dog så godt som aldri (men halvfabrikata somregel, jeg koker ikke min egen tomatsaus, jeg bruker glass, f.eks) men røyker ikke, har utannelse, emne n gulrot som er meget aktiv er jeg altså heler ikke
Jeg skjønte nada av den inndelingen, må jeg innrømme. :gruble: Jeg bruker mye tid på kjøkkenet, er høyt utdannet, spiser en god del vegetarmat er og glad i både gulrøtter og andre rotgrønnsaker, inkludert (usyltet) rødbete. I det hele tatt er det veldig få grønnsaker vi ikke bruker, men jeg er nok minst glad i grønne blader, type salat og hipsterkål (ser jeg én grønnkåloppskrift til begynner jeg å grine).
Som frøkna på fem pleier å synge når vi serverer gulrøtter: "Hønseføtter og gulerøtter og halsen av en svane! Den som kysser småpikene, har en fryktelig vane!"
Brokkoli er for øvrig yndlingsgrønnsaken vår, og serveres ofte. Helst småkokt i microovn, den blir faktisk best da, og sammen med mye smør. Såkalt white trash-brokkoli. :snill:
Aner ikke hva jeg er, har en haug med grønnsaker jeg forsøker å holde meg langt unna pga. magen. Men salat er det mye av hos oss, brocolli og gulrøtter likeså. Kål og rotfrukter er litt for heftig for min del, selv om jeg synder mot rotfrukt"forbudet" stadig vekk. Ganske kjedelig egentlig, jeg liker godt det meste av grønnsaker, men må altså stå over en god del.
Er vel en krysning mellom den motiverte og gulrota jeg og. Vi spiser veldig mye forskjellige grønnsaker her i huset. Mye søtpoteter, selleri, poteter, ferske rødbeter, squash, aubergine, sopp, alle løktyper, tomater, agurk, ja det meste. Elsker alle typer kål og lager blant annet CHIPS av rosenkål, det er så godt. Bedre enn grønnkålchips, som jeg også lager endel (men mye sjeldnere etter at jeg begynte med rosenkålchipsen, mmmm).
Bruker endel tid på matlaging, men det er fordi jeg liker det. Elsker å lage mat, elsker å eksperimentere, og elsker å ha middagsselskaper.
Jeg tenker på rotfrukter som grove grønnsaker, men det er kanskje ikke det som er ment her? De fremstår jo grovere enn de mer forfinete vekstene over jorda, sånn som for eksempel asparges og sukkererter?