Jeg synes denne informasjonen og endringen er viktig, derfor legger jeg inn, selv om jeg ikke har noe spørsmål eller diskusjonstema, men kom gjerne med synspunkter. :)
I desember trår et nytt regelverk for merking av mat inn.
Dette er en ganske omfattende endring, spesielt det at det ligger et krav om merking av de 14 vanligste allergenene, der informasjonen skal være tilgjengelig skriftlig for kunde.
De 14 allergenene som alltid skal informeres om er:
• Glutenholdig korn (hvete, rug, bygg, havre, spelt, korasanhvete og lignende) og produkter framstilt av
glutenholdige korn.
• Skalldyr og produkter framstilt av skalldyr.
• Egg og produkter framstilt av egg.
• Fisk og produkter framstilt av fisk.
• Peanøtter og produkter framstilt av peanøtter.
• Soya og produkter framstilt av soya.
• Melk og produkter framstilt av melk (herunder laktose).
• Nøtter (mandel, hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, pekannøtt, paranøtt, pistasienøtt, macadamianøtt/
australianøtt), og produkter framstilt av nøtter.
• Selleri og produkter framstilt av selleri.
• Sennep og produkter framstilt av sennep.
• Sesamfrø og produkter framstilt av sesamfrø.
• Svoveldioksid og sulfitt i konsentrasjoner på mer enn 10 mg/kg eller 10 mg/l, uttrykt som SO2.
• Lupin og produkter framstilt av lupin.
• Bløtdyr og produkter framstilt av bløtdyr.
(Kilde: PDF jeg har linket til nedenfor)
Produsentene er skeptisk til dette, og mener det blir for mye info, for lite plass til gøye ting på emballasje, og at dette innebærer dyrere matvarer pga at emballasjen ikke får lass til info på mange språk, og må lages unikt for hvert land.
Jeg er veldig spent på dette, for emballerte matvarer i butikk tror jeg det er grei skuring, men er mer skeptisk innenfor Horeca.
Å skulle skriftliggjøre disse 14 varene/ingrediensene på for eksempel et tapasbord er et enormt stykke arbeid, og krever at kokken ikke finner det for godt å smake til en rett på impuls.
Jeg synes det er flott. Dette gjør det jo unektelig mye enklere å finne frem til trygge matvararer både for allergikere selv og ikke minst de av oss som ikke har matallergier å ta hensyn til i hverdagen - det blir lettere å servere mat fri for spesifikke allergener ved behov, noe jeg synes er veldig bra ettersom jeg ønsker å kunen ta hensyn til slikt så langt det er mulig.
Jeg er enig i skepsisen din til hvordan dette skal fungere like godt på f.eks et tapasbord og det skal blir spennende å se hvordan de klarer å gjennomføre dette over hele linja; det være seg i butikk, på restaurant etc.
Jeg spiser tilnærmet aldri ute på grunn av allergi, og det vil nok ikke endre seg, men jeg catrer mat til flere tusen pax i løpet av året (inkludert meg selv) og har gått på noen smeller der.
Å få en slik liste tror jeg vil innebære en stor forskjell for meg, så kan jeg oppdage før det er for sent at det er bløtdyr i pastaen, ansjos i pastasausen osv.
Det er flott at denne endringen kommer. For jobben min innebærerer det at vi må endre til et annet programvare siden det vi bruker nå ikke takler infoen som skal på alt sammen vi produserer. Jobber innenfor horeca.
Dette vil jo gjelde kantiner og kafeèr også. Så det meste av hjemmelaget produkter de selger må være merket. Det skal bli spennede å følge med framover om hvor fort forskjellige plasser her i byen har det på plass.
Som kunde gleder jeg meg. Det meste fra dagligvare går allerede greit, men det er ikke lett å spise ute med lille melkeallergiker på slep. Dette fjerner jo servitøren som kilde til feilinformasjon i alle fall.
Jeg holder meg unna kumelkprodukter nå fordi minstemor har melkeallergi (og jeg ammer henne), og det er jammen ikke lett å spise ute all den tid folk ikke tenker over om de har hatt smør med melk i maten. Da vi var på et lekeland for noen uker siden ble vi værende hele dagen (siden det var så dyrt å komme inn :humre: ), og i stedet for å dra hjem til middagstider valgte vi å spise der. Jeg spurte om burgeren var stekt i smør eller olje (olje), og ba dem sjekke hamburgerbrødet for melk siden jeg ikke kunne ha noe med melk i. Og så får jeg servert hamburgeren med et stort stykke mozarellaost oppå, i tillegg til at salaten var dandert så fint med masse deilig fetaost. Så det er jammen ikke bare-bare å skulle bestille seg mat ute når man har allergihensyn å ta.
Jeg har virkelig fått med en vekker når det gjelder slike hensyn, og hvor kjedelig det må være for dem som må leve slik alltid, og gjerne har enda flere matvarer de ikke kan ha.
Jeg er veldig glad for bedre merking. Jeg synes dog merkingen er god på emballert mat. På hvilken måte blir dette endret?
Det er dog et problem på ferie, ikke lett å skjønne gresk, feks. Og veldig mye var merket på gresk.
På Sunwing var de kjempeflinke på buffeter/ restauranter. I København måtte jeg traske rundt på utallige bakerier for å finne noe minsten kunne spise. De visste ikke hva som var i bakevarene eller isen og kunne ikke skjønne problemet. Det var det flere som ga uttrykk for.
Jeg tror ikke vi kommer til å se så stor forskjell fra hvordan det er i dag siden dette regelverket har vært et krav innen EU i flere år, og de store produsentene er veldig EU-tilpasset.
Det jeg tror vi kommer til å merke det på er matvarer fra småskal/lokale produsenter, samt at innholdsdeklarasjonen blir litt mer omfattende, men tydeligere.