Helga og veka har vore i eksprimentet si ånd med uttesting av brødbaking. Målet er å finne ei oppskrift og ei form som gjer at eg kan bake brød til kvardags uten å "tenke meg om". Brøddeiga skal eg kunne hive sammen mens eg lage middag uten å ha vore på butikken først. Eg har baka flate brød, eg har baka for grove brød og eg har baka for fine brød. Nokre har vore for salte og andre for tamme. Dei mest suksessrike, dog for fine og for "smulete" laga eg av 1 kg grovbakst, 0,5 kilo kveitemjøl, litt salt, litt sukker, olje, vatn og gjær. Størrelsen blei perfekt.
Har du ei god brødoppskrift som ikkje innebere 14 ulike typar mjøl og frø som ligge i bløt i tre timar og som ikkje skal heve i 3 døgn?
Det er ikke så mye jobb. Det er jo bare å la frøene ligge i fred. :knegg: Du kan ikke både få et velsmakende saftig brød som holder lenge OG slippe å heve lenge eller ha i frø og grove ting. Hvis du ikke vil ha en oppskrift med frø som tar tid så vil brødet bli tørt og røssete. Du venner deg fort til å ha disse frøene og melsortene i skuffen/skapet. Det går på rutine ganske kjapt.
Her er min faste, nok til ett grytebrød eller to vanlige brød:
50 g havrekli
50 g havregryn
50 g solsikkefrø
50 g linfrø
50 g gresskarfrø
150 g grovt rugmel
150 g grovt hvetemel
6-7 dl vann
Rør sammen til klissete grøt.
Dette skal være i fred i noen timer.
Ha så i
1,5 dl kokende vann
500 g hvetemel
1 ss maldonsalt
1 ss sukker/sirup
halv pose gjær.
Kna sammen i foodprocessor til deigen er fast og litt klissete. La heve.
Smør formene og svupp oppi halve deigen i hver. Glatt til brødene litt så de blir jevne. Stekes på 180 C på nederste rille.
Eller svupp hele deigen oppå et bakepapir, form til et rundt brød. Sett ovnen på 250 C - varmluft og sett inn en jerngryte. Når ovnen er varm og brødet er hevet, hover du brødet i gryta, setter på lokk og lar steke i 30 min. Skru ned til 200 C vanlig og ta av lokket og stek i 20-30 minutter til.
Jeg lager deigen mens jeg lager middag. Baker del to under barne-TV. Steker etter leggetid og har ferskt brød til dagen etter.
Jeg må få anbfeale Sverre Sætres brødbakebok. Den er super, men etter min smak er det mange av brødene som ikke er grove nok, men gode er de. Og de tilfredstiller kanskje i større grad ditt behov for færre kornsorter.
Jeg baker eltefritt. Setter stort sett deigen kvelden før. Nå bruker jeg den store le creuset gryta så brødet er digert. Halver gjerne til mindre gryte.
1 kg mel (gjerne 700 g hvete/resten noe annet)
3 ts salt
8 dl vann
1/2 ts tørrgjær
Solsikkefrø i bunn av gryta og oppå.
Rør alt sammen. Hev 12-24 timer. Dra gjerne litt i deigen et par timer før med en slikkepott (brett den litt) i bakebollen.
Gryte med lokk inn i ovnen på 275 grader. Når den er varm hiv oppi litt solsikkefrø og mel og tøm deigen oppi. Gjerne frø på toppen og. På med lokk 30 min i ovnen, av med lokk og skru ned til 225 i 15 min.
Det du kan gjøre er å lage en stor boks med like mye av hver av kornsortene, så tar du bare ut den totale mengden hver gang i stedet for å blande det sammen hver eneste gang.
Skal prøve Mim sitt brød, det høres genialt ut.
Her er forresten det ENKLESTE brødet jeg har laget noensinne (bortsett fra No knead bread da, men det skal til gjengjeld heve et halvt døgn, men så står man jo ikke og ser på at det heves heller da). Latmannsbrødet!
Dette er min favoritt om dagen, lett å lage (frøblanding kan man jo gjøre klart i bokser fra før av så går det veldig fort) :)
1 liter lunkent vann
1 pakke fersk gjær
650 g speltmel
250 g grovmalt spelt
50 g havregryn
60 g gresskarkjerner (knuses i blenderen)
60 g solsikkekjerner (knuses i blenderen)
50 gram chiafrø
100 g linfrø
1/2 ss salt
Rør ut gjæren i vann, ha i salt og resten av ingrediensene. Bland det hele godt sammen og la det stå til heving under kjøkkenhånkle i ca 30 minutter.
Ha deigen over i to store brødformer - jeg brukte silikonform, ellers må de smøres godt
La det heve under kjøkkenhånkle igjen i ca 40 minutter og sett de inn i forvarmet ovn (225 grader) på nederste rille i 40 minutter. Ta brødene ut av formen sin og legg de "på hodet" og sett de i ovnen på 200 grader i 20 minutter til.
Litt av problemet med den er at den ikke blir varm på samme måten som en jerngryte, og jeg synes man får litt "tam" skorpe. Har ikke brukt den til eltefritt brød, men har bakt loff i den, og den er ikke helt genial til det synes jeg.
Grytene blir en bakerovn, det gir en helt fantastisk skorpe. Det er ikke det samme som i former. Men det blir bedre i form om du setter formene nederst i ovnen, har 250 C varmluft de første ti-femten minuttene og så skrur ned til 225/200 vanlig.
Nei, man får ikke saftige brød som holder seg hvis man ikke har frø. Man får alltids gode brød, men de må spises med en gang. Og nei, det kan da ikke være mye jobb å ha frø klar i skuffen? 50 g av ditt og 50 g av datt? Det går fort! Du kan få ungene til å veie opp. Så gjør det seg selv. Du kan gjøre klar flere poser med det som skal legges i bløt? (del 1 av oppskriften) Man kan blende frø så ungene ikke merker det, det gir samme saftighet, men ingen klumper.
Havregryn må bløtlegges, for ellers gjør de deigen kort og tørr, siden de suger mye væske.
Prinsippene for gode brød er som følger:
-Heve så lenge som mulig gir mest smak og er best for magen, brødet holder lenger.
-Bløt deig gir mulighetene for korn og frø til å svelle og er best for magen og gir saftigere brød.
-Stek med høyere varme og nederst i ovnen, uansett om du steker i form eller gryte. Skikkelig skorpe gir bedre smak.
-Ikke glem salt, ellers smaker ikke brødet godt.
-Du trenger ikke fett i et brød som er laget med bløt deig.
Eg har no forsynt familien med brød i to veker. :stolt: Oppskrifta eg har " i hendene" er no 1,5 kilo mjøl av diverse sorter, en liter vatn, linfrø, havregryn, gjær, en slump olje, salt og litt sukker. Det blir ei veldig klissete deig som eg omtrent spar over i formene.
Jeg mener det er forskjell på todelte kniver og de som er støpt i et stykke og de som er helstål er i hvertfall de jeg har vært mest fornøyd med. Jeg Åpent Bakeri-kniven på 7. året nå og den er strålende.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.