Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Baking av brød

#1

Tussa sa for siden:

Helga og veka har vore i eksprimentet si ånd med uttesting av brødbaking. Målet er å finne ei oppskrift og ei form som gjer at eg kan bake brød til kvardags uten å "tenke meg om". Brøddeiga skal eg kunne hive sammen mens eg lage middag uten å ha vore på butikken først. Eg har baka flate brød, eg har baka for grove brød og eg har baka for fine brød. Nokre har vore for salte og andre for tamme. Dei mest suksessrike, dog for fine og for "smulete" laga eg av 1 kg grovbakst, 0,5 kilo kveitemjøl, litt salt, litt sukker, olje, vatn og gjær. Størrelsen blei perfekt.

Har du ei god brødoppskrift som ikkje innebere 14 ulike typar mjøl og frø som ligge i bløt i tre timar og som ikkje skal heve i 3 døgn?


#2

Harriet Vane sa for siden:

Det er ikke så mye jobb. Det er jo bare å la frøene ligge i fred. :knegg: Du kan ikke både få et velsmakende saftig brød som holder lenge OG slippe å heve lenge eller ha i frø og grove ting. Hvis du ikke vil ha en oppskrift med frø som tar tid så vil brødet bli tørt og røssete. Du venner deg fort til å ha disse frøene og melsortene i skuffen/skapet. Det går på rutine ganske kjapt.

Her er min faste, nok til ett grytebrød eller to vanlige brød:

50 g havrekli
50 g havregryn
50 g solsikkefrø
50 g linfrø
50 g gresskarfrø
150 g grovt rugmel
150 g grovt hvetemel
6-7 dl vann

Rør sammen til klissete grøt.
Dette skal være i fred i noen timer.

Ha så i
1,5 dl kokende vann
500 g hvetemel
1 ss maldonsalt
1 ss sukker/sirup
halv pose gjær.

Kna sammen i foodprocessor til deigen er fast og litt klissete. La heve.

Smør formene og svupp oppi halve deigen i hver. Glatt til brødene litt så de blir jevne. Stekes på 180 C på nederste rille.

Eller svupp hele deigen oppå et bakepapir, form til et rundt brød. Sett ovnen på 250 C - varmluft og sett inn en jerngryte. Når ovnen er varm og brødet er hevet, hover du brødet i gryta, setter på lokk og lar steke i 30 min. Skru ned til 200 C vanlig og ta av lokket og stek i 20-30 minutter til.

Jeg lager deigen mens jeg lager middag. Baker del to under barne-TV. Steker etter leggetid og har ferskt brød til dagen etter.


#3

Harriet Vane sa for siden:

Jeg må få anbfeale Sverre Sætres brødbakebok. Den er super, men etter min smak er det mange av brødene som ikke er grove nok, men gode er de. Og de tilfredstiller kanskje i større grad ditt behov for færre kornsorter.


#4

Tussa sa for siden:

Takk for godt tips om bok!

Den oppskrifta du la ut er sånn som eg får litt hetta av og frykte at det da blir med en gang eller to. :sparke:


#5

Magica sa for siden:

Jeg baker eltefritt. Setter stort sett deigen kvelden før. Nå bruker jeg den store le creuset gryta så brødet er digert. Halver gjerne til mindre gryte.

1 kg mel (gjerne 700 g hvete/resten noe annet)
3 ts salt
8 dl vann
1/2 ts tørrgjær

Solsikkefrø i bunn av gryta og oppå.

Rør alt sammen. Hev 12-24 timer. Dra gjerne litt i deigen et par timer før med en slikkepott (brett den litt) i bakebollen.

Gryte med lokk inn i ovnen på 275 grader. Når den er varm hiv oppi litt solsikkefrø og mel og tøm deigen oppi. Gjerne frø på toppen og. På med lokk 30 min i ovnen, av med lokk og skru ned til 225 i 15 min.

Denne deigen kan eksperimenters mye med!


#6

Tussa sa for siden:

Eg har ikkje Le Creuset i hus... Men sjølve oppskrifta er jo enkel i seg sjølv.

Er det nokre frø eg ikkje skal la ligge i vatn? Ready to go-frø? :knegg:



#8

Hondacrv sa for siden:

Dette er sikkert heilt feil, men eg sverger til bestemors grovbrød fra møllerens og putlar oppi ekstra korn og frø.


#9

mkj sa for siden:

Det du kan gjøre er å lage en stor boks med like mye av hver av kornsortene, så tar du bare ut den totale mengden hver gang i stedet for å blande det sammen hver eneste gang.


#10

Røverdatter sa for siden:

Må man ha frø? :leppe: Sånn at hvis man ikke kan ha i frø så får man aldri til å bake godt brød? :leppe:


#11

Tussa sa for siden:

Det lure i grunn eg også på! Kva med havregryn, er det ok eller "feil"?



#13

Magica sa for siden:

l

Du kan bruke jerngryte, ildfastform etc. Try!



#15

tinkadott sa for siden:

Brødet til magica anbefales. :nikker:
Nå har jeg også fått kjøpt meg slik gryta, magica, så skal teste oppskrifta di!


#16

Dixie Diner sa for siden:

Skal prøve Mim sitt brød, det høres genialt ut.
Her er forresten det ENKLESTE brødet jeg har laget noensinne (bortsett fra No knead bread da, men det skal til gjengjeld heve et halvt døgn, men så står man jo ikke og ser på at det heves heller da). Latmannsbrødet!

www.veganeren.com/2011/09/latmannsbrdet.html


#17

Tussa sa for siden:

Nye brød står og vekse seg store og fine i ovnen. Denne gongen med både kveite, rug og havregryn. Ferskt brød med brunost til kvelds :)

Om eg no skal prøve meg på en god loff som er god å fryse, kva oppskrift prøve eg då?

Helsing ho som første gang i sitt liv kjøpte sånn 4*2 kilo-mjøl i dag. :hyper:


#18

Taien sa for siden:

:sniker: Jeg har slik ildfast form fra Tupperware...går det an å bruke den?


#19

Magica sa for siden:

Har hørt rykter om at det går! Har ikke prøvd selv men har lyst. Skal se om jeg får prøvd.


#20

Nip sa for siden:

Dette er min favoritt om dagen, lett å lage (frøblanding kan man jo gjøre klart i bokser fra før av så går det veldig fort) :)

1 liter lunkent vann
1 pakke fersk gjær
650 g speltmel
250 g grovmalt spelt
50 g havregryn
60 g gresskarkjerner (knuses i blenderen)
60 g solsikkekjerner (knuses i blenderen)
50 gram chiafrø
100 g linfrø
1/2 ss salt

Rør ut gjæren i vann, ha i salt og resten av ingrediensene. Bland det hele godt sammen og la det stå til heving under kjøkkenhånkle i ca 30 minutter.

Ha deigen over i to store brødformer - jeg brukte silikonform, ellers må de smøres godt
La det heve under kjøkkenhånkle igjen i ca 40 minutter og sett de inn i forvarmet ovn (225 grader) på nederste rille i 40 minutter. Ta brødene ut av formen sin og legg de "på hodet" og sett de i ovnen på 200 grader i 20 minutter til.

Avkjøles på rist.
ninabakke.blogspot.no/2014/10/speltbrd-med-fr.html


#21

Dronningen sa for siden:

Hvis man skal få ha brødet i fred. :nemlig:

(unger som :eek: av antydning til frø) ;)


#22

mkj sa for siden:

Litt av problemet med den er at den ikke blir varm på samme måten som en jerngryte, og jeg synes man får litt "tam" skorpe. Har ikke brukt den til eltefritt brød, men har bakt loff i den, og den er ikke helt genial til det synes jeg.


#23

Harriet Vane sa for siden:

Grytene blir en bakerovn, det gir en helt fantastisk skorpe. Det er ikke det samme som i former. Men det blir bedre i form om du setter formene nederst i ovnen, har 250 C varmluft de første ti-femten minuttene og så skrur ned til 225/200 vanlig.

Nei, man får ikke saftige brød som holder seg hvis man ikke har frø. Man får alltids gode brød, men de må spises med en gang. Og nei, det kan da ikke være mye jobb å ha frø klar i skuffen? 50 g av ditt og 50 g av datt? Det går fort! Du kan få ungene til å veie opp. Så gjør det seg selv. Du kan gjøre klar flere poser med det som skal legges i bløt? (del 1 av oppskriften) Man kan blende frø så ungene ikke merker det, det gir samme saftighet, men ingen klumper.

Havregryn må bløtlegges, for ellers gjør de deigen kort og tørr, siden de suger mye væske.

Prinsippene for gode brød er som følger:

-Heve så lenge som mulig gir mest smak og er best for magen, brødet holder lenger.
-Bløt deig gir mulighetene for korn og frø til å svelle og er best for magen og gir saftigere brød.
-Stek med høyere varme og nederst i ovnen, uansett om du steker i form eller gryte. Skikkelig skorpe gir bedre smak.
-Ikke glem salt, ellers smaker ikke brødet godt.
-Du trenger ikke fett i et brød som er laget med bløt deig.


#24

Tussa sa for siden:

Wow! :tilber: Tusen takk!

No lærte eg at havregryn må bløtleggast. Det tenkte nemlig ikkje eg på og derfor vart gårsdagens brød litt tunge.

Dessuten kjøpte eg frø i går, dog etter deiga var satt.


#25

Harriet Vane sa for siden:

Jeg ser at dette går veien. Du må visualisere deg selv som sexy domestic godess, og vips!

- her har vi deg som bløtlegger frø. :rørt:

#26

Tussa sa for siden:

Aaaahhh! :love: Forøvrig føle eg meg litt sexy når eg bake brød og lage mat. Litt rart?


#27

Nip sa for siden:

Jeg knuser frøene så spiser minsten også brød med frø...


#28

Tussa sa for siden:

Eg har no forsynt familien med brød i to veker. :stolt: Oppskrifta eg har " i hendene" er no 1,5 kilo mjøl av diverse sorter, en liter vatn, linfrø, havregryn, gjær, en slump olje, salt og litt sukker. Det blir ei veldig klissete deig som eg omtrent spar over i formene.

Kva er det neste på frølista skal tru?


#29

GinaK sa for siden:

Så flink du er.
Jeg ble fristet igjen og slo til med å lage brød i går kveld. Men det ble et bom og et som hevet seg greit. :realmad: Merkelig.

Men skorpen ble så hard?? Er det fordi jeg ringlet vann over? Jeg gjorde det for liksom å feste havregrynene på toppen av brødet.


#30

Tussa sa for siden:

Mine blir også litt for harde for min smak og eg pensle også med vatn, kanskje det er derfor?

:ropert: Harriet!!


#31

Harriet Vane sa for siden:

Dere må kjøpe dere bedre brødkniver og skjære tynnere skiver. :nemlig:

Jeg pensler ikke med noe som helst og steker nederst i ovnen.

Jeg liker litt sprø skorpe, den blir jo fort myk, men hvis du liker mykere brødskorpe, så kan du skru litt ned på temperaturen.


#32

Tussa sa for siden:

Og kva er den ypperste brødkniven nu til dags? Eg har ein Fiskars men det er kanskje ikkje optimalt...


#33

Geitrams sa for siden:

Dette baker jeg også.


#34

Anuk sa for siden:

Prøvde Harriet sitt brød i går. Skikkelig grovt og saftig og luftig på samme tid. Det blir nok favoritten nå en stund.


#35

vixen sa for siden:

De siste gangene jeg har bakt så har jeg tilsatt en boks cottage cheesear vært i brødene. De har blitt gode og saftige.


#36

Libra sa for siden:

Hvis du ikke er glad i sprø skorpe legger du bare et fuktig kjøkkenklede over brødene når de står til avkjøling.


#37

Harriet Vane sa for siden:

De gode brødknivene kjøpes forresten hos Åpent Bakeri/Blings.

Jeg har en sånn og den ser slik ut: [img]http://johnlewis.scene7.com/is/image/JohnLewis/233308776?$prod_exlrg$[/img]

Ellers ville jeg gått for Globals brødkniv.

Jeg mener det er forskjell på todelte kniver og de som er støpt i et stykke og de som er helstål er i hvertfall de jeg har vært mest fornøyd med. Jeg Åpent Bakeri-kniven på 7. året nå og den er strålende.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.