Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

"Innen 5. november"

#1

Appelsin sa for siden:

Betyr det før midnatt i kveld, eller innen midnatt i morgen?

Jeg innbiller meg at det betød i dag tidligere, men at folk tolker det som i morgen nå til dags?

:fnise: Ganske festlig formulering. Men egentlig haster det jo litt. Kanskje. :gruble:


#2

Niobe sa for siden:

Da vil jeg si fristen er gått ut når klokken bikker 00:00 natt til 5. November.


#3

Teofelia sa for siden:

Innen 5. november er "innen utgangen av 5. november" i mitt hode, men jeg hadde nok formulert meg på en annen måte, siden jeg vet at dette er en tvetydig frist.


#4

Elise sa for siden:

I mitt hode betyr det FØR. :nemlig:

Dette står i ordboka:
"1 innenfor
være i- rekkevidde
2 i løpet av
i- kort tid
før
i- kvelden / søknaden må sendes i- 1. januar
3 som konjunksjon: før, før enn
i- han ble ferdig, var det mørkt"

Og da tenker jeg at innen 5.november er det samme som i eksempelet fra ordboka hvor det står at det betyr før. Selv om det også kan ha betydning "i løpet av", noe som tyder på at det er ok med i morgen.

Så ja. Ikke rart at det er ulik oppfatning, kanskje. :humre:


#5

Myria sa for siden:

Enig.


#6

nokon sa for siden:

Eg tenker klokka 23.59 den 5. november.


#7

GinaK sa for siden:

Ja, ville også tenkt ut den datoen som står.


#8

Neket sa for siden:

Enig. Eller hvis det var en jobbgreie, før sånn i femtiden kanskje. Kommer vel litt an på sammenhengen. Jeg ville ikke trodd det betydde frist i dag.


#9

gajamor sa for siden:

Innen 5. november er før 5. november. Dvs senest 2359 den 4. november. Hvis jeg mener innen utgangen av 5. november, så sier jeg det.


#10

Neket sa for siden:

Hvis jeg sender ut noe med frist, så sier jeg "innen 4pm (CET) 4. November". Eller "by close of business Nov 4th" hvis tidspuktet ikke er så nøye.

Så slipper alle å lure på om det betyr det ene eller det andre. Og så tar jeg høyde for at noen uansett svarer et par dager etter.


#11

Appelsin sa for siden:

:knegg: Dette er jo helt umulig. Og det er ikke bare et tenkt eksempel heller.


#12

Bille sa for siden:

Ja.


#13

Kreps-77 sa for siden:

Jeg mener 23.59 4.nov. er siste frist.


#14

Christa sa for siden:

Enig. :jupp:


#15

Stompa sa for siden:

Jeg mener det betyr før 5. november. Men samtidig er jeg klar over at ikke alle leser det sånn, og derfor bruker jeg aldri det uttrykket. Jeg sier "før 5. november" eller "innen utgangen av 4. november" eller noe enda mer presist i stedet.


#16

Teofelia sa for siden:

Det er da ikke verre enn å skrive "Frist: 4. november", hvis man vil ha leveranse den 4. Det er entydig og greit. Skriver mann "Innen 5. november", så aksepterer man å få ting levert den 5., siden det er en helt vanlig tolkning av begrepet.


#17

Robyn sa for siden:

:jupp:
Mente jeg innen utgangen av 5. nov ville jeg skrevet nettopp det eller senest.


#18

Anda sa for siden:

:knegg: Jeg kan love deg at en slik formulering satt på spissen kan være verd noen millioner og en god del presse.

Lykke ti!


#19

Fintdethei! sa for siden:

Min tolkning kommer an på viktigheten av oppdraget...


#20

Ru sa for siden:

Om jeg hadde vært veldig i tvil, og det ikke var noe som kunne gambles litt med, hadde jeg definitivt levert senest 23:59 den 4.november.

Ellers er min erfaring at det veldig ofte egentlig betyr 5.november.
Jeg kan ikke fordra slike uklare frister, så jeg hadde nok bedt om oppklaring. :nemlig:


#21

Lisa sa for siden:

Jeg har lært meg at på jobbannonser så mener de da før klokken 23.59 den 5. november.


#22

millact sa for siden:

I mitt hode er det før 5. november.


#23

Lisa sa for siden:

Jeg tror det menes innen utløp av datoen som spesifiseres.


#24

-ea- sa for siden:

Dette.


#25

Appelsin sa for siden:

Det dreier seg om å sende inn besvarelse på oppgaver i forbindelse med et kurs. Kurset er obligatorisk og går kun annethvert år, men deltakerlisten er ganske liten og jeg regner med vi får være med om vi ikke sender inn til riktig tid. Men nå sender jeg det inn i kveld for sikkerhets skyld.


#26

-ea- sa for siden:

Be de oppdatere formuleringen på fristen sin da, siden folk tydeligvis ikke lenger forstår norsk. :humre:


#27

Teofelia sa for siden:

Siden ordboken definerer "innen" til å bety både før og i løpet av, er jo begge tolkninger i henhold til korrekt norsk. Det er med andre ord en ubrukelig frist, siden den betyr to ulike ting.


#28

Toffskij sa for siden:

Dette. :nemlig:


#29

Milfrid sa for siden:

Samme her. Når jeg hat papirer som skal inn innen en dato, skal de inn før midnatt den dagen. :nemlig:


#30

Bille sa for siden:

I alle dager, både "før" og "i løpet av"?

Jeg har aldri tenkt på det som noe annet enn "før".


#31

Malama sa for siden:

Vi har på jobb en årlig frist "innen oktober", som er ment å være "innen utgangen av 30. september, men som hvert år blir til "i løpet av oktober da", siden det store flertall ikke tenker på "innen oktober" som "i september" (evt glemmer hele greia, og kommer på det når det sendes ut påminnelse... i midten av oktober, som sier at "joda, i løpet av oktober går greit i år også siden det gjorde det i fjor)


#32

Java sa for siden:

Jeg mener dette har med presisjonsgrad å gjøre.

Jeg ville aldri lest en frist "innen oktober" som noe annet enn "i løpet av oktober". I den sammenhengen mener jeg innen absolutt har betydningen "i løpet av". Det er veldig missvisende å bruke "innen en hel måned" når fristen er 30. sept.

Jeg leser også fristen "innen 5. november" som "i løpet av 5. november". Av samme begrunnelse som over. Når det ikke er spesifisert noe mer enn enn en dato går jeg ut fra at det er den datoen som gjelder. Jeg ser det er mer i grenseland enn når en hel måned oppgis, men fremdeles vil jeg gå ut fra at 5. november er fristen.

Når det derimot er oppgitt et eksakt tidspunkt som "innen 4. november kl 20.00" betyr innen før.

En oppgave kan også ha innleveringsfrist innen uken. Da er det jo helt klart at det betyr i løpet av, og ikke før. Det virker derfor rart for meg at noen mener innen kategorisk betyr før.


#33

Bomull sa for siden:

For meg er innen det samme som før, altså at noe skal se innen det blir 5. november i dette tilfellet, så i mitt hode ville siste frist være kl. 23.59 4. november.


#34

Teofelia sa for siden:

Jeg for min del hadde aldri giddet å respektere en frist som jeg visste av erfaring at ikke ble overholdt av den eller de som satte den heller. Hvis det hvert år viser seg at fristen blir utsatt en måned, så jobber jeg ikke veldig dedikert med å bli ferdig til den egentlige fristen. Til det er det vanligvis alt for mye annet som haster mer. Så dette trenger ikke være grunnet i språktolkninger i det hele tatt, men heller i sedvane.

Ellers er jeg helt enig med Java i det hun sier om presisjonsgrad.


#35

Malama sa for siden:

Dette handler jo bare om t vi får refundert en viss sum mot dokumenterte utgifter til "helsefremmende tiltak" årlig, mot at kravet er levert innen oktober. som vel første gang i fjor ble etterlyst da sånn i starten av oktober at "hey, innen oktober betyr altså i september folkens!" og i år så... vips, var et visst ingen som husket å minne oss på det før i oktober.

Det er jo ikke mye jobb for å bli ferdig, det er "gå og kjøp deg joggesko, finn frem kvitteringa fra treningssenteret eller noe sånn". Det er altså bare snakk om å levere kravet "innen oktober".

Innen oktober er blitt innen utgangen av oktober. Og det synes jeg ikke er urimelig tolkning av begrepet i utgangspunktet heller. (det er jo bare nødvendig at de får det lønnsmedt på lønna senest i desember, så om kravet leveres I OKTOBER får vi det med senest på lønn november, no problem)


#36

Neket sa for siden:

Jeg tenker at hvis man vet at innen 5 november kan leses som både 4. og 5. november så koster det fint lite å skrive frist: 4 november kl 23.59 i stedet, samme hva man selv mener er riktig. :rema 1000:


#37

Java sa for siden:

Man bør faktisk gjøre det hvis fristen er absolutt. Siden det kan tolkes som "i løpet av 5. november" kan man ikke nekte å ta i mot besvarelser etc som kommer i løpet av 5. november.


#38

Agent Scully sa for siden:

Jeg ville tolket i min favør ...


#39

Appelsin sa for siden:

:love:

I hvert fall fikk vi levere i dag også. Spørsmålet er om han er grei, eller hva det var han mente i utgangspunktet. Men dette blir jo en framtidig tråd å linke til når man skal stille seg de store spørsmålene i livet neste gang.


#40

Maverick sa for siden:

Jepp. Er det min deadline, betyr det 23:59 den femte november. Er det noen andres deadline til meg, betyr det 23:59 den fjerde november.


#41

Anda sa for siden:

Jeg ville vært veldig forsiktig med å vurdere hva som var i "min favør". Det er fryktelig kjedelig å havne i en situasjon der det ikke hjelper en dritt å faktisk ha rett, men ikke være i posisjon til å få håndhevet den retten.

Så dermed ville jeg nok ha fulgt Mavs prinsipp.


#42

Maverick sa for siden:

Øh, jeg er redd for at mitt ikke spesielt hyggelige prinsipp er nettopp det - jeg gir meg selv et døgn lenger enn andre. :sparke:

I praksis gir jeg jo alle hur mycket slack som helst, da. What goes around, comes around. Håper jeg.


#43

Einhyrningur sa for siden:

Jeg og.


#44

Anda sa for siden:

Misforstod jeg?

Jeg tenkte at du var "grei", så når du (men dette er jo et tenkt eksempel :knegg:) setter en så uklar frist, så gir du de som skal levere til deg slack nok til at de kan tolket det som ut datoen 5.11. Og motsatt; dersom du skal levere noe, så tolker du fristen strengt/kort.

Poenget mitt var at man må tenkte igjennom risikoen ved å tolket frister. Om søknad for å kunne få penger/rettigheter eller annet er absolutt, så hjelper det i praksis lite om man tolket det i videst forstand, dersom den man skulle sende til er lite fleksibel og mente den korte fristen.

Parolen er selvsagt "Ja til presishet!"


#45

Maverick sa for siden:

Ja, jeg mente motsatt. :sparke:

Men er det essensielt med en presis frist gir man jo en presis frist. "Innen en eller annen dato" går ikke, "innen kl. 12:00 05.11.14" er tingen.

Evt, "helst i går!", som jeg har inntrykk av er det vanligste.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.