Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Studiespesialisering uten fremmedspråk på ungdomsskolen

#1

Sissel sa for siden:

Jeg har tidligere hørt at man ikke kommer inn på Studiespesialisering på vgs. uten å ha et fremmedspråk på ungdomsskolen, men utifra det jeg nå har lest, så er ikke det helt riktig. Stemmer ikke det? At man kan ha fremmedspråk i 3 år på vgs, istedenfor 2 år.

Stompa eller andre?


#2

Chanett sa for siden:

Det varierer fra skole til skole.


#3

Sissel sa for siden:

Akkurat, da må det evnt. sjekkes opp.


#4

trøtt sa for siden:

Her kan man ha 3 år på vgs. Jeg fikk beskjed om at pensumet totalt sett er like stort, det vil si at de som tar det kun på vgs må lære like mye de 3 årene som de som har hatt det på ungdomsskolen skal lære på 5 år.


#5

trøtt sa for siden:

Problemet med å ha 3 år på vgs er at det begrenses veldig hvilke andre fag man kan velge. Jentungen min angret veldig på at hun ikke hadde hatt språk på ungdomsskolen for det var fag hun gjerne ville ha 3.året som hun ikke kunne ha pga språkfaget.


#6

Albertine sa for siden:

Her er kjernen i problemstillingen. Den som vil ha full fordypning i f.eks. realfag mister muligheten til det fordi timene er bundet opp til fremmedspråk. Har man hatt det på ungdomsskolen må man ikke ha fremmedspråk tredjeåret.


#7

Stompa sa for siden:

Hvis ikke ting er forandret de siste to-tre årene vet jeg at i Rogaland har de lagt opp systemet sånn at enkelte skoler kun tar inn elever som har hatt fremmedspråk på ungdomsskolen. Jeg tror også det er sånn at de må fortsette med dette språket, altså at de ikke kan bytte til et annet språk. I mitt fylke er det ikke slike begrensninger; alle tas opp kun ut fra snitt, og elevene får mulighet til å begynne på nytt språk. Så lenge de har hatt et språk på ungdomsskolen er de uansett ferdige med det obligatoriske fremmedspråkkravet etter andreåret.

Det store problemet for elever som skal gå studieforberedende og ikke hadde fremmedspråk på ungdomsskolen, er at de må ha det i tre år på vgs, og det går da inn som ett av tre programfag på tredjeåret. Dette gir dem mindre valgfrihet og mindre mulighet til å velge bort fag fra vg2 som de ikke ønsker å fortsette med, som nevnt over. Dette skaper problemer for mange elever på studiespesialisering, og for elever på musikk, dans, drama og idrett, der programfagene er mer integrert i hverandre enn på studiespesialisering, er dette enda verre.


#8

Chanett sa for siden:

Jeg snakker ut i fra Rogaland.


#9

Sissel sa for siden:

Takk for oppklaring, da vet jeg litt mer.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.