Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor mye tid bruker dere på middag i hverdagen?

#1

kokosbolle sa for siden:

Altså i ukedagene. Hos oss er ungene ville og gale når vi kommer hjem fra å ha hentet de på sfo og bhg, så vi har i teorien omtrent en halvtime på å tilberede middag før alt går av skaftet. Vi plasserer de som regel foran barne-tv (:knegg:) med noe lett å tygge på (oppskjært eple eller gulrot). Det er viktig at det ikke blir for mye, for da spiser de ingenting til middag, men også at det ikke blir for lite så de blir enda mer gærne. :humre:

Den andre voksne kommer hjem rett til middagen og kan ikke hjelpe til med matlagingen. Middagen er gjerne fortært på 5-10 min for ungene (de må sitte til alle barna er ferdig), så er det opprydding og oppvask og det har vel totalt tatt en time eller en time og et kvarter. De to eldste hjelper med å rydde og av og til med matlagingen.

Hvordan er dette hos dere? Får dere glede av matlaging i hverdagen? Jeg må innrømme at jeg ser på det som et nødvendig onde, for jeg kunne selv tenke meg å vente litt og slappe av, men det går ikke for ungene. Å spise kvelds til middag og middag til kvelds funker også dårlig her. Blir det bedre når de blir større, eller vil hverdagsmiddagen være et pes? Har dere noen gode triks for å gjøre hverdagsmiddagene bedre?


#2

Myria sa for siden:

Alt fra 10 til 60 minutter på hverdagene, vanligvis 30-40 vil jeg tro. Jeg henter barna kl 15 og mannen er hjemme rett før 17, så barna har derfor god tid til å spise litt frukt e.l. og leke/slappe av før middag. Middagslaging er derfor sjelden stress hos oss. Jeg liker å lage mat, men hverdagsmiddager er ikke kos på samme måte som helgemiddager. Det skal være godt og det skal ikke ta altfor lang tid å lage.


#3

mkj sa for siden:

Vi har nesten gitt opp, periodevis.

Jenta her er borte fra 16.10 til 18.50 to dager i uka og vi må hente og levere. Hvis vi har middag disse dagene så er det klokka 19.

Altså som et generelt tips. Bytt plass på middag og kveldsmat. Ja, nå så jeg jo at det ikke gikk så bra, man å ha middag på bordet klokka 15.45 det har vi ikke sjanse til.


#4

Dixie Diner sa for siden:

Nå da jeg er hjemme med minstejenta på 7,5 måneder, bruker jeg gjerne litt mer tid på middagen, men når jeg er i jobb pleier jeg og mannen å veksle på hvem som lager middag, og vi bruker vel rundt en halvtime begge to.


#5

Syrinx sa for siden:

Gjennomsnittlig 30 min tipper jeg. Jeg er heldigvis kjapp på kjøkkenet, så en fornuftig middag tar ikke noe særlig med tid.


#6

Timar sa for siden:

Vi har det vel som dere, minus et barn, to voksne i fulle jobber og bytter på henting og levering slik at den ene henter unger og lager middag og den andre kommer hjem til ferdig middag.

Middagslaging tar alt fra 5 minutter til kanskje 30-40 minutter. På 5 minutter lager vi typisk (veldig typisk på tirsdager da eldste har aktivitet klokka 5) fiskeburger. Dvs varmer 80% fiskekaker, skjærer opp salatgreier og danderer det på grove hamburgerbrød med valgfri saus (sweet chili eller ketchup). Det funker for alle! Alt annet tar jo minst en halvtime, med hakking av ting og koking av tilbehør og what not. Spising tar kanskje 15 minutter? Og opprydding gjerne minst like lenge :mumle:

Nytt fra neste uke er forsøk på middagskasse fra Adams matkasse. Dog ser jeg at de estimerer fra 20-40 minutter på middagslaging, så jeg tror fiskeburgeren kommer til å overleve tirsdagene framover fortsatt.


#7

Timar sa for siden:

Ungene mine er forresten ikke særlig sulte når vi kommer hjem i 4-tida. De har spist "tremat" ikke lenge før. Men a'mor, HU må ha mat kjapt!


#8

oslo78 sa for siden:

Hos oss fungerer det utmerket i og med at ingen av ungene eller vi voksne er av typen som må ha mat på bestemte tidspunkter. Vi spiser derfor middag når det passer til dagens plan.

Jeg bruker en drøy halvtime på å lage, vi bruker en halvtime til å spise og oppryddingen tar jeg eller mannen når det passer - av og til neste dag...

Ettermiddagene er faktisk veldig hyggelige for tiden :-) Må huske på det for meg selv.


#9

Jinx sa for siden:

Bruker ca en halvtime. På mandager spiser vi litt hver for oss, og onsdager spiser vi ca 1830. Ellers spiser vi ca 1630.


#10

Libra sa for siden:

Alt fra 20 min til halvannen time, men i snitt den tiden det tar å koke poteter... ca 30-40 min. Koser meg stort sett med matlagingen, men nå har jeg ikke småbarn. En sulten, hormonell og trøtt 16 åring er ikke alltid like sjarmerende :knegg:, men kan ikke akkurat sammenlignes med sultne og slitne barnehagebarn. Det blir bedre. :jupp:


#11

Niobe sa for siden:

Mellom 30-60 min, alt ettersom, inkludert spisetid? Mitt svar er nok ikke like relevant, siden jeg er hjemmeværende. Det er ikke alltid jeg koser meg med matlagingen nei, men jeg har jo stort sett all verdens med tid til å gjøre det. Men det skorter såpass på kreftene at det veldig ofte er et ork.


#12

Libra sa for siden:

Hvis jeg skal inkludere spisetiden tar det betydelig lenere tid. Fra start av matlaging til middagen er fortært og oppvasken er tatt går det minst en time, stort sett mer. Vi blir veldig ofte sittende ved matbordet å prate lenge etter at hi er ferdig med å spise.


#13

Apple sa for siden:

Jeg har bare to og er alene med dem på den tiden. Jeg prøver å rydde kjøkkenet og hjelpe eldste litt med leksene før jeg henter minsten. Ikke alltid tid til det, men ellers blir det mye forstyrrelser rundt lekser. Typisk er at storebror ikke får konsentrert seg, lillebror bøller, storebror plager lillebror og det er hyl og skrik slik at matlaging utsettes. Så må lillebror på do, ha mat, hjelp til å finne leker, litt mer krangling. Så målet er å få gjort lekser før fritidsaktiviteter. Nå er det såpass heftig på denne tiden at det går ut over noe. Denne uka er middag nedprioritert til å bli veldig enkelt. Evt må jeg slutte tidligere på jobb og det kan være vanskelig. Eller storebror må være selvgående på lekser og det er han ikke.

Egentlig liker jeg å lage mat, men nå for tiden er det en svært utakknemlig jobb. Ihvertfall når ungene knapt gidder spise.

Er inne i en skikkelig lei periode.


#14

Apple sa for siden:

Synes heller ikke det hjelper å bytte på måltidene. Ikke lettere å lage mat fra 18 for oss. Da er det aktiviteter eller bading eller fortsatt lekser. Dessuten vil minsten da være mett. Han spiser aldri kvelds. Vi spiser middag når den er ferdig, sånn 16:15-18 en gang.


#15

apan sa for siden:

Vi bruker en halvtime til tre kvarter på å lage maten. Synes det går helt greit. Lillesøster får ofte eple imens. Hun hjelper til eller leker for seg selv. Storebror er ute med venner, leser, hjelper til eller starter på leksene. Den andre voksne kommer kl 17, da spiser vi ca en halvtime. Så rydder en av oss eller begge, tar kanskje et kvarters tid.

Ca halvannen time fra matlagingsstart til ferdig ryddet.


#16

apan sa for siden:

Jeg får ikke særlig glede av matlagingen, men det går helt greit.


#17

Neket sa for siden:

Fra ti minutter til en time, alt ettersom dagsform og planer for ettermiddagen. Jeg syns det er pes for å være ærlig. Det er bare jeg og ungene som spiser. De er mest fornøyd med pølser. :knegg: De setter fint lite pris på mer eksotiske alternativer.


#18

Timar sa for siden:

Nei, glede av matlagingen i hverdagen skal ikke jeg skryte på meg heller, gitt.. Er det meningen at det skal være gøy? :gruble:


#19

Nooria sa for siden:

Jeg kan ikke påstå at vi har glede av matlagingen i hverdagen nei. Vi har noen enkle, litt kjedelige men sunne rutiner for middag. Flere av hverdagene har vi kylling eller fisk på en seng av grønnsaker i ildfast form. I tillegg har vi fiskeburger en dag i uken. Jeg føler at det funker. Vi skeier mer ut på matfronten i helgene. Heldigvis er mannen flink til å lage litt mer spennende mat da.

Tidsbruk til hverdags: Mesteparten av tiden står maten i ovnen. Vi bruker bare noen minutter til å jobbe med den. Veldig greit å kombinere med andre ting som må gjøres (lekser, klesvask mm).


#20

Maverick sa for siden:

Jeg kan ikke fordra å lage mat. Barna tar seg brødmat når de kommer hjem fra skolen, vi spiser sjelden middag før mellom 19 og 20 som dagens siste måltid.

I det siste har det florert av ekstremtenkle løsninger. Jeg har ikke tid eller ork. Heller ferdigpai, salat og kos, enn enda mer på randen mamma.


#21

mkj sa for siden:

Sånn har det vært hos oss også i det siste. To foreldre hvor begge har det megatravelt på jobb samtidig. Som regel har det pleid å være bare en av oss i gangen. Det er take-away-pizza. Spise på indisk eller sushi. Ispedd litt dolmio og kjøttdeig. Vi lager ordentlig middag innimellom, men det kan gå noen dager mellom hver gang.


#22

Matilda sa for siden:

Vi bruker 15-60 minutter, pluss spisetid. Jeg er hjemme litt over fire, mannen litt over fem, og vi begynner aldri med maten før han er hjemme, siden ungene er så needy etter barnehagen. De får frukt, bær eller smoothie å vente med, og så spiser vi i seks-tida. Som oftest er det han som lager. Jeg synes fiskepinner og sånt er veldig uispirerende (:knegg:), så jeg pleier å stå for oppskriftsmiddagene, en eller to i uka, mens han lager standardretter vi har laget hundre ganger før. I helgene bytter vi på, og da bruker mannen mer tid på å prøve seg fram også. Begge liker å spise godt og liker å lage god mat, og begge synes sånn mat som ungene faktisk spiser er kjedelig.


#23

løve70 sa for siden:

Vi spiser som regel middag sent, et sted mellom 19 og 20, alt etter hvordan det passer med aktiviteter. Jeg liker å lage god mat til hverdags også, da tar det fort et sted mellom 30 min og en time. Av og til har jeg ikke ork/lyst/tid, da går det i enklere løsninger. Det som jeg synes tar mest tid og er kjedelig er å kutte opp grønnsaker.


#24

Toffskij sa for siden:

Alt fra ti minutter til en time her også, sånn omtrent. Jeg blir sur av å spise for mange barnevennlige hurtigløsninger pr. uke, så jeg prøver så godt jeg kan å planlegge ordentlig, sånn at vi spiser litt mer interessante ting i hvert fall noen av ukedagene også. I helgene bruker jeg fort timevis på kjøkkenet.


#25

Toffskij sa for siden:

Omtrent som Matilda, altså. Jeg kan ellers oppmuntre med at det faktisk glir inn hos selv vrange, kresne unger til slutt. Sist Prima var hos bestemor, forlangte hun blåskjell, og Secunda måtte innrømme at hun faktisk likte rosastekt andebryst her om dagen. :hyper:


#26

Myria sa for siden:

Jeg tar sjelden hensyn til barna når jeg lager middag. Og med det mener jeg ikke at de ikke får ha et ord med i laget, men at jeg ikke er villig til å lage såkalte barnevennlige, men kjedelige, middager som vi voksne ikke synes er noe særlig. Storebror og lillesøster er altetende. De smaker i allefall på alt uten å mukke og finner alltid noe de liker. Lillebror liker aldri middag og jeg gidder bare ikke leve på de ytterst få tingene han er villig til å smake på. Jeg tenker faktisk at han, nettopp fordi han er kresen (egentlig er han jo langt forbi kresen), har godt av å bli eksponert for ulike typer mat. Jeg lager normal, god, variert og stort sett sunn mat, og de som liker spiser og de som ikke liker spiser ikke. :nemlig:


#27

Ruslebiffen sa for siden:

På selve middagen bruker jeg 30-45 minutter, stort sett. Står sjelden på kjøkkenet hele tiden, evt. så gjør jeg andre ting på kjøkkenet også mens ting koker/steker. Middagsspisingen tar alt fra 15-40 minutter, litt avhengig av hvor sulten minstemann er (han kan innimellom spise i evigheter, andre ganger nekter han middag) og hvor pratsomme alle er.

Vi spiser stort sett middag 17.30. En eller begge av oss er hjemme med ungene rundt 16.15, og da spiser de gjerne rester av nisten på vei hjem i bilen. Om de ikke gjør det får de gjerne noe enkelt når de kommer hjem for at det ikke skal bli helt crazybanana tilstander i huset frem til middag. De spiser ikke kvelds, men får litt frukt/nøtter og melk til barne-TV. Jeg har fått en utrolig mye bedre ettermiddag da jeg sluttet å stresse med å lage middag med en gang jeg kom hjem fra jobb, og som resultat er ungene ofte mye roligere også.


#28

Cuyahoga sa for siden:

Jeg vil heller bruke mer tid på matlagingen enn å spise spaghetti med Dolmiosaus og fiskepinner og sånt. Ungene er sånn passe greie i matveien, i dag spiste de ovnsstekte poteter, smørstekte kantareller, ytrefilet, aspargesbønner og rødvinssaus (mor var i dårlig humør og følte for å kompensere med god middag).

Det tar jo fort en halvtime og lage middag, av og til mer.

Ungene mine er såpass store at det er ikke mayhem når vi kommer hjem lenger, og de tar seg frukt eller gulrot i mellomtida om de er sultne. Vanligvis er de ikke det, for gutta spiser frukt i barnehagen halv fire og jentene finner seg mat når de kommer hjem fra skolen.


#29

Matilda sa for siden:

Godt å høre! Nå for tida vil ikke mellomste spise noe som helst, han ligger under bordet og hyler etter havregrøt, mens eldstemann gjerne prøver litt mer igjen, heldigvis.

Barna får velge to middager i uka, så det er jo ikke sånn at vi spiser så masse mat vi slett ikke liker, det er bare at sånn hverdagsmat ikke er det morsomste. Kjøttkaker og fiskeboller og sånt. Vi kan ikke spise and og cajun-kylling hver dag, heller.


#30

Taien sa for siden:

Ting har endret seg veldig her etter at jeg startet å jobbe.
Før sto middagen stort sett på bordet når ungene kom hjem mellom halv fire og fire. (Mannen henter dem mellom tre og halv fire.)
Nå jobber jeg til 17, så enten spiser de etter barnehagen med faren, men han lager ikke særlig variert mat, så ofte blir det at de spiser skiver og så lager jeg noe når jeg kommer hjem. Lager jeg mat, tar det mellom 30-60 min alt etter som hva jeg lager og hvor mye som er forberedt før jeg kommer hjem.


#31

millact sa for siden:

Det varierer, men maks 30 minutter tenker jeg. Jeg er alene med barna, de er alltid sultne når jeg kommer fra jobb, så det bør gå raskt. I tillegg har vi aktiviteter tre dager i uken. Det varierer veldig hva vi spiser, på de dagene vi har bedre tid kan det bli skikkelig middag med biff, poteter og grønnsaker, mens andre dager kan det bli pannekaker eller grøt. Forsøker å lage skikkelig mat i helgene, gjerne en stor gryte kjøttkaker eller lapskaus slik at vi har til en dag eller to til.


#32

Blå sa for siden:

Nå har jeg store barn og selv om de ikke er veldig glad i å lage mat, så kan de gjøre ting i stand slik at det for eksempel er mulig med ovnsbakte poteter i hverdagen.

Det er som oftest meg som lager middag i uken og jeg bruker 15-45 minutter, avhengig av hva vi skal spise.

Da jeg hadde barnehagebarn laget jeg neste dags middag halvferdig dagen i forveien og satte den i kjøleskapet. Slik slapp jeg unna med å sette på grytene og koke ferdig eller varme opp og vi kunne spise forholdsvis kjapt etter at vi kom hjem, eller jeg kunne i hvert fall bruke tiden sammen med jentene da.


#33

Fløyel sa for siden:

15-60 min å lage middag, mine unger er store så vi er alle på kjøknet og bidrar. Unger som ligger på sofaen og hyler at de er sultne så fort jeg kommer inn døra får brødskiver, så er de sultne må de bidra. 2 dager i uken må middagen være fortært innen kl 17.15, da settes ungene i sving før vi kommer hjem, så den er klar til 16.30 ca. Alle rydder av bordet.


#34

Apple sa for siden:

Det som er kjedelig er jo å bruke tid og penger på å diske opp med ting som ungene likevel ikke spiser. De vil heller ha lapskaus fra Meny, varmet i en gryte, enn hjemmelaget potetstappa med torsk og asparges. :sur:

Da føles det så bortkastet. I helgene lager jeg dog litt mer spennende mat og lørdagen er det voksnes tur til å velge. Da spiser vi etter minsten har lagt seg og eldste spiser dersom han vil.


#35

Daisy sa for siden:

Jeg prioriterer ofte å gjøre forberedelser kvelden før, slik at det tar ca en halvtime når mannen skal lage maten. Våre er ikke ihjelsultne da. Mannen kommer tidligere hjem grunnet tidligere start, og middagen er klar til ca 16. Synes det har bedret seg veldig med minste, (to år og tre mnd), hun er ikke lenger desperat etter mat og sutrete på denne tiden.


#36

Skilpadda sa for siden:

Jeg bruker typisk en halvtime på hverdagsmiddager. Noen ganger lager jeg ting som skal ovnsstekes over litt lengre tid, sånt er det jo lite jobb med, selv om det tar litt tid. Jeg synes ikke det er veldig gøy å lage hverdagsmiddag, men det er ikke noe jeg gruer meg til eller ser som herk heller, hvis jeg ikke er veldig trøtt og sur på forhånd. Det blir lite variasjon, men det hjelper på lystbetontheten å planlegge på forhånd hva vi skal ha, så jeg slipper å stå på Kiwi hver dag i femtiden og prøve å finne på noe annet enn laks eller kylling. :knegg:

Vi spiser sen middag, sjelden før 19, og alle spiser litt etter hvert som vi kommer hjem. Vi har egentlig alltid gjort det, og det fungerer fint for Poden med middag som dagens siste måltid.


#37

kokosbolle sa for siden:

Se her ja! Flere som er i samme båt her. Morsomt å se hvordan dere løser det. Vi har låst oss i et kjappe-men-kjedelige-sunne-middager-uten-oppskrift-race om dagen. Må nok planlegge litt bedre i tiden som kommer. Vi hater egentlig å planlegge siden det alltid kommer ting i veien, men har funnet ut at vi fungerer best når vi har planlagt for 3 dager fremover i tid.


#38

Daisy sa for siden:

Ja, jeg handler mandag og torsdag kveld etter trening. Ingen folk i butikken og handler for de neste tre eller fire dagene. Det er digg å handle torsdag og ha mandagsmiddagen klar.


#39

Primrose sa for siden:

Jeg er alene med ungene på hverdagene og lager klart det jeg kan kvelden før så det tar minst mulig tid (15-20min). Femåringen leker fint etter barnehagen men ettåringen er naturlig nok sliten og bæres i sjal mens jeg lager maten. Rydding av kjøkken tar jeg gjerne når ungene har lagt seg. Sånn får det bare være til minste har blitt større, evt. til mannen slutter å pendle.


#40

Harriet Vane sa for siden:

Hvis det er helt blodsukkerkrise, så kaster jeg til dem en banan eller et eple eller en skive når vi kommer inn døren. Jeg synes ikke jeg sparer noe som helst på fiskepinner eller toromat. Jeg må tenke/lese på pakkene og bruke tid på å få driten til å smake godt, så det er liksom ingen vits.

Jeg bruker 20-60 minutter på middagen.

Er det en suppe bruker jeg 10. Koker opp en liter vann med vannkoker mens jeg finner frem og skjærer opp 600 g grønnsaker, har i to beger buljong, koker opp med grønnsakene i, stavmikser og har en skvett matfløte eller en klatt creme fraice. Ferdig.

På tirsdag er som er vår supertravle dag med unger som skal over halve byen samtidig, så lager eldste klar en suppe eller omelett som vi slenger i oss før vi drar videre. Supert.

Det går mye fortere når man har middagsplan. Når man vet hva man skal lage før man kommer inn på kjøkkenet, så synes i hvertfall jeg at det er enklere å planlegge løpet. Vi har hatt en formel med 2 x fisk, 2 x kjøtt, 2 x kylling og 1 x veggis en god stund. Pga kyllingens stusslige liv, har vi kuttet ned på kyllingen og bruker heller gladere og dyrere kylling sjeldnere. Vi prøver å øke på med veggis og fisk.


#41

Toffskij sa for siden:

Jeg blir helt mannevond når vi detter ut av ukeplanene. Det jeg finner på til middag på Rema kl. 16.30 en vanlig tirsdag, er ikke særlig inspirerende saker. Om alt ligger klart i kjøleskapet, er saken en ganske annen.


#42

Røverdatter sa for siden:

Jeg bruker 30-60 minutter om jeg rekker å lage middag. Nå for tiden er minst 2 av ukedagene hver eneste uke der jeg ikke får laget ordentlig mat. Da har det blitt brødskiver, pølser, ferdigpizza, risgrøt fra Fjordland og sånt som omtrent ikke kvalifiserer til å kalles mat. Planen er at jeg skal bli flinkere til å planlegge. :nemlig: Matlaging er mitt ansvar og jeg liker så godt å lage mat - også på hverdager, men ikke når vi ikke har tid.


#43

Polyanna sa for siden:

De lager seg som oftest litt brødmat, frokostblanding eller yoghurt når de kommer hjem fra skolen (kl 15) og så lager vi middag ca. 17-1730.

Det aller meste jeg lager tar 20-30 minutter. Laks i form med ris, salat og brokkoli til, for eksempel. Pasta og kjøttsaus med saus fra fryseren. Lettsaltet torsk med potetmos eller ris og salat. Fiskekaker varmet i ovnen med makaroni og salat og brokkoli.

En gang i uka er logistikken slik at vi spiser når alle har kommet hjem fra sitt, ca. 1830. Da har jeg tid til å enten bruke mer tid på selve middagslagingen, eller i hvert fall lage noe som skal stå lenge i ovnen. Som helstekt Stangekylling.

En gang i uka lager barna pannekaker til vi kommer hjem.

Vi sitter som oftest til bords 15-30 minutter, tror jeg. Måltider er virkelig et område der det merkes at barna blir større og det er kos å sitte sammen og prate. :hjerter:


#44

Høst sa for siden:

Vi har det gjerne enkelt på hverdagene, men det skal likevel smake godt å være "verdt det" - så gjerne type pølse med potetmos (men da med gode pølser og "ordentlig" potetmos, det tar ikke lange tiden), eller kyllingfilet, noen kokte grønnsaker eller en salat....

Vi har ikke god tid til matlaging på hverdagene, men lager gjerne noe litt ekstra i helgene i stedet. :)


#45

Myria sa for siden:

Det synes jeg også. Vi lager ukemeny og ukeshandler, da vet vi alltid hva vi skal ha og det gjør alt mye enklere. I tillegg er det tidsbesparende i forhold til handling. Det ville tatt betydelig lenger tid om vi skulle småhandlet flere ganger i uken.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.