Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lett fireåring i forovervendt sete

#1

Hot Lips sa for siden:

Fireåringen skal få sitte forovervendt nå. Men han er bare 13 kg tung. Hva er den tryggeste løsningen da? Et fremovervendt/kombisete hvor han kan bruke setets integrerte seler? Hva er egentlig grunnen til 15 kilos-grensen på beltestolene?



#3

Hot Lips sa for siden:

Takk for svar! :blomst:


#4

Input sa for siden:

Et eller annet sted her ligger det en video der et barn i sånt sete blir slengt ut av setet når bilen snurrer rundt. Søk, så finner du nok tråden.


#5

Hot Lips sa for siden:

Et sånt sete som Luftslottet linket til?


#6

Input sa for siden:

Ja.


#7

Hot Lips sa for siden:

Hm. Jeg har ikke sett videoen, men en talsperson for TT sier dette:

Så da er jeg tilbake til utgangspunktet: Er det best med et fremovervendt sete hvor han festes med setets integrerte seler, eller beltestol (han passer tilsynelatende godt i den, selen ligger fint over brystet, ikke hals)?


#8

ElinM sa for siden:

Hvis jeg ikke husker helt feil, er beltestol godkjent fra 15 kg. I henhold til det skal han fortsatt bruke integrerte seler. Bortsett fra det hevdes det vel at beltestoler er sikrere enn integrerte seler på en forovervendt stol, bl.a. fordi det blir mindre rykk i nakken ved en bråstopp fordi bilens belter gir litt etter mens de integrerte selene ikke gjør det.


#9

Vianne Rocher sa for siden:

Av de to alternativene er det beltestol som er det beste. Det er ikke anbefalt med fremovervendte stoler der man bruker stolens egne belter.
Men, når barnet ikke har nådd vektgrensen på beltestol er det jo veldig vanskelig å si noe om det, egentlig. Da er jo ikke barnet stort nok til å sitte i en slik stol.


#10

Hot Lips sa for siden:

Nettopp. Det er derfor jeg lurer på bakgrunnen for 15 kilos-regelen. I mitt hode hadde det vært mer fornuftig at det gikk på barnets høyde.


#11

ElinM sa for siden:

Du kan så si. Jeg lot/lar mine lettvektere sitte bakovervendt til de var/er over 6 år, blant annet på grunn av dette. Da jeg forøvrig googlet litt om dette akkurat nå, så jeg en svensk side med kommentarer til test av bilstoler at de anbefalte bakovervendt til minst 18 kg. De går altså mer på vekt enn på alder.


#12

Hot Lips sa for siden:

Det ville jeg også ha gjort, ideelt sett. Men det er flere hensyn å ta, og nå skal han snus. Hvis jeg bare finner ut hva som er tryggest. :gruble:


#13

ElinM sa for siden:

Jeg tror ikke du får svar fra "offisielt" hold når det gjelder en på 13 kg, "de" er tilbakeholdne med å svare når man beveger seg utenfor grensene for hva stolene er godkjent for. Det er ikke sikkert stolene er testet for bruk utenfor grensene en gang, og da er det kanskje vanskelig å si noe som helst. Jeg vet ikke. Jeg ville vært veldig i tvil selv hvis jeg hadde vært i samme situasjon. Jeg ville ikke likt å ikke bruke godkjent utstyr i forhold til vekt, men fornuften sier kanskje at beltestol er best.?

Hvordan ligger magebeltet forresten når han sitter i beltestolen? Det er viktig at det ikke kommer opp på magen, minst like viktig som hvordan beltet ligger i halsen.


#14

vixen sa for siden:

Vi har britax sin beltestol og synes den er super med tanke på at beltet skal ligge rett. Hadde nok gått for det. Synes det er litt rart at det bare skal gå på vekt egentlig. Mini på to er jo 13 kg.


#15

Hot Lips sa for siden:

Takk for at dere gidder å gruble med meg! Beltet ligger rett og fint over hoftene, takket være belteførerne. Magefølelsen sier at det er beltestol vi skal gå for, tror jeg.


#16

Niobe sa for siden:

Det går jo ikke bare på vekt, sånn egentlig. Det er jo helst både over 4 år OG over 15 kg. Det vil si at en fireåring som er under 15 kg har det best bakovervendt, og det samme med et barn under 4 år som er over 15 kg. Alderen har med skjelettmodning å gjøre.


#17

Tallulah sa for siden:

Jeg vil tro vektgrensa er der fordi selene må ha en viss vekt i rykket for å stoppe. Et for lett barn kan i såfall bli slengt såpass langt frem før selene stopper at det er lettere å fortsette ut av dem.


#18

Hot Lips sa for siden:

Jeg er veldig klar over det, altså. Det jeg undret meg over er hvorfor vekten er viktigere enn lengden. Det er jo lengden på barnet og setets utforming som avgjør om beltene blir liggende riktig.

Men det kan kanskje være en forklaring, ja. Ikke lett, dette.


#19

Tallulah sa for siden:

Det er bare en teori, altså. Jeg vet ikke. Men syns det kan høres plausibelt ut.


#20

ElinM sa for siden:

Jeg tenker at vekt er vel så avgjørende hvor hoftebeltet havner. Et kort, tykt barn barn vil få beltet lengre ned på hofta enn et spinkelt høyt barn. Når det er sagt, tror jeg at vektgrensene også avhenger av hvilken vekt stolene er laget for i utgangspunktet og testet for. Man har vel rett og slett antatt at 4-åringer flest er tyngre enn 15 kg, eller noe slikt.


#21

Floksa sa for siden:

Jeg mener å ha hørt at dette er forklaringen ja, men har ingen kilder på det.
Vi har valgt å snu alle før de har vært 15 kg og da brukt stolens integrerte belte til de har vært tunge nok.


#22

Malama sa for siden:

JEg ville brukt integrerte seler ting tungt nok barn.

Dette er en av grunnene til at mine lettvektere sitter lenge bakover. Eldste ble snudd i sommer, 6 år og 18 kilo. Lillesøster sitter bakvoer lenge enda knapt 4 og 13 kilo. Får ikke beltestol før hun er over 15, og får ikke sitte fremover før minst 15 kg.


#23

millact sa for siden:

Beltestol så vidt jeg vet.


#24

Hot Lips sa for siden:

Ja? Selv om han ikke er 15 kg? Hvor har du det fra?


#25

millact sa for siden:

Nei, hvis han er 15 kg eller mer. Kan godt hende jeg leste fort det du skrev.

Sjekk Trygg Trafikk sin hjemmeside. Står endel der.


#26

Malama sa for siden:

Berltestol til barn over 15 kg er jo ikke det som er utfordringa her, men fremovervent til en under 15 kg, og ettersom beltestol ikke er godkjent til barn under 15 kg, så er jo det i mott hode slik at loven krever at vi skal bruke godkjent sikringsutstyr, det er ikke godkjent, følgelig ikke tillatt, og derved en no-brainer for meg. Jeg er litt enkel da, og fester altså ikke barn under 15 kg i beltestol av prinsipp.

Også sitter mine lenger bakover, sånn at jeg slipper problemet, for om tre mnd har jeg en fireåring. Som er minst et år unna 15 kg tipper jeg. Hun er 13,6 eller noe sånn.


#27

IzziCreo sa for siden:

Jeg må si meg enig i det Malama sier over her. Det er kanskje også greit å spørre seg selv hvordan man kommer til å tenke om noe skjer, og man har gått utenfor anbefalingene? Jeg tar ihvertfall slike runder med meg selv på mye rart, selv om det er ubehagelig å tenke på endel av følgene valg man tar, kan få. Å ikke bruke godkjent sikringsutstyr vil jeg tro også kan påvirke en eventuell forsikringssak. Vet det høres kynisk ut, men med slike viktige valg så må man tørre å stille seg selv ubehagelige spørsmål.

Siden du nevner at bakovervendt ikke er et alternativ lenger, så er valget mellom en ikke-anbefalt løsning og en ulovlig løsning. Problemet med fempunktsele er belastningen en bråbrems gir på nakken når stolen er forovervendt. Beltene gir ikke etter i samme forstand som i en beltestol med bilens integrerte seler. Som flere nevner her, så er det plausibelt å tenke at selene trenger et visst antall kg for å reagere når de skal i en bråbrems, men jeg vet heller ikke korrekt begrunnelse for vektgrensen. Uansett så vil du ikke få bekreftelse fra offentlig hold på at det er ok å sette et barn i beltestol som er under vektgrensen. Forovervendt er jo enn så lenge godkjent, dog ikke anbefalt, men da gjør du ihvertfall ikke noe ulovlig.

Du kan jo f.eks. sende en mail til BeSafe å spørre om hvorfor grensen på 15 kg er der på beltestol.



#29

Isolde sa for siden:

Jeg ville ikke valgt et sete hvor man kan bruke som beltestol senere. Disse setene er alt for tunge og ikke gode som beltestol.

Om dere skal snu han nå så har dere kansje et sete som kan snues? Da ville jeg brukt det. Eller få kjøpt et "billig". Maxi Cosi Priori er et av de beste fremovervendte setene. De er ofte på tilbud. www.babybanden.no/products/maxi-cosi-priori-xp?gclid=CjwKEAiAhcGjBRDot_fjjtPKrgsSJACNYh76fl2_Ua4bR5SS1W9S6DVIyRdX8BBwqTE5jJladH3o9hoClD_w_wcB

Aller helst ville jeg holdt han bakover til nærmere 15kg. Men om dere skal snu han så bør dere ha 5 punkt selv om det ikke er idelt. Seter som er laget for å bare festes fremmover er bedre på dette området enn kombiseter.


#30

millact sa for siden:

Mitt forrige svar var nok basert på at jeg ikke ville snudd før 15 kg. Ser at det kan mistolkes.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.