Jeg har googlet og også lest her inne, men det meste er noen år gammelt. Er det noen som har videreutviklet eller er her kanskje flertall for en god anbefaling når jeg skal prøve meg på å lage risgrøt uten melk?
Flere anbefaler kokoksmelk og en type til men hva den typen er ser ut til å variere; havremelk, rismelk, soyamelk?
Jeg bruker ca 50-50 kokos- og soyamelk. Bare kokosmelk prøvde jeg en gang, men det ble ekstremt søtt. Sånn jeg lager det nå er det så godt at jeg har fortsatt med det selv om poden fint tåler melk nå.
Havremelk smaker for mye havre, og rismelk er alt for fettfattig til at det kan brukes til noe annet enn å drikke, synes jeg.
Vi brukte kokosmelk og havremelk. Halvparten av hver. Det lukter kokos når det koker, men det smake grøt når det blir ferdig. Vi har brukt geisharis da, så det koker lenge.
Mon tro om den kanskje fåes kjøpt i Sverige da - jeg og Klumpen skal på en liten harrytur snart(egentlig ikke primært for å handle, det er bare bonusen), skal se etter litt slikt da.
Hvorfor blander du forresten, er det ulike typer?
I samme runde; hva bruker dere istedenfor kremfløte når dere skal ta grøten videre til riskrem? Det er ikke sikkert det er nødvendig; det er så liten mengde som konsumeres da men greit å ha kunnskap på lur.
Kokosmelk på boks er det mye fett i, og den er ikke tyntflytende som kumelk. Den på bildet er akkurat som kumelk, bare at den er laget av kokos så klart. Jeg syns det kan bli litt vel fett med bare boksemelk, og man trenger jo en del melk til grøt, og den på kartong er mye billigere. :-)
Til krem bruker jeg å piske kremen fra en boks kokosmelk. Men i Norge får man jo kjøpt jo green visp for eksempel, og det fungerer veldig bra. Kokoskrem kan være litt vanskelig å få til ...
Rismelk synes vi blir for tynt - den har også lett for å svi seg, pga lite fett. Lærte av n allergiførskolelærer å bruke havremelk, det gir en rund, fin smak. Nå kan vi også bruke laktosefri melk, så vi bruker det nå som det har blitt lett tilgjengelig.
For krem er den laktosefrie kremfløten veldig enkel å få til. før den kom i butikk brukte vi de boksene de har på butikken - de skal (hvis jeg husker rett nå) piskes med noe som er litt surt for å bli stiv?? f.eks. eplejuice?? Min allergimentor brukte bare Erlet fra helsekosten til krem, men den kom i ganske store pakninger og var ganske "dyr" sånn sett.
skal man bare ha litt i kakaoen kan man bruke Menkomel-sprayen som de har på butikken - den er helt vegetabilsk. Men det fungerer bare til typ kakao osv og må has på rett før servering. Man må absolutt ikke bruke spraykremer til bløtkaker osv, de holder seg ikke over tid og vil renne (vet en som prøvde det :glis: )
Hvis man bruker rismelk (obs barn under 6 år skal ikke ha det) så må man bruke mindre mengde enn kumelk, ellers blir det suppe, visstnok.
Jeg har brukt ca. 50-50 soyamelk og kokosmelk til nå, det blir silkemyk og NYDELIG grøt uten særlig kokossmak (bare et lite hint). Alle mine barns venner elsker den grøten. Men nå sier min mamma at den aller, aller beste risgrøten hun noensinne har laget, laget hun på bare mandelmelk, fra Alpro. Selges i nesten alle butikker nå. Jeg må prøve.
Nå ser det ut som at det kanskje går litt bedre med grøt igjen enn det har gjort en stund, mulig det er flere ting som spiller inn; ser at om han får annet fet eller melkeholdig mat samme dag så skjærer det seg litt. Men det jeg har kommet frem til er at jeg skal forsøke kokosmelk, har funnet slik på kartong som anbefalt. Det er nok ikke laktosefri som er greia, om det er noe greie, men melkeprotein; det er lang historie jeg ikke skal gå inn på nå.
Mandelmelk kan vi heller ikke bruke pga allergi; for det er vel av nettopp mandel?