Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilke kjeks/kaker/godteri MÅ du ha for at det skal bli jul?

#1

Madicken sa for siden:

Og del gjerne din beste oppskrift i samme slengen. :jupp:


#2

veobra sa for siden:

Jeg vil ha noe så enkelt som marsipankuler dyppet i sjokolade.

Peppernøtter er de viktigste av kakene.


#3

Myria sa for siden:

Pepperkaker, shortbread og kransekake(stenger) jeg ha. De andre sortene kan variere fra år til år.

Jeg bruker alltid denne pepperkakeoppskriften:

300 g mykt smør
5 dl sukker
1 dl sirup
1 ss malt ingefær
2 ss kanel
2 ts malt nellik
2 ts kardemomme
1 ss natron
2 dl vann
ca 1,5 liter (900 g) hvetemel

Rør smøret smidig med sukker og sirup. Bland inn krydderne, natron, vanet og til slutt halvparten av melet. Arbeid inn resten av melet på kjøkkenbenken og la deigen hvile kjølig over natten. (Når deigen står godt tildekket og kjølig, kan den stå lenge før man behøver å bake den ut). Stek ved 200 grader til de blir sprø og får fin farge (ca 10 min).


#4

007 sa for siden:

Ingen.
Evt pepperkaker med ferdigdeig fra IKEA.


#5

Apple sa for siden:

Her er jeg også. Jeg liker lyse kakemenn da.

Ellers er det mer godteri. After eight og Sfinx er jul. Twist også, men minsten har allergi, så det tør jeg ikke kjøpe lenger.


#6

Divine sa for siden:

Colakaker! :jupp:

COLAKAKER

200 g sukker
200 g meierismør
300 g hvetemel
1/2 boks sirup (spiller ingen rolle om det er lys eller mørk eller om det er stor eller liten boks. Godt blir det uansett.)
2 ts natron
2 ts vaniljesukker
Rør sukker og smør sammen. Ha i mel, natron og vaniljesukker. Til slutt sirup. Kjevle ut til like store emner, ca. én cm tykke, to på hver plate.

185 grader i 15 minutter.

Skjæres i snipper mens de er varme.


#7

Røverdatter sa for siden:

Pepperkaker etter mammas oppskrift. Og knekk-kaker som jeg har bakt helt siden jeg var liten.

Ellers kan det ofte variere litt.

Og jeg lager ikke noe godteri selv, men kjøper alltid Quality Street som er min favorittkonfekt og som jeg bare har til jul.


#8

Madicken sa for siden:

Det høres godt ut, hvordan lager du disse?


#9

Lavender sa for siden:

Pepperkaker,
150 gram smør smeltes
1 dl sirup og 150 gr sukker røres inn
1 dl kremfløte når sukkeret har smeltet
1/2 ts nellik
1/2 ts ingefær
1/2 ts pepper
2 ts kanel
1 ts bakepulver
400 gr mel
175 grader og 10 minutter. De blir tynne, mørke og harde.

Biscotti av mandel, valnøtter og litt Ameretto. Har oppskrift hjemme.

Konfekt, romsvisker. Og litt peppermynte og falsk marsipan for barna.



#11

Nenne sa for siden:

Skal vi se ...

  • Nøttepraliner (oppskriften er lagt ut her før) må jeg ha
  • Karamell med sjokoladetrekk må ungene ha
  • Bountykuler er til mellomste, broren min og svigerinnen min. Det blir ikke jul uten.
  • Pepperkaker (oppskriften med pepper er lagt ut her før)
  • Hvite kakemenn (jeg tror oppskriften min er lagt ut her)
  • Drømmer (småkaker, men ikke tradisjonelle julekaker)
  • Sandkaker (Harriet Vanes oppskrift som er helt fantastisk!)

Vi baker/lager noe mer enn dette, men disse tingene må være med.


#12

Taien sa for siden:

Det jeg MÅ ha for at jeg skal få rette følelsen av jul er kakemenn og sirupsnipper.
Helst vil jeg også ha krumkaker, berlinekranser, sandnøtter og risboller.


#13

Che sa for siden:

Jeg er ikke så veldig opptatt av julekaker. jeg lager bountykuler og pepperkaker, og sarah Bernhard, kanskje. Kromkake er stas.


#14

Neket sa for siden:

Pepperkaker (IKEA-deig), kransekake (kjøpt) og hjemmelaget marsipan.

Også kjøper jeg en sånn diverse-julekaker-boks hos bakeren. Så er det jul! :nemlig:


#15

Adrienne sa for siden:

Jeg må ha noen av de faste julekakene vi hadde hjemme da jeg var barn. Heldigvis har mannen ikke noen sterke meninger om hvilke julekaker vi skal ha og er glad i de jeg baker, så her er det jeg som bestemmer. :knegg:

Det jeg må må må ha er peppernøtter, kokosmakroner og sandnøtter. I tillegg lager vi gjerne pepperkaker og pepperkakehus. Og så innførte Palmen og jeg en ny tradisjon i fjor, nemlig at vi baker berlinerkranser sammen. (Dvs hun lager deig og ruller ut, jeg får lov til å strø på perlesukker og passe ovnen.)

Alle oppskrifter har jeg lagt ut her på FP før.


#16

Candy Darling sa for siden:

Har jeg sjokolade, er alt greit. :enkel:


#17

Tallulah sa for siden:

Der er jeg også. :knegg:

Jeg må rett og slett ikke ha noen kaker til jul. Jeg er ikke spesielt glad i pepperkaker og sirupsnipper og sånn. Jeg liker sandkaker, berlinerkranser og sånne med syltetøy i midten, men jeg MÅ ikke ha det.


#18

veobra sa for siden:

Jeg er litt usikker på om jeg egentlig er glad for å bli minnet på disse. :humre:


#19

Divine sa for siden:

Å, joda, det er du! :nemlig:


#20

Vianne Rocher sa for siden:

Jødekaker
Krumkaker
Kjøpte pepperkaker:knegg:


#21

Acino sa for siden:

Defliakake; som nå har blitt videreutviklet slik at også Klumpen kan spise den; Sjokolademiksen er blanding av hval melkesjokolade og mørk plamil. Brukte før å ha troika og snickers i ett lag i. Nå er det byttet ut med at jeg lager ett tynt lag med tykk bringebærgele og så har jeg i kinderegg-sjokolade, per-kjeks og skum(av myke typen). Pyntes med tett i tett med geletopper(seigemenn smaker bedre men er vanskligere når den skal kuttes).

Ellers "julemuffins" som egentlig bare har blitt hetende det i familien siden vi alltid har hatt det til jul, helt fra jeg var liten: Små muffins med sitron og rosiner i.

Julebrød hører med til julefrokosten; må være både sukat og rosiner i. Nydelig med brunost eller hvitost på - og ekte meierismør.


#22

Mrs. S sa for siden:

  • Pepperkaker (Kjøpt deig? Laget deig? Kommer an på)
  • Pepperkakehus, eller tog, store pepperkaker til vinduet (her må jeg lage deigen for det går med en uhorvelig mengde, og den må være fast.)
  • Lyse kakemenn
  • Krumkaker
  • Risboller (sånne puffet ris i sjokolade/delfiafettmix)
  • Colakaker
  • Cookies med sjokoladebiter
    Karameller er et must. Oppskrift:www.lovelybaking.com/2011/11/verdens-enkleste-karameller.html
    1 dl søt kondensert melk (tykk, ikke Vikingmelk)
    1 dl brunt sukker
    1 dl vanlig sukker
    1 dl lys sirup (ikke mørk - feil smak)
    100 g smør
    Jeg bruker også en god ts ekte vaniljesukker. Har laget denne i 2 eller 3 år. Lager flere ganger. Ungene har fått ha med på skolen når de har kosedag før jul. Disse karamellene er beryktet på en god måte.

Edit: Og julebrød! Trines matblogg har den beste oppskriften: trinesmatblogg.no/category/jul/jul-julebakst/
Har jeg tid og overskudd prøver jeg gjerne en annen av Trines oppskrifter i kategorien julebakst eller julekonfekt.


#23

Polyanna sa for siden:

Peppernøtter og sandnøtter, og så vil mannen gjerne ha kokosmakroner.

Det må til for at det skal bli jul, faktisk. Og de må smake riktig, ikke kjøpekaker.

Colakaker syns jeg er deilig helt i seg selv, så de har jeg innført de siste par årene. :nam:


#24

Esme sa for siden:

Terteringer
Kentucky whisky cake
Strull
Mince Pies

Alt anna er valgfritt, bare det er nok sjokolade.


#25

Matilda sa for siden:

Kneppkaker. "Guds død, kneppkakene! Kneppkakene, menneske! Du har vel aldri understått deg til å røre kneppkakene også!" Ingen jul uten. :nemlig:


#26

Odelia sa for siden:

Kokosmakroner :nam:


#27

Madicken sa for siden:

Det burde vært straffbart å forderve julebrødet med sukat! :dramaqueen:

For meg blir det ikke skikkelig julestemning uten havreflarn, sandnøtter og risboller. Og mammas karameller som jeg har oppskrift på, men aldri kommer over kuleprøvekneika. Jeg er også veldig glad i krumkaker, og i år skal jeg prøve meg på det for aller første gang.

Alt det nevnte til nå må være hjemmebakt, men når det kommer til pepperkaker må det være Ikeas deig. :)


#28

Divine sa for siden:

Sukat er jo nammis. Men jeg har en følelse at jeg er den eneste i verden som synes det.


#29

Tjorven sa for siden:

Jeg har egentlig ingen sånne kaker, men begge ungene mine gleder seg veldig til at vi skal lage colakaker (etter oppskriften til Divine). Det er første gang jeg har opplevd at knerten har sneket i kakeboksen; bokstavlig talt.


#30

Acino sa for siden:

Da kan du like godt ta en rosinbolle altså! :nemlig:
:knegg:


#31

rajraj sa for siden:

Jeg liker sukat!


#32

Madicken sa for siden:

Ja, det argumentet bruker svigerfar også, så da peller jeg ut sukaten og legger den diskret (håper jeg) på fatet til mannen min når svigerfar serverer.


#33

Madicken sa for siden:

Folket har talt før.


#34

Myria sa for siden:

Sukat i julebrød er nam. Derimot kan folk få ha de ekle rosinene sine for seg selv. :nemlig:


#35

Candy Darling sa for siden:

Verken sukat eller rosiner har noe som helst i bakverk å gjøre. :snurt:


#36

Ine sa for siden:

Kremtopper fra Nidar.


#37

GeekyGirrrl sa for siden:

Ingen, men må ha pinnekjøtt.


#38

frukt sa for siden:

Må ikke ha noe, enda.


#39

oslo78 sa for siden:

Hvite kakemenn.

Ellers er jeg glad i gulrotkake, brownies og ostekake...


#40

Tuppen sa for siden:

Snickerskonfekt :nam: og mange av julekakene fra barndommen + julebrød med rosiner. Først i fjor oppdagde jeg at colakakaker er gode, så det blir også innført nå.


#41

Malama sa for siden:

Julemenn og pepperkaker, men vi får finne oss ny oppskrift på pepperkaker i år, for den jeg er oppvokst med inneholder egg, og det er det en fordel å slippe siden guttungen ikke tåler. Det er et egg i julemennoppskrifta mi også, men det fikser jeg, det bare dropper jeg og tilsetter evt ei skje no-egg for hevingen, men der er hjortetakksalt som tar seg av det uansett.

Også må vi lage snop, tenker jeg :)


#42

Trixie sa for siden:

Lager ikke så mye.
Pepperkaker og hus, peanøttkjeks og berlinerkranser lager jeg. Mulig vi lager pepperkakemuffins og en vanlig kake.


#43

Pingis sa for siden:

Jeg må bake pepperkaker fordi det gir julestemning, men jeg trenger ikke spise dem. :niks:

Hvite kakemenn liker jeg. De smaker mest papp og sukker, men det er akkurat sånn det skal være. Og sjokoladekjeks. Og kolakake.


#44

Kula sa for siden:

Goro, fattigmann og sandkaker. Tidligere bakte jeg dette selv, men siden det kun er meg som spiser julekaker her i huset får jeg nå en boks av mamma som inneholder disse tre slagene. Kun til meg.

Ellers er det jul bare jeg får sjokkis og skumnisser. Og rødvin.


#45

Storm sa for siden:

Gi meg smågodt, potetgull og rødvin, og jeg er så fornøyd som jeg kan bli.

Men jeg tror jeg skal lage colakaker til helgen, siden dere synes de er så gode, så barna kan få litt adventsstemning og barndomsjuleminner.


#46

Pebbles sa for siden:

Lager du din egen mincemeat eller får man kjøpt ferdig noe sted? (De hadde det på ICA her tidligere, men så slu-huttet de med det :( )


#47

Xian sa for siden:

Kremtopper gir lillesøs og jeg hverandre til jul hvert år, og de skal nytes i smug og ikke deles med resten av familien. :nemlig:

Jeg ikke ha noe til jul. Men vi lager alltid brente mandler, og så har jeg en venninne som bestiller nydelige rømmebrød fra Dovre (vi pleier å dele på et lite spann). Pepperkaker har vi bakt siden vi fikk barn, og de har steget i kurs hos meg etter at jeg oppdaget at de er godt følge til ost.

Ellers er det oblig at en kilos Kong Haakon sprettes mens vi deler ut presanger, og man kan gå og nibbe fritt av den hele romjulen.


#48

Retz sa for siden:

Biscotti

Berlinerkranser (har ikke oppskriften tilgjengelig her)

Ambrosiabrød - kjøpes på julemarked og er mer knyttet til advent enn til jul

Støvkaker: - ikke spør om navnet, laaang historie.

  • 400 gram smør/margarin
  • 300 gram sukker

Mikses til det er lyst og luftig.

  • 4 egg

Rør inn et om gangen

  • 550 gram hvetemel
  • 2 teskjeer bakepulver
  • 2 teskjeer vaniljesukker/en vaniljestang

Siktes i.

  • 100 gram hakkede mandler
  • 2 plater grovhakket kokesjokolade

Has i til slutt.

Legges med teskje på plate med bakepapir, stekes ca 10 minutter på 200 grader midt i ovnen. Juster ned hvis du bruker varmluft.

De siste her er veldig populære i min familie, ofte må jeg lage en eller to førjulsporsjoner før den egentlige julebaksten. Pluss en som sendes over halve Norge til bursdagen til barnebarnet.


#49

Bokormen sa for siden:

Marsipan og sjokolade hører jula til. Kaker er mindre viktig, men resten av husholdningen er veldig glad i pepperkaker. Og mannen lager veldig gode berlinerkraner. :nam:


#50

liefje sa for siden:

Jeg maa bake smaakaker til jul, men det spiller ingen rolle om det er noen nye sorter. Det finnes sinnykt mange gode julekaker som ikke er bland de "vanlige norske" her i Tyskland. Jeg maa ogsaa ha clementiner, nötter og dadler i hus, pent dandert i skaaler. Og sjokolade. Nicolausmenn fra Lindt.


#51

Snippa sa for siden:

MÅ ha pepperkaker. Trenger ikke noen flere sorter, men baker ofte kokosmakroner og lager diverse konfekt i tillegg.
Men ingen jul uten pinnekjøtt :niks:


#52

M&amp;M sa for siden:

Ungene og jeg laget bakeliste i går og dette er det vi visstnok MÅ ha;
Seigklumper (hjemmelaga seigmenn)
Potetmelstopper
Kolakaker
Brente mandler
Havreflarn
Oreokuler (jentungen har snakket jevnlog om disse siden vi laget dem første gang i fjor)
Kokosmakroner
Pepperkaker
Sjokoladekuler (barnas favoritt, og de klarer å lage dem selv):)

Også må jeg ha hjemmelaget eggelikør! :D


#53

Bomull sa for siden:

Brente mandler
Negerboller
Havreflarn

I tillegg gjerne myntekyss, vepsebol og krumkaker.


#54

Filifjonka sa for siden:

Det eneste jeg "må" lage er pepperkaker etter samme oppskrift som vi brukte da jeg var barn, Neiman Marcus cookies og aniskringler.


#55

Bomull sa for siden:

Jojo, jeg spør. Jeg ble jo ikke nysgjerrig. :hehehe:


#56

Stompa sa for siden:

Ungene og jeg er blitt enige om at i år skal vi bare bake kolakaker, samt at vi triller hjemmelaget marsipan hos bestemor og bestefar. Skal vi kose oss en kveld vil vi alle heller ha litt potetgull el.l. og litt sjokolade. Ikke bruker vi å ha kaffegjester heller, så alt annet blir bare stående til det er slagnet og kastes.

I tillegg baker jeg alltid rundstykker og har i fryseren, men det er liksom ikke julebakst siden jeg godt kan lage det ellers i året også.


#57

Ine sa for siden:

Kom på en ting til, en iskake, lang og smal, hvit iskrem med noe utrolig god karamellstriper inni, og små fudge-biter oppå. Den MÅ vi ha til dessert på julaften. Før het den Pias iskake, tror den har et annet navn nå.

I fjor kjøpte vi over dobbelt så mye godt som vi trengte. Har planer om å kjøpe minimalt i år, sånne tørre kaker blir ikke spist, pepperkaker kjøpte vi i fjor som ikke ble åpnet, selv om vi liker de. Lurer på om jeg skal satse på bare kremtopper, en pose twist og kanskje en pose kromkaker.

Så MÅ jeg ha ingefærøl til julematen. :jupp:


#58

Novla sa for siden:

Jepp. Jeg er vanligvis i kategorien nestenfanatisk-alt-fra-grunnen-kokk, men hjemmelagde pepperkaker er bare ikke godt. Jeg har prøvd flere oppskrifter og smakt x antall versjoner hos andre, men kjøpte (Kung Oscar/Sætres Beste) er og blir best. :sukk: I år har jeg oppdaget at det lokale kvalitetsbakeriet har pepperkakedeig, så da kommer jeg til å kjøpe det sånn at ungene får stikke ut og overpynte pepperkaker.

Generelt er hverken jeg eller mannen glade i kaker, så vi baker ikke mye til jul, men det jeg ha er krumkaker og kokosmakroner. Om jeg virkelig har ånden over meg slår jeg til med mørlefse, men det er ikke hvert år.


#59

Esme sa for siden:

Jeg har laget noen ganger selv, men det er faktisk større problem å få tak i ingrediensene her i byen enn å få tak i ferdig.

Det er disse ingrediensene jeg har hatt problem med å finne
mixed peel (sånne tørket fruktskallblanding.), ister, og både sultanas og currants.


#60

Mjau sa for siden:

Vi må ha biscotti, sarah bernards, colakaker, og pepperkaker som vi baker med snuppa. Den lokale julebrusen må være i hus også.


#61

Addison sa for siden:

Jeg baker cookies, en porsjon med bare melkesjokoladebiter, og en med mørk sjokolade og nøtter. Startet med det for noen år siden, ungene adopterte dem som MÅHA øyeblikkelig. :knegg: Mannen baker pepperkaker, berlinerkranser og sandkaker. I år truer han dessuten med å bake korianderkaker, husker at de faktisk var ganske gode, har ikke smakt sånne på mange år. Men koriander har etterhvert blitt forbundet med helt annen slags mat enn småkaker for min del, spent hva jeg synes nå.


#62

Acsa sa for siden:

Jeg ha engelsk fruktkake, den lages en måned før og ligger nå og modner.

Pepperkaker sier Plutten, kolakaker sier Storesøster, snøballcookies med valnøtter og pecannøtter sier jeg. Svigerfar må ha noen tørre sjokoladesmåkaker (sjokoladesnitter). Faren min må ha delfiakake, jeg har endret den så den har mindre kjeks, mer marsipan, blanding av lys og mørk sjokolade, og sitruslikør i stedet for kaffe.

Moren min lager serinakaker og berlinerkranser til oss, svigermor lager kransekake.


#63

Acsa sa for siden:

Vi bor jo i forskjellige byer, men i Oslo er det lett å få tak i sultanas i innvandrerbutikker. Det finnes i samme merket som "alle" har linser og bønner i, så jeg gjetter på at en innvandrerbutikk kan ta inn sultanas også. Min lokale butikk har både gule og grønne.


#64

Madicken sa for siden:

Det hørtes godt ut. :jupp: Jeg fant denne oppskriften, høres det "riktig" ut?


#65

mina sa for siden:

Smultringer, lefser, Kolakaker og Goro må til. Baker litt andre sorter også, men disse fire (der bare en er blant "de sju" ) er obligatorisk.

I tillegg må jeg lage tomtebrygg. Blir ikke det samme uten tomtebrygg til julemiddagen.


#66

Esme sa for siden:

Forresten: jeg lurer på om jeg skal lage Nigella Lawson sin mincemeat med cranberries. Den så veldig god ut!

for the cranberry studded mincemeat - makes about 600ml / 2½ cups

  • 60 ml ruby port
  • 75 grams soft dark brown sugar
  • 300 grams cranberries
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1 teaspoon ground ginger
  • ½ teaspoon ground cloves
  • 75 grams currants
  • 75 grams raisins
  • 30 grams dried cranberries
  • finely grated zest and juice of 1 clementine
  • 25 ml brandy
  • 3 drops almond extract
  • ½ teaspoon vanilla extract
  • 2 tablespoons honey

#67

Nip sa for siden:

Jeg trenger ingen for å spise for at det skal bli jul, men er veldig opptatt av å få bakt pepperkaker + pepperkakehus :D


#68

M&amp;M sa for siden:

Jepp!
Jeg bruker en sånn sprutepose, for det er vanskelig og forme kuler... Setter de i kjøleskapet før de dyppes i sjokolade. Posjon nr. 2 i fjor ble spist før de fikk sjokoladetrekk! :p


#69

LilleT sa for siden:

Pepperkaker og hjemmelaget marsipan.


#70

Belle2 sa for siden:

Hjemmelaget sjokolade. Får kjøpt ingrediensene på nett og følger med oppskriftshefter.


#71

Pebbles sa for siden:

Kanskje jeg bare skulle ta meg selv i nakken og lage min egen mincemeat jeg også. :nemlig: Det er jo så stas med mince pies!

(Har jeg forresten fortalt om den første gangen jeg laget mince pies uten å helt vite hva det var? Vel, jeg trodde mincemeat var minced meat, som i kjøttdeig... Ble utrolig nok spiselig - men hva vi mer må kalle a savory snack. :knegg: )


#72

Myria sa for siden:

:lol:

Minner meg om den Friends-episoden hvor Rachel skal lage mat, men sidene i kokeboken har klistret seg sammen så hun ender opp med en blanding av shepherd's pie og trifle. "What's not to like?" Jam? Good! Custard? Good! Meat? Good!" :lol:


#73

Pebbles sa for siden:

I know! Det var akkurat det jeg tenkte da jeg oppdaget fadesen! :humre:


#74

Madicken sa for siden:

Oreokulene - O'Hellige Jul! Alt for gode og alt for enkle å lage. Ny porsjon er underveis, og jeg innser at det må skjerpings til om julekjoler fra i fjor skal passe. :sukk:


#75

Myria sa for siden:

Synd de var gode, ellers hadde de sikkert gått inn i historien som Mammas (og senere Mormors og Oldemors) grusomme kjøttdeigjulekaker og blitt snakket om i årevis. :fnise:


#76

Pegasus sa for siden:

ha fiken og dadler. Og et pepperkakehus som kan stå på stua og lukte godt, er nesten et must.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.