Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ny på glutenfri diett

#1

ElinM sa for siden:

Jenta vår fikk endelig diagnose for et par dager siden, og hun har begynt på glutenfri kost. Dette er en helt ny verden for oss, og jeg håper dere med erfaring kan gi noen tips. Jeg har allerede lest masse, men det dukker allikevel opp noen spørsmål som jeg ikke har svar på. Vi skal på kurs neste fredag, men det er jo lenge til ...

Man skal jo holde seg unna produkter som kan være forurenset av gluten, selv om produktet i seg selv ikke inneholder gluten (havre for eksempel). Hvordan er dette med andre produkter, karbonader, tacoskjell, sjokolade for å nevne noen eksempler. Er alle produkter som i følge ingredienslista ikke inneholder gluten trygge, selv om det ikke står glutenfritt på dem?

Vi skal nemlig ha taco til middag i dag, og tenkte å kjøpe vanlige tacoskjell/tubs som ikke inneholder hvete. Det går greit ja?

Og hvordan gjør dere det på restaurant? Vi har tenkt å spise ute i helga, julebuffe. Ber vi om at de legger opp egen mat til henne på kjøkkenet, med tanke på at det som står framme på buffeen kan ha blitt forurenset av sausen etc.?


#2

Harriet Vane sa for siden:

Taco går fint for de aller fleste når det er skjell.

Mitt innspill (vi har noen måneder bak oss med glutenfritt) er at du ikke skal tenke så mye på å fjerne eller erstatte noe, men heller lage ting fra bunnen som naturlig er uten gluten. Det er litt som "ikke tenk på en elefant" i starten, og hvis noen sier de ikke tåler gluten, melk, egg eller fisk, så er det eneste du kommer på å lage fiskegrateng! :knegg:

Jeg lagde tacokrydderet selv, jeg jevnet (gjør det fremdeles) sauser med maizena jevner, jevnet supper med å stavmikse grønnsaker fremfor å lage jevning osv.


#3

Addison sa for siden:

Tåler hun spor av gluten? Hvis hun er nydiagnostisert kan det være hun må holdes unna slike matvarer også. Det skal stå merket om det ikke er glutenholdige ingredienser, men kan inneholde spor. Det finnes spesialrenset havre som kan brukes, så vidt jeg vet.

Jeg ville nok sikret meg med å velge produkter fra allergi-utvalget i butikkene nå i starten, tror jeg. Men generelt skal det som sagt gå bra når det ikke er glutenholdige ingredienser og ikke står at det kan være spor av gluten. Tåler hun hvetestivelse?

Du har sikkert sett sidene til Norsk Cøliakiforbund, der er det lister med matvarer.


#4

Addison sa for siden:

..eller det HV sier! :nikker:


#5

ElinM sa for siden:

Middagsmat er ikke noe problem egentlig. Jeg lager det aller meste fra bunnen av uansett, men det er alltid greit å ha muligheten til å bruke enkelte ferdigprodukter av og til. Jeg satser på at tacoskjell går bra.

Legen sa at hun ikke skulle holde seg unna hvetestivelse til å begynne med. Det var uhyre sjelden at man ikke tålte det. Vitebegjærlig som jeg er spurte jeg han om hvor stor andel det er som ikke tåler hvetestivelse. Han visste ikke sikkert, men mente at han hadde vært borte i kun ett tilfelle.


#6

Hot Lips sa for siden:

Tacoskjell går fint. Ica har gode glutenfrie tacolefser i frysedisken. Karbonader og pølser og sånt går også bra, så lenge det ikke er tilsatt hvetemel/kavring/annet glutenholdig. Du må lære deg hvilke ingredienser du skal se etter på ingredienslista, og finlese. CheckContent-appen var nyttig for meg i begynnelsen. Vi tar utgangspunkt i at han tåler alt som ikke inneholder/er tilsatt gluten. Også sjokolade, snacks og annet som er merket med "kan inneholde/kan inneholde spor av hvete/gluten". Dette går greit for de fleste, da det er snakk om mikroskopiske mengder fordi varene produseres i samme lokaler eller på samme linje som glutenholdige produkter. Noen få er så sensible at de ikke tåler dette heller, men man kan ikke ta utgangspunkt i det.
Glutenfri havre kan du innføre i kosten når jenta di har normaliserte blodverdier igjen.
Buffet er tricky, der må du vise skjønn. Be om at kokken viser deg hva som er garantert glutenfritt, og prøv å ikke være sistemann til å forsyne deg... Fra desember (?) kommer nye regler for merking, da blir det lettere å være oss. :)


#7

Hot Lips sa for siden:

1 av 100, sa ernæringsfysiologen vår. Har du fått time til ernæringsfysiolog, forresten?


#8

ElinM sa for siden:

Ikke enda, men det kommer muligens. Brevet med diagnosen kom i går, så sykehuset har kanskje ikke rukket alt enda.


#9

Blondie sa for siden:

Ren mat er lurt å tenke, da unngår man mye av de usunne erstatningsvarene. (Veldig mye er proppfullt av stivelse. Egenmekket tacokrydder og skjell er en fin vri. Jeg holdt meg unna 'spor av' de første seks månedene og prøvde etterpå litt ut hva jeg tålte. Noe går greit, noe blir helt skjærings.


#10

Taien sa for siden:

Og jeg kjenner 8 tilfeller. :knegg:
Men tacoskjell går bra. I og med at hun ikke skal kutte ut hvetestivelse helt enda, så er det faktisk litt lettere. (Men til og med mat uten hvetestivelse er enkelt å tilberede når man bare blir vant.)


#11

Fibi sa for siden:

Ta gjerne en titt på min svigerinnes blogg, [url]www.twofatmangoes.com[/url]. Alt glutenfritt. Og godt!


#12

Pesten sa for siden:

Lykke til. Gutten min har gått på gluten-og melkefri diett siden 2004.
Det er litt tungt i begynnelsen men så går det seg til.
Er du på FB? Er grupper der inne med div oppskrifter og tips.
(Tror forøvrig vi var i samme barselsklubb på sm/nm)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.