Ja, jeg er litt tidlig ute, men desember går så fort og handler om så mye annet.
Jeg tenker å forsøke å gjøre hele januar kjøtt- og fiskefri. For min del blir det i så fall for hele familien. Jeg må innrømme at jeg har et håp om at flere kan gå sammen om å få kjøtt- og fiskeetterspørselen ned, slik at produksjonen vil gå ned til fordel for dyrevelferd, miljø og matproduksjon. Kanskje kan denne tråden gjøre at flere vil være med å spre misjonen? :knegg:
Uansett: Én måned - null kjøtt, null fisk. Noen som henger seg på? Meld deg i tråden for inspirasjon og motivasjon!
Selv har jeg kuttet drastisk ned på kjøtt og fisk i et års tid allerede (da jeg gikk på videregående var jeg sågar vegetarianer i et par år). Mannen er stadig mer på gli, etter kraftig propaganda fra mitt hold.
Vi spiser mye mindre kjøtt en før og har snakket om å innføre kjøttfri mandag. Jeg må lufte ideen om kjøttfri januar til mannen, jeg regner med jeg blir nedstemt, men jeg liker konseptet.
Kuttet ut alt animalsk over natta for snart 4 år siden og nå er hele familien (8 stk + mange av vennene våre) veganere. Har ikke slitt én dag og spiser så mye godt at jeg for første gang på mange år må passe vekta. :knegg:
Har hatt mange kjøttiser på middagsbesøk og alle elsker maten. Fibi her inne maser alltid om carbonaraen min når hun kommer på besøk og går aldri sulten hjem herfra, hehe. Elsker å bake og lage mat, men etter så mange år så kjenner jeg jo alle "triksene" også. Bare spør om dere lurer på noe. Har også en populær matblogg, linken står under nicket mitt (rullegardinen). Elsker veggislivet. :D
Anbefaler forresten alle å se dokumentaren Cowspiracy. Den forteller liksom alt. Tror den er på Netflix nå, og det var snakk om at NRK skulle sende den men aner ikke når. Det er også mange andre fine dokuer, feks. Smaken av hund (som tar for seg matindustrien her i Norge) og Forks over knives.
Vi har innført veggis/vegandag en dag i uka, det blir ofte to dager også. Morsomt å eksperimentere med oppskrifter, og kjøttforbruket er kuttet godt ned på. Tror ikke jeg får gjennomslag for en hel måned i tillegg til det, men det blir jo ganske mange dager til sammen sånn vi gjør det nå.
Alle monner drar. Leste noe om at dersom alle i Norge kutter ut kjøtt EN dag i uka, blir det det samme som å slippe forurensning fra nesten en halv million biler. Kjøttindustrien står for større klimautslipp enn all transport tilsammen, inkludert fly.
Ikke bytt det ut med fisk da, det er jo like ille med tanke på overfiske, forurensning av havene osv.
Jeg har ingen motforestillinger mot å bli heltidsveggis jeg, altså. Men så lenge tanken på å spise kjøtt (og fisk) frister fremfor å by meg i mot, spiser jeg det. Men dog i moderate mengder, og mest mulig øko. :nikker:
Man er ikke vegetarianer om man spiser kjøtt eller fisk, samme hvor det kommer fra. Om det var det du lurte på, jeg vet ikke helt om jeg skjønte spørsmålet.
Hvis man unngår butikkjøpt kjøtt og fisk på grunn av dyrevelferd, og kun spiser selvfangst, ivaretar man jo dyrevelferdaspektet. Men man kan ikke kalle seg vegetarianer.
Min motivasjon til vegetarisk januar er dels å teste hvordan familien min vil takle dette, dels å unngå å kjøpe disse varene i butikken. Grunnen til at jeg prøver å få med meg flere, er at da får flere kanskje en opplevelse av at kjøtt- og fiskefritt ikke er så problematisk som kanskje tror, i tillegg til at (om man blir mange nok) butikkene kanskje vil merke det.
Om du selv - nå i januar, eller generelt - vil gjøre en variant der dere spiser selvfangst er selvfølgelig helt opp til deg!
Nei, betegnelsene kan jeg. Jeg skal forsøke å omformulere meg.
La oss si at man bestemmer seg for å ikke spise kjøtt og fisk på grunn av dyrevelferd og miljø. Hvordan bør man da stille seg til selvfisket og selvskutt? Er det like ille?
Om man er veldig glad i kjøtt, som det jeg er, kan man også bruke erstatninger som er skremmende likt ekte vare. Jeg lager ofte mine egne. Lager bacon av tofu (hadde med på jobb en gang, boksen var tom på 20 sekunder, flere trodde det var ekte bacon), hjemmelagde pølser av seitan osv. Det er kjempegodt og man får dekket "kjøttbehovet" og slipper å skille seg ut i selskaper osv. Til jul lager jeg "pinnekjøtt", vegisterkaker og serverer vegetariske julepølser osv. Barna spiser som alle andre, bare veggisversjonene. Mange vet ikke engang at de spiser vegetarisk, for maten deres ser akkurat lik ut som alle andres. Veldig greit for sånne som oss, som ikke er "salat-veggiser". :)
Ville dyr lever jo ikke i trengsel, blir ikke tvangsforet eller avlet frem industrialisert og villfisk er ikke en del av oppdrettsnæringen, så det etiske aspektet ved dyrevelferden vil jo være ivaretatt (selv om f.eks Dyrevernalliansen har sitt å si om human avliving av dyr i jaktsesong). Når det gjelder miljø i forbindelse med kjøtt- og fiskeproduksjon er det jo først og fremst snakk om sløsing med ressurser når man produserer dyrefôr fremfor menneskefôr i jordbruknæringen (samt avskoging av regnskogen for å lage jordbruksareal). Også dette omgår man ved å jakte vilt/fiske.
Spennende prosjekt, jeg er absolutt for dyrevelferd og handler så mye jeg kan økologisk - men er opptatt av å ikke spise for mye korn/mel så å bli veggis er utelukket. Men vi prøver absolutt å legge inn endel vegetariske måltider. :) Lykke til :)
Det krever nok enda et par runder med planlegging, i så fall! Når det er sagt, spiser vi lite melkeprodukter i våre vegetarretter. Det er for det meste ost det er snakk om i så fall, men det er jo enkelt å droppe (selv om det gir ditt til smaken...).
Til inspirasjon: en ukesmeny (uten melk, til ære for Pappalille - legg spesielt merke til cashewsausen under søndagsforslaget! Det er faktisk en skikkelig god erstatning for kremet saus til f.eks pasta):
Mandag: Hvit spaghetti med grønn salat
Tirsdag: Linsegryte med kokosmelk
Onsdag: Rørestekte grønnsaker med ris
Torsdag: Grønnsakssuppe
Fredag: Vegetarlasagne
Lørdag: Taco med linse- og valnøttdeig
Søndag: Gnocchi med chili- og cashewsaus
Oppskrifter Hvit spaghetti:
Spaghetti nok til antall personer som skal spise
1/2 loff eller landbrød (melkefri)
God olivenolje
Frisk persille
Frisk chili
Fennikelfrø (1 ss)
1/2 sitron
salt og pepper etter smak
Grønn salat etter preferanse
Sett spaghetti til koking. Sett på stekeovnen, skjær brødet i små terninger. Ringle over olje, krydre med salt, pepper og fennikelfrø. Stek i ovnen i 10 minutter. Varme olivenolje i en kjele. Ha oppi hvitløksfedd og chili. Tilsett en skvett vann, pepper og salt i kjelen og la det småputre. Når hvitløken er blitt mør kan du fiske den og chilien opp. Klem saften av den halve sitronen oppi. Hell vannet av spaghettien og ha den tilbake i kjelen. Hell krydderoljen over og bland godt. Server med et skikkelig dryss med hakket persille og de ovnsristede brødterningene over.
Server med grønn salat til (Jeg bruker salatblader, paprika, agurk og sukkererter, for det liker barna).
Rørestekte grønnsaker:
Grønnsaker of choiche, f.eks (til fire):
2 paprika (en rød og en gul, f.eks)
2 gulrøtter
1 stor løk
2-3 fedd hvitløk
1 brokkoli
1 pakke/boks babymais
5-6 champignon
En stor neve aspargesbønner
1 terning grønnsaksbuljong
maizenna
2 vårløk og sesamfrø til garnityr
Ris
Soyasaus
Sett ris til koking. Skjær gulrøttene i tykke, skrå skiver, blomkålen i små buketter, paprikaen i strimler, løken i båter osv. Varm en stekepanne eller en wok godt og fres grønnsakene på omgang - 1-2 salg av gangen etter hva du har plass til i panna. Fres til de er blanke og litt møre. Legg de over på et fat etterhvert som de blir ferdig. Når alle har fått en omgang i panna/woken, legger du alt sammen tilbake og skrur ned varmen litt. Rist litt i panna med jevne mellomrom mens du: Løser opp buljongterningen i 2 dl kokt vann. Rører ut 2 ss maizenna i en liten skvett kald vann. Hell først buljongvannet over grønnsakene og bland godt. Hvis det blir lite væske, hell over litt mer. Hell så over maizennablandingen og rør godt, til all kraften tykner. Dryss over finsnittet vårløk og sesamfrø.
Server straks med kokt ris og soyasaus på bordet.
Grønnsakssuppe:
Beregn cirka 4 dl kuttede grønnsaker pr. person, for eksempel:
Kålrot
Potet
Gulrot
Sellerirot
Spinat (gjerne frossen)
Purre
2 liter vann
Grov makaroni
Grønnsaksbuljong eller fond
Sett vannet til koking. Kutt alle grønnsakene i terninger og ha disse i vannet. La det få et oppkok og tilsett buljong eller fond. La koke i syv minutter. Ha oppi grov makaroni og kok videre til den er mør. Ha finhakket purre samt spinat i det siste minuttet.
ev. alle de halvdvaske tomatene du har liggende som du kanskje ikke rekker å spise før de blir dårlige
1 laubærblad
Frisk basilikum
Frisk timian
Stekeolje
Lasagneplater
Sett linsene på koking. Blank løk og hvitløk i litt olje en stor gryte. Ha i de øvrige grønnsakene og la det surre sammen i 5 minutter. Tilsett alt av tomatingredienser og laubærblad. La putre i 10 minutter. Fisk ut laubærbladet og stavmiks sausen fri for klumper. Bland hakkede urter og de kokte linsene inn i sausen. Legg saus og lasagneplater lagvis i en ildfast form. Sett inn i forvarmet stekeovn i 15 minutter.
Serveres med godt brød og grønn salat.
Taco:
Bruk alle grønnsaker du liker til taco + salsa (og rømme for den som tåler det)
Bruk tacoskjell eller nachos of your choiche
Til linse- og valnøttdeigen trenger du:
Ca 2 dl grønne linser
Ca 1 dl rå valnøtter
1 løk
tacokrydder
Kok linsene til de er møre, men har litt tyggemotstand. Rist valnøttene lett i en tørr stekepanne. Kjør linser (avrente) og valnøtter sammen i en kjøkkenmaskin. Hakk løken og stek den blank i stekepanna. Ha linse- og valnøttmosen over løken. Krydre med tacokrydder (hjemmelaget eller kjøpt), ha i en skvett vann og kok inn. Serveres som var det kjøttdeig.
Gnocchi med chili- og cashwesaus:
Oppskrift fra Greenbonanza (igjen!)
Vi lever jo helt vegansk, altså uten både kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter. Jeg snudde helt om fra ekstrem-lavkarbo der jeg omtrent drakk baconfett og levde på animalsk mat, og over til vegansk helt over natta. På en time, faktisk. Nå etter fire år har det gått helt knirkefritt, det krever litt planlegging de første ukene så går det av seg selv, egentlig. Kjempelett! Men for meg går det jo ikke på viljestyrke da, jeg eier ikke viljestyrke.
Ja det finnes. Men er de gode? Ja og nei. Jeg lager det jeg kaller for tullfisksalat, det smaker nesten helt som vanlig tunfisksalat. Ligger på bloggen. Et av mine favorittpålegg, og det var stor suksess i veslas navnefest, sammen med blant annet veggerøre (eggerøre av tofu, smaker og ser ut som eggerøre, fantastisk godt, folk spiste seg ihjel).
Ungene digger fuskepinnene til Astrid och Aporna, men de må bestilles på nett. Ser helt ut som fiskepinner, kan ikke se forskjell, og de smaker litt annerledes men ikke veldig. Ei venninne av eldste smakte og trodde det var vanlige fiskepinner.
Men du finner nok ikke erstatninger for laksefileter og torsk og sånne ting, dessverre. Jeg er inne i en eksperimenteringsfase og prøver å lage fuskekaker nå. Altså fiskekaker, men i vegansk versjon. Liker å finne på slike ord i stedet for "veganske fiskekaker", hehe. Så langt har jeg lykkes sånn halvveis, men skal legge det ut på bloggen så snart jeg finner en god nok versjon. Men det finnes mye kjekt på youtube og google, og på FB-gruppene.
I går spiste vi potetpizza og i dag wokede grønnsaker i hjemmelaget soya/hvitløk/ingefærsaus med nudler til.
Søndag blir det en planlagt sprekk. Da skal vi ha bursdagsselskap og serverer Tom Kah Gai. Den går fint an å lage vegetarisk, men jeg fikk tak i en kylling som har levd økologisk i stort hønsehus. Den skal jeg koke kraft på og bruke kjøttet til. I tillegg skal vi spise opp kjøttpålegget og silda som er til overs etter juleuka.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.