Teofelia hadde en glimrende glasuroppskrift, men nå finner jeg den ikke. Jeg husker at man skulle piske eggehvite og ha melis i, men om hvitene skulle stivpiskes først, eller alt samtidig og om det er noe annet jeg burde gjøre det husker jeg ikke.
Er det noen som kan hjelpe meg? Jeg skal ha ti jenter som skal pynte pepperkaker her i dag. :hjelp:
Google royal icing. HVis du ikke har, så anbefaler jeg piping bags fra Wilton eller Panduro. Klipp bittelite hull nederst. Solide poser som til og med tåler en vask eller to.
Men held rå eggekvite og melis seg i fleire veker? Me limer pepperkakehuset med det no, men eg vegrar meg for å pynte pepperkaker som skal etast kanskje så langt fram som nyttår. :vetikke:
Mener dere at pepperkaker ikke skal "pyntes" med abnorme mengder rennende, kvalmende melisglasur og alskens usymmetrisk kakepynt og nonstop? :tullerdunisse:
Men OBS, ikke gi dem til barn med eggallergi. Sønnen min takket ja til en slik kake da han var liten, fordi han var vant til at han tålte pepperkaker med melisglasur. Han ble skikkelig dårlig av rå eggehvite, og fikk utslett over hele fjeset. Bare nevner det, det er så mange feller å gå i for allergiske barn i jula, med godteskåler og kaker og nøttegreier og sjokolade som har ligget i pose sammen med marsipan osv., både her og der.
Det er selvfølgelig et godt poeng Filifjonka. Her er det jenter jeg kjenner godt så jeg kjenner eventuelle allergier. Men jeg kan jo gi dem beskjed om at det de tar hjem inneholder rått egg.
Og er det noen som har et godt tips til de 10 eggeplommene jeg nå har i en skål?
Filifjonka: jeg fant oppskrift på eggefri royal icing i fjor, har ikke prøvd den enda, men kjenner to veganere som har brukt den med stort hell. Tenkte bare å nevne det. :)
Jeg bruker som regel en pakke melis, 2 eggehvitter og noen dråper sitron. Det sies, i en pepperkakehusbok jeg har, at eddik i stedet for sitron gir den aller beste glasuren å jobbe med, men det har jeg ikke prøvd. Sitron gjør glasuren blank og litt syrlig, så blir den ikke så kvalmende søt heller. Eddik kan jeg ikke forestille meg gjør stort for smaken!?
Jeg har aldri pisket eggehvitene stive først, jeg pisker bare hviter + melis lenge og har i sitron til slutt. Har jeg gjort det feil hele livet? :leppe:
Det blir ikke noe royal icing på våre pepperkaker, men ungene har lyst å pynte med melis. Guttungen tåler ikke egg, så det utgår jo med høye kneløft å pynte med rå eggehvite, vi skal jo gå bort fra familieoppskriften ettersom den inneholder egg i selve kakene.
Det blir ikke bare kliss, men glasuren er ikke like sterk som med egg, slik at den blir ikke like hard/herdet og egner seg ikke til å f.eks også lime sammen hus etc., noe mange gjør istedet for å bruke knekk eller karameller. Så kjør på med vann og melis du, men lag den så tykk at den lager fine topper. Du kan sikkert med hell ha et par dråper nøytral olje i den for å gjøre den mer blank.
Vi limer med knekk. Som er et styr, og jeg husker at jeg tenkte vi heller skulle lime med sånn hard melis, til jeg altså kom på at den er laget med eggehviter.
Tykk melis som lager topper. Ja, på noen av pepperkakene, samt på huset., Det får gå det, og evt en dråpe olje
Men ikke bare skal eggehvittene stivpiskes. Det er også viktig å piske lenge, lenge, mens man tilsetter sukker, og sukkeret skal tilsettes litt og litt om gangen. Pisker man for kort tid, blir glasuren lite smidig.
Dette er forklart i de fleste royal icing-oppskrifter. Jeg mener å huske at Wilton (engelsk) og Cacas (norsk) har gode icing-oppskrifter, der dette står.