Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Glasur til å pynte pepperkaker med? Teofelia? Noen andre? Hjelp.

#1

Blå sa for siden:

Teofelia hadde en glimrende glasuroppskrift, men nå finner jeg den ikke. Jeg husker at man skulle piske eggehvite og ha melis i, men om hvitene skulle stivpiskes først, eller alt samtidig og om det er noe annet jeg burde gjøre det husker jeg ikke.

Er det noen som kan hjelpe meg? Jeg skal ha ti jenter som skal pynte pepperkaker her i dag. :hjelp:


#2

frukt sa for siden:

Til royal icing pisker man ihvertfall eggehviter først før man tilsetter melis litt om gangen. Sitronsaft til slutt.


#3

Harriet Vane sa for siden:

Google royal icing. HVis du ikke har, så anbefaler jeg piping bags fra Wilton eller Panduro. Klipp bittelite hull nederst. Solide poser som til og med tåler en vask eller to.


#4

ElinM sa for siden:

1 eggehvite
1/4 ts sitronsaft (eller et par dråper eddik)
4 dl melis

Eggehvite piskes stivt
Ha i sitronsaft
Sikt i melus litt ettet litt og pisk til det er stivt nok


#5

Bergensis sa for siden:

Men held rå eggekvite og melis seg i fleire veker? Me limer pepperkakehuset med det no, men eg vegrar meg for å pynte pepperkaker som skal etast kanskje så langt fram som nyttår. :vetikke:


#6

Teofelia sa for siden:

Royal icing, ja. Det holder seg lenge. :)


#7

Bergensis sa for siden:

Er det melis eller sitron som gjer at den held seg lenge? Rå eggekvite held seg ikkje lenge åleine, vel?


#8

Blå sa for siden:

Takk alle sammen

Da har jeg snart tre store bokser med pepperkaker og uanstendige mengder med pynt, så dette skal bli bra.


#9

Teofelia sa for siden:

Det er vel helst tørkingen, vel. Tørket mat kan jo holde seg i årevis.


#10

Candy Darling sa for siden:

Mener dere at pepperkaker ikke skal "pyntes" med abnorme mengder rennende, kvalmende melisglasur og alskens usymmetrisk kakepynt og nonstop? :tullerdunisse:



#12

Blå sa for siden:

Det skal være masse glasur og pynt. Og med stiv glasur får man mye mer glasur.


#13

Teofelia sa for siden:

Selvsagt mener vi ikke det. Hvor får du slike ideer fra!? :sjokk:

#14

Nenne sa for siden:

Pepperkaker skal ikke pyntes, de er lt for gode tildet. Hvite kakemenn derimot skal ha melisglasur og hele hopprennet.


#15

Filifjonka sa for siden:

Men OBS, ikke gi dem til barn med eggallergi. Sønnen min takket ja til en slik kake da han var liten, fordi han var vant til at han tålte pepperkaker med melisglasur. Han ble skikkelig dårlig av rå eggehvite, og fikk utslett over hele fjeset. Bare nevner det, det er så mange feller å gå i for allergiske barn i jula, med godteskåler og kaker og nøttegreier og sjokolade som har ligget i pose sammen med marsipan osv., både her og der.


#16

Blå sa for siden:

Det er selvfølgelig et godt poeng Filifjonka. Her er det jenter jeg kjenner godt så jeg kjenner eventuelle allergier. Men jeg kan jo gi dem beskjed om at det de tar hjem inneholder rått egg.

Og er det noen som har et godt tips til de 10 eggeplommene jeg nå har i en skål?


#17

Filifjonka sa for siden:

Lemon curd. Og franske makroner du kan fylle den i. Men da får du nye eggehviter. En evig runddans. :nemlig:



#19

Blå sa for siden:

Lemon curd var en god ide. Da må jeg kjøpe sitroner. Jeg lurer på om jeg kan lage det med appelsin.

Tror dere at det kan fryses?


#20

Filifjonka sa for siden:

Det går an med appelsin, men jeg syns ikke det blir helt friskt nok. Men en blanding av appelsin og sitron kan sikkert være godt.



#22

ElinM sa for siden:

Pasta carbonara.


#23

Harriet Vane sa for siden:

Bernaise. Lemon curd. Eller som vi flottet oss med til frokost i går, eggerøre med ett egg og 5 eggeplommer. :knegg:


#24

GinaK sa for siden:

Creme brulè. :)


#25

Dixie Diner sa for siden:

Filifjonka: jeg fant oppskrift på eggefri royal icing i fjor, har ikke prøvd den enda, men kjenner to veganere som har brukt den med stort hell. Tenkte bare å nevne det. :)


#26

Bomull sa for siden:

Jeg bruker som regel en pakke melis, 2 eggehvitter og noen dråper sitron. Det sies, i en pepperkakehusbok jeg har, at eddik i stedet for sitron gir den aller beste glasuren å jobbe med, men det har jeg ikke prøvd. Sitron gjør glasuren blank og litt syrlig, så blir den ikke så kvalmende søt heller. Eddik kan jeg ikke forestille meg gjør stort for smaken!?


#27

Charlie sa for siden:

Eddik er helt fint i glasur. Blir ikke noe smak.

Masse eggeplommer kan brukes til Gullkake.


#28

Ruslebiffen sa for siden:

Jeg har aldri pisket eggehvitene stive først, jeg pisker bare hviter + melis lenge og har i sitron til slutt. Har jeg gjort det feil hele livet? :leppe:


#29

Malama sa for siden:

Det blir bare kliss med varnlig melisglasur, ja?

Det blir ikke noe royal icing på våre pepperkaker, men ungene har lyst å pynte med melis. Guttungen tåler ikke egg, så det utgår jo med høye kneløft å pynte med rå eggehvite, vi skal jo gå bort fra familieoppskriften ettersom den inneholder egg i selve kakene.


#30

Bomull sa for siden:

Ja, se der lærte jeg noe nytt.


#31

him sa for siden:

.... og det er absolutt ingen dårlig ting! :D

#32

Bomull sa for siden:

Det blir ikke bare kliss, men glasuren er ikke like sterk som med egg, slik at den blir ikke like hard/herdet og egner seg ikke til å f.eks også lime sammen hus etc., noe mange gjør istedet for å bruke knekk eller karameller. Så kjør på med vann og melis du, men lag den så tykk at den lager fine topper. Du kan sikkert med hell ha et par dråper nøytral olje i den for å gjøre den mer blank.


#33

Polyanna sa for siden:

Kan man tynne denne ut på noen måte? Jeg syns den ble veldig stiv og vanskelig å jobbe med. For mye melis?


#34

Teofelia sa for siden:

Da har du brukt for mye melis. Du kan tynne ut med vann, men obs, obs: det skal veldig lite til.

#35

Malama sa for siden:

Vi limer med knekk. Som er et styr, og jeg husker at jeg tenkte vi heller skulle lime med sånn hard melis, til jeg altså kom på at den er laget med eggehviter.

Tykk melis som lager topper. Ja, på noen av pepperkakene, samt på huset., Det får gå det, og evt en dråpe olje


#36

Ruslebiffen sa for siden:

Men hva er fordelen med å piske eggehvitene stive først? Blir glasuren enda stivere og lettere å jobbe med enn om man bare mikser eggehviter og melis?


#37

Teofelia sa for siden:

Jepp. :jupp:

#38

Ruslebiffen sa for siden:

Aha, da skal jeg prøve det når jeg skal pynte årets pepperkakehus. :)


#39

Teofelia sa for siden:

Men ikke bare skal eggehvittene stivpiskes. Det er også viktig å piske lenge, lenge, mens man tilsetter sukker, og sukkeret skal tilsettes litt og litt om gangen. Pisker man for kort tid, blir glasuren lite smidig.

Dette er forklart i de fleste royal icing-oppskrifter. Jeg mener å huske at Wilton (engelsk) og Cacas (norsk) har gode icing-oppskrifter, der dette står.


#40

Polyanna sa for siden:

Tilsette sukker? Oppskriften jeg fant hadde bare melis, som skulle i til slutt?


#41

Niobe sa for siden:

Ja, pisk eggehvitene stive på lav hastighet, og tilsett melisen litt etter litt.


#42

Teofelia sa for siden:

Beklager. Melis, ikke sukker.

#43

Polyanna sa for siden:

Det er sikkert teknisk riktig å kalle melis for sukker, men jeg blir lett forvirret når det gjelder bakst. :knegg:


#44

Niobe sa for siden:

Hvis icingen blir for tykk/tørr, så er det bare å tilsette en teskje og to med vann.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.