Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kjøring i lyskryss

Det er grønt lys, men pilene til venstre er mørke. Hvordan kjører du?

  • Stopper ved sperrelinje og venter på grønn pil.
    11 stemmer
  • Posisjonerer meg i krysset og kjører når det er klart.
    53 stemmer
  • Lys er for pingler. Jeg kjører når jeg kan.
    1 stemmer
#1

Carrera sa for siden:

I mange lyskryss med avkjøring til venstre, altså at man må krysse møtende trafikk, så er det to felt: ett rett frem, og ett til venstre, og lysreguleringen er om følger:

Det er som sagt to felt, ett rett frem, ett til venstre. Det er to lys-skilt: Ett rett frem, med ordinær grønn, gul, rød. For de som skal til venstre er det kun grønn og gul.

For de som skal til vestre så er jo grønn soleklar. Det betyr kjør. Møtende har da rødt.

Men hva når det grønne går over i gul, for så å bli helt mørkt. Kun det ordinære ved siden av lyser, og da fortsatt på grønt. Hvordan kjører du da?

For å forklare alternativene i pollen litt:

Husk nå her at det er grønt for rett frem, men pilene er mørke.

1: Du stopper ved sperrelinje og venter på grønn pil. Grønt betyr kjør, alt annet stopp.

2: I denne så betyr din posisjon i køen mye, men jeg tar utgangspunkt i at du er bil nr 1 eller 2, og dermed har en mulighet til å komme deg over på følgende. Pilene betyr kun at dette feltet en periode er prioritert, og at det ved grønn pil betyr at møtende har rødt. Når pilene blir mørke, så betyr det at lysene for rett frem er gjeldende. Altså er det grønt, så kan jeg kjøre, men pga møtende trafikk og høyrereglene, så må jeg avvente til det er klart. Jeg kjører derfor så langt frem i krysset som jeg kan, uten å hindre møtende trafikk, og kjører ved en evt luke, eller når møtende stopper pga gult lys.


#2

Vianne Rocher sa for siden:

Jeg gjør som beskrevet nederst.
Man har selvsagt vikeplikt for biler som kommer fra høyre, men kjører så fremt det er fritt leide. Når det ikke er grønn pil, gjelder det ordinære grønne lyset for deg som skal svinge andre veien også.


#3

Hondacrv sa for siden:

Eg berre kjenner at eg bur alt for langt ute på landet til å unne delta i det heile. :knegg:


#4

Myria sa for siden:

Hadde det vært tre lys for de som skulle til venstre også, altså at rød pil var en mulighet, ville nr 1 gjelde. Slik du beskriver det er det kun grønt eller ingenting og da følger man det vanlige trafikklyset og kjører slik du beskriver i nr 2.


#5

Candy Darling sa for siden:

Hvis det ikke er rødt lys/pil, kan begge felt kjøre. Den grønne pilen betyr at de som svinger til venstre ikke skal møte kryssende trafikk, dvs motgående og fotgjengere skal ha rødt.


#6

Dixie Diner sa for siden:

Jepp. Her jeg bor er det kun ETT lyskryss der man har kun én rød pil og ikke noen grønne eller gule. Da følger jeg nr 2. I vanlige lyskryss (dvs alle andre her) er det ett felt for pilene (som er røde, gule og grønne) og ett for "rett frem" og da tenker jeg nummer 1.


#7

Candy Darling sa for siden:

Men det er jo en uvanlig sekvens; det vanlige er at den grønne pilen kommer i etterkant, for å tømme krysset?


#8

Carrera sa for siden:

I de kryssene som har slike lys her i området, så er det vanlig at de som skal til vestre får grønn pil først. Enten i begge kjøreretninger, eller at den ene retningen får først, samtidig med at feltet rett frem får grønt. Dette justeres nok etter trafikkmengden på stedet der og da.

Men dette er nok noe som varierer fra sted til sted.


#9

Kirsebær sa for siden:

Hvis det ikke er rød pil til venstre kjører man når det er klart for å kjøre til venstre. Det blir jo som vanlig.


#10

nokon sa for siden:

Alternativ 2, så lenge det ikkje er rødt, så køyrer ein. Men ved pil vil det ikkje vere anna trafikk eller fotgjengarar som har grønt lys i krysset, men ved raudt "hovudlys" vil ein måtte vere meir obs på kryssande trafikk og har normal vikeplikt når ein svinger til venstre.


#11

Lavender sa for siden:

Og motsatt. Har bodd på Kjelsås og passert Storo krysset med slike piler daglig, og trikk. Det er bare å trenge seg på, hvis ikke blir en til hinder for andre.


#12

annemede sa for siden:

Kjører når det er grønt lys, når det er klart.


#13

Tjorven sa for siden:

Når det ikke er rød pil, så er alternativ 2 korrekt. Det er derfor det ikke er noen rød pil der. Hadde det ikke vært lov til å kjøre, så hadde det vært en rød pil.


#14

Carrera sa for siden:

Grunnen til at jeg lurer på dette er at jeg i den senere tid har opplevd at svært mange overhodet ikke skjønner disse lyskryssene. Så snart den grønne pilen slukker, så stopper de og venter på neste grønne pil. Det blir som å stoppe på grønt lys, og det skaper masse irritasjon og unødvendige køer.

Jeg har aldri tenkt over dette før, men etter noen omlegginger av veier og nye kjøreruter, så bruker jeg nå et slikt kryss ofte, og jeg har blitt stående over mange grønne lys pga folk som ikke kan/skjønner dette.


#15

Che sa for siden:

Jeg kjører når det er klart. (ja, gitt at det er grønt lys rett frem selvfølgelig) Altså alternativ 2.


#16

Tallulah sa for siden:

Jepp.

Jeg har aldri vært borti scenariet ditt med sving til venstre, bare til høyre. Men også der opplever jeg det samme som deg, folk skjønner ikke at de kan kjøre når det ikke er lys, men at de da må ta hensyn til trafikk og forgjengere.


#17

Lavender sa for siden:

Jeg googler og kommer igjen til FP. :nikker:.

www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=33407

Saken er at man skal kjøre hvis ledig når det er to piler på trafikklyset. Alternativt er det tre piler på trafikklyset, da kjører man ikke på rødt. Enkel og elementær kjøreopplæring.


#18

apan sa for siden:

Når pilen er mørk, kjører jeg når det andre er grønt. Men venter selvsagt til det er ledig i krysset siden jeg har vikeplikt for møtende trafikk.


#19

Polyanna sa for siden:

Da kan man tute. :nemlig:


#20

Kirsebær sa for siden:

Og vise finger, eventuelt hytte med neven. :nemlig:


#21

Candy Darling sa for siden:

Jeg kjenner at jeg mentalt hytter med neven til de sju i pollen. :sinnasjaffør:


#22

Adrienne sa for siden:

Polyanna, da! :sjokk: Jeg trodde jeg kjente deg, du er jo verdens mest sindige sjåfør, er du ikke?

Jeg kjører selvsagt frem og venter på at det skal bli rom for å krysse. (Kjører over Storokrysset noen ganger i uken, og tuter på tullinger som ikke kjører riktig.)


#23

Pøblis sa for siden:

Det er lov å tute på folk som ikke kjører når det er lov og klart. :nemlig:

Men er det lov for folk med tesla å ligge i høyre felt for så å svinge til venstre forbi de som står i venstre felt og skal svinge til venstre så de må bråstoppe? :sur: Er det?! :sur: :fortsatt sur etter en hendelse i krysset Skippergaten/Rådhusgaten i dag morges: :sur:


#24

Vianne Rocher sa for siden:

Vet du ikke at alt er lov for folk med Tesla? Det er faktisk helt sant. De har f.eks. lov til å dobbeltparkere. Og å kjøre i gater med gjennomkjøring forbudt forutenom buss og taxi er også innenfor Teslaeierenes helt spesielle lovverk. :nemlig:


#25

Polyanna sa for siden:

Det er ikke hissig tuting. :niks: Det er sånn sindig folkeopplysningstuting. :nemlig:


#26

Adrienne sa for siden:

Selvsagt. :nemlig: For hissig tuting er det bare "alle andre" som bedriver med?


#27

Polyanna sa for siden:

Eksakt. Idiotene! :kjevle:


#28

Carrera sa for siden:

Takk :hjerter:

Jeg har fryktelig lyst til å tute, fryktelig ofte, men gjør det sjeldent, for jeg vil ikke bli sett på som den idiotiske hissig-tuteren. Men nå kan jeg jo bare tute i vei.


#29

safran sa for siden:

:knegg:


#30

Vianne Rocher sa for siden:

Jeg er sikkert en hissigtuter. Men jeg nekter å kalle meg selv idiotisk. Fjernoppdragelse av sløve/dårlige/gale/dumme sjåfører kaller jeg det :knegg:.


#31

Carrera sa for siden:

Godt poeng :nemlig:


#32

Snuppa sa for siden:

Jeg venter til det er klart og kjører da uansett om det er grønt eller mørkt.


#33

Carrera sa for siden:

Kjenner jeg er litt nysgjerrig på de 10 som så langt har stemt alternativ 1 her. Hvorfor gjør de dette, og har de lært noe av det som kommer frem i tråden? For jeg vil jo så gjerne tro at det er uvitenhet som er årsaken, og at litt opplysning faktisk hjelper, enten det er i form av en tråd på fp, eller et tut i et kryss. Ja, et folkeopplysningstut altså.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.