Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Pinnekjøtt for første gang

#1

vixen sa for siden:

Aldri laget før, men har nå noe i vann. Noen gode triks eller er det bare koke? Hvor mye vann trenger man og skal det koke eller trekke? Må alle pinnene ligge over vannet?


#2

tinkadott sa for siden:

Vi bruker å dampe i ca 3-4 t. Det er veldig godt å lage hvit saus med fettet etterpå! Ofte har vi det 5 min i stekeovnen før servering.


#3

Señora sa for siden:

Du trenger ikke pinner om du har rist, men pinnene dekker bunnen i kjelen slik at pinnekjøttet ikke blir kokt, men dampet. Sørg for at gryta aldri går tom for vann/kraft fra pinnekjøttet.

Damp det til det ramler fra hverandre, kan dras fra hverandre med gaffel/sk


#4

Acino sa for siden:

Har du trykk-koker kan du bruke den. Ha rist nedi og vann så det dekker opp til rista - kjøttet skal ikke ligge i vann, det skal dampe og ikke koke. Med trykk-koker tar det ca 40 minutter fra trykket kommer opp på middels.


#5

Che sa for siden:

Jeg liker godt å steke det litt i ovnen før servering.


#6

Albertine sa for siden:

Det har jeg aldri prøvd. Temperatur? Langt oppe?


#7

Che sa for siden:

Høy temp, bare kort tid. (Noen bruker grill)


#8

Candy Darling sa for siden:

Pass på at det koker NOK, slik at hele gryten er fylt av damp. Ellers blir det tørt.

Den kritiske tiden er etter ca en time, da kan mye av vannet ha kokt bort, og det har ikke smeltet av så mye fett enda.


#9

Syrinx sa for siden:

Hvis du dekker gryta med aluminiumsfolie før du tar på lokk blir det tettere og mindre sjanse for tørrkoking.


#10

nokon sa for siden:

Eg pleier ikkje steike det etter at det er kokt, men eg veit mange gjer det. Eg synest det er best rett frå gryta.

Eit tips er å ikkje salte poteter og kålrabistappe noko særleg, for pinnekjøttet er salt nok for heile pakka.


#11

mkj sa for siden:

Helt enig i at det må inn i steikovnen. Høy temp og kort tid.


#12

veobra sa for siden:

Jeg synes det tar mye lenger tid enn det som står i oppskriften. Jeg tror jeg damper i minst 2, 5 time.


#13

frukt sa for siden:

Jeg har alltid laget det i ovnen, jeg. Har ikke stor nok kjele, men det fungerer veldig bra også.


#14

frukt sa for siden:

Jeg har alltid laget det i ovnen, jeg. Har ikke stor nok kjele, men det fungerer veldig bra også.


#15

arrow sa for siden:

Man damper det i hvert fall til kjøttet løsner fra beinet, da er det mørt. Tiden kan variere, godt tett lokk på pannen er en fordel. Du kan alltid prøvesmake en bit siden det ikke er så lett på forhånd å se om det trenger 3 eller 4 timer. Det tåler fint å stå lenger en minimumstid. Ha vann nok til at toppen på risten / bjørkepinnene rekker over slik at pinnene ikke ligger i vann. Med mindre man bruker trykkoker må man alltid etterfylle med kokt vann fra en kjele.


#16

Candy Darling sa for siden:

Neida, jeg trenger nesten aldri å etterfylle, men jeg passer alltid på. Det kommer an på gryte og mengde og hvor mye fett det er på pinnene og sikkert tjue andre faktorer.


#17

Syrinx sa for siden:

Jeg må heller ikke etterfylle. (Etter at jeg begynte med alufolie.)


#18

vixen sa for siden:

Nailed it! Ble veldig godt. Nesten så jeg vurderer å bytte ut ribba. Dette var lettere.


#19

Señora sa for siden:

Javisst er det lettere, og bedre enn ribbe (min mening).

Man kan fint servere rødkål og julepølse/sossisser til om man vil. Man slenger bare pølsene oppi samme gryta, på toppen og damper dem varme helt til slutt.

Rødkålposen kan du også varme der (om man gjør som meg og kjøper den ferdig).


#20

vixen sa for siden:

Hadde vossakorv, kålrotstappe og poteter til.


#21

Che sa for siden:

Jeg kokte kålstapp med vaniljestang i fjor. Det ble veldig godt.


#22

Candy Darling sa for siden:

Eller så kan man lage sin egen pølse. :glis:



#24

Schnuppa sa for siden:

Det så utrolig godt ut.
Mannen min har laget hjemmelagete pølser av svin sammen en kamerat nå før jul. Helt klart forbedringspotensiale men det er en start.
Googlet dere oppskrift eller har du et bra tips?

Forøvrig har trådstarter fått mange gode tips. Tenkte bare å nevne for andre som skal lage pinnekjøtt for første gang - deg er viktig å vanne ut pinnekjøttet i god tid i forveien. Gjerne lenger enn anbefalt og husk å bytte vann endel ganger.


#25

vixen sa for siden:

Ja,det ble litt for salt.


#26

Syrinx sa for siden:

Utdanning er smak og behag, jeg/vi lar det aldri ligge så lenge som oppskrifter sier. 12 timer, absolutt ikke mer enn 14. (Når jeg ser det står 24-36 skjønner jeg ingenting.)


#27

Candy Darling sa for siden:

Dette er en gammel familieoppskrift, så jeg er vokst opp med sånne julepølser. :nam: Nå skal de bare røykes.

Jeg vanner ut i 18-20 timer, og skifter ikke vann. Altfor salt pinnekjøtt er grusomt, men hvis det er vannet for lenge er det utrolig skuffende smakløst. Jeg har hørt at pinnene er mye mindre salt enn før i tiden, vet ikke om det stemmer?


#28

Geitrams sa for siden:

Jeg gjør som Hellstrøm - koker pinnekjøttet. Etterpå skjerper jeg det lett i stekeovnen. Da slipper jeg å vanne det ut, og det blir nydelig!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.