Etter en meget god fiskesuppe opplevelse på restaurant i går, har jeg bestemt meg for at forrett på julaften skal være fiskesuppe (vi har kalkun som hovedrett). Så nå trenger jeg den perfekte oppskrift :vilha:
Den skal være kremet og smakfull og helst ikke for vanskelig å lage :kravstor:
Gode grønnsaker skjæres i passelige strimler eller noe som ligner (er det "julienne" det heter på fint?). Jeg pleier vel ha gulrot, persillerot, sellerirot, løk, paprika, purre, hvitløk, kålrot, alt ettersom hva jeg finner i kjøleskapet.
Surr grønnsakene på svak varme i litt hvitvinseddik og krydre med salt og pepper. Til grønnsakene er så vidt møre. Rør inn et par ss mel, og hell over god fiskekraft (evt. buljong sånn til hverdags) og fløte. Kok opp og la den koke til en liten stund. Skjær fisken i terninger og ha i en liten stund før servering. Suppen trenger ikke koke etter fisken er i, bare så vidt syde litt.
For en mer spenstig, men kanskje ikke så julete variant, så kan man også røre inn karripasta og ha chili og ingefær sammen med grønnsakene. Det er en hverdagsfavoritt her.
Ha chili og ingefær i, og bare litt karripasta. Da blir den mer smakfull, og hvis du ikke overdriver med karripastaen så er den likevel brukende som forrett på julaften.
Denne er vi veldig glad i, inkludert ungane. Til ca 3-4 personar (hovedrett):
2 stk Gulrot
1 Purre
2 Selleristang
2 Persillerot
1 fedd Kvitløk
1 ss Smør
200 gr Philadelphiaost
2 ss Creme Fraiche
1,5 liter Vatn
2 terningar Fiskebuljong
2 ss Maizena
2 ss saft Sitron
Fisk, det du likar
Reker, om du vil
Kutt alle grønsaker nokså smått. Fres dei i smør. Ha i osten og rør det inn i grønsakene. Pisk maizena inn i creme fraiche og ha det i gryta. La det frese litt, og ha så i vatn og buljong. Kok opp. Kutt opp fisk i små bitar og legg i gryta. La det stå på låg varme eitpar minutt til fisken er kokt (det går fort!) Smak til med sitron - denne er viktig! Ha i reker til slutt - desse må ikkje koke.
Om dette skal vere forrett treng du ikkje lage særlig stor porsjon. Som forrett hadde eg laga halv mengde til fire personar. Det burde rekke til ei lita skål, og ein unngår å bli mett.
Mine beste fiskesupper har jeg laget med kraft fra rekeskall. Det er supergodt! Ellers bruker jeg stort sett de samme ingrediensene som Niobe, men ikke så mange forskjellige grønnsaker (ikke kålrot) og definitivt MED finstrimlet fennikel.
Såfremt jeg ikke får jagd mannen ut av huset, tror jeg det utgår å lage kraft på skall. Det er kjempegodt, men stinker visstnok for mye :( Kan man få kjøpt slik god kraft ferdig noe sted?
Hvis suppen er forrett ville jeg holdt det veldig enkelt. Ikke for mye grønnsaker og garnityr oppi, men heller la den gode smaken i suppekraften dominere. Man skal ikke bli mett av suppen alene.
For å få den der "Wow, dette er den beste fiskesuppa jeg har smakt"-følelsen kommer ikke jeg utenom rekeskall, i hvert fall. Men det lukter noe inni hampen! Kanskje du kan koke det utendørs?
Min suksessoppskrift på rekekraft er:
Tørk rekeskallene i stekeovnen (ev. på grillen ute)
Legg rekeskall i en stor gryte, sammen med noen pepperkorn, løk og hvitløksfedd. Ha over kaldt vann til det dekker. Kok i 1/2 time, sil av væsken og la det redusere til cirka halvparten.
Dette kan fryses. Når det skal brukes tar du rett og slett og koker opp kraften sammen med like deler matfløte. Smak til med sitron, salt og pepper.
I suppeskålene anretter du 4-5 løvtynne fiskebiter, 4-5 pillede reker, veldig tynne og små strimler med gulrot og fennikel. Ha kokvarm kraft over, strø et dryss med finhakket purre eller vårløk på og server.
Den beste suppa jeg har smakt vist vi ser bort fra bestemor sin er en vi lagde på fiskesprell kurs for noen år siden. Den var laget på kraft fra blåskjell.
Sist gang jeg kokte kraft på rekeskall, hadde jeg dørene oppe i begge ender av huset. Jeg tror alle kattene i nabolaget sto på terrassen på et punkt. :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.