Veslemøya sa for siden:
Noen som har forslag og oppskrift?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.
Veslemøya sa for siden:
Noen som har forslag og oppskrift?
Mrs. S sa for siden:
Jeg erstatter "smør" med margarin i nesten alle oppskrifter. Hvis det er det du spør om? Jeg vet ikke om noen oppskrifter er laget spesielt for margarin. På nettstedet "Det søte liv" er det ingen treff hvis en søker på margarin som ingrediens. forskning.no/mat-kjemi-forbruk-hus-og-hjem/2011/11/smorkrise-prov-margarin
De enkleste å lage er vel Kolakaker, som det er postet så mye om her:www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=80649
Madicken sa for siden:
Og jeg erstatter alltid margarin med smør. Bør man egentlig bruke margarin der det står i oppskriften? :hmm:
M&M sa for siden:
Margarin? I julekaker? Hvorfor? :eek:
GydaG sa for siden:
Vi har byttet ut smør med Melange uten melk og soya (pga allergi) i både colakaker, sandnøtter, hvite kakemann og cookies ute problem. Og jeg er egentlig smørelsker. Så det er vel bare å prøve seg frem?
ingling sa for siden:
Jeg bruker melkefritt margarin i alle julekaker der det står smør i oppskriften, det funker finfint. Smør er oppskrytt.
Madicken sa for siden:
Vel, det kan diskuteres, synes nå jeg. :nemlig:
Tangerine sa for siden:
Melange har eget hefte (og sikkert internettside). :)
Dixie Diner sa for siden:
Hørt om allergi? ;)
Jeg er veganer og bruker derfor margarin i stedet for smør. Sverget til smør før, men etter at jeg begynte å bake med margarin kjenner jeg ærlig talt ingen forskjell på dagens bakst og det jeg bakte før.
Tallulah sa for siden:
Margarin har jo andre egenskaper enn smør, ift. smelting f.eks. Som regel går det jo helt greit å bytte det ut, men noen ganger er det et poeng å ha margarin i stedet for smør.
ingling sa for siden:
Alt kan diskuteres, vi er jo på et diskusjonsforum. :nemlig:
Neket sa for siden:
www.melange.no/oppskrifter/julebakst
Jeg har ikke prøvd noen av oppskriftene da. Jeg bruker alltid smør i baking, men mamma bruker nesten alltid margarin, og alt hun lager blir veldig godt. :jupp:
Harriet Vane sa for siden:
Hvis man tåler smør, så er smør nesten alltid best i kaker, men margarin gir andre kvaliteter. Etter min mening er det slik at man velger mellom skikkelig god smak med smør og sprøhet og ikke fullt så god smak med margarin.
millact sa for siden:
Julekaker skal da lages med ekte smør?
Dixie Diner sa for siden:
Selvsagt. Om man er så dum å feks. ikke tåle smør, får man heller spise noe annet, for julekaker er selvfølgelig forbeholdt kun de som kan spise meierismør.
Input sa for siden:
Fordi smør smaker død og fordervelse. Jeg brekker meg av lukta av smeltet smør. Det er så heslig! Hvorfor ødelegge god mat på den måten? :confused:
Sorry, jeg måtte bare. Det går an å lage gode julekaker selv om man ikke liker/tåler/spiser smør altså. :snill:
Røverdatter sa for siden:
Jepp!
På FP er jo smørsmak fremstilt som en slags opphøyet tilstand en kake kan få. Eller noe. Men jeg må ærlig innrømme at smaksløkene mine sliter stort med å kjenne forskjellen. Jeg bruker de to litt om hverandre og syns det meste jeg baker blir godt. :nikker:
Tallulah sa for siden:
Jeg kjenner forskjell på margarin og smør, men jeg syns ikke bakverk med margarin er vonde. Med mindre selve smørsmaken er en vesentlig del av den tiltenkte smaksopplevelsen. Smørkrem syns jeg ofte er bedre med margarin framfor smør, særlig med tanke på konsistens og spesielt om det er ulike smakstilsetninger i. Smøret blir da for dominant. Delfiakake blir for øvrig veldig ekkel med smør framfor delfiafett, ikke så ekkel med melange, og veldig god med appelsincocosa.
Mrs. S sa for siden:
Smør brukes jeg som smakstilsetning i julebrød, for eksempel. Der liker jeg smørsmaken. I noen typer bakst synes jeg det blir for mektig. Noen ganger bruker jeg for eksempel 50 g smør og 200 g margarin hvis det skal være 250 g.
Smak og behag, smak og behag. Kan'ke diskuteres. ;)
Jeg har forresten lest et eller annet sted at "gammelt bakeknep" er å blande 50/50 smør og margarin. Får smørsmaken og litt mer sprøhet med margarin.
Det er vel slutt med palmeolje i margarin for lenge siden.
Tangerine sa for siden:
Jeg liker å spise litt smør rett fra boksen. :flau:
Bokormen sa for siden:
Men er ikke du er av dem som nesten halshogget folk som bruke margarin før? :p
Harriet Vane sa for siden:
Jo, jeg husker godt at Dixie var en dypt religiøs smørtilbeder. Nå en dypt religiøs veganer. INgenting halvveis der i gården. :knegg:
Madicken sa for siden:
Jo da, men spesielt det med at smør er oppskrytt. :nemlig:
Dixie Diner sa for siden:
Jeg tilbad smør før ja. Trodde ikke jeg kunne leve uten. Det viste seg at det kunne jeg helt flott. Kunne til og med bake alle favorittkakene mine uten animalske produkter og få dem like gode. Det var en skikkelig aha-opplevelse.
Bokormen sa for siden:
Vane har veldig mye å si tror jeg. Vi bruker en del melkefrie produkter samtidig som vi bruker vanlige meieriprodukter, og jeg liker smaken bedre og bedre. Samtidig synes jeg det kan være stor forskjell, og at noen ting enklere kan byttes om på enn andre. :) Aberet med en del erstatningsprodukter er at de gjerne selges inn som helt likt orginalen, det være seg rawvarianter, lavkarbo eller hva som helst, og da blir i alle fall jeg lett skuffet om det er merkbar forskjell. Man kan fint venne seg til nye varianter, og over tid synes de er vel så gode som orginalen, men å si at det smaker helt likt blir ofte feil.
ingling sa for siden:
Jeg synes ikke smør smaker godt, og er ikke vant til å ha smør i julekaker. Så man må ingenting, nei. :nemlig: Og nå fikk jeg lyst til å teste appelsin-Cocosa i sjokoladekonfekt. :nam:
frukt sa for siden:
Enig i det. Det er liksom ikke sånn at det smaker fælt med margarin i stedet for smør, bare annerledes.
Jeg bruker forøvig hverken margarin eller smør.
Madicken sa for siden:
Det må sies at jeg, fra bittesmå barnsben av, har vært så glad i smør at jeg kan småspise smør rett fra pakken med stor glede. Jeg må så klart begrense meg, men smør er så inderlig godt. På alt! :lykkelig:
millact sa for siden:
Klart det gjør, men jeg ville ikke brukt margarin.
millact sa for siden:
Henger meg på her altså.
millact sa for siden:
:riktig:frukt sa for siden:
Jeg elsker også smør :hjerter:, men tåler ikke melkeprodukter så bra ...:hylgrine:
Dixie Diner sa for siden:
Hva ville du brukt da?
Harriet Vane sa for siden:
Oh, yes.
:nemlig:
Ru sa for siden:
:hehehe:
Smør kan alltid byttes ut med margarin. :lang erfaring:
Jeg kjenner heller ikke særlig til forskjell, for å være ærlig. Jeg har sikkert ikke gode nok smaksløker, men det funker for meg.
millact sa for siden:
Ekte smør, fra Tine. Men det er nå meg.
ingling sa for siden:
Hvis en ikke tåler melk, er liksom ikke smør et alternativ. Heldigvis for meg liker jeg ikke smør uansett. :filer:
millact sa for siden:
Jeg liker det kun i julekaker. Har aldri spist smør på skiven.
Divine sa for siden:
Først nå skjønte jeg at det sto "vane" og ikke "vein". :fnis:
Dixie Diner sa for siden:
Men her var det jo snakk om at smør ikke var et alternativ, så hvorfor da anbefale smør og si at man aldri ville brukt noe annet? Folk er så rare ...
Carrera sa for siden:
Smør er oppskrytt og det smaker pyton...
Jeg flyttet hjemmefra som 17 åring, og har pr i dag aldri hatt smør i huset. Kun margarin. Og slik kommer det til å fortsette også, så lenge jeg er innkjøpsjef.
Input sa for siden:
Så hvis ett av barna dine ikke tålte melk, fikk det værsågod klare seg uten kake i jula?
Harriet Vane sa for siden:
Ingen barn må spise alle kaker. Det kan godt være sånn at noen kaker som blir av vesentlig dårligere kvalitet når man dropper smør, så kan man si at NN ikke får akkurat berlinerkranser. Men pepperkake er greit.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg er så glad jeg ikke lenger er i det der absurde smør-hallelujakoret, for det er helt vilt å se på. Sorry. Jeg trodde oppriktig selv tidligere at alle kaker fikk vesentlig dårligere kvalitet av å bruke margarin fremfor smør. Da jeg gikk over til margarin og serverte de samme kakene til andre (mange vet ikke at det er margarin i dem heller) var det ingen som merket noe forskjell. Skikkelig intense feinschmeckere merker det sikkert, men jeg tror Ola Dunk og folk flest ikke hadde merket noe i en blindtest, engang. Og hvis ett av mine barn ikke tålte melkeprodukter mens vi andre spiste det, kunne det ikke falt meg inn å lage julekaker eller annet med smør, mine barn skulle hatt tilgang til alt i sitt eget hus.
Filifjonka sa for siden:
Jeg bruker smør i kaker, og merker nok forskjell på endel ting om de er bakt med smør eller margarin. Brownies for eksempel syns jeg har en bedre smak med smør. Men om jeg hadde hatt et barn som ikke tålte smør, hadde jeg byttet all bruk til margarin tvert. Jeg har et barn med mange andre allergier, og setter veldig pris på alt jeg kan lage som alle kan spise. Nøtter og mandler er dessverre ikke like lett å finne erstatninger for som med smør/margarin. Så til jul lager jeg kaker med nøtter og mandler likevel, og passer på å ha nok alternativer til ham. Vi er jo mange andre i familien som liker og har tradisjoner med nøttekaker og marsipan.
Veslemøya sa for siden:
Tusen takk alle sammen for at dere deler så mange oppskrifter på julekaker med margarin!
Nextlife sa for siden:
Til spørsmålet i hovedinnlegget:
Du kan lage hvilke som helst småkaker med margarin i stedet for smør, men best blir de kakene som har en annen karakteristisk smak, f. eks vanilje, cognac, karamell e.l.
Margarin funker også best i de kakene som skal være harde/tørre,- ikke litt myke.
Når det gjelder smør vs margarin er jo dette to forskjellige produkter, og det å være i et smørhallelujakor er jo bare det at smørsmak,- og egenskaper er noe man oppskatter og ikke liker å velge bort.
Jeg synes heller ikke det koret er verre å være i enn animalskerstatninghallelujakoret. :nemlig:
Når Dixie stadig fremhever at ingen kjenner forskjell på "vanlige" retter kontra retter med erstaningene hun bruker tror jeg hun undervurderer gjestene sine.
frukt sa for siden:
Som MrS svarte i innlegg nr 2 kan man lage det meste av julekaker med margarin.
Nextlife sa for siden:
:knegg:
frukt sa for siden:
Teofelia sa for siden:
Nå tror jeg du bare svarer uten å tenke deg om. Du ville ikke seriøst laget julekaker som ett av barna ikke kunne spist, fordi de smaker bedre med smør enn margarin? Så vondt tror jeg ikke om deg altså.
Input sa for siden:
Veldig enig i dette. Mitt barn tålet ikke melk en periode på noen år og da var det helt selvsagt at alt som ble laget/servert her i huset var ok for ham. Å lage kaker med smør som han ikke kunne få, bare fordi noen synes det smaker bedre, er en veldig fjern tanke. Barn med allergier er veldig vant til at de ikke kan få alt alle andre spiser, jeg synes de skal slippe det hjemme.
Dixie Diner sa for siden:
DET har jeg ikke sagt, jeg har sagt at "erstatningene" ofte er skremmende like ekte vare og at gjester har trodd det var ekte (for det har faktisk skjedd), men dette avhenger jo av produktet. Jeg undervurderer ikke folk, jeg hører på meningene deres, og jeg har de siste 4 årene jobbet intenst med å veganisere alle mine favorittretter så de ligner mest mulig på de opprinnelige rettene, rett og slett fordi jeg har hatt lyst til det og det har blitt en brennende interesse. Så jeg tror jeg vet hva jeg snakker om når jeg tross alt har prøvd de fleste produktene på markedet, blogger om det og har reist rundt i verden for å smake på disse varene (og blogget om det). De har tatt blindtester på blant annet et produkt som heter Beyond chicken, som snart kommer hit til lands, der til og med kokker ikke klarte å skille dette fra vanlig kylling. Men klart det finnes produkter som smaker hoppetau og juletrepynt, det vet da jeg og. Det er nettopp derfor jeg synes dette er så spennende, det å finne ut hva som blir mest likt, og jeg prøver det hele tiden ut på gjester og på folk som ikke vet at jeg er veganer og at maten er vegansk. Noen ganger klarer folk å kjenne det, men kult mange ganger tror de det er ekte vare.
Det er en annen diskusjon, men siden du dro det opp måtte jeg jo svare.
Mrs. S sa for siden:
Det skle ut til en smør eller margarinkrig :duell: men sånn er det på et diskusjonsforum.
Madicken sa for siden:
Og for oss smørelskere er det enkelt å lese "Ekle julekaker/småkaker med margarin" som overskrift på tråden. :p
Nextlife sa for siden:
Poenget i denne diskusjonen var om det gikk an å bruke margarin i småkaker,- og ja,- det gjør det men ikke uten at man mister den karakteristiske smaken av smør.
Jeg dro ikke opp noen diskusjon om dette forøvrig, det var du som påsto at dine gjester ikke/knapt kjente forskjell på kaker av smør vs margarin,- og da mener jeg at de er veldig høflige ettersom smørsmak er såpass tydelig og karakteristisk ifht margarin.
Dixie Diner sa for siden:
Ja, der er vi rett og slett bare uenige.
Tangerine sa for siden:
Nei, nå er du med i et annet kor. ;)
Tidligere sa du i alle fall at man virkelig kjente forskjell.
ingling sa for siden:
For å svare på HI skikkelig, da: Jeg bruker margarin i alle julekaker (bortsett fra pepperkaker, der kjøper jeg ferdig deig. :filer:), og det fungerer finfint. Erstatter 1:1 i vanlige oppskrifter.
Mrs. S sa for siden:
Jepp. Nøkkelordet her på forumet og på Google er "lettvinte julekaker" og ikke "margarin". Jeg bruker 600 g margerin bare på colakakene, som jeg nevnte i innlegg #2...
Her er en oppskrift fra Pludrehannes blogg: pludrehanne.blogspot.no/2011/12/oppvarmingsvelse.html
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.