Da jeg var liten pleide vi alltid å spise kaker litt utpå kvelden. Sånn etter middag og gaver. Da var det julens småkaker og det ble bordsetting nr. 2. Det har jeg ikke videreført. Svigermor setter på kransekake, serverer vin og sjokolade, men det serveres bare sånn lettvint i stua.
Jeg er ikke så glad i småkaker selv, så baker lite. Kun pepperkaker og kakemenn da minsten er allergisk. Nå er det meste spist opp.
Jeg har som sagt en allergiker som ikke kan ha nøtter og egg, i tillegg har jeg betennelse i armen, så må ha lavterskel jul så godt det lar seg gjøre.
Men hva kan jeg sette på stuebordet sånn utpå kvelden? Når det bare er kjernefamilien pleier vi bare ha lite ekstra godt godteri, men nå får vi besøk av min mor og hennes mann.
Vi er jo egentlig ikke sultne, men skulle gjerne satt noe på bordet.
I
Tips? Hva pleier dere servere, om dere serverer noe i det hele tatt.
I min barndom var det sjokoladekake, kransekake og suksessterte. Pluss konfekt, frukt og dadler/fikner og nøtter.
Jeg kommer til å sette frem halvhjemmelaget marsipan, Sarah Bernhardt i langpanne-biter og kanskje noe som barna liker. Risboller evt. Blir nok noe sjokolade også. Og klementiner. Jeg har nøtteallergi, så nøtter blir det ikke.
Iskake (finnes det uten egg?) eller annen is, kake av noe slag f.eks. sjokoladekake eller bløtkake. Konfekt og potetløv eller noe annet salt, mer dessert.
Jeg planlegger et overdådig fruktfat (som i overlesset). Jordbær, bringebær, druer, bananer, pærer og klementiner. Jeg tror ikke egentlig det er så stor stemning for konfekt og kaker hos oss da.
I fjor (eller var det forfjor..?) laget jeg en ostekake med appelsinsmak, appelsingelélokk og pepperkakebunn. Passe julete, men veldig friskt og godt. Den var god utpå kvelden.
Ikke dumt. Man er jo gjerne klar for noe salt på den tiden. Som barn husker jeg at pappa og jeg snek oss ut på kjøkkenet etter gaveutdelingen, og spiste grovbrød med gräddost. Julens beste måltid.
Jeg synes å erindre at min mor gjerne bakte en kake i tillegg til det vi hadde av julekaker/julesnop. Det har jeg ikke videreført. Jeg setter gjerne frem litt småkaker, frukt og sjokolade, samt vin/likør/cognac til de som vil ha det.
Vi har ostefat med to forskjellige syrlige markedsdirektør, litt forskjellige kjekser til og druer, litt oppskåret frukt samt litt god konfekt/småbakst.
Det som spises mest er kjeks og ost og litt frukt.
Vi serverer julekaker, konfekt og annen sjokolade/julesnop. Ost og kjeks høres godt ut, det kunne vi godt ha hatt om vi ikke hadde tradisjon for koldtbord til kvelds sent på julaften etter at gavene er åpnet.
Vi har desserten utpå kvelden, litt kaker, i år blir det kransekake (kjøpt), Sara B, gulrot-krydder-kake og kjøpt iskake. Pluss godis. I ditt tilfelle hadde jeg servert frukt og bær med tilbehør: is eller vaniljekrem, kesam, hakkede nøtter og mandler.
Syrlige markedsdirektører altså? Hmm, det er å legge lista litt vel høyt, synes jeg. :humre:
Tror jeg går for mitt eget forslag og lager det litt ekstra innbydende med ulik frukt og bær, kanskje dyppet i hvit og mørk sjokolade. Og ostefat, lefserull og kanskje litt fenalår.
Da pappa fikk diabetes for noen år siden kuttet vi kakepausen, og serverer heller lefser med røkelaks og ost og kjeks etter gavebonanzaen. Veldig lettvint og godt.
Vi liker fruktfat og salt snacks, så her blir det potetgull og saltstenger, og så er det hyppige turer ut på kjøkkenbenken for å gnage litt rester kjenner jeg familien rett. Funker som fjell, og er akkurat passe.
Stettfatet med småkakene blir også plassert på bordet, men det er ytterst sjeldent noe særlig avsetning på det.
Jeg er oppvokst med marsipankake. Fatter ikke at det kan være mulig..
Etter at vi begynte å ha jul selv så var det mange år med riskrem men nå veksler vi og har oftest fruktsalat, krem, is og sandkaker.
I år skal vi ihvertfall ha fruktsalat og muligens også Creme Brulè. Må se hva jeg rekker.
Sent på kvelden er det portvin, oster og frukt-nøttebrød her. Etter ungene er i seng. Til kaffen tror jeg vi tar karamellpudding, småkaker, chips og frukt. Så skipper vi dessert rett etter middag.
Men dere som har is og riskrem og sånn, har dere det i tillegg til dessert etter middagen? Blir ikke det litt mye? Eller har dere veldig tidlig middag/holder på til langt på natt?
Vi er vel sjelden ferdig med middagen før i 19.30 - 20.00 tiden og så skal det åpnes pakker og sånn. Blir liksom ikke sultne igjen.
I år begynner middagen tidlig, pga en familie med små barn og en nyfødt. Jeg tipper vi går fra bordet i 18-tiden, og våre barn holder det jo greit gående til over midnatt.
Våre barn er såpass små at det er uaktuelt å spise middag til 19-20. De skal jo få tid til å leke litt med gavene etter åpningen også. Vi prøver å bli ferdige slik at vi begynner gaveåpningen til Sølvguttene. Før barn spiste vi gjerne sen middag og holdt på til langt på natt, og det kommer vi til å gjeninnføre når barna blir større.
Jeg har hatt mange planer, men vi har aldri blitt sultne igjen utover kvelden. Ikke spiser vi dessert heller, selv om jeg alltid har planer. Det staar kaker, frukt og godteri fremme, men det er sjelden vi spiser noe. Imidlertid drikker vi enorme mengder med brus etter pinnekjöttet. Er nok derfor vi ikke har plass til noe sött.
Har kun dessert, småkaker, kaffe osv senere. Vi spiser vel normalt i 1730-tiden, holder på en god stund nå som barna er større. De legges senere enn vanlig, men likevel ikke allverdens sent.
Jeg er oppvokst med marsipankake på julaften etter middag og dessert. FAtter ikke at vi holdt på med det eller at vi hadde noe plass i magen til det... Vi kuttet det ut en eller annen gang på 90-tallet.
Vi spiser kl. 17.30, etter at svigerfar har vært på graven kl. 17. Gaveåpning starter kl. 19, når alle har fått en kaffekopp og så har vi dessert en gang imellom når barna har pakket opp det meste av sine gaver og roet seg litt...
Det blir godteri, sjokolade, lefser med fyll, chips, ulike oster med kjeks og marmelader, fruktfat med alt mulig inkl ananas, blåbær, bringebær og jordbær dyppet i hvit og mørk sjokolade.
Jeg er vokst opp med massevis av kaker (delfia, risboller, pepperkaker, sandkaker, tyske skiver, peppernøtter, berlinerkranser, osv.) og et stort overdådig fruktfat, sånn underveis i gaveåpningen. Svigermor gjør det samme enda, men her hjemme har det gradvis blitt mindre og mindre. Så nå har jeg en skål med druer i to farger og en med klementiner (friske og kalde, deilig å spise litt på), og så har jeg krumkaker, for det må jeg visst ha. Og litt sjokolade.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.